Piotr Sonido Napisano 22 listopada Udostępnij Napisano 22 listopada A pomyśleć że kiedyś była jeszcze seria MR znana pózniej jako Monitor. Do RN602 podłącz starsze Rki bez Meta. Amplituner będzie do nich nie wystarczający ale paczki super. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 24 listopada Autor Udostępnij Napisano 24 listopada Dnia 22.11.2024 o 08:59, Piotr Sonido napisał: A pomyśleć że kiedyś była jeszcze seria MR znana pózniej jako Monitor. Do RN602 podłącz starsze Rki bez Meta. Amplituner będzie do nich nie wystarczający ale paczki super. Generalnie myślę mocno żeby za jednym podejściem zmienić też rn602 na 803d albo 800. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada 20 godzin temu, gutozaur napisał: Generalnie myślę mocno żeby za jednym podejściem zmienić też rn602 na 803d albo 800. Ok ale to za wiele nie zmieni w przypadku KEF serii R, Ale RN803 gra lepiej od RN602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 25 listopada Autor Udostępnij Napisano 25 listopada (edytowany) 8 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Ok ale to za wiele nie zmieni w przypadku KEF serii R, Ale RN803 gra lepiej od RN602. To już mi doradzą na miejscu. Przełamałem się i zapisałem się znowu na odsłuchy do tych samych dwóch miejsc. Po przemyśleniu sprawy z zamawianiem i odsyłaniem to za duże ryzyko odsyłać 10 kolumn bo wystarczy że jedna się uszkodzi i będzie niewesoło. Postanowiłem też podnieść budżet, ale jeszcze nie wiem o ile. Na pewno chce porównać v6a do a4a żeby zobaczyć czy może jakimś cudem a4a mnie zaskoczy na tyle że będę mógł mieć jedno urządzenie, choć wątpię. Postanowiłem też zmienić moją rn602 na tą nowszą Yamahę chyba 800. Oczywiście pod warunkiem że a4a mnie nie zadowoli. Wiem że jest jeszcze opcja i pewnie a4 a to ma że można do tego podłączyć końcówkę mocy czy jak to się nazywa i wtedy będzie ładne stereo i teraz pytanie do was. Co jest w budżecie między 2000 a 4000 zł żeby grało jak Yamaha 800, bo ostatnio na odsłuchu na niej właśnie słuchałem i była moc. Warunek jest taki że musi grać jak Yamaha bo bardzo lubię ten dźwięk. Po obejrzeniu kolejnych filmików jeszcze bardziej potrafi opisać co chcę. Pierwsze co najbardziej mnie odrzuca w kolumnach już po kilku sekundach to to jak grają spod koca i to jest najważniejszy czynnik. Lubię też wyrazistość wokalu orkiestry ale żeby nie męczyło na dłuższą metę. Bas dobry ale nie natarczywy dobrze kontrolowany, szybki. Jeśli skończy się na dwóch skrzynkach czyli amplitunerach to prawdopodobnie dokupię też subwoofer do kina a ten co mam wharfedalea będę używał do stereo albo na odwrót bo kolumny mogę przepinać, ale subwoofera to już nie. Możecie polecieć jakiś subwoofer maksymalnie do 2000? Ewentualnie dokupię switch, w jednym ze sklepów polecali mi jamo i on kosztuje około 1000 zł ale podobno dobry i można przełączać bez stresu. Macie jakąś wiedzę na ten temat? Na pewno na weekend usiądę i opiszę moje doznania. Będę słuchał kilka pylonów i dali w jednym salonie a w drugim Indiana line i chyba kefy. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowano 25 listopada przez gutozaur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Do stereo polować na svs sb1000 ok 2000 powinno się udać. Do kina rp1000 teraz za ok 2700 są. Chyba nic lepszego się w tym budżecie nowego nie kupi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 15 godzin temu, gutozaur napisał: To już mi doradzą na miejscu Kto? 15 godzin temu, gutozaur napisał: Co jest w budżecie między 2000 a 4000 zł żeby grało jak Yamaha 800, bo ostatnio na odsłuchu na niej właśnie słuchałem i była moc. Warunek jest taki że musi grać jak Yamaha bo bardzo lubię ten dźwięk. Bez problemu. Pioneer ma wzmacniacz z funkcją końcówki w tym budzecie a nawet znacznie niżej, Cyrus ONE, NAD. 15 godzin temu, gutozaur napisał: Możecie polecieć jakiś subwoofer maksymalnie do 2000? Ostatnio był na promocji SVS SB1000 w nieco wyższej kwocie. Ale do kina szedł bym w Heco Aurora 30A Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 29 listopada Autor Udostępnij Napisano 29 listopada Dnia 26.11.2024 o 07:12, Piotr Sonido napisał: Ale do kina szedł bym w Heco Aurora 30A Temat jeszcze otwarty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 29 listopada Autor Udostępnij Napisano 29 listopada Byłem dzisiaj na odsłuchu i oto moje wrażenia. Pojechałem że swoim rn602 i wszystkiego słuchałem na nim. Pierwszy salon, pylon Pearl chyba 25- słabo, płasko Dali opticon nie pamiętam numeru- nie było źle, ale za małe. Dali oberon 7- kurde ale to było dobre, ale za dużo góry. Może z innym amplitunerem. Jakieś polskie ale jeszcze nie w sprzedaży , takimi wyżłobieniami na dole pionowymi, trochę mało średnicy ale nie były złe. Pylon Saphire 25. Bardzo zrównoważone. Po 10 minutach słuchania to był mój wybór. Wtem kiedy już podjąłem decyzję Pan zaproponował, że chętnie by sprawdził klipsh r800f z Yamahą bo nigdy nie sprawdzał. Byłem sceptyczny bo ostre plus ostre to nie może się dobrze skończyć. Jakież było nasze zdziwienie kiedy okazało się że jest świetnie. Było tam wszytko, dół, średnica, góra która nie była natarczywa(zupełnie inaczej niż ostatnio na integrze), była scena, detale, nie ma się do czego przyczepić. Słuchałem pół godziny żeby sprawdzić czy da się słuchać tego dłużej czy to tylko krótki zachwyt. Nic się nie zmieniło. Na koniec dla pewności wróciłem do Pylonów Saphire no i to już nie brzmiało tak jak wcześniej, było już nudno choć całkiem nieźle. Drugi salon A4A w stereo - było dużo lepiej niż w v6a czy denonie x2800, nawet nie ma co porównywać, ale to nie było to. Stwierdziłem że nie warto dopłacać bo się nie da zrobić kina i stereo w jednej skrzynce. Potem podłączyłem swoją 602 bo chciałem też sprawdzić kolumny jakie mi dali. Bowersy 603....wow, to było tak dopracowane, że nigdy czegoś takiego nie słyszałem, tam było wszystko czego szukałem w kolumnach...ale były dwa minusy. Bas-było go za dużo. Po 15 minutach głowa mi pękała, być może to kwestia pomieszczenia, było małe. Dwa to cena. Nie mój budżet ale jako przyszłe kolumny będę miał na uwadze. Na Yamaha 800 było tak samo ale trochę lepiej, mój rn 602 się trochę męczył. Podsumowując chyba pójdę w te klipshe. Bowersy były lepsze ale za drogie i za dużo basu. Przesłuchałem wszystko w moim budżecie co mieli w obu sklepach. Resztę też Klipsh, propozycja sklepu to Centralny R-30C Surroundy 50M Subwoofer -Rp-1000SW- tu się zastanawiam nad propozycją na @Piotr Sonido i @PanKlor czyli svs. To ma być do kina. Do muzyki mam wharfedalea z którego jestem zadowolony. Atmosy Polk SC-80 tu mam zerową wiedzę. Trochę droższe niż zakładałem ale większe, a że będą tylko 2 to nie wiem czy nie iść w to chociaż zawiodłem się trochę na polkach jak słuchałem es55 choć na starym Onkyo więc mogłem być zawiedziony. Atmosy chyba nie muszą być tej samej firmy. Zmienić je na proponowane wcześniej czy polki są ok? Dodatkowo zmienię 602 na 800 i jeszcze został mi dylemat czy v6a czy x2800. Muszę pomyśleć bo w yamaszce lubię apke i miałbym 2 sprzęty w jednej aplikacji. W denonie aplikacja jest średnia dla mnie. Z kolei x2800 ma 2 wyjścia HDMI, ale nie wiem czy to wykorzystam. Mam o czym myśleć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada No to jak do kina to RP1000SW. Chyba nic lepszego do 3k nie będzie. Taniej to jakieś Heco albo Magnat. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
no_i_fajnie Napisano 29 listopada Udostępnij Napisano 29 listopada (edytowany) 15 minut temu, gutozaur napisał: Było tam wszytko, O R-800F. 15 minut temu, gutozaur napisał: tam było wszystko czego szukałem w kolumnach O Bowersach. 15 minut temu, gutozaur napisał: ale były dwa minusy. Bas-było go za dużo. Po 15 minutach głowa mi pękała, Tez o Bowersach. Ja osobiscie nie rozumiem, po co na odsluchach probowac sluchac kolumn, ktore sa poza swoim budzetem. 15 minut temu, gutozaur napisał: Podsumowując chyba pójdę w te klipshe. Bowersy były lepsze ale za drogie i za dużo basu. Przesłuchałem wszystko w moim budżecie I poza budzetem, niepotrzebnie. Ogolnie rozjazd miedzy Pearl 25, Sapphire 25, a Bowersami jest dziwny. Dziwne tez salony odwiedzales, wedlug mnie Edytowano 29 listopada przez no_i_fajnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 1 grudnia Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia Dnia 29.11.2024 o 20:30, PanKlor napisał: No to jak do kina to RP1000S 👍🏻 Dnia 29.11.2024 o 20:31, no_i_fajnie napisał: Ja osobiscie nie rozumiem, po co na odsluchach probowac sluchac kolumn, ktore sa poza swoim budzetem. W sumie powody są cztery. Pierwszy - wybór kolumn w tym sklepie jest mizerny dla kogoś kto ma dość mały budżet jak na audio. Drugi - chciałem sprawdzić różnice w graniu amplitunerów na dobrych kolumnach Trzeci-chciałem zobaczyć czemu ta marka ma taką renomę i już wiem Czwarty- mój budżet został nałożony po to żebym miał jakiś sufit, bo to pozwala choć trochę się kontrolować. Gdyby nie ta ilość basu w tych bowersach to bym z nimi wyszedł ze sklepu. Dnia 29.11.2024 o 20:31, no_i_fajnie napisał: I poza budzetem, niepotrzebnie. Ogolnie rozjazd miedzy Pearl 25, Sapphire 25, a Bowersami jest dziwny. Dziwne tez salony odwiedzales, wedlug mnie Jeśli by się okazało że już Pearl 25 jest ok, to po co wydawać więcej. Dodatkowo słuchałem co mieli na stanie. Pewnie znalazło by się jeszcze drugie tyle kolumn w moim budżecie ale ich nie mieli... Bo się sprzedały... Bo nie współpracują z daną marką. Co do salonów.. odwiedziłem wszystkie dwa w moim mieście. Dobrze że są chociaż dwa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 1 grudnia Udostępnij Napisano 1 grudnia No to teraz pytanie jak to zagra u Ciebie. Warunki akustyczne zapewne inne niż w salonie gdzie robiłeś odsłuchy? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 1 grudnia Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 1 godzinę temu, eMBe napisał: No to teraz pytanie jak to zagra u Ciebie. Warunki akustyczne zapewne inne niż w salonie gdzie robiłeś odsłuchy? Zapewne tak a, ale pracuje nad tym. Specjalnie robię remont pokoju żeby ustawić wszystko tak jak trzeba. Mam jednak dylemat. Chciałem poszukać jakichś opinii na temat tych głośników i trafiłem na recenzję amerykańskiego youtubera Andre jakiś tam. Oglądałem jego filmy od dawna ale nigdy o klipschu. Ogólnie mówiąc zjechal je od góry do dołu i mam mieszane uczucia. Zastanawiam się czy nie kupić jednak bowersow, tylko musiałbym je najpierw wypożyczyć i zobaczyć jak to będzie z tym basen u mnie. Być może u mnie nie będzie takiego efektu bo w top hifi to miałem wrażenie że ciśnienie w pomieszczeniu się zmieniało tak dawały basem.. wiecie może czy top hi-fi wypożycza kolumny? Druga sprawa wyczytałem że bowersy 603 że mają membranę papierową, a niedawno oglądałem film reduktora szumu który mówił że papierowa membrana się zużywa i trzeba ją wymieniać. Tylko jako to jest okres czasu? Trzeba się tym martwić? Już myślałem że to koniec tej przygody a tu znowu wątpliwości. Poza basem bowersy ideał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 grudnia Udostępnij Napisano 1 grudnia Kieruj się swoim gustem, nie innych Jeśli salon dalej w remoncie to jeszcze się wstrzymaj i na koniec pożyczysz kolumny, sprawdzisz je u siebie i będziesz miał lepszy pogląd na sytuację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia (edytowany) 9 godzin temu, Q21 napisał: Kieruj się swoim gustem, nie innych Jeśli salon dalej w remoncie to jeszcze się wstrzymaj i na koniec pożyczysz kolumny, sprawdzisz je u siebie i będziesz miał lepszy pogląd na sytuację Prawda jest taka że bowersy to jest to. Jedyne co mnie odrzuca to bas, zbyt duży bas. Jednak pomieszczenie było małe więc zakładam że to przez to. Poza tym rozsądek mówi klipsch, a serce mówi bowers. Kupuję to myślę, że na najbliższe 10 może 20 lat więc chyba przymkne oko na cenę. Nie znam się ale myślę że to minimum dwie klasy wyżej. Edytowano 2 grudnia przez gutozaur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia Dnia 29.11.2024 o 19:05, gutozaur napisał: Temat jeszcze otwarty. ok Ciekawe zdanie, oczywiscie Twoje wiec je szanuję i dobrze że wybierasz dla siebie. Jednak Oberon 7 za dużo góry A podobaja się Klipsche i to serii R które bardzo świdrują górą oraz Bowersy Yo jednak nie góra przeszkadzała Ci w Oberonach tylko może wyższa średnica. 5 godzin temu, gutozaur napisał: Prawda jest taka że bowersy to jest to. Jedyne co mnie odrzuca to bas, zbyt duży bas. Jednak pomieszczenie było małe więc zakładam że to przez to. Poza tym rozsądek mówi klipsch, a serce mówi bowers. Kupuję to myślę, że na najbliższe 10 może 20 lat więc chyba przymkne oko na cenę. Nie znam się ale myślę że to minimum dwie klasy wyżej. A Patrzyłeś na cenę w DE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 2 grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 grudnia 13 minut temu, Piotr Sonido napisał: jednak nie góra przeszkadzała Ci w Oberonach tylko może wyższa średnica. Jest taka możliwość. Nie do końca umiem opisać dźwięk. Było tam czegoś za dużo...aż zbyt żywo. 14 minut temu, Piotr Sonido napisał: A Patrzyłeś na cenę w DE? Patrzyłem wczoraj na szybko na niemieckim Ceneo i taniej nie było ale, tam na pewno nie ma wszystkich sklepów, a ja nie wiem które sklepy są dobre. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 2 grudnia Udostępnij Napisano 2 grudnia 23 minuty temu, gutozaur napisał: Jest taka możliwość. Nie do końca umiem opisać dźwięk. Było tam czegoś za dużo...aż zbyt żywo. a Żywiej nie grają własnie Klipsche No nic nie istotne. Wazne żebys wybrał dla siebie. 23 minuty temu, gutozaur napisał: Patrzyłem wczoraj na szybko na niemieckim Ceneo i taniej nie było ale, tam na pewno nie ma wszystkich sklepów, a ja nie wiem które sklepy są dobre. nie zawsze są , ale czasem. Dlatego mówiłem żeby sprawdzić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia (edytowany) Powiedzcie mi proszę, czy gdybym się zdecydował na bowersy 603 S3 to warto do nich brać centralny, souroundy i atmosy z tej samej linii czy można iść w tańsze rozwiązania oraz czy subwoofer może zostać klipsch do takiego układu? Edytowano 5 grudnia przez gutozaur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 5 grudnia Udostępnij Napisano 5 grudnia (edytowany) Mozna iść w tańsze czy tez inne rozwiązania. Na przykład centralny Klipscha model 404 jest po prostu lepszy. W Surroundy mozna by iść bi/di polarne czy to Monitor audio FX czy też Klipsch 402s. Subwoofer to oczywiscie taki ktory sie spisze dla ciebie, do pomieszczenia nie musi "pasowac" do systemu Edytowano 5 grudnia przez Piotr Sonido Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Klipscha model 404 Nie wiem czy WAŻ będzie odpowiedni. Biało dębowe fronty a centralny czarny. Chyba muszę iść w coś białego. 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: W Surroundy mozna by iść bi/di polarne czy to Monitor audio FX czy też Klipsch 402s To samo z kolorem a co MA na szczęście są białe, ale takie mało uniwersalne. W sensie że jakbym w przyszłości chciał wymienić tyły na coś lepszego to nie wykorzystam ich do stereo w innym pomieszczeniu. Płacenie 3000 zł za centralny i 3000 zł za tyły to w moim odczuciu trochę bez sensu, ale na pewno głośniki muszą być białe bo u żony nie przejdzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 5 grudnia Udostępnij Napisano 5 grudnia Na centralnym nie ma co oszczędzać, na surroundach można Nie pamiętam teraz, jak dokładnie wygląda u Ciebie rozkład pomieszczenia, ale jeśli chcesz wybrać przyszłościowo to nawet niewielkie Monitor Audio Bronze 50 są rozsądne W przyszłości można je wstawić do np. sypialni Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia (edytowany) 3 godziny temu, Q21 napisał: Na centralnym nie ma co oszczędzać, na surroundach można Nie pamiętam teraz, jak dokładnie wygląda u Ciebie rozkład pomieszczenia, ale jeśli chcesz wybrać przyszłościowo to nawet niewielkie Monitor Audio Bronze 50 są rozsądne W przyszłości można je wstawić do np. sypialni Jestem świeżo po remoncie specjalnie żeby zamontować sobie atmosa i bardziej przystosować pomieszczenie do odsłuchu. Wszystko będzie wymienione (meble) w zależności jak szeroko rozstawie kolumny i wtedy dobiorę kanapę i komodę. Będą zasłony i dywan. Za kanapa będzie ciąg regałów i tam chce postawić souroundy. Ściana tv gdzie będą fronty ma 4,5m szerokości. Drugi wymiar czyli od tv do souroundów też 4,5m. Edytowano 5 grudnia przez gutozaur Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 5 grudnia Udostępnij Napisano 5 grudnia Ja wiem, że okno, kaloryfer, że tu się mieszka 😉 itp. itd. ale patrząc po zdjęciach aż się prosi, żeby odwrócić to wszystko o 90 stopni. Powodzenia z remontem! Pamiętaj, że jak nie masz tych 4,5 metra szerokości bo głośnik nie powinien lądować w samym rogu a z drugiej strony będzie pewnie przeszkadzał w przejściu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gutozaur Napisano 5 grudnia Autor Udostępnij Napisano 5 grudnia Jeszcze jedno. Przy założeniu że kiedyś te kolumny (souroundy) pójdą do innego zestawu jako stereo to szukałabym czegoś żywego z szeroką scena i dobrym wokalem ale nie denerwującego gorą czyli to co w moim odczuciu mają bowersy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts