Skocz do zawartości

Podłogowe vs Podstawkowe: Audio Physic Classic 8 vs KEF R3 META

Tweeter2016

Recommended Posts

Jedno pytanie: Podłogowe vs Podstawkowe - co zagra lepiej na 19 m.kw (w teorii, wiem że zależy od reszty toru, akustyki, własnych preferencji....)?

Zawsze byłem za KEF R3 META, ale tu na forum @Gargan poleca iść w podłogówki Audio Physic Classic 8.

Może pytanie dość nietypowe, ale przynajmniej kolumny z tej samej półki cenowej.

Akurat mam monitor iiYama 24", oraz mam te ESPERANZA - podłączone do laptopa. Zaskakująco dobre głośniki, serio! Dałem za nie 5 zł (jakieś 8-10 lat temu) i za przesyłkę 6-8 zł ! :) Grają całkiem nieźle, dużo lepiej od droższych Esperanza (kupiłem też na próbę, zachwycony głośnikami za 5 zł) oraz od Edifierów (wielokrotnie droższych). Te maluchy Esperanza są niesamowite za tą kasę! Szczerze polecam! Być może wyrzucicie przez okno swoje KEFy, Focale, ATC, HECO i MA jak posłuchacie Esperanzy ;)

2 minuty temu, Gargan napisał:

Opera Grand Mezza

Interesujące, nie wiem o nich nic, ale słyszałem, że są trudno odsprzedawalne - jak się nie spodobają to może być problem. Jedne gość na sąsiednim forum je posiada i sobie chwali. Widzę, że kosztują poniżej 10k. Nie tak drogo, design jak to u Włochów, wysmakowany.

To kup Opera Prima 2015 😁

Tylko basu będzie mniej 😏

Ale też są bardzo ładne 😁

AP ostatnio zrównały się z ceną Opera.

Może warto porozmawiać w salonie o rabacie? Oni też muszą ileś tam kompletów sprzedać, żeby utrzymać dystrybucję 😉

Używane kupisz za pół ceny. Moje były trochę używane i nie są perfekcyjnie. Ale dałem 3500 a nie 9200 😁 Może kiedyś kupię całkiem nowe... Ale kuszą też Chario Constellation Delphinus MkII, więc mam dylemat osiołka 😄

030-035-Hifi_02_2022-003-fit-1462x1290.jpg

18 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Wracając do tytułowego pytania: Audio Physic Classic 8 czy KEF R3 META - co byście woleli?

Brałbym KEF R3 Meta.

Co prawda inny model AP (ale podobne) mi nie podeszły. W pierwszym momencie robią wrażenie, ale kilka utworów i bas mnie zmęczył. Sztuczny jakiś. Te pewnie grają tak samo.

Edytowano przez Gargan

11 minut temu, Gargan napisał:

Do tranzystora raczej bym nie ryzykował 🤔

Moje Quadrale z Synthesisami też podobno miały nie zagrać, a chwyciło bardzo fajnie. 

Jeśli odwiedzamy Aleję Krakowską, to i na Woronicza można zadzwonić i spróbować posłuchać. Pół roku temu Opera Prima były u nich za 6k PLN. 

Przy okazji AP da się odsłuchać.

Tak Woronicza 31, już mam obcykane adresy.

30 minut temu, Kraft napisał:

R3 Meta. Bardziej zaawansowane. Słychać więcej

Jednak? To ciekawe, wiem, że są trójdrożne, ale zawsze wydawało mi się, że podłogówki budują lepszą scenę / stereofonie.

Jeśli się zdecyduje na R-trójki, to będę musiał z ich zakupem poczekać do pierwszych promocji, bo sporo zdrożały ostatnio. Może na BF wrócą w okolice cen z wiosny.

Ciekawe czy jakaś firma ma jedne i drugie w Warszawie. Będę szukał, chyba w Wawie tylko Audio Color je ma.

No a jak KEF-y to może zamiast R3 Meta po prostu R5-ki, wtedy można standy olać.

28 minut temu, Gargan napisał:

Weź niebieskie 😀 Zajefajne są 😀

Żebyś wiedział, że są fajne, odpowiada mi ten kolor Indigo Blue Gloss, nie każdemu się podoba, ale nie jest nudny jak "czorny" :)