Skocz do zawartości

Dolby TrueHD oraz DTS-HD Master na systemie 5.1

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, prośba o info czy odtwarzając np. plik MKV na PS5 z dysku USB (ma ścieżkę dolby TrueHD i/lub DTS HD master) będę mógł otrzymać dźwięk we wspomnianych formatach mając system głośników 5.1 (Amplituner Denon avr 4310)? - myśl taka, żeby rozdzielić sygnał splitterem/ekstraktorem HDMI i obraz puścić do TV a dźwięk do ampli.

Chodzi o to czy wspomniane formaty są dostępne wyłącznie od 7.1?

Edytowano przez Gas
Napisano (edytowany)

Amplituner zmapuje sobie kanały. Powinno być OK. 

Wszystko przy założeniu dobrej jakości ekstraktora/splittera i puszczeniu dźwięku po HDMI do amplitunera a nie optykiem. 

Poza tym czemu nie sprawdzisz samemu? Po puszczeniu sygnału nie daje obrazu ze względu na format/rozdzielczość materiału? 

Edytowano przez PanKlor
Napisano

Dziękuję za odpowiedź. 

Kupiłem niedawno ampli i zakup splittera/ekstr. jest dopiero w planach. 

Dotychczas miałem ampli Denona AVR 2807 wyłącznie z DD i DTS, stąd pytanie czy jest sens kupować splity/ekstr. żeby była szansa uzyskać lepsze formaty - miałem wątpliwości czy na 5.1 te formaty "usłyszę".

Napisano
8 minut temu, Gas napisał:

Kupiłem niedawno ampli i zakup splittera/ekstr. jest dopiero w planach. 

Rozumiem ale moje pytanie jest z gatunku po co CI splitter? 😉 Nie możesz wszystkiego pchnąć przez amplituner ograniczając rozdzielczość obrazu? 

8 minut temu, Gas napisał:

Dotychczas miałem ampli Denona AVR 2807 wyłącznie z DD i DTS, stąd pytanie czy jest sens kupować splity/ekstr. żeby była szansa uzyskać lepsze formaty - miałem wątpliwości czy na 5.1 te formaty "usłyszę".

Największa różnica między tymi formatami to sposób kompresji. Te bezstratne będą miały więcej szczegółów i dynamiki.  Wyższe formaty, owszem obsługują do 7 kanałów w warstwie dolnej ale nie oznacza to, że jest to obowiązkowe dla systemu, żeby taki format zagrał. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Rozumiem ale moje pytanie jest z gatunku po co CI splitter? 😉 Nie możesz wszystkiego pchnąć przez amplituner ograniczając rozdzielczość obrazu? 

Aaa. Mówisz żeby sprawdzić czy polecą te formaty i usłyszę różnicę, a następnie kupić splitt/ekstr. Fajny pomysł. Dzięki 

Edytowano przez Gas
Napisano
1 godzinę temu, Gas napisał:

Aaa. Mówisz żeby sprawdzić czy polecą te formaty i usłyszę różnicę, a następnie kupić splitt/ekstr. Fajny pomysł. Dzięki

@PanKlor chodziło o to, że jak amplituner prawidłowo zdekoduje dźwięk to stracisz ewentualne 4K, bo amplituner obsługuje Full HD 1080p, jeżeli to Ci nie przeszkadza ograniczysz na PS rozdzielczość do 1080p i nie potrzebujesz żadnego splitera.

Jeżeli natomiast chcesz zachować 4K to będziesz potrzebował spliter-a/rozdzielacza HDMI do którego podłączysz PS a za nim osobno puścisz sygnał do TV i amplitunera - pytanie na ile spliter/rozdzielacz "zrujnuje" jakość obrazu/dźwięku.

Napisano (edytowany)

Przez weekend chciałem sprawdzić rozwiązanie, które zasugerował @PanKlor. Puściłem sygnał kablem HDMI bezpośrednio z PS na ampli. Dźwięk był, ale ... jakiś "nieangielski"  i ni w ząb nie wiem jak zmienić na PS ścieżkę dźwiękową  🤦‍♀️ (na komputerze odtwarzam angielski i jest podany we właściwościach format TrueHD)

Edytowano przez Gas
Napisano
21 godzin temu, Butler napisał:

Z płyty BR odtworzy bez problemu. Gorzej z plikow MKV... Tu Plejka wypada słabo, Xbox dużo lepiej się sprawdza, choć też nie idealnie.

Z płyty to wiem. Ale właśnie MKV to chyba nie.

19 godzin temu, Gas napisał:

Przez weekend chciałem sprawdzić rozwiązanie, które zasugerował @PanKlor. Puściłem sygnał kablem HDMI bezpośrednio z PS na ampli. Dźwięk był, ale ... jakiś "nieangielski"  i ni w ząb nie wiem jak zmienić na PS ścieżkę dźwiękową  🤦‍♀️ (na komputerze odtwarzam angielski i jest podany we właściwościach format TrueHD)

TrueHD i tak nie bedziesz mial. To jest ten problem.

Napisano
34 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Z płyty to wiem. Ale właśnie MKV to chyba nie.

TrueHD i tak nie bedziesz mial. To jest ten problem.

Nie będzie z uwagi na sprzęt czy plik MKV? 

Napisano (edytowany)

Tak w ogóle jak chcesz polska ścieżkę, zapomnij o TrueHD czy DTS-HD. Coś tam jest przy polskich produkcjach i czasem w dubbingowanych, ale generalnie to wyłącznie AC3 na płytach i E-AC3 ze streamów. Przy lektorze to wręcz się ciesz jak będzie audio więcej jak 2.0 192kbps.

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)
59 minut temu, Butler napisał:

Tak w ogóle jak chcesz polska ścieżkę, zapomnij o TrueHD czy DTS-HD...

Chcę angielską 

Edytowano przez Gas
Napisano
1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Na sprzęt.

PS5 nie odtwarza dzwieku HD z tych plików.

I cały misterny plan w... 🥺

Jak rozumiem z płyty blu-ray odtworzy?

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak, płyta bez problemu.

Ale moment.

Z gier i filmów.

Ale jesli na płyte BD wrzucisz plik MKV to będzie to samo chyba czyli nie.

Ale precyzyjność 👍🙂

Kombinuję dalej. Dziękuję Wam za zaangażowanie 

Napisano

@Gas kup najtańszy odtwarzacz multimedialny który odtwarza mkv i po problemie. Ja też używam 4310 i nie wyobrażam sobie by go wymienić... Konwertuje mi obraz z PS2 na Full HD, jest mocny w 5.0 ma TrueHD i DTS-MA  na pokładzie i do odtwarzania z Blue-Ray-a wystarczy idealnie, nawet ze streamingu jest dobrze☺️ 

Wymieniłbym go tylko wtedy gdyby go szlak trafił na model nowszy czyli AVR-4520 który chyba też z analogu konwertuje obraz na FullHD lub i nawet pseudo 4K 

Napisano
2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Plex? Plik na dysku PC?

Plex albo Kodi. Żeby zainstalować Kodi trzeba odrobinkę pokombinować. Potrafi się przyciąć na naprawdę gęstych plikach no ale kosztuje 250 pln. ;)