Gmow1977 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października (edytowany) 2 godziny temu, Daniel Ps napisał: Spójrzcie proszę na ustawienie suba na zdjęciu czy lepiej żeby stał na podłodze czy może stać na dolnej szafce ? Zdjęcia brak.... W sumie nie ważne gdzie stoi ,tylko jak gra ,tam gdzie stoi... Potestuj i wybierz sam .Może się nawet okazać ,że wyżej umieszczony Subwoofer zagra lepiej niż ten na podłodze.Tylko po każdej zmianie położenia suba ,musisz ponownie przeprowadzić kalibrację Edytowano 16 października przez Gmow1977 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMBe Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października Jest zdjęcie. Centralka wciśnięta we wnękę (powinieneś mieć raczej możliwość podniesienia TV tak żeby centralka stała na szafce). Sub we wnęce. No nie robi się tak. Kolumna gra cała. Nie tylko głośnik. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 2 godziny temu, eMBe napisał: Jest zdjęcie. Centralka wciśnięta we wnękę (powinieneś mieć raczej możliwość podniesienia TV tak żeby centralka stała na szafce). Sub we wnęce. No nie robi się tak. Kolumna gra cała. Nie tylko głośnik. Ok teraz widzę. Ogólnie to tam rozstaw jest za wąski .Ile te kolumny od siebie stoją...2.1 m?A pomiędzy jeszcze centralny stoi?.🙄Jak tam ma to grać ,jak się wszystko pewnie zlewa. TV oczywiście można wyżej jak kto lubi. Sub raczej też na obrzeża obok kolumny po prawej lub lewej a może w ogóle gdzieś indziej... .Potem kalibracja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano 16 października Autor Udostępnij Napisano 16 października No suba mogę przestawić na inną stronę i nie będzie we wnęce. Niestety głośnik centralny jak dam na szafke wymusza to albo przesunięcie na prawą stronę tv wówczas nie jest na środku głośnik. Albo będzie zasłaniał włącznik co moze być uciążliwe a podniesienie tv próbowałem ale byl juz bardzo wysoko aż za bardzo. Kolejna rzecz nie mogę zmienić miejsca amplitunera do środka tv ponieważ kabel nie wystarczy. więc rozumiem wszystko co piszecie ale mam pewne ograniczenia już myslalem zeby nową szafkę jakoś zamówić albo ta jakoś zmienić i lepiej ją dopasować. Głośniki rozstawić już bardziej. IE mogę ponieważ jeden jest już blisko ściany a drugi znajduje się przy stole więc jest szansa żeby odsunąć go o max 20-30 Cm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października 53 minuty temu, Daniel Ps napisał: Kolejna rzecz nie mogę zmienić miejsca amplitunera do środka tv ponieważ kabel nie wystarczy. No to wygląda na trudność nie do pokonania... 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz P. Napisano 16 października Udostępnij Napisano 16 października (edytowany) 5 godzin temu, Gmow1977 napisał: Ok teraz widzę. Ogólnie to tam rozstaw jest za wąski .Ile te kolumny od siebie stoją...2.1 m?A pomiędzy jeszcze centralny stoi?.🙄Jak tam ma to grać ,jak się wszystko pewnie zlewa. Jaka według Ciebie powinna być w takiej sytuacja najlepsze odległość pomiędzy frontami ? Lub jaka jest zalecana minimalna odległość Edytowano 16 października przez Łukasz P. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Nie chodzi o bezwględną odległość między głośnikami tylko o kąty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Dnia 15.10.2024 o 07:29, Daniel Ps napisał: Dokładnie tak .Kąty...W tym przypadku jak się patrzy na rozstaw frontów to kolega powinien ...Strzelam , ale gdzieś na tym stoliku siedzieć.Rozstaw 60' i rzut trójkąta równobocznego daje optymalne ustawienie. Oczywiście to teoria.W praktyce wygląda to zupełnie inaczej.Mimowszysto, trzeba trochę pokombinować aby choć trochę zbliżyć się do diagramu powyżej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano 17 października Autor Udostępnij Napisano 17 października 8 minut temu, Gmow1977 napisał: Dokładnie tak .Kąty...W tym przypadku jak się patrzy na rozstaw frontów to kolega powinien ...Strzelam , ale gdzieś na tym stoliku siedzieć.Rozstaw 60' i rzut trójkąta równobocznego daje optymalne ustawienie. Oczywiście to teoria.W praktyce wygląda to zupełnie inaczej.Mimowszysto, trzeba trochę pokombinować aby choć trochę zbliżyć się do diagramu powyżej. Wg Ciebie rozumiem że muszę fronty zrolować bardziej do środka czy tylne kolumny zrolować bardziej do środka ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października 19 godzin temu, Daniel Ps napisał: Sprawdzałem bardziej pod kątem muzyki bardziej to wielkich różnic nie widzę szczerze mówiąc. Ale jeżeli chodzono filmy to jeszcze nie wiem bo na filmach nie sprawdzałem. Podrzucone mam jakieś propozycje filmów więc przetestuje może z Johnem wickiem. Spójrzcie proszę na ustawienie suba na zdjęciu czy lepiej żeby stał na podłodze czy może stać na dolnej szafce ? No mi Yamaha w stereo tak sobie podchodziła. Ale w kinie bardzo. Może masz podobnie. 16 godzin temu, eMBe napisał: Jest zdjęcie. Centralka wciśnięta we wnękę (powinieneś mieć raczej możliwość podniesienia TV tak żeby centralka stała na szafce). Sub we wnęce. No nie robi się tak. Kolumna gra cała. Nie tylko głośnik. No ten sub i centralka faktycznie do poprawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Wedłóg mnie Fronty masz za wąsko a siedzisz za daleko . Proponuję kolumny frontowe bardziej rozsunąć na boki i do przodu ,lekko je "odgiąć "na zewnątrz, nie do środka .Kanapę odsunąć 50cm od ściany.Tak aby pomiędzy kolumnami frontowymi a pozycją ,w której siedzisz,zbliżyć się do trójkąta równobocznego. Potestuj to kosztuje tylko twój czas i nerwy żony😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Kolega wybaczy ale to salon czy typowy pokój kinowy? Pytam serio, bo koledzy chyba zapomnieli że wytyczne według dolby są i powinny być stosowane w specjalistycznych salach kinowych a nie w salonie, ba to ma podpowiedzieć jak mniej więcej powinno to wszystko wyglądać... nie każdy kowalski ma identyczny salon o tej samej powierzchni, jeden ma kwadrat, inny prostokąt a zaś jeszcze inny pokój typu "L" Szkoda że masz TV już przymocowane, ale rozumiem że jest on na środku referencyjnego miejsca na rogówce, jeżeli tak to kiepsko... jeżeli nie to dałbym go jeszcze w prawo i w tedy w lewy narożnik wstawić suba, obok lewa kolumna, szafkę/stolik rtv dać inny najlepiej taki około metra szeroki na czterech nogach i z dwoma/trzema blatami na sprzęt oraz centralny, prawą kolumnę roztawić szerzej za kwiatek... zrobić kalibracjęi zaznaczyć sobie na podłodze w którym miejscu ona ma stać i na czas oglądania czy słuchania ją roztawiać a gdy nie jest słuchane czy oglądane ustawić ją tak by nikomu nie przeszkadzało... jak będziesz miał 250 cm między wysokotonowymi to wystarczy... u mnie jest 220 cm i uszy od kolumn mam 340 cm i wcale mi to nie przeszkadza Na tym forum jest zbyt dużo ludzi co wydziwiają lub myślą że są Alfą i Omegą, dlatego stosują oni wszystko tak jak ma być według podręczników lub wytycznych ale zapominają o tym że salon to nie pokój kinowy w którym nic nie ma oprócz ekranu i foteli kinowych, lecz pokój przeznaczony do wszystkiego... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października (edytowany) 7 godzin temu, Butler napisał: Nie chodzi o bezwględną odległość między głośnikami tylko o kąty. A kto ma taki pokój jak na schemacie by słuchacz znajdował się po środku okręgu? Nawet kolega tak nie ma tylko miejsce siedzące jest w 3/4 długości pokoju, każdy ale to każdy na tym forum ma albo kanapę pod ścianą albo w 3/4 długości pokoju, rzadko kto ma 3 metry z tyłu wolnej przestrzeni... to tak na marginesie😉 Edytowano 17 października przez amatorkina Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Jak bym przesunął u siebie sofę niecałe 1m do przodu to bym miał układ o proporcjach jak na grafice. I to na 18m2. Ja tam problemu nie widzę, kwestia kompromisów w aranżacji wnętrza. Niestety, architekci w tej kwestii prezentują marny poziom. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Ja w osi przod/tyl mam kanapę praktycznie na środku pomieszczenia. Salon z aneksem w bloku. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października I kuchnia z tyłu lub z boku co daje kwadrat😉 @Butler wiem jaki masz pokuj bo tam byłem, podczas remontu☺️ chodziło mi bardziej o innych użytkowników... u mnie salon ma 5x4,20 i to na dłuższej ścianie na środku stoi tv więc do bocznych ścian mam tak samo 👌 uciekam oglądać Romulusa👀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Ps Napisano 17 października Autor Udostępnij Napisano 17 października Słuchajcie no nie przesunę naroznika (jest w formie U) ponieważ jedna część będzie zachodziła na okno tarasowe fronty suba i centralkę na upartego przesunę a głośniki tylne zrotuje bardziej do środka kanapy. Wiadomo że robienie tak na ile pozwala pomieszczenie ale nie zapominajmy też o rzeczach takich jak wszystkie przeszkody no i reszta rzeczy w domu jak stół krzesła itp. Wiadomo że im człowiek bardziej doświadczony tym bardziej jest w stanie urządzić sobie wszystko ale to dopiero doświadczenie w kilku nieudanych ustawieniach nam pomoże Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 17 października Udostępnij Napisano 17 października Ale kto Ci każe przesuwać narożnik? Ty masz sprzęt przesunąć a nie narożnik, ze zdjęcia wymika że on ma z minimum 320 cm szerokości a front gdzie masz TV 250 więc nie masz po środku systemu lecz z boku bardziej w lewą stronę( tak to wnioskuję z zamieszczonych zdjęć ) dlatego zaproponowałem Ci przesunięcie wszystkiego w prawo i instalując suba w rogu pomieszczenia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 23 godziny temu, Gmow1977 napisał: Wedłóg To już nawet mnie kłuję 16 godzin temu, amatorkina napisał: I kuchnia z tyłu lub z boku co daje kwadrat😉 @Butler wiem jaki masz pokuj bo tam byłem, podczas remontu☺️ chodziło mi bardziej o innych użytkowników... A to Wy się znacie Super. 16 godzin temu, amatorkina napisał: uciekam oglądać Romulusa👀 I jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 2 minuty temu, Piotr Sonido napisał: To już nawet mnie kłuję Nie czytaj nikt nie zmusza...😙 Poza tym 27 lat za granicą robi swoje...🙃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 18 października Udostępnij Napisano 18 października 1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał: I jak? Mi się podobał choć czytając opinie miałem nie smak ale jednak po zobaczeniu dla mnie ocena IMB 7,3 jest warta, 2h zleciało wciągając we film..., niestety efektami się nie zaszczyciłem bo nie wychodziło z tv nic po za stereo poprzez światłowód więc na ampli PLII Cinema i tyle co do dzwięku... 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Dnia 18.10.2024 o 08:29, Gmow1977 napisał: 27 lat za granicą robi swoje...🙃 Gdzie urzędujesz? Dnia 18.10.2024 o 10:02, amatorkina napisał: Mi się podobał choć czytając opinie miałem nie smak ale jednak po zobaczeniu dla mnie ocena IMB 7,3 jest warta, 2h zleciało wciągając we film..., niestety efektami się nie zaszczyciłem bo nie wychodziło z tv nic po za stereo poprzez światłowód więc na ampli PLII Cinema i tyle co do dzwięku... Super. Mam w kolejce na liscie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 6 godzin temu, Piotr Sonido napisał: Gdzie urzędujesz? AT 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amatorkina Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października Dnia 18.10.2024 o 08:29, Gmow1977 napisał: 27 lat za granicą robi swoje...🙃 Kurcze jak czas leci, u mnie już 13 lat minęło w marcu👌 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 19 października Udostępnij Napisano 19 października 30 minut temu, amatorkina napisał: Kurcze jak czas leci, u mnie już 13 lat minęło w marcu👌 No leci ...a jak się ma zajęcie i dzieci to dopiero ucieka. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts