Butler Napisano Niedziela o 18:55 Udostępnij Napisano Niedziela o 18:55 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Te obudowy wymagają. Żadne instalacyjne głośniki nie wymagają dodatkowej obudowy, nie znam wyjątków w którym to jest chociażby zalecane przez producenta. Z wielkim zaciekawieniem i zaskoczeniem bym takie coś w instrukcji montażu przeczytał. Co innego sugestie by przestrzeń wokół nie była pusta, więc trzeba myśleć o wełnie mineralnej, piance montażowej itp. Niektóre mają obudowy zintegrowane, to typowe konstrukcje zamknięte, są też takie z BR, ale to raczej poważniejsze klocki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano Środa o 16:34 Autor Udostępnij Napisano Środa o 16:34 Czyli jeśli mam sufit podwieszony 28 cm a mam 25 cm wełny to powinny w zupełności wystarczyć? Jeśli wytnę otwór na głośnik to będzie folia paroizolacyjna. Jeśli włożę tam głośnik to folia jakby nie dopuści, aby wełna otoczyla szczelnie głośnik , ale zrobi się taka "obudowa" i wtedy nic nie musze robić, ani martwić się że głośnik się uszkodzi od przylegania tej foii? Dnia 10.11.2024 o 13:11, Piotr Sonido napisał: To zalezy od modeli. Zależy mi na głośnikach chowanych w sufit. Mam za małą wiedzę na temat sprzętu żeby dokonać dobrego wyboru. Teoretycznie powinny to być atmosy z heco, bo na YT słyszałem na jakimś kanale, że dziwek powinien do siebie pasować. Ile w tym prawdy to nie wiem, bo brakuje mi wiedzy, a sklepy które prowadzą te kanały na pewno mają wiedzę. Jeśli tak jest to heco jest za niecałe 400 zł sztuka. Czy to wystarczy żeby to dobrze grało? Kolejna sprawa jest taka, że na jakimś zagranicznym forum coś mi się obiło o oczy choć to było dawno i mogłem coś pomylić, że wysokość sufitu dla atmosów powinna być optymalnie 2,6m. U mnie po obniżeniu jest 3.3m Kolejna sprawa. Czy wystarczą dwa atmosy? Będzie odczuwalna różnica między dwoma, a czterema atmosami? Kolejna sprawa. Kable do atmosa wypuściłem z sufitu około metra w przód od miejsca siedzenia i na szerokość głośników frontowych. Czy to dobry układ? Kolejna sprawa, czy szukać głośników skierowanych pionowo do dołu czy skierowanych na kanapę? Na tą chwilę to moje wszystkie pytania. Jutro zadzwonię do sklepu umówić się na odsłuch i po odsłuchu okaże się czy heco 700 to dobry trop dla mojego ucha, bo nigdy ich nie słyszałem, ale w tak wielu miejscach na forum polecają je do Yamahy, że biorę to za pewnik. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Środa o 19:17 Udostępnij Napisano Środa o 19:17 (edytowany) 2 godziny temu, gutozaur napisał: Jeśli włożę tam głośnik to folia jakby nie dopuści, aby wełna otoczyla szczelnie głośnik , ale zrobi się taka "obudowa" i wtedy nic nie musze robić, ani martwić się że głośnik się uszkodzi od przylegania tej foii? Powinno być ok, choć tak sobie myślę że ta membrana może potencjalnie trzepotać i wprowadzać jakiś nieporządany dźwięk. Trzeba by to obadać. 2 godziny temu, gutozaur napisał: Jeśli tak jest to heco jest za niecałe 400 zł sztuka. Czy to wystarczy żeby to dobrze grało? Pokaż co wybrałeś konkretnie 2 godziny temu, gutozaur napisał: wysokość sufitu dla atmosów powinna być optymalnie 2,6m. U mnie po obniżeniu jest 3.3m Kolejna sprawa. Wysoko, ale ok. Dolby przyjmuje że Atmosy powinny być na wysokości 2-3 krotności odległości ucha od podłogi 2 godziny temu, gutozaur napisał: Czy wystarczą dwa atmosy? Kwestia budżetu. Dwa głośniki to entry level. 2 godziny temu, gutozaur napisał: Będzie odczuwalna różnica między dwoma, a czterema atmosami? Będzie zdecydowanie. Zarówno dla ucha jak i kieszeni. 2 godziny temu, gutozaur napisał: Kable do atmosa wypuściłem z sufitu około metra w przód od miejsca siedzenia i na szerokość głośników frontowych. Czy to dobry układ? Dla dwóch Atmosów przy Twoim wysokim suficie będzie ok. Jak chciałbyś rozszerzyć system do czterech to te dwa nie będą pasować. Dopiero przy sześciu dwa masz z przodu, dwa nad głową i dwa za Tobą - a więc połączenie dwóch słabszych opcji. 2 godziny temu, gutozaur napisał: Kolejna sprawa, czy szukać głośników skierowanych pionowo do dołu czy skierowanych na kanapę? Jak cztery to radzę Ci szukać kierunkowych. Przy dwóch nie będzie to konieczne, ale warto wybrać model który me regulowaną kopułkę wysokotową, to te dźwięki mają najmniejszy kąt opasania i warto je nakierować na siebie. Edytowano Środa o 19:22 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano Środa o 20:50 Autor Udostępnij Napisano Środa o 20:50 1 godzinę temu, Butler napisał: Powinno być ok, choć tak sobie myślę że ta membrana może potencjalnie trzepotać i wprowadzać jakiś nieporządany dźwięk. Trzeba by to obadać. Na szczęście można coś zmienić jeśli będzie coś nie tak. Będzie tam bardzo ciasno i wszytko się napręży więc powinno być dobrze. 1 godzinę temu, Butler napisał: Pokaż co wybrałeś konkretnie Heco inc 62 lub inc 82 ale to tylko sugestia jednego z forumowiczów. Jestem otwarty na propozycje. 1 godzinę temu, Butler napisał: Atmosy powinny być na wysokości 2-3 krotności odległości ucha od podłogi Odnośnie tego rysunku, czy te tylne głośniki muszą tak być bo nie mam jak ich umieścić w ten sposób. Chciałem je dać za siebie w szerokości głośników atmos i frontowych. 1 godzinę temu, Butler napisał: Kwestia budżetu. Dwa głośniki to entry level. Mogę kupić więcej ale to najwyżej później. Najpierw sprawdzę 2. Potem mogę dołożyć jeszcze 4. Pytanie tylko czy jest możliwość podłączyć kolejne atmosy do pierwszych dwóch atmosów, bo pociągnąłem tylko 2 kable 2x2,5mm² na sufit i jedyne co mi zostaje to iść kablem od głośnika do głośnika no i jeśli tak można to czy amplituner to wytrzyma. 1 godzinę temu, Butler napisał: warto wybrać model który me regulowaną kopułkę wysokotową Jakieś konkretne modele z dobrym stosunkiem jakości do ceny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Środa o 20:55 Udostępnij Napisano Środa o 20:55 2 minuty temu, gutozaur napisał: Odnośnie tego rysunku, czy te tylne głośniki muszą tak być bo nie mam jak ich umieścić w ten sposób. Chciałem je dać za siebie w szerokości głośników atmos i frontowych. Te rysunki które masz (i te co znajdziesz na oficjalnych stronach w sieci) trzeba czytać razem bo każdy przedstawia jedną płaszczyznę. I bądźmy precyzyjni - pisząć tylne masz na myśli tylną parę Atmos czy surround back? 3 minuty temu, gutozaur napisał: Mogę kupić więcej ale to najwyżej później. Najpierw sprawdzę 2. Potem mogę dołożyć jeszcze 4. Pytanie tylko czy jest możliwość podłączyć kolejne atmosy do pierwszych dwóch atmosów, bo pociągnąłem tylko 2 kable 2x2,5mm² na sufit i jedyne co mi zostaje to iść kablem od głośnika do głośnika no i jeśli tak można to czy amplituner to wytrzyma. Nie - tak się nie robi. Poza tym przy 4 Atmosach to głośniki to najmniejszy problem. Pojawia się koszt albo droższego ampli albo końcówki mocy (albo 1 i 2). