Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim. 

Na początek info - nie jestem typowym audiofilem, po prostu lubię w miarę dobry dźwięk i jakościowo sprzęt, ale bez przesady - tak z rozsądkiem. Mieszkam w kamienicy z początku zeszłego wieku oczywiście budowanej w cegle. Pomieszczenie małe - 20 metrów. Posiadam ampli Denon AVR S750h (czyli dość nisko) i kolumny które pozostały mi z poprzedniego Denona - Wharfedale Crystal. Jest też sub Tonsil Aktiv 200 (tak, wiem) więc postanowiłem od niego zacząć. Zacząłem się rozglądać i wybór padł niemalże na Klipsch spl-100, ale że sporo oglądałem tych zabawek żona zrobiła mi prezent imieninowy i zakupiła spl-120. Gra super, więc pomyślałem czy może nie zmienić przednich podłogowych? Tylko czy warto? Budżet 3000 pln (może ciut więcej) - czy jest sens? Myślałem o np Melodika BL 40, Teufel Ultima 40 czy może Klipsch R-800? Wpadły mi też w oko Heco Aurora 700 lub Heco Victa Elite 702. Oglądałem też używki, ale trudno coś znaleźć, nie wiadomo czy nie zajeżdżone... 

Oglądam w większości filmy, muzyka tak z 30% ale lubię głośniej jej posłuchać (różne gatunki). 

Czy mógłbym prosić szanowne grono o radę czy warto wymienić fronty w tym budżecie ? 

Pozdrawiam. 

Napisano

Cześć :) Przeskok z Twoich obecnych Wharfedale na wspomniane kolumny moim zdaniem będzie przyjemny w aspekcie jakościowym. Co do tego, czy warto je wymienić - zależy od Ciebie i tego, w jakim stopniu różnica Cię zadowoli. Zachęcam do obejrzenia filmu, w którym przedstawiamy kilka opcji, a także do umówienia się na odsłuch, by sprawdzić te kolumny na własne uszy. 

Napisano
Dnia 2.08.2024 o 18:16, Q21 napisał:

Cześć :) Przeskok z Twoich obecnych Wharfedale na wspomniane kolumny moim zdaniem będzie przyjemny w aspekcie jakościowym. Co do tego, czy warto je wymienić - zależy od Ciebie i tego, w jakim stopniu różnica Cię zadowoli. Zachęcam do obejrzenia filmu, w którym przedstawiamy kilka opcji, a także do umówienia się na odsłuch, by sprawdzić te kolumny na własne uszy. 

Cześć, dzięki za filmik. Co do samych kolumn z racji małego pomieszczenia, pomyślałem o małej selekcji - odpadają kolumny z br z tyłu - tak naprawdę takie kolumny powinny mieć z tyłu sporo wolnego miejsca a takiego nie mają (obecnie Wharfedale mają z tyłu około 20 cm wolnej przestrzeni). Nie powinny wystawać przed komodę, czyli od czoła mamy miejsce o głębokości 50 - 53 cm. Wybór padnie więc na kolumny z br z przodu. Z powyższego filmu chyba pasowały by Wilsony lub Indiany, chociaż mam wrażenie że Indiany trochę za słabe?  Niestety model wyżej ma br z tyłu 😞 więc odpada. Co myślisz o Raptorach 7 lub 9 do "twardego" pomieszczenia (gruba cegła)? Oczywiście podłączone pod Denona j/w. 

Wiem że budżet niski ale i wymagań dużych nie mam. Co prawda u człowieka słuch się zmienia z wiekiem i też to zauważyłem, ale jeszcze coś tam słyszę.... Odsłuch niestety nie możliwy, za daleko mieszkam. 

Pozdrawiam, Krzysztof 

Napisano
1 godzinę temu, Falisty napisał:

Cześć, dzięki za filmik. Co do samych kolumn z racji małego pomieszczenia, pomyślałem o małej selekcji - odpadają kolumny z br z tyłu - tak naprawdę takie kolumny powinny mieć z tyłu sporo wolnego miejsca a takiego nie mają (obecnie Wharfedale mają z tyłu około 20 cm wolnej przestrzeni). Nie powinny wystawać przed komodę, czyli od czoła mamy miejsce o głębokości 50 - 53 cm. Wybór padnie więc na kolumny z br z przodu. Z powyższego filmu chyba pasowały by Wilsony lub Indiany, chociaż mam wrażenie że Indiany trochę za słabe?  Niestety model wyżej ma br z tyłu 😞 więc odpada. Co myślisz o Raptorach 7 lub 9 do "twardego" pomieszczenia (gruba cegła)? Oczywiście podłączone pod Denona j/w. 

Wiem że budżet niski ale i wymagań dużych nie mam. Co prawda u człowieka słuch się zmienia z wiekiem i też to zauważyłem, ale jeszcze coś tam słyszę.... Odsłuch niestety nie możliwy, za daleko mieszkam. 

Pozdrawiam, Krzysztof 

Raptor 9 jest duży, może i za duży jak na 20 metry, ale jest 3-drożny a nie 2,5 jak Raptor 7 czy Indiana. A coś o podobnym brzmieniu, podobnej cenie ale 3 - drożne? 

Pozdrawiam 

Napisano

Nie przejmowałbym się aż tak zarówno ustawieniem bas refleksu, jak i tym czy to konstrukcja 3-drożna, czy 2,5 drożna. Kierowałbym się własnym słuchem :) 20cm z tyłu kolumny to też nie tak mało, a samo ustawienie BR nie jest super istotne — większość kolumn i tak wymaga odstępu z każdej strony. 

6 godzin temu, Falisty napisał:

Co myślisz o Raptorach 7 lub 9 do "twardego" pomieszczenia (gruba cegła)?

Odpowiem bardzo klasycznie jak na mnie - mogą się spodobać, nie muszą :) Sama cegła też nie definiuje z góry akustyki pomieszczenia. 

Napisano
1 godzinę temu, Q21 napisał:

Nie przejmowałbym się aż tak zarówno ustawieniem bas refleksu, jak i tym czy to konstrukcja 3-drożna, czy 2,5 drożna. Kierowałbym się własnym słuchem :) 20cm z tyłu kolumny to też nie tak mało, a samo ustawienie BR nie jest super istotne — większość kolumn i tak wymaga odstępu z każdej strony. 

Odpowiem bardzo klasycznie jak na mnie - mogą się spodobać, nie muszą :) Sama cegła też nie definiuje z góry akustyki pomieszczenia. 

No dobrze, ale nie komplikując: mam aktualnie Wharfedale Crystal 40, które według mnie grają trochę jakby niepełnie średnie i wysokie tony, tzn jakby tak lekko przygaszone, chyba że dam im w palnik. 

Podłączone są do Denona avr-s750h, który to ma pasmo przenoszenia jakie ma i nie podskoczy wyżej niż 20khz (teoretycznie ludzki słuch więcej nie odbiera). 

Lubię (oprócz kina) słuchać muzyki różnego rodzaju - od rock, pop po jazz. I tu mi trochę brak przestrzeni w aktualnej konfiguracji. Powiem szczerze że z tych dwóch modeli o których rozmawiamy wizualnie podobają mi się raptory 7 (a jeszcze bardziej 9 ale może faktycznie nie zagrają u mnie lepiej od mniejszych - lepsze wykorzystanie mocy) ale patrząc na parametry Indiana 561 lepiej zagra? O niskie tony się nie boję, Klipsch SPL-120 tego pilnuje. 

Wiem - najlepiej odsłuchać, ale nigdzie w pobliżu nie ma takiej opcji. Jest jeden salon w pobliżu, ale takich tanich sprzętów tam nie ma... 

Więc? Jakieś sugestie? A może coś z używek? Ale tu wielka niewiadoma co kto z nimi robił... Chyba wolę nowe. 

Napisano
30 minut temu, Falisty napisał:

No dobrze, ale nie komplikując: mam aktualnie Wharfedale Crystal 40, które według mnie grają trochę jakby niepełnie średnie i wysokie tony, tzn jakby tak lekko przygaszone, chyba że dam im w palnik. 

Podłączone są do Denona avr-s750h, który to ma pasmo przenoszenia jakie ma i nie podskoczy wyżej niż 20khz (teoretycznie ludzki słuch więcej nie odbiera). 

Lubię (oprócz kina) słuchać muzyki różnego rodzaju - od rock, pop po jazz. I tu mi trochę brak przestrzeni w aktualnej konfiguracji. Powiem szczerze że z tych dwóch modeli o których rozmawiamy wizualnie podobają mi się raptory 7 (a jeszcze bardziej 9 ale może faktycznie nie zagrają u mnie lepiej od mniejszych - lepsze wykorzystanie mocy) ale patrząc na parametry Indiana 561 lepiej zagra? O niskie tony się nie boję, Klipsch SPL-120 tego pilnuje. 

Wiem - najlepiej odsłuchać, ale nigdzie w pobliżu nie ma takiej opcji. Jest jeden salon w pobliżu, ale takich tanich sprzętów tam nie ma... 

Więc? Jakieś sugestie? A może coś z używek? Ale tu wielka niewiadoma co kto z nimi robił... Chyba wolę nowe. 

Mając info jak wyżej - które z powyższych modeli kolumn wybrać ? 

Napisano

Umiejscowienie otworu bass-reflex nie ma znaczenia. Każda kolumna potrzebuje wokół siebie trochę przestrzeni. Rozumiem, że w kinie jest OK, a problem jest w odsłuchu stereo muzyki.

1. Czy robiłeś kalibrację Audyssey?

2. Czy muzyki słuchasz z wykorzystaniem trybu stereo z kalibracją Audyssey, ewentualnie włączonym Dynamic EQ?

Spróbuj włączyć muzykę i przełączyć amplituner na tryb Direct zobaczysz jak zagra. Co do wyboru innych kolumn - szczerze mówiąc każdy z nas ma inną percepcję i osobiste preferencje - upodobania, dlatego trudno jednoznacznie wskazać, które zagrają najlepiej. Można określić że kolumna X jest jasniejsza/ciemniejsza od Y, ale czy lepiej brzmi? Dla jednego tak, dla drugiego niekoniecznie. Dlatego raczej nikt rozsądny nie wskaże Ci jednoznacznie, które dla Ciebie będą najlepsze. Popróbuj z ustawieniami jak napisałem. Używek nie ma co się obawiać (jak się dobrze poszuka) ale jest problem z ich odsłuchem. Nawet jak odsłuchasz kolumny w salonie, to u Ciebie zagrają inaczej, ale mimo wszystko będziesz miał jakiś obraz, więc warto poszukać salonu, pojechać i posłuchać.

Napisano
15 godzin temu, Falisty napisał:

grają trochę jakby niepełnie średnie i wysokie tony, tzn jakby tak lekko przygaszone, chyba że dam im w palnik

15 godzin temu, Falisty napisał:

Denona avr-s750h

To jest też winowajca tego brzmienia. Same kolumny nie mają wysokiej skuteczności, a wzmacniacz nie jest super wydajny. Heco Victa Elite 702 otworzą nieco to brzmienie, są też względnie proste w napędzeniu.

Napisano

Ja osobiście, mam takie głupie poczucie estetyki, że jak ma być set 5.1 to chciałbym wszystko jednej marki. Tu proponowałbym używane klipsch z serii rp typu RP260 albo RP280 ( ale to dość duże kolumny). Myślę, że możesz też pomyśleć o czymś pokroju podstawet serii rp 160 albo 600. Przy dość sporadycznym odsłuchu muzyki te podstawki się sprawdza, budżet 3 tysięcy pozwoli Ci wybierać między podlogowkami rp 600 albo 600 Mk II, które wybrać to już musisz sam posłuchać, bardziej kulturalne są rp 600 Mk II. W kinie wszystkie wyżej wymienione sprawdzą się dobrze, dodatkowo zakup rp160 pozwoli w zakładanym budżecie kupić uzywany centralny rp440c i to wg mnie zrobi robotę. Ogólnie ta seria rp klipscha jest bardzo fajnym takim budżetowym wejściem w świat kina, dodatkowo wysoka skuteczność trochę zniweluje braki w amplitunerze.