Tweeter2016 Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Jedno pytanie: Podłogowe vs Podstawkowe - co zagra lepiej na 19 m.kw (w teorii, wiem że zależy od reszty toru, akustyki, własnych preferencji....)? Zawsze byłem za KEF R3 META, ale tu na forum @Gargan poleca iść w podłogówki Audio Physic Classic 8. Może pytanie dość nietypowe, ale przynajmniej kolumny z tej samej półki cenowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października @Tweeter2016 mnie się nie pytaj - ja toleruję tylko kolumny podstawkowe... i to raczej te mniejsze 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Wiem, że masz ESPERANZA Leggiero 2.0, ale nie musisz się tego wstydzić! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października To był duży skok jakościowy po zmianie z głośniczków w monitorze iiyama. Wahałem się, bo gruba kasa, ale warto było 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Akurat mam monitor iiYama 24", oraz mam te ESPERANZA - podłączone do laptopa. Zaskakująco dobre głośniki, serio! Dałem za nie 5 zł (jakieś 8-10 lat temu) i za przesyłkę 6-8 zł ! Grają całkiem nieźle, dużo lepiej od droższych Esperanza (kupiłem też na próbę, zachwycony głośnikami za 5 zł) oraz od Edifierów (wielokrotnie droższych). Te maluchy Esperanza są niesamowite za tą kasę! Szczerze polecam! Być może wyrzucicie przez okno swoje KEFy, Focale, ATC, HECO i MA jak posłuchacie Esperanzy 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Tak serio, to jest tylko 19m². Ja mam ok.16m² i w zupełności wystarczą małe Opery. Może kiedyś pójdę w jakieś małe podłogówki. Znasz Davis Acoustics Courbet N°7 ? Fajne są 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października 3 minuty temu, Gargan napisał: Ja mam ok.16m² i w zupełności wystarczą małe Opery. Opery nie są wcale takimi małymi monitorami, ale do takiej przestrzeni powinny wystarczyć. Sam bym sobie je sprawił do sypialni. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Około 20 m.kw, dokładnie nie wiem, wiem że podstawkowe też "ogarną" temat. Zupełnie nie znam Znasz Davis Acoustics Courbet N°7 - kiedyś mi ta firma gdzieś przeleciała przed oczami i to wszystko, ale zajrzałem do ciotki Google i to ponad 20k - więc narazie sie nie skuszę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października U kogoś innego podobały mi się Davis Acoustics Olympia One Master 35. Połowa ceny tych podłogowych N°7. Niestety nie słuchałem u siebie. Z podłogowych po taniości to chyba wziąłbym Opera Grand Mezza 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października 2 minuty temu, Gargan napisał: Opera Grand Mezza Interesujące, nie wiem o nich nic, ale słyszałem, że są trudno odsprzedawalne - jak się nie spodobają to może być problem. Jedne gość na sąsiednim forum je posiada i sobie chwali. Widzę, że kosztują poniżej 10k. Nie tak drogo, design jak to u Włochów, wysmakowany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Ale po co miałbyś je odsprzedawać? 🙂 Na żywo robią jeszcze większe wrażenie. To nie takie plastikowe g*wno jak np. Dynaudio Emit 😀 Tylko, one długo się rozbiegają. Nie przekreślaj ich po 10 minutach odsłuchu. Urok tej marki i przetworników Scanspeak 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Maja je na al. Krakowska 223, może tam podjadę. SEAS i SCANSPEAK - to wydaje się być dobre połączenie. Wyczytałem, że mają "tylko" metr - optycznie wyglądają na 110-115 cm. Interesujące, nie powiem, ale znów trochę droższe od AP Classic 8. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Zobacz Opery na żywo. Potem oceniasz czy warto dopłacić. Na zdjęciach wszystko wygląda fajnie. AP mnie nie przekonały w realu. Jeszcze ten jednostajny bas... No nie 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października 8k vs 12k to o 50% więcej A 8k z trudem wyciągam ze skarbonki. Cherry / mahoń dobrze wyglądają. CIekawe jak grają, bo "Grutka" z AS.pl je posiada(ł) i mocno chwalił kiedyś. Orientujesz się na jaki metraż Opera Grand Mezza sa przewidziane? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października To kup Opera Prima 2015 😁 Tylko basu będzie mniej 😏 Ale też są bardzo ładne 😁 AP ostatnio zrównały się z ceną Opera. Może warto porozmawiać w salonie o rabacie? Oni też muszą ileś tam kompletów sprzedać, żeby utrzymać dystrybucję 😉 Używane kupisz za pół ceny. Moje były trochę używane i nie są perfekcyjnie. Ale dałem 3500 a nie 9200 😁 Może kiedyś kupię całkiem nowe... Ale kuszą też Chario Constellation Delphinus MkII, więc mam dylemat osiołka 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Prima odpada Mimo, że źle nie wyglądają. Opera Grand Mezza mogą być za półtora miesiąca taniej -> w Black Friday. Q21 je miał ostatnio za 9k zł. Słuchałeś Opera Grand Mezza? Na jaki one są metraż? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Ciężko mi powiedzieć. Nie słuchałem Grand Mezza u siebie, a nawet gdybym słuchał to u mnie największe pomieszczenie ma 27m². Każda kolumna da radę 😄 Prima nawet nie rozkęcone na max słychać w całym mieszkaniu 😄 Grand Mezza mogą więcej - szczególnie w średnim basie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Dzięki! Może ojca namówię na włoskie paczki. Wracając do tytułowego pytania: Audio Physic Classic 8 czy KEF R3 META - co byście woleli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kraft Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października 11 minut temu, Tweeter2016 napisał: Wracając do tytułowego pytania: Audio Physic Classic 8 czy KEF R3 META - co byście woleli? R3 Meta. Bardziej zaawansowane. Słychać więcej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października (edytowany) 18 minut temu, Tweeter2016 napisał: Wracając do tytułowego pytania: Audio Physic Classic 8 czy KEF R3 META - co byście woleli? Brałbym KEF R3 Meta. Co prawda inny model AP (ale podobne) mi nie podeszły. W pierwszym momencie robią wrażenie, ale kilka utworów i bas mnie zmęczył. Sztuczny jakiś. Te pewnie grają tak samo. Edytowano 11 października przez Gargan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Może te by podeszły? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października Weź niebieskie 😀 Zajefajne są 😀 3 minuty temu, Chmarski napisał: Może te by podeszły? Do tranzystora raczej bym nie ryzykował 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chmarski Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października 11 minut temu, Gargan napisał: Do tranzystora raczej bym nie ryzykował 🤔 Moje Quadrale z Synthesisami też podobno miały nie zagrać, a chwyciło bardzo fajnie. Jeśli odwiedzamy Aleję Krakowską, to i na Woronicza można zadzwonić i spróbować posłuchać. Pół roku temu Opera Prima były u nich za 6k PLN. Przy okazji AP da się odsłuchać. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 11 października Autor Udostępnij Napisano 11 października Tak Woronicza 31, już mam obcykane adresy. 30 minut temu, Kraft napisał: R3 Meta. Bardziej zaawansowane. Słychać więcej Jednak? To ciekawe, wiem, że są trójdrożne, ale zawsze wydawało mi się, że podłogówki budują lepszą scenę / stereofonie. Jeśli się zdecyduje na R-trójki, to będę musiał z ich zakupem poczekać do pierwszych promocji, bo sporo zdrożały ostatnio. Może na BF wrócą w okolice cen z wiosny. Ciekawe czy jakaś firma ma jedne i drugie w Warszawie. Będę szukał, chyba w Wawie tylko Audio Color je ma. No a jak KEF-y to może zamiast R3 Meta po prostu R5-ki, wtedy można standy olać. 28 minut temu, Gargan napisał: Weź niebieskie 😀 Zajefajne są 😀 Żebyś wiedział, że są fajne, odpowiada mi ten kolor Indigo Blue Gloss, nie każdemu się podoba, ale nie jest nudny jak "czorny" Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gargan Napisano 11 października Udostępnij Napisano 11 października No właśnie stereofonię i scenę podstawkowe robią lepszą. Podłogowe robią głębię. Mission 770 byłyby dla Ciebie jeśli nie lubisz czarnego 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts