tomek72 Napisano 8 grudnia Napisano 8 grudnia To już jak uważasz tak zagospodarujesz sloty. Ja zrobiłem sobie np. 1 DL bez zmian - to co wyliczył, 2 subwoofer Harman +6dB, działanie korekcji do 300Hz a w 3 to samo i zakres korekcji do 2kHz. Musisz sobie potestować różne warianty i zostawisz to co uznasz za najlepsze. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 11 grudnia Napisano 11 grudnia @tomek72 dzięki, jak się domyślam pomiar z mikrofonem jest bazą , którą się zapisuje na swoim koncie i później można do niej dogrywać różne krzywe bądź samodzielnie robić korekty tworząc różne wersje. Zastanawia mnie czy można wykorzystać PRESETY również do tego aby mieć pod 1 - wersję pomiaru dla 1 lub 2 osób w sweet spot, a pod 2 - szeroki pomiar 17 punktowy dla 4 osób na dużej sofie, gdzie skrajne osoby będą miały dużo bliżej do głośników surround więc kalibracja zasugeruję mocniejsze przycięcie. Jednak odległości są spore pomiędzy nimi a sweet spot 1 osobowy. czy to już fanaberia ? 😁 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 11 grudnia Napisano 11 grudnia (edytowany) Mam pomysł jak to zrobić ale nie testowałem. Edytowano 11 grudnia przez PanKlor Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano 11 grudnia Napisano 11 grudnia Myślę o tym, aby zrobić dwa pomiary - jeden multi dla wielu osób na sofie i drugi oddzielnie dla 1 osoby sweet spot. Następnie na tym multi : preset 1 - np. krzywe Harmana +4dB oraz preset 2 - krzywe zmienione w celu naśladowania Audyssey Dynamic Volume/EQ (odsłuch nocny) A na preset 3 - baza pomiaru dla sweet spot wąskiego dopasowana do preferencji ostrzejszego kina Słyszałem że można też wyodrębnić z kalibracji multi tylko te punkty w centrum, ale ponoć nie będzie to tak dokładne jak oddzielny pomiar. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 11 grudnia Napisano 11 grudnia 19 minut temu, Arek_Gd napisał: Słyszałem że można też wyodrębnić z kalibracji multi tylko te punkty w centrum, ale ponoć nie będzie to tak dokładne jak oddzielny pomiar. Nie wyodrębnić tylko zapisać projekt w trakcie pomiarów a potem dokończyć i zapisać drugi na szerokim ustawieniu. Nie widzę powodu dla którego dokładność tego podejścia miała by ucierpieć. 1 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano Wtorek o 11:14 Napisano Wtorek o 11:14 (edytowany) Idąc dalej - jak się domyślam amplitunery takie jak onkyo RZ-50 / RZ-70 mają do słuchania muzyki tryb Pure Audio oraz Direct - tylko one umożliwiają słuchania muzyki w 2.0 z pominięciem subów gdy mamy set 7.2.4. Tryb Stereo od razu odpala również suby. I one z założenia omijają sekcję cyfrową więc również kalibrację DIRAC, tak? Pytanie - czy pod PRESETAMI (1,2,3) można zapisać jeden tryb do słuchania muzyki aby działała korekcja DIRAC tylko na dwóch kolumnach Full Band (2.0) , ale pod prestami 2 i 3 były ustawienia dla kina domowego gdzie odcięcie wszystkich głośników jest na 80 Hz? Edytowano Wtorek o 11:15 przez Arek_Gd Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Środa o 06:50 Napisano Środa o 06:50 Tak. Ale inne amplitunery też maja takie tryby. Dobre pytanie. Teoretycznie chyba tak. Musiał byś w opcjach amplitunera wyłączyc reszte kolumn dac fronty na full i wtedy znowu odpalić dirac. On będzie widzial ustawienia amplitunera. I to zapisał byś jako preset 2 - Stereo. Ale nie wiem czy będzie sie dało miedzy nimi przełączać i czy to spowoduje zmianę ustawień amplitunera. Bo nie sądzę. właśnie. Raczej musiał byś zapisac ustawienia amplitunera także. I jest taka opcja. Tak myślę. Yamaha i Denon to ma. I dopiero wtedy zmieniać najpierw ustawienie amplitunera a potem Diraca. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano Środa o 07:39 Napisano Środa o 07:39 W Onkyo zmiana konfiguracji głośników w ustawieniach powoduje „reset” presetów Dirac więc nie ma możliwości wgrania na różne presety różnych konfiguracji 1 Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano Środa o 11:42 Napisano Środa o 11:42 no i pozamiatane, tego się obawiałem . w tym temacie czaty AI sobie nie radzą, GPT coś tam próbuje ratować takim opisem: "Czy da się to pogodzić? — TAK, ale z warunkami Możesz uzyskać to, co chcesz (Preset 1 = stereo full-range, Preset 2/3 = kino z frontami small + suby), jeżeli: Utworzysz oddzielne pomiary/filtry Dirac dla każdego scenariusza z odpowiednio ustawionymi rozmiarami głośników przed pomiarem. Dla Presetu Music (2.0): ustaw fronty jako Large, wyłącz suby/nie mierz LFE, wykonaj pomiar i zapisz ten filtr do dedykowanego slotu/presetu. Dla Presetów Kino (7.2.4): ustaw przed pomiarem wszystkie głośniki tak, jak chcesz aby działały przy kinie (fronty Small, suby aktywne, włącz Bass Management lub lepiej Dirac Bass Control), wykonaj pomiary i zapisz do innych slotów. support.onkyousa.com+1 Sprawdzisz, jak Onkyo mapuje/kojarzy ustawienia — tzn. czy „Speaker Preset” w Onkyo przełącza też parametry systemowe (speaker size, aktywność suba), czy tylko ładuje filtry Dirac. W niektórych implementacjach trzeba ręcznie zapisać dodatkowe ustawienia AVR albo użyć web-interfejsu/presetów urządzenia, bo samo ładowanie filtru Dirac nie zawsze zmienia wszystkich parametrów systemowych. Fora raportują, że trzeba po przełączeniu testować i ewentualnie skorygować ustawienia (np. wyłączyć sub), lub zapisywać pełen preset AVR niezależnie od filtru Dirac. Odpisz, cytując
tomek72 Napisano Środa o 16:21 Napisano Środa o 16:21 @Arek_Gd nie trzeba szukać w sztucznej inteligencji strona 171 instrukcji RZ70: "In the Setup menu, when the number of speaker channels, etc., is changed in "Speaker" - "Configuration" ( →p133), the measurement results are deleted." Zapisywany jest jeden pomiar, a do slotów możesz wgrać 3 różne krzywe/korekcje utworzone w oparciu o ten pomiar. Ale niestety nie zrobisz tak trybu 2.0 i 7.1.4, jedyne co to muzyka w stereo z DL i subwoofer-em albo tryby Direct lub Pure Direct (tylko w sekcji Music) które omijają korekcję, uwzględniają poziom głośników i opóźnienie. 1 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Środa o 17:16 Napisano Środa o 17:16 Rozwiązaniem może być wyłączenie suba i skorzystanie z zakresów korekcji w DL. Odpisz, cytując
Arek_Gd Napisano Środa o 21:41 Napisano Środa o 21:41 @PanKlor ale to tylko gdy fronty będą na Full Band zgodnie z tym co napisał @tomek72 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano Czwartek o 06:05 Napisano Czwartek o 06:05 W DL i chyba w DLBC ustawiasz crossover w samym Diracu. Jak się wtedy zachowuje Onkyo - nie wiem. Crossover powinien być wtedy przypisany do 1 z 3 slotów. Jak go ustawisz poniżej możliwości kolumn i wyłączysz suba to przecież będzie tak jakbyś miał full band. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:56 Napisano Czwartek o 06:56 23 godziny temu, tomek72 napisał: W Onkyo zmiana konfiguracji głośników w ustawieniach powoduje „reset” presetów Dirac więc nie ma możliwości wgrania na różne presety różnych konfiguracji Ok, tak myslałem. Odpisz, cytując
Recommended Posts