Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, chciałbym zacząć swoją przygodę z audiofilią. Planuję kupić gramofon Audio-Technica AT-LP5X i właśnie, co dalej? Nie mam pojęcia jak dobrać do tego wynalazku wzmacniacz i coś co by dawało dźwięk. Na całość chciałbym wydać maksymalnie 3000 zł. Słyszałem coś o kolumnach/głośnikach aktywnych, które działają bez wzmacniacza. Temat winyli jest mi nowy, więc byłbym wdzięczny za każdą uwagę!

Napisano

Jeżeli nie musi być sterowania z pilota to Fosi ZA3 gra fantastycznie. No i zostało by więcej kasy na kolumny. Tutaj na przykład Monitor Audio Bronze, czy Polskie Pylon Audio. Jest w czym przebierać

WiiM Amp też jest bardzo fajnym produktem.

Napisano

W tej kwocie najsensowniejszym rozwiązaniem jest pójście w kolumny aktywne, który mają wbudowany wzmacniacz, więc nic nie potrzebujesz dokupować. Podłączasz gramofon pod wejścia liniowe 2xRCA i sprzęt będzie już grał. Do tego metrażu pasują kolumny Triangle Borea BR02 Connect  dadzą bardzo dobrą jakość grania w kwocie poniżej 3kzł. Dadzą odpowiednią dawkę basu, który nie będzie sprawiał problemów z dudnieniem w pomieszczeniu, jest szybki i pod kontrolą, średnie tony neutralne, góra czysto i rozdzielczo odtwarzana. Z pilota jest regulacja niskich i wysokich tonów, która też pozwala lepiej dostroić brzmienie do potrzeb.

Napisano
25 minut temu, rms.pl napisał:

W tej kwocie najsensowniejszym rozwiązaniem jest pójście w kolumny aktywne, który mają wbudowany wzmacniacz, więc nic nie potrzebujesz dokupować. Podłączasz gramofon pod wejścia liniowe 2xRCA i sprzęt będzie już grał. Do tego metrażu pasują kolumny Triangle Borea BR02 Connect  dadzą bardzo dobrą jakość grania w kwocie poniżej 3kzł. Dadzą odpowiednią dawkę basu, który nie będzie sprawiał problemów z dudnieniem w pomieszczeniu, jest szybki i pod kontrolą, średnie tony neutralne, góra czysto i rozdzielczo odtwarzana. Z pilota jest regulacja niskich i wysokich tonów, która też pozwala lepiej dostroić brzmienie do potrzeb.

Proszę mi wybaczyć, nie jasno określiłem swoją sytuację finansową. Chciałbym zainwestować 3000 zł. w całość (razem z gramofonem), wiem, że to niewiele w tej branży ale tylko tyle aktualnie dam rady poświęcić. Myślałem nad tą audio technicą ale nowa warta jest połowę tej kwoty. Dodam, że mam zamiar w głównej mierze słuchać rocka (queen, the doors, the beatles)

Napisano

To też polecę aktywne, ale Edifier S2000MKIII, z tym że warto je odstawić trochę od ściany, aby nie podbijały za mocno basu, ponieważ są nisko strojone lub w razie problemów można zatkać wyloty Bass Reflex. Grają przyjemnie bez ostrości i w swoje cenie, dają już całkiem niezłą precyzję i przestrzeń grania.

Napisano
Dnia 13.08.2024 o 19:13, rms.pl napisał:

To też polecę aktywne, ale Edifier S2000MKIII, z tym że warto je odstawić trochę od ściany, aby nie podbijały za mocno basu, ponieważ są nisko strojone lub w razie problemów można zatkać wyloty Bass Reflex. Grają przyjemnie bez ostrości i w swoje cenie, dają już całkiem niezłą precyzję i przestrzeń grania.

Wyglądają świetnie. Czy trzeba do nich dokupić jakieś specjalne kable żeby grały z tym gramofonem? (ma już w sobie przedwzmacniacz)

Napisano

Byłem w takiej samej sytuacji co ty , tylko kupywałem gramofon Audio-Technica AT-LP60X  i zdecydowałem się na Edifier S2000MKIII , dla mnie jako początkującego głośniki brzmią wspaniale , zapewne dużo tutaj osób by się z tym nie zgodziło ale dla mnie były to pierwsze głośniki powyżej 200 zł jakie posiadam więc to przejście było jak z ziemi do nieba. Wszystkie kable masz w zestawie i nie musisz niczego dokupywać.

Napisano
11 minut temu, MilyCzlowiek napisał:

Byłem w takiej samej sytuacji co ty , tylko kupywałem gramofon Audio-Technica AT-LP60X  i zdecydowałem się na Edifier S2000MKIII , dla mnie jako początkującego głośniki brzmią wspaniale , zapewne dużo tutaj osób by się z tym nie zgodziło ale dla mnie były to pierwsze głośniki powyżej 200 zł jakie posiadam więc to przejście było jak z ziemi do nieba. Wszystkie kable masz w zestawie i nie musisz niczego dokupywać.

Dzięki ci za opinię, to jeszcze bardziej mnie utwierdza w tym, że powinienem je kupić. Mam już jedną płytę winylową Band On The Run zespołu Wings i muszę przyznać, że bardzo dawno tak na coś nie czekałem jak na to aż wszystko podepnę i położę płytę na talerzu gramofonu 😀