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano Środa o 21:00 Udostępnij Napisano Środa o 21:00 9 minut temu, gutozaur napisał: Jakieś konkretne modele z dobrym stosunkiem jakości do ceny? Ja mam 2x MAGNAT Interior ICP 82, pozostałe to Klipsche (set 7.2.4) - moim zdaniem mogą być. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano Środa o 21:45 Udostępnij Napisano Środa o 21:45 (edytowany) 55 minut temu, gutozaur napisał: Heco inc 62 lub inc 82 ale to tylko sugestia jednego z forumowiczów. Jestem otwarty na propozycje. Nadadzą się, u syna mam porównywalne Magnaty w suficie i też fajnie grają. 55 minut temu, gutozaur napisał: Odnośnie tego rysunku, czy te tylne głośniki muszą tak być bo nie mam jak ich umieścić w ten sposób. Chciałem je dać za siebie w szerokości głośników atmos i frontowych. Jeśli mowa o głośnikach przestrzennych tzw. surround to przy układzie 7.x.x dwa masz praktycznie po bokach (surround) oraz dwa na około 135 stopni od osi pomieszczenia (back surround) a więc na tyłach po obu stronach. Oczywiście drobne odstępstwa nie są problemem, tolerancja jest przyjęta +-10 stopni jeśli układ miałby być uznany za prawidłowy. Pozostałe warunki to głośniki na wysokości odsłuchu oraz minimalna odległość do najbliższego słuchacza 1m, zalecana powyżej 1,5m. 55 minut temu, gutozaur napisał: Mogę kupić więcej ale to najwyżej później. Najpierw sprawdzę 2. Potem mogę dołożyć jeszcze 4. Pytanie tylko czy jest możliwość podłączyć kolejne atmosy do pierwszych dwóch atmosów, bo pociągnąłem tylko 2 kable 2x2,5mm² na sufit i jedyne co mi zostaje to iść kablem od głośnika do głośnika no i jeśli tak można to czy amplituner to wytrzyma. Z układu x.x.2 (TML/TMR) nie zrobisz x.x.4 (TFL/TFR +TRL/TRR). Ale możesz x.x.6 gdzie grają wszystkie. Każdy głośnik to oddzielny kanał. Nie łączymy ich w kinie żadnym wypadku. A jak już Ci takie pomysły przyjdą do głowy to pamiętaj by łączyć je szeregowo a nie równolegle bo możesz uszkodzić wzmacniacz. Im mniej Ohm tym gorzej. 55 minut temu, gutozaur napisał: Jakieś konkretne modele z dobrym stosunkiem jakości do ceny? Nawet te Heco co podałeś mają ruchomy tweeter z tego co kojarzę. Pełno tego na rynku. Edytowano Środa o 21:51 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano wczoraj o 06:07 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:07 Dnia 10.11.2024 o 19:55, Butler napisał: Żadne instalacyjne głośniki nie wymagają dodatkowej obudowy, nie znam wyjątków w którym to jest chociażby zalecane przez producenta. Z wielkim zaciekawieniem i zaskoczeniem bym takie coś w instrukcji montażu przeczytał. Co innego sugestie by przestrzeń wokół nie była pusta, więc trzeba myśleć o wełnie mineralnej, piance montażowej itp. Niektóre mają obudowy zintegrowane, to typowe konstrukcje zamknięte, są też takie z BR, ale to raczej poważniejsze klocki. No racja. Słowo wymagają było tu przesadzone. Sugestia. 13 godzin temu, gutozaur napisał: Zależy mi na głośnikach chowanych w sufit. Specjalnie dałem zdjęcia. Są różne modele chowane w sufit. Tylko po co je łączyć? Tak się zastanawiam? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 08:38 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:38 11 godzin temu, PanKlor napisał: Te rysunki które masz (i te co znajdziesz na oficjalnych stronach w sieci) trzeba czytać razem bo każdy przedstawia jedną płaszczyznę. I bądźmy precyzyjni - pisząć tylne masz na myśli tylną parę Atmos czy surround back? Surround back 11 godzin temu, PanKlor napisał: Nie - tak się nie robi. Poza tym przy 4 Atmosach to głośniki to najmniejszy problem. Pojawia się koszt albo droższego ampli albo końcówki mocy (albo 1 i 2). Ok, chociaż widziałem film na YT jakiegoś sklepu gdzie tłumaczyli że tak można, ale skoro to wymaga innego sprzętu, lepszego lub droższego to nie chce się w to bawić. 10 godzin temu, Butler napisał: Jeśli mowa o głośnikach przestrzennych tzw. surround to przy układzie 7.x.x Będzie 5.2.1 lub 5.1.2, nie wiem w jakiej kolejności się to mówi. 10 godzin temu, Butler napisał: Każdy głośnik to oddzielny kanał. Nie łączymy ich w kinie żadnym wypadku. A jak już Ci takie pomysły przyjdą do głowy to pamiętaj by łączyć je szeregowo a nie równolegle bo możesz uszkodzić wzmacniacz. Im mniej Ohm tym gorzej. Czyli można ale nie zalecane oraz muszę przeskoczyć od razu na 6 atmosów a nie 4? 10 godzin temu, Butler napisał: Nawet te Heco co podałeś mają ruchomy tweeter z tego co kojarzę. Pełno tego na rynku. Fajnie, czyli nie muszę się trzymać jednego producenta żeby to wszytko jakoś zgrywało się ze sobą? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 08:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:42 4 minuty temu, gutozaur napisał: Ok, chociaż widziałem film na YT jakiegoś sklepu gdzie tłumaczyli że tak można, Technicznie można - Butler Ci wyjaśnil jak to podłączyć. Tylko to nie będzie system x.x.4 a jakaś wydumka. Żeby poprawnie obsłużyć 4 Atmosy amplituner musi to umieć zdekodować i wzmocnić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano wczoraj o 08:44 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:44 1 minutę temu, PanKlor napisał: Technicznie można - Butler Ci wyjaśnil jak to podłączyć. Tylko to nie będzie system x.x.4 a jakaś wydumka. Żeby poprawnie obsłużyć 4 Atmosy amplituner musi to umieć zdekodować i wzmocnić. Czyli po prostu mieć tyle wyjść na głośniki ile chcemy podłączyć bo inaczej w tych 6 głośnikach będzie leciało dokładnie to samo zamiast z przesunięciem tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano wczoraj o 08:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:59 To nie chodzi o przesunięcie, czasy kiedy głośniki surround grały tylko z jakimś opóźnieniem byś poczuł dźwięk przestrzenny dawno minęły. Atmos to technologia która nie ma zakodowanych kanałów tylko obiekty w przestrzeni. Z sygnału amplituner dopiero odkodowuje dźwięk na poszczególne głośniki. 15 minut temu, gutozaur napisał: Czyli można ale nie zalecane oraz muszę przeskoczyć od razu na 6 atmosów a nie 4? Technicznie można, chodzi mi o sam fakt polaczenia sprzętu by nic nie uszkodzić. Sensu spinania razem głośników nie ma. Jak masz 2 to bezkolizyjnie przejdziesz tylko na 6. 19 minut temu, gutozaur napisał: Będzie 5.2.1 lub 5.1.2, nie wiem w jakiej kolejności się to mówi. Pierwsza cyfra to głośniki toru podstawowego na poziomie uszu. Druga to ilość subów. Trzecia to zaś ilość głośników warstwy górnej tzw. Atmos. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano wczoraj o 08:59 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:59 13 minut temu, gutozaur napisał: Czyli po prostu mieć tyle wyjść na głośniki ile chcemy podłączyć bo inaczej w tych 6 głośnikach będzie leciało dokładnie to samo zamiast z przesunięciem tak? Nie będzie żadnego przesunięcia. Będzie ścieżka dwukanałowa grana przez 3 pary głośników. Wyjściami w amplitunerze też bym się nie sugerował - często jest ich więcej niż końcówek mocy wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Byłem dzisiaj na pierwszym w życiu odsłuchu. Powiem szczerze bardzo się zawiodłem. Byłem w dwóch miejscach u mnie w mieście. Czułem się jakby mnie tam nie chcieli. W jednym sklepie pierwszy Pan, miałem wrażenie że nawet nie chce mnie wpuścić do salki. Gadał od rzeczy chociaż byłem umówiony na odsłuch. Na szczęście potem inny go zmienił któremu jakby bardziej już zależało i odpowiadał na moje wszystkie pytania, ale kiedy powiedziałem że szukam kina to i tak podłączyli mi integre stereo, co jakby nic mi nie dawało. Przesłuchałem klipsh r800 oraz jakieś inne, szczerze jako laik nie wiem nawet co to było bo oni się jakoś specjalnie nie chwalili co to jest. Dałem im budżet i przynieśli mi 2 zestawy i w tym całym niezadowoleniu zapomniałem nazwy, ale było mniejsze, grało trochę bardziej neutralnie czy jakby to nazwać z mniejszym mięsem, ale przyjemnie. Klipsh był lepszy, trochę jakbym był na tym koncercie, ale zastanawiam się jak to zagra z Yamahą, bo jedyne na co mogłem liczyć to Integra stereo, a że nic innego nie mieli otwartego to nic nie posłuchałem. Pan mówił tylko że to gra podobnie do Onkyo, ale nie wiem po co mi ta informacja skoro mówiłem że che Yamahę. Zniesmaczony pojechałem do drugiego sklepu i tam było podobnie tyle że dostałem tylko jedno pytanie. Czego szukam. Powiedziałem że głośników do kina i Pan mi powiedział że te będą dobre i zapytał czy chce odsłuch. Po 3 minutach już słuchałem. Te głośniki to były indiana lina diva 5 podłączone oczywiście do Yamahy 600 jak dobrze zapamiętałem czyli znów stereo. Nie powiem jak na swój gabaryt grały bardzo fajnie. Poprosiłem jeszcze o coś innego w tym budżecie a on powiedział że nie zna mojego budżetu. Znów nie wiem co to było, były mniejsze i grały gorzej, dlatego nawet nie starałem się ich zapamiętać. Poza tym dostałem informację że do tego do czego potrzebuje czyli rn602 i v6a, nic mocniejszego i większego nie potrzebuje bo ten sprzęt tego nie uciagnie. Teraz mam do was pytanie. Czy ja mam jakieś zle wyobrażenie na temat odsłuchu i moje rozczarowanie wzięło się z tego że oczekiwałem zupełnie czegoś innego, czy po prostu to nie powinno tak wyglądać? Najgorsze jest to że kompletnie niczego się dowiedziałem, bo słuchałem amplitunerów stereo gdzie nawet moje obecne 20 letnie maudio z marketu za 600 zł za 5 kolumn nie grają tragicznie z rn602. Tragicznie grały z denonem x2800. Jeszcze jedna informacja. Zapytałem heco aurora 700 w obu sklepach. Oba tym nie handlują ale jeden z Panów je miał i mówił że są ok ale można lepiej w tej cenie. Czy ja mam kupić coś w ciemno czy jak. Ogólnie wszystko czego słuchałem było lepsze niż moje, ale to nie tak powinno wyglądać. Największe wrażenie zrobił na mnie Klipsh ale czy najlepiej grał to nie wiem. Na pewno miał taki dźwięk bardzo żywy, jakbym tam był na koncercie. Muszę patrzeć pod kątem stereo przede wszystkim bo w kinie to chyba mam mniejsze wymagania. I to by było na tyle z mojej przygody z odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 23 minuty temu, gutozaur napisał: Byłem dzisiaj na pierwszym w życiu odsłuchu. Powiem szczerze bardzo się zawiodłem. Byłem w dwóch miejscach u mnie w mieście. Czułem się jakby mnie tam nie chcieli. W jednym sklepie pierwszy Pan, miałem wrażenie że nawet nie chce mnie wpuścić do salki. Gadał od rzeczy chociaż byłem umówiony na odsłuch. Na szczęście potem inny go zmienił któremu jakby bardziej już zależało i odpowiadał na moje wszystkie pytania, ale kiedy powiedziałem że szukam kina to i tak podłączyli mi integre stereo, co jakby nic mi nie dawało. Przesłuchałem klipsh r800 oraz jakieś inne, szczerze jako laik nie wiem nawet co to było bo oni się jakoś specjalnie nie chwalili co to jest. Dałem im budżet i przynieśli mi 2 zestawy i w tym całym niezadowoleniu zapomniałem nazwy, ale było mniejsze, grało trochę bardziej neutralnie czy jakby to nazwać z mniejszym mięsem, ale przyjemnie. Klipsh był lepszy, trochę jakbym był na tym koncercie, ale zastanawiam się jak to zagra z Yamahą, bo jedyne na co mogłem liczyć to Integra stereo, a że nic innego nie mieli otwartego to nic nie posłuchałem. Pan mówił tylko że to gra podobnie do Onkyo, ale nie wiem po co mi ta informacja skoro mówiłem że che Yamahę. Zniesmaczony pojechałem do drugiego sklepu i tam było podobnie tyle że dostałem tylko jedno pytanie. Czego szukam. Powiedziałem że głośników do kina i Pan mi powiedział że te będą dobre i zapytał czy chce odsłuch. Po 3 minutach już słuchałem. Te głośniki to były indiana lina diva 5 podłączone oczywiście do Yamahy 600 jak dobrze zapamiętałem czyli znów stereo. Nie powiem jak na swój gabaryt grały bardzo fajnie. Poprosiłem jeszcze o coś innego w tym budżecie a on powiedział że nie zna mojego budżetu. Znów nie wiem co to było, były mniejsze i grały gorzej, dlatego nawet nie starałem się ich zapamiętać. Poza tym dostałem informację że do tego do czego potrzebuje czyli rn602 i v6a, nic mocniejszego i większego nie potrzebuje bo ten sprzęt tego nie uciagnie. Teraz mam do was pytanie. Czy ja mam jakieś zle wyobrażenie na temat odsłuchu i moje rozczarowanie wzięło się z tego że oczekiwałem zupełnie czegoś innego, czy po prostu to nie powinno tak wyglądać? Najgorsze jest to że kompletnie niczego się dowiedziałem, bo słuchałem amplitunerów stereo gdzie nawet moje obecne 20 letnie maudio z marketu za 600 zł za 5 kolumn nie grają tragicznie z rn602. Tragicznie grały z denonem x2800. Jeszcze jedna informacja. Zapytałem heco aurora 700 w obu sklepach. Oba tym nie handlują ale jeden z Panów je miał i mówił że są ok ale można lepiej w tej cenie. Czy ja mam kupić coś w ciemno czy jak. Ogólnie wszystko czego słuchałem było lepsze niż moje, ale to nie tak powinno wyglądać. Największe wrażenie zrobił na mnie Klipsh ale czy najlepiej grał to nie wiem. Na pewno miał taki dźwięk bardzo żywy, jakbym tam był na koncercie. Muszę patrzeć pod kątem stereo przede wszystkim bo w kinie to chyba mam mniejsze wymagania. I to by było na tyle z mojej przygody z odsłuchu. Drugi salon, to pewnie jeden z TopHifi, pierwszy nie wiem. Moze przejedz sie do jakiegos niezaleznego Generalnie, rzadko gdzie odsluchasz system 5.1 itp. Podlaczanie klientowi stereo nie jest, az tak zlym tropem. Cofnalem sie troche, do Twoich wpisow - czego oczekiwales, po odsluchu? Dales znac sprzedawcom, czego potrzebujesz? Edytowano 3 godziny temu przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 38 minut temu, no_i_fajnie napisał: Drugi salon, to pewnie jeden z TopHifi Dokładnie. 39 minut temu, no_i_fajnie napisał: Moze przejedz sie do jakiegos niezaleznego Generalnie, rzadko gdzie odsluchasz system 5.1 itp Nie wiem czy jest u mnie coś jeszcze. Wybierając duże sklepy myślę o dużym wyborze a tak naprawdę nie wiem czemu pokazują 2 modele. Jest pewnie z 10 kolumn które są w moim budżecie a dostałem po 2 na salon. 42 minuty temu, no_i_fajnie napisał: Cofnalem sie troche, do Twoich wpisow - czego oczekiwales, po odsluchu? Dales znac sprzedawcom, czego potrzebujesz? Chciałem odsłuchać kolumn z amplitunera KD i Stereo żeby wybrać kolumny do obu rzeczy. Tak to tłumaczyłem i o ile trochę rozumiem sprzedawcę numer 1 że nie ma nic otwartego to z drugiej strony jak klient ma wiedzieć czego chce. W ciemno to ja mogę zamówić z internetu. Chciałem iść, dowiedzieć się co mi potrzebne i kupić jak skończę remont. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowany) 27 minut temu, gutozaur napisał: Wybierając duże sklepy myślę o dużym wyborze a tak naprawdę nie wiem czemu pokazują 2 modele. Rozne sa strategie salonow. Jedni chca sprzedac swoje produkty, bo najwieksza marza. Inni chca Cie zbyc, bo masz maly budzet. Inni podejda normalnie, nawet zaproponuja cos tanszego, a czesto lepiej grajacego. 27 minut temu, gutozaur napisał: Tak to tłumaczyłem i o ile trochę rozumiem sprzedawcę numer 1 że nie ma nic otwartego to z drugiej strony jak klient ma wiedzieć czego chce Odsluchiwanie w salonie KD vs STEREO nie da Ci za duzo. Jesli skupisz sie na stereo, to tak - wstepnie uslyszysz roznice. Jesli na szybko podobal Ci sie Klipsch, to nie spodoba Ci sie moze np. Sapphire. Z drugiej, innej strony, to po dluzszym odsluchu Klipsch moze Ci sie przestac podobac, a taki Pylon mniej Cie zmeczy. W kinie domowym lepszy bedzie Klipsch. Duzo zmiennych, takze polecam sie nie poddawac i jeszcze pojezdzic po salonach Edytowano 2 godziny temu przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, no_i_fajnie napisał: Jesli na szybko podobal Ci sie Klipsch, to nie spodoba Ci sie moze np. Sapphire. Z drugiej, innej strony, to po dluzszym odsluchu Klipsch moze Ci sie przestac podobac, a taki Pylon mniej Cie zmeczy. W kinie domowym lepszy bedzie Klipsch. Duzo zmiennych, takze polecam sie nie poddawac i jeszcze pojezdzic po salonach Apropo, właśnie sobie przypomniałem że drugie po Klipsh były pylon chyba Saphir. Można powiedzieć że one były dla mnie właśnie takie jak mówisz, neutralne. Mniej efekciarskie, ale nic nie przeszkadzające, bardzo przyjemne. Klipsh przez pierwsze 15 sekund takie jakby pod kocem. Potem się chyba przyzwyczaiłem. A żebym to ja miał czas na jeżdżenie. Pół roku mi to zajęło żeby się umówić a remont niedługo się skonczy i cos wypadałoby postawić w salonie. Wiadomo nic na wariata, ale żeby mieć 100% pewności to tak na prawdę musiałbym osłuchać wszystko w jednym salonie bo nie zapamiętam tego co słyszałem poprzednio. Zmartwiłem się też opinią i heco. Że niby nie są takie dobre jak o nich mówią. I weź tu bądź mądry jak każdy tu je chwali. Z atmosów polecili mi Polk audio sc80 ale nie jestem przekonany bo kiedyś zamówiłem es55 i grały podobnie jak moje marketowki chociaż były wtedy podpięte do 20 letniego Onkyo KD więc pewnie to przez to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 4 minuty temu, gutozaur napisał: Klipsh przez pierwsze 15 sekund takie jakby pod kocem. W wersji reference jest troche slabo, wg mnie pudelkowato, dudni i kluje, ale jesli chcesz zrobic impreze, to w tej cenie ciezko o cos lepszego. 7 minut temu, gutozaur napisał: Zmartwiłem się też opinią i heco. Że niby nie są takie dobre jak o nich mówią To sie nie martw, tylko sam posluchaj. W salonach chyba najczesciej porownywane z Opal 30. 9 minut temu, gutozaur napisał: Z atmosów polecili mi Polk audio sc80 ale nie jestem przekonany bo kiedyś zamówiłem es55 To w ogole, co innego. Atmosy sa inna bajka, niz podlogowki. Chociaz, jesli chodzi o porownanie do marketowek, to dziwne, bo dla mnie nawet ES55 jest lepszy, niz Klipsch z serii R. Niestety/na szczescie kazdemu podoba sie, co innego Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts