Krzysiek Nykiel Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września Cześć. Kto poza Marantzem NR ma w ofercie AV w wersji slim, lub standardowe ale wyraźnie niskie. Mam 15cm prześwitu w półce i obecna nie wejdzie (jakiś wyciąg z wentylatorka sobie ogarnę jak będzie trzeba). To ma coś prostego i używanego pod 5.1 i HDMi Arc - odpowiednik Yamaha RX-V485 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września Yamaha 601 D ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września 1 godzinę temu, Krzysiek Nykiel napisał: Cześć. Kto poza Marantzem NR ma w ofercie AV w wersji slim, lub standardowe ale wyraźnie niskie. Mam 15cm prześwitu w półce i obecna nie wejdzie (jakiś wyciąg z wentylatorka sobie ogarnę jak będzie trzeba). To ma coś prostego i używanego pod 5.1 i HDMi Arc - odpowiednik Yamaha RX-V485 Nie określiłeś budżetu wiec ciężko coś doradzać. Niedawno pojawiły się w ofercie JBL amplitunery slim ~11 cm wysokości .Nawet tu na forum jest temat o tym Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Nykiel Napisano 22 września Autor Udostępnij Napisano 22 września 1 godzinę temu, Iron napisał: Nie określiłeś budżetu... Około 2 tys za używany. Coś dorzucić mogę, ale to raczej wiele nie zmieni, bo wyposażenie/funkcje porzebuję podstawowe, a te slimy i tak mocowo obudową są ograniczone. No chyba że sa jakieś "perełki", ktore poza powyższym jeszcze rozsądne stereo dadzą i przy podstawkowych MA Silver poczuje znaczną różnicę, to i podwoję. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 22 września Udostępnij Napisano 22 września 5 godzin temu, maciek72 napisał: Yamaha 601 D ? Jest to produkt archiwalny, niedostępny w dystrybucji - podobnie jak Yamaha MusicCast RX-S602. Oba modele pojawiają się jako używane... Krzysiek Nykiel - w cenie trochę ponad 2 tysiące za nowy masz do wyboru 2 modele - JBL MA310 oraz Marantz NR1510 i warto, byś posłuchał obu zanim się zdecydujesz. A przy okazji spróbuj porównać je z modelami z droższymi o około tysiąc złotych , czyli Marantz Cinema 70 oraz JBL MA510 (oba chyba trudno będzie znaleźć jako używane, gdyż są to świeże produkty) by zobaczyć (tzn. usłyszeć) jaka jest różnica w dźwięku przy tych droższych modelach i czy warto wydać więcej niż planowałeś... Marantz NR 1510 był testowany w miesięczniku AUDIO numer 11/2019 (warto zwrócić uwagę na zmierzoną niezbyt wysoką moc przy wysterowaniu 5 kolumn (5x 27W/8ohm i tylko 5x19W/4ohm) https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/3147-marantz-nr1510 Test Marantz Cinema 70 był opisany w AUDIO nr 1/2023, model pojawił się na koniec 2022 roku, a poniżej masz link https://audio.com.pl/testy/kino-domowe/amplitunery-av/3616-marantz-cinema-70s w tym przypadku zmierzona moc przy wysterowaniu 5 kolumn to 5x 40W/8ohm i 5x27W/4ohm Warto zauważyć, że (w przeciwieństwie do modeli stereofonicznych) moc spada przy przełączeniu na 4 omy i jest to spowodowane ustawieniami układów zabezpieczających sprzęt przed przegrzaniem (poczytaj o tym w teście Cinema 70s, nie będę tu powtarzał opisu). Tak więc występujący często opis w stylu "Mały, ale bardzo wydajny" można włożyć między bajki (bo wydajny to może i jest, ale tylko wtedy gdy podłączysz maksymalnie 2 kolumny a nie 5). Pozdrawiam PS. Oprócz posłuchania tych modeli - zastanów się też nad ich funkcjonalnością oraz ilością wejść i możliwością podłączeń (np. czy zamierzasz rozbudować system o dodatkowe urządzenia jak odtwarzacz CD czy gramofon). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września Faktycznie Yamaha robiła kiedyś taki model i możesz go szukać tylko na rynku uzywanym. Teraz modele Slim robi tylko Marantz i nowy JBL. O tych drugich jeszcze za wcześnie mówić. Klasa D, coś nowego. Swego czasu był jeszcze Onkyo https://allegro.pl/oferta/amplituner-5-1-onkyo-do-kina-domowego-wifi-hdmi-bluetooth-dts-hd-14854907808 też uzywane Ale. 14 godzin temu, Krzysiek Nykiel napisał: Mam 15cm prześwitu w półce i obecna nie wejdzie (jakiś wyciąg z wentylatorka sobie ogarnę jak będzie trzeba). To ma coś prostego i używanego pod 5.1 i HDMi Arc - odpowiednik Yamaha RX-V485 To nie jest dobry pomysl. Nawet jak dasz wyciag z tylu to od gory bedzie za malo miejsca aby to cieple powietrze wyszlo z wnetrza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 23 września Udostępnij Napisano 23 września Jak będzie mechaniczny wyciąg to bez problemu da radę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Nykiel Napisano 23 września Autor Udostępnij Napisano 23 września Właściwie to Marantz też odpada, bo jest za głęboki (nie dyskutujemy o półce, żona wybrała i basta : )) Zostaje więc de facto Y. S601D. Pytanie tylko, czy mocy jej wystarczy (jako punkt odniesienia podam, że RX-V485 na moje potrzeby miał jej z naddatkiem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 24 września Udostępnij Napisano 24 września 21 godzin temu, Butler napisał: Jak będzie mechaniczny wyciąg to bez problemu da radę. Jesteś pewien? Z tyłu? Powietrzea nie będzie jak miało wyjśc do góry żeby było wyciągnięte tyłem. Nie tiwerdze ze nie ale ja bym z tym uważał. Jesli wyciag do góry to ok. 18 godzin temu, Krzysiek Nykiel napisał: Właściwie to Marantz też odpada, bo jest za głęboki (nie dyskutujemy o półce, żona wybrała i basta : )) Zostaje więc de facto Y. S601D. Pytanie tylko, czy mocy jej wystarczy (jako punkt odniesienia podam, że RX-V485 na moje potrzeby miał jej z naddatkiem). Pytaj żony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 września Udostępnij Napisano 24 września 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Jesteś pewien? Z tyłu? Tak, myślę że jestem pewien. Zauważ że nawet jak sprzęty mają zaimplementowaną fabrycznie aktywną wentylację to kierunek przepływu na zewnątrz zawsze jest na tył. Będzie ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września 21 godzin temu, Butler napisał: Tak, myślę że jestem pewien. Zauważ że nawet jak sprzęty mają zaimplementowaną fabrycznie aktywną wentylację to kierunek przepływu na zewnątrz zawsze jest na tył. Będzie ok. Tak bo mają tam wiatrak. Inne modele mają zapełniony tył. Wiec mechaniczny wyciąg nie "wyjmie" ciepłego powietrza z wewnątrz. Ale jak jesteś pewien to odpuszczam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterD23337 Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) 37 minut temu, Piotr Sonido napisał: Tak bo mają tam wiatrak. Inne modele mają zapełniony tył. Wiec mechaniczny wyciąg nie "wyjmie" ciepłego powietrza z wewnątrz. Ale jak jesteś pewien to odpuszczam Gdy tył jest zabudowany, to cyrkulacja jest taka, że wlatuje powietrze bokami a wylatuje górą. Wtedy wiatrak na górę, który wyciąga ciepłe powietrze. Jeśli jest inaczej to poproszę o sprostowanie mojej wypowiedzi😀 Edytowano 25 września przez MasterD23337 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Wiatrak na górę. To jest to o czym ja mowie. A tu chodzi o to. Przepraszam za schemat ale na szybko 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterD23337 Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września (edytowany) 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: Wiatrak na górę. To jest to o czym ja mowie. A tu chodzi o to. Przepraszam za schemat ale na szybko Jeśli wiatrak będzie z tyłu, to czy tu cyrkulacja będzie dobra? Może nie być odpowiednia. Ten wiatrak może zaburzyć trochę przepływ, bo będzie również wyciągał powietrze, które ma wlatywać prze boki. No chyba, że zaślepi przestrzenie w tyle między bokiem a ścianką szafki, aby tylny wiatrak brał tylko powietrze z góry. Ale do końca to i tak nie będzie dobrze, bo może też zaciągać powietrze z góry, które wlatuje z przodu wzmacniacza, tym samym blokując trochę wydostające się powietrze ze wzmacniacza. Edytowano 25 września przez MasterD23337 Uzupełnienie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 września Udostępnij Napisano 25 września Ale macie rozkminę Wentylator ma wyciągać ciepło z wnęki i odprowadzić je na zewnątrz. By ciśnienie się bilansowało to zasysane z frontu powietrze omija nasz amplituner schładzając go. Nawet jeśli ampli nie ma otworów z tyłu i technologicznie oddaje ciepło tylko w górę to i tak nasz przepływ powietrza zabierze sporo energii że sobą. Tylko musi być jakaś szczelina, sprzęt nie może być upchany na zero. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września 21 godzin temu, MasterD23337 napisał: Jeśli wiatrak będzie z tyłu, to czy tu cyrkulacja będzie dobra? Może nie być odpowiednia No ja się boje że jednak nie. 19 godzin temu, Butler napisał: Ale macie rozkminę Wentylator ma wyciągać ciepło z wnęki i odprowadzić je na zewnątrz Własnie i tu chyba jest rozminiecie naszego myślenia. Bo moim zdaniem wiatrak ma wyciagac ciepło z amplitunera. Ten na schemacie wyciągnie powietrze z wnęki ale do wnęki z amplitunera będzie problem z tą cyrkulacją. Ale zostawmy to już bo faktycznie się zakręcamy. Chodź dyskusja fajna i wbrew pozorom potrzebna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek Nykiel Napisano 26 września Autor Udostępnij Napisano 26 września Rozwiązanie z wyciągiem za źródłem ciepła stosowane jest wszędzie i jest skuteczne. Ten wentylator ma wyłącznie wymusić cyrkulację powietrza w układzie gdzie normalnie mamy konwekcję . Nie chce mi się liczyć, ale taki wentylatorek 120mm na 12V i jakiś 1k obr/min pewnie da w takiej półce krotność wymiany aż nad to. Tym bardziej że nie grzeje się to jakoś mocno. 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterD23337 Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września 23 minuty temu, Krzysiek Nykiel napisał: Rozwiązanie z wyciągiem za źródłem ciepła stosowane jest wszędzie i jest skuteczne. Ten wentylator ma wyłącznie wymusić cyrkulację powietrza w układzie gdzie normalnie mamy konwekcję . Nie chce mi się liczyć, ale taki wentylatorek 120mm na 12V i jakiś 1k obr/min pewnie da w takiej półce krotność wymiany aż nad to. Tym bardziej że nie grzeje się to jakoś mocno. Skoro masz 15cm prześwitu, to może taki wentylator 140mm wejdzie. Będzie na pewno bardziej cichy no i wydajniejszy. Np. Noctua NF-A14 PWM Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 września Udostępnij Napisano 26 września dobra wiec niech będzie Też Wam ufam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts