Kubus72 Napisano 7 godzin temu Napisano 7 godzin temu (edytowany) 18 minut temu, Piotr Sonido napisał: Moim zdaniem tą przestrzeń bardziej oddadzą Goldy są delikatnie jaśniejsze, ale to wciąż ocieplone granie AMT. Natomiast bas będzie pod lepsza kontrolą Gold. Tu na pewno efekt dudnienia, rezonansów pomieszczenia będzie bardziej pod kontrolą. S40 będa wymagały na pewno lepszego ustawienia. Więcej przestrzeni od tylnej i bocznych ścian. Obie kolumny na prawdę godne polecenia. Słuchałeś? No właśnie nie słuchałem i liczę na jakieś podpowiedzi 🙂 1 minutę temu, Kubus72 napisał: No właśnie nie słuchałem i liczę na jakieś podpowiedzi 🙂 Rozumiem, że dźwięk będzie o level wyżej niż w APC? Edytowano 7 godzin temu przez Kubus72 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, Kubus72 napisał: No właśnie nie słuchałem i liczę na jakieś podpowiedzi 🙂 Posłuchaj 1 godzinę temu, Kubus72 napisał: Rozumiem, że dźwięk będzie o level wyżej niż w APC? Tego nie wiem. Z Twojego opisu wynika, że miałeś problem na basie. W tym przypadku go nie będzie. Odpisz, cytując
Kubus72 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu 19 minut temu, Piotr Sonido napisał: Posłuchaj Tego nie wiem. Z Twojego opisu wynika, że miałeś problem na basie. W tym przypadku go nie będzie. No i tutaj ewentualnie S40 bo pewnie basu będzie więcej niż w Goldach, ale u mnie max od tylnej ściany w przypadku Dynek to 20cm od wiszących za kolumnami absorbera mi. Przed chwilą, Kubus72 napisał: No i tutaj ewentualnie S40 bo pewnie basu będzie więcej niż w Goldach, ale u mnie max od tylnej ściany w przypadku Dynek to 20cm od wiszących za kolumnami absorbera mi. I teraz nie wiem czy jest sens zamawianie na odsłuch Goldow czy od razu wziąć na odsłuch Dynki S40. Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowany) 32 minuty temu, Kubus72 napisał: ale u mnie max od tylnej ściany w przypadku Dynek to 20cm od wiszących za kolumnami absorbera mi. Dobrze, że masz absorbery, ale trudno ocenić czy i na ile pomogą w przypadku basu, szczególnie niższego. Te 20 cm to mało. Moim zdaniem usłyszysz różnicę między 20 i 30. S40 to większy monitor od Gold 100 5g - zagra z większym autorytetem, ale (jak słusznie zauważył Piotr) może się okazać trudniejszy, jeśli chodzi o ustawienie. Oba mają sporo basu, przy czym dół Goldów jest równiejszy, a S40 podbijają jego średni i wyższy podzakres. Zyskuje na tym rytmika, ale jeśli się nie odnajdą w pomieszczeniu, to bas może dominować i męczyć, szczególnie przy głośniejszym odsłuchu. Oba monitory grają lekką V-ką, przy czym Goldy mają moim zdaniem bardziej obfitą górę, a S40 - trochę grubszy i cieplejszy środek i potężniejszy dół. Ogólnie, z tych 2 uważam S40 za monitor ciekawszy, bardziej wyrafinowany i efektowny, ale też bardziej specyficzny - mogący sprawiać problemy. Z Goldami 100 5g można mieć niedosyt średnicy (szczególnie ze szczupło grającym wzmacniaczem), ale są uniwersalne i stosunkowo bezpieczne. Oczywiście też schodzą dość nisko i mogą pobudzić mod pomieszczenia, ale zakładam, że z Lyngdorfem (DSP) jest to do ogarnięcia. Edytowano 5 godzin temu przez Rafał S 1 Odpisz, cytując
majkel74 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 21 minut temu, Rafał S napisał: S40 to większy monitor od Gold 100 5g Kubaturowo jednak minimalnie większe są Goldy. I ta przewaga wynika z większej głębokości, co akurat w przypadku kolegi jest dość istotne. 1 Odpisz, cytując
Rafał S Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 6 minut temu, majkel74 napisał: Kubaturowo jednak minimalnie większe są Goldy. Racja - moja pomyłka. Goldy są trochę głębsze. Nie miałem MA i Dynek w domu równocześnie, natomiast jedne i drugie porównywałem bezpośrednio z Canto Grand New Premium (Studio 16Hz) - źle zapamiętałem różnice w wymiarach. Odpisz, cytując
Kubus72 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) A Dali Epicon 2? Znalazłem używki na olx za 12000 zł. Edytowano 1 godzinę temu przez Kubus72 Odpisz, cytując
Recommended Posts