orzeszek2 Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia Dzień dobry, chciałbym zacząć swoją przygodę z audiofilią. Planuję kupić gramofon Audio-Technica AT-LP5X i właśnie, co dalej? Nie mam pojęcia jak dobrać do tego wynalazku wzmacniacz i coś co by dawało dźwięk. Na całość chciałbym wydać maksymalnie 3000 zł. Słyszałem coś o kolumnach/głośnikach aktywnych, które działają bez wzmacniacza. Temat winyli jest mi nowy, więc byłbym wdzięczny za każdą uwagę! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławomir Unknown Napisano 11 sierpnia Udostępnij Napisano 11 sierpnia W 3 tysiącach ciężko coś będzie kupić, wzmacniacze tylko używki albo wzmacniacze klasy D jak Wiim Amp . Kolumny tez używane ale tu mogą być nawet 20 letnie byle dobrej firmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 sierpnia Udostępnij Napisano 12 sierpnia Jeżeli nie musi być sterowania z pilota to Fosi ZA3 gra fantastycznie. No i zostało by więcej kasy na kolumny. Tutaj na przykład Monitor Audio Bronze, czy Polskie Pylon Audio. Jest w czym przebierać WiiM Amp też jest bardzo fajnym produktem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 13 sierpnia Udostępnij Napisano 13 sierpnia A jaką masz powierzchnię do nagłośnienia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszek2 Napisano 13 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 4 godziny temu, rms.pl napisał: A jaką masz powierzchnię do nagłośnienia? 4,5x3m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 13 sierpnia Udostępnij Napisano 13 sierpnia W tej kwocie najsensowniejszym rozwiązaniem jest pójście w kolumny aktywne, który mają wbudowany wzmacniacz, więc nic nie potrzebujesz dokupować. Podłączasz gramofon pod wejścia liniowe 2xRCA i sprzęt będzie już grał. Do tego metrażu pasują kolumny Triangle Borea BR02 Connect dadzą bardzo dobrą jakość grania w kwocie poniżej 3kzł. Dadzą odpowiednią dawkę basu, który nie będzie sprawiał problemów z dudnieniem w pomieszczeniu, jest szybki i pod kontrolą, średnie tony neutralne, góra czysto i rozdzielczo odtwarzana. Z pilota jest regulacja niskich i wysokich tonów, która też pozwala lepiej dostroić brzmienie do potrzeb. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszek2 Napisano 13 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 13 sierpnia 25 minut temu, rms.pl napisał: W tej kwocie najsensowniejszym rozwiązaniem jest pójście w kolumny aktywne, który mają wbudowany wzmacniacz, więc nic nie potrzebujesz dokupować. Podłączasz gramofon pod wejścia liniowe 2xRCA i sprzęt będzie już grał. Do tego metrażu pasują kolumny Triangle Borea BR02 Connect dadzą bardzo dobrą jakość grania w kwocie poniżej 3kzł. Dadzą odpowiednią dawkę basu, który nie będzie sprawiał problemów z dudnieniem w pomieszczeniu, jest szybki i pod kontrolą, średnie tony neutralne, góra czysto i rozdzielczo odtwarzana. Z pilota jest regulacja niskich i wysokich tonów, która też pozwala lepiej dostroić brzmienie do potrzeb. Proszę mi wybaczyć, nie jasno określiłem swoją sytuację finansową. Chciałbym zainwestować 3000 zł. w całość (razem z gramofonem), wiem, że to niewiele w tej branży ale tylko tyle aktualnie dam rady poświęcić. Myślałem nad tą audio technicą ale nowa warta jest połowę tej kwoty. Dodam, że mam zamiar w głównej mierze słuchać rocka (queen, the doors, the beatles) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 13 sierpnia Udostępnij Napisano 13 sierpnia To też polecę aktywne, ale Edifier S2000MKIII, z tym że warto je odstawić trochę od ściany, aby nie podbijały za mocno basu, ponieważ są nisko strojone lub w razie problemów można zatkać wyloty Bass Reflex. Grają przyjemnie bez ostrości i w swoje cenie, dają już całkiem niezłą precyzję i przestrzeń grania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszek2 Napisano 15 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia Dnia 13.08.2024 o 19:13, rms.pl napisał: To też polecę aktywne, ale Edifier S2000MKIII, z tym że warto je odstawić trochę od ściany, aby nie podbijały za mocno basu, ponieważ są nisko strojone lub w razie problemów można zatkać wyloty Bass Reflex. Grają przyjemnie bez ostrości i w swoje cenie, dają już całkiem niezłą precyzję i przestrzeń grania. Wyglądają świetnie. Czy trzeba do nich dokupić jakieś specjalne kable żeby grały z tym gramofonem? (ma już w sobie przedwzmacniacz) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MilyCzlowiek Napisano 15 sierpnia Udostępnij Napisano 15 sierpnia Byłem w takiej samej sytuacji co ty , tylko kupywałem gramofon Audio-Technica AT-LP60X i zdecydowałem się na Edifier S2000MKIII , dla mnie jako początkującego głośniki brzmią wspaniale , zapewne dużo tutaj osób by się z tym nie zgodziło ale dla mnie były to pierwsze głośniki powyżej 200 zł jakie posiadam więc to przejście było jak z ziemi do nieba. Wszystkie kable masz w zestawie i nie musisz niczego dokupywać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszek2 Napisano 15 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia 11 minut temu, MilyCzlowiek napisał: Byłem w takiej samej sytuacji co ty , tylko kupywałem gramofon Audio-Technica AT-LP60X i zdecydowałem się na Edifier S2000MKIII , dla mnie jako początkującego głośniki brzmią wspaniale , zapewne dużo tutaj osób by się z tym nie zgodziło ale dla mnie były to pierwsze głośniki powyżej 200 zł jakie posiadam więc to przejście było jak z ziemi do nieba. Wszystkie kable masz w zestawie i nie musisz niczego dokupywać. Dzięki ci za opinię, to jeszcze bardziej mnie utwierdza w tym, że powinienem je kupić. Mam już jedną płytę winylową Band On The Run zespołu Wings i muszę przyznać, że bardzo dawno tak na coś nie czekałem jak na to aż wszystko podepnę i położę płytę na talerzu gramofonu 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 15 sierpnia Udostępnij Napisano 15 sierpnia 🙉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszek2 Napisano 15 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 sierpnia 4 minuty temu, kn1234 napisał: 🙉 ??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rms.pl Napisano 20 sierpnia Udostępnij Napisano 20 sierpnia Dnia 15.08.2024 o 17:12, orzeszek2 napisał: Czy trzeba do nich dokupić jakieś specjalne kable żeby grały z tym gramofonem? (ma już w sobie przedwzmacniacz) W takim przypadku wystarczą zwykłe, ekranowane kable 2xRCA https://m.sklep.rms.pl/kable-2xrca-2x-rca-cinch?at[45]=60101#ProductFilters Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 sierpnia Udostępnij Napisano 21 sierpnia Dnia 15.08.2024 o 20:14, orzeszek2 napisał: ??? Co wybrałes finalnie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzeszek2 Napisano 21 sierpnia Autor Udostępnij Napisano 21 sierpnia 3 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Co wybrałes finalnie? Skłaniam się ku zakupowi gramofonu Audio-Technica AT-LP5X i wcześniej wspomnianych głośników aktywnych Edifier S2000MKIII. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 22 sierpnia Udostępnij Napisano 22 sierpnia Weź je z Media Expert czy innej takiej sieciówki która nie robi problmu ze zwrotem i sprawdź w domu. Tak będzie najlepiej. Z Gramofonem może być nieco gorzej pod tym kątem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts