irvv Napisano 20 lipca Udostępnij Napisano 20 lipca Cześć wszystkim! Uprzejmie proszę o pomoc w wybraniu kolumn podłogowych lub podstawkowych do Marantz PM7000N. Sprzęt będzie stał w małym salonie 16 m2, 2.40 m wysokim, ale chciałbym żeby był z jakimś potencjałem to mocniejszego grania. Słucham głównie rocka czasem Możdżera, ale zdarza się tez coś w stylu Hyper "Clockwork" więc sprzęt musi mieć pazur. Nie lubię dźwięku jak spod koca. Mam też nowy gramofon i trochę płyt gramofonowych m.in. z punkiem, ogólnie lata 80-te. Biorę po uwagę też sprzęt używany Koszt do 3k. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 20 lipca Udostępnij Napisano 20 lipca 47 minut temu, irvv napisał: Cześć wszystkim! Uprzejmie proszę o pomoc w wybraniu kolumn podłogowych lub podstawkowych do Marantz PM7000N. Sprzęt będzie stał w małym salonie 16 m2, 2.40 m wysokim, ale chciałbym żeby był z jakimś potencjałem to mocniejszego grania. Słucham głównie rocka czasem Możdżera, ale zdarza się tez coś w stylu Hyper "Clockwork" więc sprzęt musi mieć pazur. Nie lubię dźwięku jak spod koca. Mam też nowy gramofon i trochę płyt gramofonowych m.in. z punkiem, ogólnie lata 80-te. Biorę po uwagę też sprzęt używany Koszt do 3k. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cześć, Do Twojego opisu i potrzeb dobrze pasują mi Elac Debut F6.2 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podlogowe/elac-debut-2-0-f6-2.html Mają pazur, dobry bas, spokojną górę. Dobrze się ich słucha, mają energię do grania . Zachęcamy do sprawdzenia! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 21 lipca Autor Udostępnij Napisano 21 lipca A czy Monitor Audio silver 100 by się sprawdziły czy dadzą za mało basu i mocy? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 21 lipca Udostępnij Napisano 21 lipca Jakie masz teraz kolumny? Moze to niepopularna propozycja, ale sprawdz JBL na przyklad, tam nie ma koca, mocno rozrywkowa kolumna, ale i z Mozdzerem da rade Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 21 lipca Autor Udostępnij Napisano 21 lipca 2 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Jakie masz teraz kolumny? Moze to niepopularna propozycja, ale sprawdz JBL na przyklad, tam nie ma koca, mocno rozrywkowa kolumna, ale i z Mozdzerem da rade Nie mam żadnych... Dopiero składam system. Słucham aktualnie na głośniczku Soundcore Motion+ przez Bluetooth. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 21 lipca Udostępnij Napisano 21 lipca Przed chwilą, irvv napisał: Nie mam żadnych... Dopiero składam system. Słucham aktualnie na głośniczku Soundcore Motion+ przez Bluetooth. Podjedz, przejdz sie, przebiegnij, obojetnie, ale wyląduj w jakims salonie, gdzie sobie posluchasz, jak moga roznic sie dzwiekowo kolumny Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca 17 godzin temu, irvv napisał: A czy Monitor Audio silver 100 by się sprawdziły czy dadzą za mało basu i mocy? Moim zdaniem fajna para do Marantza, mają zapas dołu i ogółem grają V-ką z dużą energią. Sprawdziłbym też Polk R200, które mamy w fajnej cenie (w białym kolorze), a także Fyne F500. Te dwie konstrukcje są nieco cieplejsze, ale też żywo brzmiące i z szeroką sceną. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 22 lipca Autor Udostępnij Napisano 22 lipca 50 minut temu, Q21 napisał: Moim zdaniem fajna para do Marantza, mają zapas dołu i ogółem grają V-ką z dużą energią. Sprawdziłbym też Polk R200, które mamy w fajnej cenie (w białym kolorze), a także Fyne F500. Te dwie konstrukcje są nieco cieplejsze, ale też żywo brzmiące i z szeroką sceną. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch Dzień dobry z rana i dziękuję 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca 18 godzin temu, irvv napisał: Monitor Audio silver 100 by się sprawdziły czy dadzą za mało basu i mocy? Jak te kolumny mają dużo basu to ja jestem święty plus marantz, który też nie jest siłaczem w tej materii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca To nie są kolumny które graja na pierwszym planie basem, ale na pewno w nich basu nie brakuje. I mają potencjał to grania w większych pomieszczaniach. Moim zdaniem do Marantza fajna opcja. Zarówno nowe 100tki jak i poprzednie do serii Silver 2 Fajna używaną opcją były by także KEF R300 albo R3 zalezy jtore znajdziesz. Tu dzwiek będzie spokojniejszy i mniej rozdzielczy od Silver. Ale basu także nie braknie. Fajną opcją są także małe Amphion Argon, ale o nie na rynu uzywanym ciezko. Pewnie uzywane Chario by się jeszcze znalazły. Ale nie wiem czy Marantz to dobry kompan do nich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca 24 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Fajną opcją są także małe Amphion Argon, ale o nie na rynu uzywanym ciezko. Cenowo też może być ciężko, ale Amphion to zdecydowanie opcja do rozważenia jeśli się będzie miało trochę szczęścia 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca Jesli się pojawiają na rynku wtórnym, co jest rzadkością. To mają i tak dobre ceny. I szybko znikają. ale może się uda. Kto wie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 22 lipca Autor Udostępnij Napisano 22 lipca Widzę, że tylko sklep Top Hi-Fi proponuje kolumny podłogowe i nie mają ich na stanie w Lublinie więc będę raczej szukał podstawkowych. Dziwię się trochę, że sklep nie zaproponował podstawkowych Bowersów. Jakieś kable Panowie zaproponujecie bez szaleństw cenowych albo komponenty do kupienia? (znajomy elektryk mi zmontuje). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca 2 godziny temu, irvv napisał: Widzę, że tylko sklep Top Hi-Fi proponuje kolumny podłogowe i nie mają ich na stanie w Lublinie więc będę raczej szukał podstawkowych. Dziwię się trochę, że sklep nie zaproponował podstawkowych Bowersów. Jakieś kable Panowie zaproponujecie bez szaleństw cenowych albo komponenty do kupienia? (znajomy elektryk mi zmontuje). Jeśli czegoś brakuje, to można to ściągnąć z innego naszego salonu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca Na ten metraż spokojnie sobie poradzą kolumny podstawkowe Z podłogówek może coś z filmu przypadnie Ci do gustu: W kwestii przewodów spojrzałbym na Ricable U40, czy Tellurium Q Blue 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWoy Napisano 22 lipca Udostępnij Napisano 22 lipca Kiedyś jak sprzedawałem swoje Monitor Audio Silver 100, to kupił je odemnie facet właśnie pod ten wzmacniacz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 lipca Udostępnij Napisano 23 lipca 22 godziny temu, irvv napisał: Widzę, że tylko sklep Top Hi-Fi proponuje kolumny podłogowe i nie mają ich na stanie w Lublinie więc będę raczej szukał podstawkowych. Dziwię się trochę, że sklep nie zaproponował podstawkowych Bowersów. Jakieś kable Panowie zaproponujecie bez szaleństw cenowych albo komponenty do kupienia? (znajomy elektryk mi zmontuje). Kup najpierw kolumny. Kable to finalny szlif. 16 godzin temu, JacekWoy napisał: Kiedyś jak sprzedawałem swoje Monitor Audio Silver 100, to kupił je odemnie facet właśnie pod ten wzmacniacz. Bo to dobre zestawienie jest,. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 27 lipca Autor Udostępnij Napisano 27 lipca Dnia 22.07.2024 o 06:22, S!N! napisał: Jak te kolumny mają dużo basu to ja jestem święty plus marantz, który też nie jest siłaczem w tej materii. Mam już te kolumny Silver 100 i okazuje się, że w moich warunkach basu jest aż nadto...miałem sprawdzić KEFy, ale chyba odpuszczę. Bas mam na ustawieniu domyślnym i jeszcze dodaje wysokich. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 27 lipca Udostępnij Napisano 27 lipca 1 godzinę temu, irvv napisał: Mam już te kolumny Silver 100 i okazuje się, że w moich warunkach basu jest aż nadto...miałem sprawdzić KEFy, ale chyba odpuszczę. Bas mam na ustawieniu domyślnym i jeszcze dodaje wysokich. ale to dobrze czy nie dobrze wyszło z tym basem :)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 28 lipca Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 9 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał: ale to dobrze czy nie dobrze wyszło z tym basem :)? Ładnie to gra. Na potencjometrze przy wartości 38 i jest już dość głośno. Co do HEOSa to nie ma tragedii - Tidala Connect działa. Chociaż przestał widzieć Marantza na komórce po zmianie sieci. Więc coś tu jest niedopracowane. Natomiast będę chciał jeszcze sprawdzić kolumny: Polk R200 Reverse, Heco Celan Revolution 3 oraz Pylon Diamond 18. Kable kupiłem polskie Auda 2,5 mm z żyłą basową. Wg rozpiski na speckable na tę moc powinny być wystarczające. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S!N! Napisano 28 lipca Udostępnij Napisano 28 lipca (edytowany) 20 godzin temu, irvv napisał: basu jest aż nadto Najwidoczniej nie potrzebujesz dobrego kopa tylko wiercącej góry. Edit: Nie doczytałem, że to 16m2 to jak masz je blisko ściany to Ci może jeszcze potęgować bas. Edytowano 28 lipca przez S!N! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 28 lipca Autor Udostępnij Napisano 28 lipca 30 minut temu, S!N! napisał: Najwidoczniej nie potrzebujesz dobrego kopa tylko wiercącej góry. Edit: Nie doczytałem, że to 16m2 to jak masz je blisko ściany to Ci może jeszcze potęgować bas. Teraz 60-70 cmm od ściany, ale trzeba mijać pudło z uwagi na drzwi. Jak będą standy to będzie pół metra od ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 lipca Udostępnij Napisano 29 lipca Dnia 27.07.2024 o 21:33, irvv napisał: Mam już te kolumny Silver 100 i okazuje się, że w moich warunkach basu jest aż nadto...miałem sprawdzić KEFy, ale chyba odpuszczę. Bas mam na ustawieniu domyślnym i jeszcze dodaje wysokich. Oczywicie że jest go dużo. Nie bardzo ogarniam jak ktoś ma mało na nich 22 godziny temu, irvv napisał: Tidala Connect działa. Chociaż przestał widzieć Marantza na komórce po zmianie sieci. Więc coś tu jest niedopracowane. Prawdopodobnie włączyłeś komórkę na inna sieć 5G a Marantz działa na 2,4 nie widza sie wtedy 13 godzin temu, irvv napisał: Teraz 60-70 cmm od ściany, ale trzeba mijać pudło z uwagi na drzwi. Jak będą standy to będzie pół metra od ściany. To jest odpowiednia odegłość. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irvv Napisano 29 lipca Autor Udostępnij Napisano 29 lipca 19 minut temu, Piotr Sonido napisał: Prawdopodobnie włączyłeś komórkę na inna sieć 5G a Marantz działa na 2,4 nie widza sie wtedy Miałem net z routera w 2.4G i działało. Jak udostępniłem sieć z komórki przestało się spinać, ale tylko na tej komórce. Na innych urządzeniach działa ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 lipca Udostępnij Napisano 29 lipca 15 godzin temu, irvv napisał: Teraz 60-70 cmm od ściany, ale trzeba mijać pudło z uwagi na drzwi. Jak będą standy to będzie pół metra od ściany. Nie wiem, na czym obecnie stoją, ale jeśli na szafce RTV czy czymś podobnym, to jest szansa, że na standach będziesz miał wrażenie mniejszej ilości basu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts