BartiSon Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października (edytowany) Witam. Przymierzam się do kupna kina domowego w określonym budżecie. Z racji małego doświadczenia w temacie oraz braku możliwosci wybrania sie do salonu( jestem poza granicą Polski) szukam pomocy na forum. Zestaw będzie w salonie jak w załączniku Głównie oglądanie filmów sporadycznie muzyka Doradzcie czy zestaw 2.1 czy może 5.1? Zestaw nie musi być nowy. Mogą byc również rzeczy używane Pozdrawiam Edytowano 6 października przez BartiSon Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Dość trudna sytuacja z ustawieniem surround będzie. Żeby zrobić 5.1 trzeba by jakieś ładne małe kolumienki na standach wstawić. Ewentualnie 1 na standzie pod okna a druga gdzieś na rogu półwyspu kuchennego. Dopuszczasz takie rozwiązanie w ogóle? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartiSon Napisano 6 października Autor Udostępnij Napisano 6 października Nie widze przeciwwskazan do takiego rozwiązania Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Może konsola za sofą ? Pomysł tylko jak optymalnie poprowadzić przewody Cienkie pod dywanem ?:) https://selsey.pl/k/431/konsole?srsltid=AfmBOoqvL7C9Ypli0qmG2y4mub01GgmzAYV1LCT3gIWaaAzNXwlOzfCO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 6 października Udostępnij Napisano 6 października Jak postawisz coś takiego za kanapa to tylko temu na środku nie będzie za bardzo grało do ucha. No ale układ taki, że trzeba rzeźbić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartiSon Napisano 6 października Autor Udostępnij Napisano 6 października Każdą propozycje rozważe i sie ustosunkuje. Moje pojęcie jest małe więc licze na was Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 października Udostępnij Napisano 7 października Cześć Faktycznie, będzie tu dość ciężko z ustawieniem kina domowego. W teorii surroundy możesz dać na ścianę przy stole jadalnianym, ale jest to daleko od perfekcji. PanKlor dał bardziej optymalną opcję ustawienia. Co do samych zestawów KD, to rozważyłbym zestawy z Onkyo TX-NR6100. Do tego Q Acoustics 30x0, Polk Signature oraz Monitor Audio Bronze. Często wybierane u nas opcje, każdej warto odsłuchać Nie każdemu też odpowiada góra w połączeniu Onkyo i Monitor Audio. W kwestii subwoofera sprawdziłbym budżetowo Heco Aurora Sub 30 A, a gdyby budżet pozwolił, to warto zainwestować w Klipscha RP-1200SW. Spora konstrukcja, ale jedna z najciekawszych w tym budżecie. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy Na miejscu mamy też salkę z systemem 5.2.4 na kolumnach in-wall od Sonus fabera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macieka13 Napisano 8 października Udostępnij Napisano 8 października Ja bym stawiał na 2.1 zamiast długiej szafki, dałbym komode i po bokach 2 kolumny + sub. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartiSon Napisano 8 października Autor Udostępnij Napisano 8 października Możesz zapodac jakis zestaw? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pm525 Napisano 9 października Udostępnij Napisano 9 października (edytowany) Ja osobiscie zmienil bym ustawienie mebli przez co powiekszysz sobie przestrzen siedzac na sofe.W tej chwili mimo otwartego planu siedzac na sofie ma sie wrazenie, ze sie siedzi ma malutkim pokoiku, bo do sciany z tv masz jakies 3 m , do tv jeszcze mniej o ile ten rusunek jest w miare poprawny.Dodatkowo pozwoli Ci to kiedys kupic wiekszy tv no i generalnie poprawi sytuacje kina.Te drzwi balkonowe, czy tez okno powinny byc otwierane do zewnatrz, co mozna oczywiscie wymienic (sa to koszty ale powiekszy to pokoj)Nie ma zdjecia tego pomieszczenia wiec tez ciezko powiedziec jakiej poszczegolne meble sa wielkosci, ale te rowniez da sie zmienic z czasem.Ja osobiscie bym to poprzestawial.Rysunek robiony na ipadzie przy sniadaniu😅😅takze prosze o wyrozumialosc.Pozdrawiam. Edytowano 9 października przez pm525 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 12 października Udostępnij Napisano 12 października Zgadzam się z Panklor trudność jest w surround. 2.1 to nie bedzie kino pamiętaj. To lepiej kup sobie wtedy solidne stereo. Na którym ogladniesz film bez swietnego wokalu i uderzenia no ale muzyki posłuchasz. A jak kino to albo standy koło sofy albo małe przemeblowanie. Pomieszczenie masz budżet tez. Denon X 2800 + Bronze 200 set 5.0 + Heco Aurora 30A albo RS12 od Magnata. Albo Fronty 100tki i lepszy sub. Fajna opcja to też https://allegro.pl/oferta/acoustic-energy-zestaw-kolumn-do-kina-domowego-5-1-7855722329?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=freelisting&utm_content=ps pozwoli kupić drugi sub Albo Yamaha V6A + Heco Aurora 700 set 5.1 / Elac F5.2 też w secie 5.1 Zostanie na Atmosy może i Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartiSon Napisano 12 października Autor Udostępnij Napisano 12 października Generalnie tak. Budżet moge nagiąć to nie problem. Po konsultacji z drugą połówką i zmiana ustawienia pokoju jak na zdjeciu nie wchodzi w gre. Musi zostać jak w projekcie. Pytanie co proponujecie optymalnego w takim układzie? Stereo? Jakie bys polecil ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Czyli sofa zostaje na środku? I akceptujesz że kino odpada? A słuchałeś już czegoś? Bo wiesz wybór jest dosć duży. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lion Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Dnia 12.10.2024 o 17:49, BartiSon napisał: Generalnie tak. Budżet moge nagiąć to nie problem. Po konsultacji z drugą połówką i zmiana ustawienia pokoju jak na zdjeciu nie wchodzi w gre. Musi zostać jak w projekcie. Pytanie co proponujecie optymalnego w takim układzie? Stereo? Jakie bys polecil ? Jak już pojawiła się w propozycjach Yamaha v6a to mogę polecić moje Indiana Line Diva 262 (stan idealny, na gwarancji). Grały jako surround, ale ze wzgl. na przemeblowanie musiałem przejść na coś mniejszego i nie mam dla nich miejsca. Bardzo przyjemne brzmienie z Yamahą. W razie zainteresowania zapraszam na PW. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października (edytowany) Rozważ taki system. Może to jest dobra opcja? https://www.sonos.com/pl-pl/shop/ultimate-immersive-set-arc-ultra-sub-era-300-pair https://myapple.pl/posts/30714-sonos-prezentuje-arc-ultra-nowy-soundbar-z-funkcja-sound-motion-i-sub-4-o-odswiezonym-designie Dopiero teraz zauważyłem, że wymieniony system jest opisywany w dziale " Co się dzieje na mieście, czyli prezentacje sprzętu audio" Edytowano 16 października przez MMarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Znajomy ma ten komplet Sonosa w kinie. Kurcze fajnie to gra. Ja bym się bał to kupować jednak w tej cenie bo to taki troszke zamknięty system jest. Ale wygląda super gra dobrze. Tylko nie pamiętam czy on dekoduje dzwięk HD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października 13 minut temu, Piotr Sonido napisał: Znajomy ma ten komplet Sonosa w kinie. Kurcze fajnie to gra. Kurde, kupiłbym ten interesujący zestaw, ale mam w swoim TV system dźwięku Acoustic Surface Audio+, który by się marnował Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 23 godziny temu, MMarek napisał: Kurde, kupiłbym ten interesujący zestaw, ale mam w swoim TV system dźwięku Acoustic Surface Audio+, który by się marnował Tego z kolei ja nie znam. Dzwiek z ekranu, rozumiem. I że to może być konkurent dla takiego systemu sonosa? Zaznaczam, nie znam, nie słuchałem, ale nie sądze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 56 minut temu, Piotr Sonido napisał: Dzwiek z ekranu, rozumiem. I że to może być konkurent dla takiego systemu sonosa? Zaznaczam, nie znam, nie słuchałem, ale nie sądze Tak dobrze to jeszcze nie jest, wystarczy zerknąć na cenę Sonosa, która dorównuje prawie cenie TV z dźwiękiem z ekranu. Ale muszę przyznać, że dla większości telewidzów w tym mnie brzmienie jak na TV jest doskonałe i wystarczające. Upierając się, można by traktować TV jako jedyny system do odtwarzania muzyki wyłączając obraz, bo jest taka opcja. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Aż tak! W sensie że mzykę sluchasz z tego ekranu. Dobra musze iść do jakiegoś Auro Media żeby to zobaczyć. No ja tego nie znałem. Ciekawe czy moje audiofilskie, mega wrażliwe ucho eksperta to zaakceptuje Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 20 października Udostępnij Napisano 20 października 21 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Dobra musze iść do jakiegoś Auro Media żeby to zobaczyć. No ja tego nie znałem. Ciekawe czy moje audiofilskie, mega wrażliwe ucho eksperta to zaakceptuje Daj znać jeśli będziesz miał okazję posłuchać, i jak to odbierze audiofilskie mega wrażliwe ucho eksperta? Koledzy z forum będąc u mnie chwalili, ale nie wykluczam, że mogli to czynić z czystej kurtuazji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października Też pewnie inna opcja w domu a w sklepie. No ale pewnie przy okazji pod pytam czy mogę to usłyszec. No i dziekuje nauczyłem się czegoś nowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMarek Napisano 21 października Udostępnij Napisano 21 października 12 godzin temu, Piotr Sonido napisał: No i dziekuje nauczyłem się czegoś nowego. Ja nieustająco uczę się nowych rzeczy pomimo, że mam lat....ach, pomińmy lepiej milczeniem 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 23 października Udostępnij Napisano 23 października Dnia 21.10.2024 o 19:39, MMarek napisał: Ja nieustająco uczę się nowych rzeczy pomimo, że mam lat....ach, pomińmy lepiej milczeniem 😀 Uważam że to nie jest wstyd. Absolutnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts