Skocz do zawartości

Test Chińszczyzny czyli Wiim ultra oraz Fosi V3 mono z Dynaudio x34

Szymek3392

Recommended Posts

1 godzinę temu, bartoszek43 napisał:

Roksan k3 i płaski dzwiek?

Zabawa z tym wzmakiem się zaczyna jak podpina się do niego pre lampowe a Roksan gra jako koncowka mocy.

Wtedy te Fosi se można wsadzic wiadomo gdzie.

Ten Roksan to słabizna. Moja opinia o nim nigdy nie ulegnie zmianie. Możesz go podpinać pod pre ze złota ale jego końcówki mocy niczym nie poprawisz. Brak mu wydajności prądowej. Owszem, potrafi zagrać głośno ale bas z niego jest mizerny i płaski. To najsłabszy basowo wzmak jaki do tej pory posiadałem, a posiadałem również dużo tańsze. Jak tak ma wyglądać kontrola basu we wzmaku za 8k to ja podziękuję. Nie wiem za co Roksan życzy sobie takie pieniądze w przypadku takiego gniota. Marketing i ładne czasopisma ładnie mielą głowy forumowiczom. Też się naczytałem po czym po podłączeniu niezwłocznie wystawiłem go na sprzedaż. Patrząc na jego budowę nie dziwię się, że te papierowe 150 na kanał nie ma odzwierciedlenia w odsłuchu. Aż tak bardzo przyoszczędzili na budowie, że wsadzili po jednym szmatławym kondensatorze zasilającym Samwha o pojemności 8200uf na kanał :D fakt grał przestrzennie ale płasko. Miał dobre wysokie tony i srednice. Na tym koniec. Do Music Hall a70.2 nawet go nie porównuje bo nie ma czego.   Pozdrawiam. 

Edytowano przez Szymek3392

7 minut temu, Szymek3392 napisał:

Ten Roksan to słabizna. Moja opinia o nim nigdy nie ulegnie zmianie. Możesz go podpinać pod pre ze złota ale jego końcówki mocy niczym nie poprawisz. Brak mu wydajności prądowej. Owszem, potrafi zagrać głośno ale bas z niego jest mizerny i płaski. To najsłabszy basowo wzmak jaki do tej pory posiadałem, a posiadałem również dużo tańsze. Jak tak ma wyglądać kontrola basu we wzmaku za 8k to ja podziękuję. Nie wiem za co Roksan życzy sobie takie pieniądze w przypadku takiego gniota. Marketing i ładne czasopisma ładnie mielą głowy forumowiczom. Też się naczytałem po czym po podłączeniu niezwłocznie wystawiłem go na sprzedaż. Patrząc na jego budowę nie dziwię się, że te papierowe 150 na kanał nie ma odzwierciedlenia w odsłuchu. Aż tak bardzo przyoszczędzili na budowie, że wsadzili po jednym szmatławym kondensatorze zasilającym Samwha o pojemności 8200uf na kanał :D fakt grał przestrzennie ale płasko. Miał dobre wysokie tony i srednice. Na tym koniec. Do Music Hall a70.2 nawet go nie porównuje bo nie ma czego.   Pozdrawiam. 

Bo w nim pre jest skopane dlatego tak płasko Panu grało.

Jeśli ominie się ten element jest całkiem inaczej,lepiej a bas jest przepotężny więc...

Każdy ma inne ucho i przede wszystkim graty jednemu będzie grało drugiemu nie.

Pozdrawiam.

Dnia 11.11.2024 o 16:32, bartoszek43 napisał:

Roksan k3 i płaski dzwiek?

Zabawa z tym wzmakiem się zaczyna jak podpina się do niego pre lampowe a Roksan gra jako koncowka mocy.

Wtedy te Fosi se można wsadzic wiadomo gdzie.

K3 ma tez model czystej końcowki. ale zarówno ona jak i Integra nie gra płasko.

Dnia 11.11.2024 o 17:49, bartoszek43 napisał:

Jeśli ominie się ten element jest całkiem inaczej,lepiej a bas jest przepotężny więc...

Hmm podłączałem K3 do kilku par kolumn no i co jak co ale płasko to nie było.

To jest ostatnia rzecz którą można mu było zarzucić.

WIEM!

Miałem to samo kiedyś z klientem!

Był w trybie MUTE.

Bo tam Mute scisza i wypłaszcza dzwiek a nie wycisza go całkowicie. Wówczas jest taki efekt. I te 150W przestaje byc odczuwalne.

Mogłeś go uruchamiać w tym trybie.

• 2 weeks later...

Pojawił się nowy firmware. 

https://support.fosiaudio.com/attachments/token/yJRy6lhf3GWYzbZXXRN524vz9/?name=ZD3+Software+Upgrade+Steps-spdif_stable.rar

Nie sprawdzałem i nie instalowałem jeszcze. Ponoć poprawia błędy z CEC i likwiduje jakieś trzaski. Tyle na szybko znalazłem. Instalować na własną odpowiedzialność. Jak ktoś nie robił wcześniej takich rzeczy to lepiej niech się zastanowi bo może skończyć się to uwaleniem. 

Edytowano przez kassyx

Od miesięcy przeglądam forum po tym jak sprzedałem swoje Airpulse A200.
Ostatnio zainteresowałem się "chińszczyzną", przeczytałem cały wątek i wiem, że ma to nie tylko swoje plus, ale też minusy.  Mimo wszystko ciągnie mnie (laika i świeżaka), żeby spróbować takiego zestawu. Na ten moment źródłem ma być streaming (Spotify) i TV (potrzebne HDMI), więc połączenie Wiim Ultra + Fosi ZA3/V3 wydaje się być dobrym pomysłem.

Dobry kierunek czy lepiej pójść w coś powszechnie znanego (i sprawdzonego)? Co ewentualnie można zmienić/dodać, żeby zniwelować te minusy przy zachowaniu funkcjonalności?

Nie mam jeszcze nic, więc kolumny też są otwartym tematem. Myślałem o Heco 700/1000 lub Fyne F502. W przyszłości może jakiś sub do tego bym dołożył.

@Artur Charicki brak HDMI mi przeszkadzał, a poza tym streaming był przez BT, a nie Spotify Connect, który jak czytam daje dużo lepszą jakość. Dodatkowo, tak po prostu chciałem coś zmienić ;) 

Co do minusów, to głównie miałem na myśli te negatywne opinie o tym jak Fosi gra. Ewentualne grzanie da się jakoś rozwiązać.

Pytam bo słuchałem tych kolumn i jak dla mnie grają lepiej od Auror 700. Chyba że masz duże pomieszczenie do nagłośnienia. Było podpiąć tv optykiem i dokupić do nich streamer i miałbyś wszystko. Ja pamiętam te kolumny jako zajebiste granie. Fyne F502 z dobrym wzmacniaczem to byłby realny progres ale wyjdzie sporo drożej. 

Ja mam pytanie do autora bo widziałem w poście @Szymek3392

mam wiim ultra połaczyłem do niego DAC Topping d70 pro octo (w trybie dac) po USB i mam pewnien problem z uśpieniem gdy odpalony jest TV. Po przejściu wiim w stan uśpienia i następnie po wybudzeniu  wiim nie chce poprawnie przekazać dźwięku, wybudzi się uruchomi topping  i wzmacniacz ale nie potrafi znaleźć  sygnału HDMI ARC

5 minut temu, Tomasz S. napisał:

Zobacz czy nie masz przedstawionego audio output

Screenshot_2024-12-02-18-07-18-09_5592fe85c89b9c7526dd9939eef9599a.jpg

Pomógł reset wiim ultra. Dalej mam problem który opisywalem kiedyś przy podłączeniu za3 w dual mono do wiima ultra. Jak slucham muzy z arcama cds27 po rca to slychac trzaski a jak po opticalu to nie. Ktoś ma pomysł co to może być? Arcam sprawny bo jak podłącze do wiim ampa po coaxialu działa normalnie

Ok chyba znalazlem, trzeba chyba ustawic głębię sygnalu input na 24bit bo przy 16 strzela

19 godzin temu, Luc Adams napisał:

Jak slucham muzy z arcama cds27 po rca to slychac trzaski a jak po opticalu to nie. Ktoś ma pomysł co to może być? Arcam sprawny bo jak podłącze do wiim ampa po coaxialu działa normalnie

Nie mam pewności czy sprawny. Trzaski masz po RCA, czyli przy wykorzystaniu wewnętrznego DAC Arcama.

Podłączenie optykiem czy Coax to już wyjście z Arcama z pominięciem jego DAC - Arcam robi za transport.

Nadal możesz mieć problem z Arcamem i jego sekcją DAC. Musiałbyś podłączyć Arcama do czegoś innego po RCA i wtedy możesz weryfikować.

57 minut temu, matti05 napisał:

To w takim razie, zamiast Fyne F502, co dobrać do Fosi ZA3 i Wiima Ultra, bo to będzie baza? 

Jak masz możliwość to weź te F502.

Piotrowi chodziło o to, ze to raczej zbyt dobre kolumny do tej bazy, którą planujesz. Fajnie by było jakbyś dam im coś lepszego od tej bazy.

Z drugiej strony, te kolumny są w tej chwili w takiej cenie, że nie ma sensu szukać na siłę czegoś tańszego (i zapewne gorszego) żeby jakością zrównać z bazą. Jeśli będziesz w przyszłości planował jakieś zmiany, to kolumny już będziesz miał niezłe i będziesz mógł się skupić na lepszej elektronice. 

18 godzin temu, matti05 napisał:

To w takim razie, zamiast Fyne F502, co dobrać do Fosi ZA3 i Wiima Ultra, bo to będzie baza? 

Weź Fyne F502 ale inne wzmocnienie.

17 godzin temu, Chmarski napisał:

Piotrowi chodziło o to, ze to raczej zbyt dobre kolumny do tej bazy, którą planujesz. Fajnie by było jakbyś dam im coś lepszego od tej bazy.

Dokładnie tak.