pawhal Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października Dostał mi się w spadku wzmacniacz YAMAHA RX-V4A i szukam głosników stereo do niego. Głównie do słuchania muzyki. Pokój 25m. Brałem pod uwage: 1) Magnat Monitor s70 2) Pylon Pearl 25 3) KLIPSCH R-600F Fajnie było by się zmieścić w 3k PLN ewentualnie z lekką górką. Proszę o pomoc w wyborze z powyższych bądź inne sugestie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października Cześć Skoro rozważasz tylko stereo, to skąd wybór Yamahy V4A? Jeśli masz opcję, to rozważyłbym zwrot i wybór wzmacniacza stereo - w zbliżonym budżecie i z podobnymi funkcjonalnościami jest m.in. Argon Audio SA2, WiiM Amp, czy Harman Kardon Citation Amp. W kwestii kolumn to zależy jakie brzmienie lubisz. Z Twoich opcji Magnaty są dynamiczne i lekko rozjaśnione, bardzo naturalne Pearl 25 i Klipsche, które grają mocną V-ką. Zachęcam do obejrzenia filmu, gdzie przedstawiamy kolumny w zbliżonym budżecie Zapraszam dodatkowo do kontaktu i na odsłuchy Podziałamy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rajdek Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października 7 minut temu, Q21 napisał: skąd wybór Yamahy 3 godziny temu, pawhal napisał: Dostał mi się w spadku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 1 października Autor Udostępnij Napisano 1 października Yamahe dostałem więc raczej nie mam jak zwrócić Jeżeli nie miałbym Yamahy to wyżej wspomniane wzmacniacze stereo pewnie w zupełności by mi wystarczyły 4 godziny temu, pawhal napisał: Dostał mi się w spadku wzmacniacz YAMAHA RX-V4A i szukam głosników stereo do niego. Głównie do słuchania muzyki. Pokój 25m. Brałem pod uwage: 1) Magnat Monitor s70 2) Pylon Pearl 25 3) KLIPSCH R-600F Fajnie było by się zmieścić w 3k PLN ewentualnie z lekką górką. Proszę o pomoc w wyborze z powyższych bądź inne sugestie. Jeżeli pozbył bym się Yamahy to Wiim Amp mi „siedzi”. Czy poradzi sobie dobrze w parze z Magnat Monitor S70? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 października Udostępnij Napisano 1 października Ah, przeoczyłem to zdanie, wybacz 44 minuty temu, pawhal napisał: Jeżeli pozbył bym się Yamahy to Wiim Amp mi „siedzi”. Czy poradzi sobie dobrze w parze z Magnat Monitor S70? Moim zdaniem może być ciut jasno, ale niektórzy lubią takie granie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 1 października Autor Udostępnij Napisano 1 października (edytowany) 27 minut temu, Q21 napisał: Ah, przeoczyłem to zdanie, wybacz Moim zdaniem może być ciut jasno, ale niektórzy lubią takie granie Też trochę się tego obawiam więc gdzieś podczas studiowania tego Forum natknąłem się na wątek w którym polecane są trochę mniejsze podstawkowe: Polk Audio ES20, R200 lub np. ELAC Debut 2.0 B6.2, KEF q350… To dobre zestawienie do 25m pokoju? Edytowano 1 października przez pawhal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października 13 godzin temu, Q21 napisał: Cześć Skoro rozważasz tylko stereo, to skąd wybór Yamahy V4A? Jeśli masz opcję, to rozważyłbym zwrot i wybór wzmacniacza stereo - w zbliżonym budżecie i z podobnymi funkcjonalnościami jest m.in. Argon Audio SA2, WiiM Amp, czy Harman Kardon Citation Amp. W kwestii kolumn to zależy jakie brzmienie lubisz. Z Twoich opcji Magnaty są dynamiczne i lekko rozjaśnione, bardzo naturalne Pearl 25 i Klipsche, które grają mocną V-ką. Zachęcam do obejrzenia filmu, gdzie przedstawiamy kolumny w zbliżonym budżecie Zapraszam dodatkowo do kontaktu i na odsłuchy Podziałamy. Posiedziałem dosyć długo wczoraj nad tematem i w czystej teorii odpowiadałoby mi zestawienie Wiim Amp (moze Wiim Ultra bo żonie ske wyświetlacz podoba ) + Kef q750 badz Aurora 700 i takie zestawy sprobuje gdzieś posłuchać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października WiiM Ultra to sam streamer, bez wzmacniacza KEFy i Heco mamy u siebie, zapraszam na odsłuch 14 godzin temu, pawhal napisał: eż trochę się tego obawiam więc gdzieś podczas studiowania tego Forum natknąłem się na wątek w którym polecane są trochę mniejsze podstawkowe: Polk Audio ES20, R200 lub np. ELAC Debut 2.0 B6.2, KEF q350… To dobre zestawienie do 25m pokoju? Jednemu starczy, drugiemu nie. Nie ma tu jednej odpowiedzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października 9 minut temu, Q21 napisał: WiiM Ultra to sam streamer, bez wzmacniacza KEFy i Heco mamy u siebie, zapraszam na odsłuch Jednemu starczy, drugiemu nie. Nie ma tu jednej odpowiedzi Dokładnie tak Dlatego przetestuje Wiim Ultra + Kef Q750/Aurora 700 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października 6 godzin temu, pawhal napisał: Dokładnie tak Dlatego przetestuje Wiim Ultra + Kef Q750/Aurora 700 21 godzin temu, Q21 napisał: Ah, przeoczyłem to zdanie, wybacz Moim zdaniem może być ciut jasno, ale niektórzy lubią takie granie Czy mógłbym prosić o polecenie jakichś Kabli przyzwoitej cenie do zestawu Wiim Ultra + Kef Q750/Aurora 700? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października 8 godzin temu, pawhal napisał: Dokładnie tak Dlatego przetestuje Wiim Ultra + Kef Q750/Aurora 700 Ehhh teraz zauwazylem ze to sam streamer Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 października Udostępnij Napisano 2 października Tak jak pisałem, sam wzmacniacz. W teorii można do niego podpiąć niedrogie Fosi Audio jako końcówka mocy. Z niedrogich kabli głośnikowych są u nas wybierane często np. QED XT25. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 2 października Autor Udostępnij Napisano 2 października (edytowany) 26 minut temu, Q21 napisał: Tak jak pisałem, sam wzmacniacz. W teorii można do niego podpiąć niedrogie Fosi Audio jako końcówka mocy. Z niedrogich kabli głośnikowych są u nas wybierane często np. QED XT25. Dzięki popatrze się na te kable w sumie myślę że mój budżet to jakieś 400 zł na kable Więc może by znalazło się coś lepszego jeżeli warto za to doplacic? Chyba trochę brakuje mi wiedzy bo w konia robi mnie „impedancja” i „moc” bo juz sie pogubilem czy Wiim Amp (60-100W w zaleznosci w ompedancji) poradzi sobie z Aurora 700 (4-8) i Kef q750 (8 ohmow)… Wracając do powodu założenia tego wątku…yamahe przygarnie mój brat który chętnie ją rozbuduje o więcej głośników więc ja mogę pomyśleć o stereo mi to zdecydowanie wystarczy, dlatego będę szukał zestawu jak wyżej pisałem Edytowano 2 października przez pawhal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 3 października Udostępnij Napisano 3 października 15 godzin temu, pawhal napisał: Dzięki popatrze się na te kable w sumie myślę że mój budżet to jakieś 400 zł na kable Więc może by znalazło się coś lepszego jeżeli warto za to doplacic? Chyba trochę brakuje mi wiedzy bo w konia robi mnie „impedancja” i „moc” bo juz sie pogubilem czy Wiim Amp (60-100W w zaleznosci w ompedancji) poradzi sobie z Aurora 700 (4-8) i Kef q750 (8 ohmow)… Można spojrzeć na Ricable U40, ale osobiście wolałbym w razie czego mieć opcję na dorzucenie do lepszego wzmacniacza, czy kolumn Ogółem jakoś da radę, możesz spojrzeć na Argona SA2 w zbliżonym budżecie. Wiele zależy od poziomu głośności, na którym słuchasz Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października Zmierza do mnie Wiim Amp + Kef Q750. Proszę o podpowiedz, ktore kable będą lepsze: 1) Klotz Bi-Amp 4x2,5mm (Klotz LSC425) 2) Cross-Tech HQ3v.2 2x4mm Dnia 3.10.2024 o 09:47, Q21 napisał: Można spojrzeć na Ricable U40, ale osobiście wolałbym w razie czego mieć opcję na dorzucenie do lepszego wzmacniacza, czy kolumn Ogółem jakoś da radę, możesz spojrzeć na Argona SA2 w zbliżonym budżecie. Wiele zależy od poziomu głośności, na którym słuchasz Zmierza do mnie Wiim Amp + Kef Q750. Proszę o podpowiedz, ktore kable będą lepsze: 1) Klotz Bi-Amp 4x2,5mm (Klotz LSC425) 2) Cross-Tech HQ3v.2 2x4mm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października A do czego ci te kable Bi Amp? Cross Techy mają lepszą opinię. Ale czy na tym sprzęcie usłyszysz różnice między tymi kablami, to raczej wątpliwe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października 20 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: A do czego ci te kable Bi Amp? Cross Techy mają lepszą opinię. Ale czy na tym sprzęcie usłyszysz różnice między tymi kablami, to raczej wątpliwe. Do połączenia Wiim Ampa z Kef Q750 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 2 godziny temu, pawhal napisał: Do połączenia Wiim Ampa z Kef Q750 Jeśli Kefy mają podwójne gniazda ,to z Wimmem możesz połączyć co najwyżej bi wiring. Do Bi Amping to Wimm nie ma odpowiednich wyjść głośnikowych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października (edytowany) 7 minut temu, Tomasz Kluczynski napisał: Jeśli Kefy mają podwójne gniazda ,to z Wimmem możesz połączyć co najwyżej bi wiring. Do Bi Amping to Wimm nie ma odpowiednich wyjść głośnikowych. Dzięki za wyjaśnienie. A co myślisz o QED XT Silver Anniversary do tego zestawu? Edytowano 7 października przez pawhal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października 2 minuty temu, pawhal napisał: Dzięki za wyjaśnienie. A co myślisz o QED XT25 Silver Anniversary do tego zestawu? Z tych co podałeś będą najlepsze. I bierz kable normalne bez bi-wire i bez bi-amp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 7 października Autor Udostępnij Napisano 7 października 2 minuty temu, Tomasz Kluczynski napisał: Z tych co podałeś będą najlepsze. I bierz kable normalne bez bi-wire i bez bi-amp. Tak zrobie dziękuje. Wezme te QEDy… 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Tak, QEDy to fajny kierunek 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 8 października Autor Udostępnij Napisano 8 października 9 godzin temu, Q21 napisał: Tak, QEDy to fajny kierunek Jakby wyboru było mało i pomijając fakt, że jutro odbiorę Wiim Amp gdzieś rzucił mi w oczy model Yamaha R-N600a, jak się ma jedno do drugiego? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawhal Napisano 8 października Autor Udostępnij Napisano 8 października Pomijając obecnie 1000 zł różnicy w cenie pytam pod kątem mocy bo gdzieś mam obawę czy Wiim Amp poradzi sobie dobrze z napędzaniem Kef Q750 i jeśli nie, czy Yamaha poradzi sobie z tym lepiej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Te KEF potrzebują 150W do pełnego wysterowania i są na 100% 4Ω pewnie ze spadkiem do jakiś 3,5Ω w najgorszym miejscu pasma przenoszenia. Sam sobie odpowiedz co da radę je rozbijać 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts