Skocz do zawartości

Nowe Kolumny do 16 tys

blackromek

Recommended Posts

Pamiętam jak użytkownik z sąsiedniego forum przetestował wszytko jak leci do 10koła co miał dostępne w salonie i finalnie wybrał d25, grały dla niego najciemniej i go nie męczyły, jak dla mnie w metalu ta góra nie może być podkreślona tylko właśnie takie ciemniejsze granie, ale bez utraty szczegółów no i oczywiście bas bez buły tylko kop na stopie, taki podkręcony średni, żeby to miało masę i się wybijało i potrafiło sądzić jak z karabinu, te propozycje wyżej to wydają mi się za jasne.

Kolega @ufo27 również szuka metalowych pak i nie jest to prosty proces, odsłuch to konieczność, jak pojechałem pierwszy raz do salonu to się załamałem jak to wszytko grało, przez całą drogę do miejsca docelowego leciał CDik w aucie i jak tylko usłyszałem pierwszy set w salonie to wtf ?( I żeby nie było nie słucham w furze jakiegoś suba czy tak, aby rejestracja latała, normalny volume na oryginalnie zamontowanym stereo )? Jak poleciały pierwsze dźwięki w salonie to gdzie jest bas? Ale jazgot i suchota i pukanie w pudełko co jest? I do tego męczące wysokie, tak więc jak trafisz na takie paki, które elegancko Ci pokażą metalówę to pewnie będą to też kolumny dla mnie :)

Ja wczoraj w drodze do domu przesłuchałem całą płytę Slayera na "nieaufiofilskich" słuchawkach nausznych z ANC. Bardzo przyjemne granie.

Na kolumnach jestem w stanie przesłuchać może 2 piosenki i rezygnuję bo męczyć zaczyna.

Przy spokojniejszych rytmach i lepiej zrealizowanych albumach słucha się dobrze.

Też uważam, że jak znajdziecie dobre kolumny do metalu to z całą resztą również sobie poradzą bez problemu. Pozostaje śledzic wątek i w międzyczasie umawiać się na jakieś odsłuchy 😄

18 godzin temu, ProjectPi napisał:

Ulver, Nattens Madrigal

Muzycznie - nie wiem, nie znam się.

Brzmieniowo ubogo, w 95% jeden  wycinek pasma. Uciekające powietrze/syk w każdym utworze. W jedynce chwilkę akustycznie i wtedy mnóstwo powietrza, barwnie. Jeszcze w dwóch kawałkach przez kilka sekund była nadzieja na perkusję, kocioł/stopa. Nic z tego.

Nie zrozumiały, z głębi, i wyciszony wokal. Jest tempo, szybkie, ale jednostajne.

W sumie to jeden kawałek mógłby z powodzeniem zastąpić całą płytę.

Ten syk z podkładem gitary to bardzo dobre brzmienie. Ani przez moment szorstkie, ostre czy kłujące. 

Poproszę o kiepskie metalowe, gdzie całe pasmo jest wykorzystane. Od basa do pisków.

Od siebie polecam band z Mongolii - The Hu. 
Całe pasmo bierze udział. Nie wiem o czym śpiewają, ale brzmienie oszałamiające i wielokrotnie zapuszczam się w te strony. Tak trochę folkowo. Nie znam się. 

23 godziny temu, Bo0M napisał:

Też uważam, że jak znajdziecie dobre kolumny do metalu to z całą resztą również sobie poradzą bez problemu

Kolumna nie wie jaka jest różnica między metalem a poezją śpiewana. Widzi herze/Hz. 

Dobre kolumny oba gatunki „zagrają” jednakowo wyśmienicie.