Skocz do zawartości

fayne audio

Kamil Roter

Recommended Posts

Dnia 14.11.2024 o 09:16, Kamil Roter napisał:

szanowny panie Piotrze  cóż mogę odpisać, wbrew wszystkiemu przy stereo ma odpowiedni zapas mocy , zwłaszcza przy połączeniu kolumn w formie biamp   cztery końcówki mocy obsługują dwie kolumny , poza tym jest to rozwiązanie w kierunku także kina domowego a więc dość uniwersalne 

Jeśli rozwiniesz to do kina domowego no to dobra droga.

JEśli Ci odpowiada to też super.

• 2 weeks later...

dziesiąty dzień grania marantza  cinema 70 s , dzwięk jest pełny , czysty i wyrażny, brzmi bardzo fajnie ,nie brakuje basu ani czystych wysokich tonów , przy połączeniu czterech końcówek mocy w stereo gra pięknie , nie umiem  tego inaczej nazwać ,nie jestem audiofilem ale wiem że każdy powinien sam osobiście odsłuchać dany sprzęt zanim się wypowie na jego temat

• 2 weeks later...
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jak to zrobiłeś? W sensie Bi amping? O to Ci chodziło?

No to dobrze że nie tracisz zapału :)

Wszystkiego dobrego

Piotrek

Przed chwilą, Kamil Roter napisał:

Tak na zasadzie bi ampingu , po  skalibrowaniu  automatycznym  , skopiowałem krzywą akustyczną a następnie przeszedłem do korekcji ręcznej, gdzie dwie końcówki ustawiłem po odcięciu  do  wysterowania basów, a dwie jako sredniowyskotonowe  i to gra i to jak , praktycznie bez względu na rodzaj muzyki  nie odczuwa się braku  jakości grania , słuchanie nie męczy, jest czystą przyjemnością , pozdrawiam 

Dnia 11.12.2024 o 21:12, Kamil Roter napisał:

Tak na zasadzie bi ampingu , po  skalibrowaniu  automatycznym  , skopiowałem krzywą akustyczną a następnie przeszedłem do korekcji ręcznej, gdzie dwie końcówki ustawiłem po odcięciu  do  wysterowania basów, a dwie jako sredniowyskotonowe 

rozumiem że korzystasz w tym momencie z korekcji ręcznej, nie Audyssey? Jaką częstotliwość odcięcia ustawiłeś?

2 godziny temu, Kamil Roter napisał:

Nie ma suba ,  bas jest ok

Trzeba wziąć  pod uwagę że jest to filtr dolnoprzepustowy a więc dwie końcówki mocy pracują na zasadzie sub dwie pracują obsługując pozostałą część pasma , uzupełniają się, dzięki pracy czterech końcówek mocy nie brakuje wzmocnienia , a jednocześnie brzmienie jest pełne w każdym zakresie pasma akustycznego

Czekaj czekaj nie masz suba a stosujesz odcięcie? :/

A bo Ty mówisz o Bi ampingu cały czas.

Ale czekaj one mają wtedy osobne ustawienia odcięcia? Jesteś pewien?

Możesz wrzucić screen tego ustawienia bo coś tu mi się nie podoba jednak.

Ty powinieneś mieć full band pełne pasmo. A sam Bi amping decyduje które końcówki czy Front czy surround masz podłączyć gdzie czy na doł czy na górę pasma.

13 godzin temu, Kamil Roter napisał:

Trzeba wziąć  pod uwagę że jest to filtr dolnoprzepustowy a więc dwie końcówki mocy pracują na zasadzie sub dwie pracują obsługując pozostałą część pasma , uzupełniają się, dzięki pracy czterech końcówek mocy nie brakuje wzmocnienia , a jednocześnie brzmienie jest pełne w każdym zakresie pasma akustycznego

Mówisz o LPF for LFE w trybie Main + LFE ?

12 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czekaj czekaj nie masz suba a stosujesz odcięcie? :/

A bo Ty mówisz o Bi ampingu cały czas.

Ale czekaj one mają wtedy osobne ustawienia odcięcia? Jesteś pewien?

Możesz wrzucić screen tego ustawienia bo coś tu mi się nie podoba jednak.

Ty powinieneś mieć full band pełne pasmo. A sam Bi amping decyduje które końcówki czy Front czy surround masz podłączyć gdzie czy na doł czy na górę pasma.

W pewnym sensie tak , zacznę od początku  po  pierwszym uruchomieniu  z ustawień fabrycznych, rozpoczynam kalibrację audyssey , oczywiście kolumny podłączone w systemie bi amp , następnie  po skopiowaniu krzywej , przechodzę na korekcję ręczną końcówki które są opisane w instrukcji jako  sterujące subami  koryguje ręcznie ustawiając odpowiadające mi brzmienie każdą z osobna , następnie przechodzę na końcówki mocy które odpowiadają za zakres sredniowyskotonowy  każdą z nich ustawiam na odpowiadające mi brzmienie  i to po prostu gra i to jak gra  , tak ustawiona korekcja odpowiada mi  i nie muszę niczego korygować niezależnie od rodzaju słuchanej  muzyki  , pozdrawiam