Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Potrzebuje pomocy przy doborze amplitunera stereo do kolumn wharfedale 12.3. Wymogiem dla urządzenia jest spotify i tidal na pokładzie, wyjscie na subwoofer i wyjście na 2 strefę. Docelowo planuje nagłośnienie na tarasie stąd taki warunek. Chciałbym żeby kolumny były solidnie wysterowane i nawet cicho dawały z siebie to co potrafią. Wyjście na wkładki mm i mc mile widziane ale bez ciśnienia ponieważ posiadam inny zestaw przeznaczony do gramofonu. Dziś te kolumny grają że staruszkiem kina denon 1907. Kolumny chce wykorzystywać w salonie o powierzchni okolo 45 metrów. W mojej ocenie na obecną chwilę całość wypada dość ciemno z mocnym dołem. Granie głośno wymaga zejścia z poziomem basu na kolumnach oraz odcięcie w ampli na poziomie 100hz. Z uwagi na podpięcie tych kolumn do obecnego kina nie jestem w stanie określić jak one grają. Wydaje mi się że jest dość nieźle w średnicy i istnieje podbicie skraju dolnego i górnego . Chciałbym sprzętu który wyciągnie z tych kolumn najlepsze co posiadają. Na niskim basie płynącym z kolumn nie zależy mi. Posiadam bardzo porzadny subwoofer rel 1205. Słucham rajczęściej elektro i pop choć innych gatunków także nie pomijam. Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowano przez Jacek Gieleciński
Błąd stylistyczny
Napisano

Cześć :) Jakim budżetem dysponujesz na nowy wzmacniacz? 

Drugą strefę moim zdaniem optymalnie byłoby ogarnąć z pomocą wzmacniacza takiego jak WiiM Amp, czy Argon SA2. To może być prostsze i szybsze rozwiązanie ;) Zachęcam na wstępie do obejrzenia filmu, może któryś produkt z niego Cię zainteresuje :)

Napisano

Faktycznie nie napisałem nic o budżecie.😄 Nie mam za wiele około 4.000 zł. Może ciut wiecej w uzasadnionym przypadku. Za podesłany film bardzo dziękuję. Oglądałem go już wcześniej i był bardzo pomocny. Ja jednak szukam kompromisu z uwagi na ograniczenia w budżecie. Zakup wzmaka + streamer nie zmieści się w budżecie albo przy jego zachowaniu będzie ze szkodą dla jakości. Zainspirowałem się innym Twoim filmem tj. Szybka piątka amplitunera stereo do 5.000.

I tak denon dra 900h, yamaha rn800a oraz marantz 70s to takie propozycje które mnie dzięki temu filmowi interesują. Z innych recenzji natrafiłem jeszcze na denon pma900 hne oraz marantz 7000n. Znam wady i zalety w zakresie obsługi i wyposażenia na tylnym panelu. Nie wiem za to który z tych modeli należycie napędzi te kolumny i będzie zgodny z ich charakterystyką. W sensie nie narzuci czegoś po czym nie będzie się dało tego słuchać. Na przyklad troszkę z zaciekawieniem patrzę na yamahę z uwagi na większą moc i music cast, ale takze z obawą na sypanie brokatem.

Napisano

Yamaha z tego grona jest zdecydowanie najjaśniejsza. DRA-900H bym mimo wszystko zignorował, gdy jest opcja na PMA-900HNE. To znacznie lepszy sprzęt pod kątem dźwiękowym, podobnie od Marantza Stereo 70s. PM7000N też fajna opcja :) Zapraszam na odsłuch w razie czego. 

Napisano

Mialem mówić Marantz PM 7000n ale Ty szukasz amplitunera ina do stereo. Bo ma mieć druga strefę. No nie tedy droga.

16 godzin temu, Jacek Gieleciński napisał:

I tak denon dra 900h, yamaha rn800a oraz marantz 70s to takie propozycje które mnie dzięki temu filmowi interesują.

Ale one nie mają drugiej strefy tylko terminale A i B to nie jest to samo!

Napisano

Jak szukasz rozjaśnienia góry pasma, większej energii i dynamik, to naszego doświadczenia polecę do Twoich kolumn Cambridge Audio AXR100 + odtwarzacz strumieniowy WiiM Pro połączony analogowo do amplitunera. Jak trochę podniesiesz budżet to polecam wzmacniacz zintegrowany CXA81 + WiiM Mini połączony po optyku.

Natomiast jak chcesz wszystko w jednym urządzeniu z korektorem barwy to tutaj także może się sprawdzić Onkyo TX-8470, gra neutralnie, nie ogranicza góry pasma, jest rozdzielcza, granie trochę bardziej spokojne od AXR100.

• 1 month later...