Skocz do zawartości

Dirac Live - Materiały

eMBe

Recommended Posts

1 godzinę temu, modelarz01 napisał:

Najpierw chciałem dobrze ustawić bez subwofera ale coś czuję ,że tak się nie da.

Jak wcześniej pisałem po kalibracji nie możesz zmienić konfiguracji w amplitunerze bo się "wysypie".

Wyłącz sobie Spread - wykres będzie czytelniejszy, można się nim posiłkować żeby nie przesadzić z nanoszoną korekcją, ale "trochę" zamazuje obraz, DL masz w wersji 3.13.2 więc aktualny, w kolumnie po prawej stronie na samej górze masz "Dirac Live", powinieneś jeszcze mieć poniżej Bass management i Bass Controll (to jest DLBC i wymaga dopłaty). Jeżeli tego nie widzisz prawdopodobnie trzeba zaktualizować firmware amplitunera, ja obecnie mam wgraną najnowszą wersję R138-0916-1282-0033 pobierzesz stąd na samym dole strony albo bezpośrednio z amplitunera, ja praktykuję aktualizację przez USB.

Poniżej na zrzucie - żółta ramka dostępne opcje DL, niebieska elipsa prawa kurtyna, którą przesuwasz w lewo i zmniejszasz zakres działania - pod nią jest linia Detected Range (podobnie jak pod lewą) kurtyn nie należy rozsuwać poza wykryty zakres, ale można zawężać działanie korekcji do wewnątrz. Zielona elipsa - tym suwakiem możesz ustawić odcięcie (crossover) dla każdej grupy to jest dostępne w trybie "Bass management", w trybie Dirac Live odcięcie ustawiane jest w amplitunerze i tam można je korygować - chociaż nie pamiętam czy DL na to pozwala, ale chyba tak.

DL.png.2bf83e7b3135f21152cf81e770c57251.png