Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To już jak uważasz tak zagospodarujesz sloty. Ja zrobiłem sobie np. 1 DL bez zmian - to co wyliczył, 2 subwoofer Harman +6dB, działanie korekcji do 300Hz a w 3 to samo i zakres korekcji do 2kHz. Musisz sobie potestować różne warianty i zostawisz to co uznasz za najlepsze.

Napisano

@tomek72 dzięki, jak się domyślam pomiar z mikrofonem jest bazą , którą się zapisuje na swoim koncie i później można do niej dogrywać różne krzywe bądź samodzielnie robić korekty tworząc różne wersje.

Zastanawia mnie czy można wykorzystać PRESETY również do tego aby mieć pod 1 - wersję pomiaru dla 1 lub 2 osób w sweet spot, a pod 2 - szeroki pomiar 17 punktowy dla 4 osób na dużej sofie, gdzie skrajne osoby będą miały dużo bliżej do głośników surround więc kalibracja zasugeruję mocniejsze przycięcie.   Jednak odległości są spore pomiędzy nimi a sweet spot 1 osobowy.

czy to już fanaberia ? 😁

Napisano

Myślę o tym, aby zrobić dwa pomiary - jeden multi dla wielu osób na sofie i drugi oddzielnie dla 1 osoby sweet spot.

Następnie na tym multi preset 1 - np. krzywe Harmana +4dB oraz preset 2 - krzywe zmienione w celu naśladowania Audyssey Dynamic Volume/EQ (odsłuch nocny)  A na  preset 3 - baza pomiaru dla sweet spot wąskiego dopasowana do preferencji ostrzejszego kina :) 

Słyszałem że można też wyodrębnić z kalibracji multi tylko te punkty w centrum, ale ponoć nie będzie to tak dokładne jak oddzielny pomiar. 

Napisano
19 minut temu, Arek_Gd napisał:

Słyszałem że można też wyodrębnić z kalibracji multi tylko te punkty w centrum, ale ponoć nie będzie to tak dokładne jak oddzielny pomiar. 

Nie wyodrębnić tylko zapisać projekt w trakcie pomiarów a potem dokończyć i zapisać drugi na szerokim ustawieniu.  Nie widzę powodu dla którego dokładność tego podejścia miała by ucierpieć.