Skocz do zawartości

Klipsch 605FA z dolby atmos + Klipsch 121SW jaki wzmacniacz?

Recommended Posts

Napisano
23 godziny temu, PanKlor napisał:

Przecież to zależy od pomieszczenia i kątow które będzie miał. Może to być przednia para Atmos w konfiguracji z 4 albo 6 głośnikami warstwy górnej. 

Przednie górne to Dolby pro logic IIz

Dolby_PRO_LOGIC_IIz_abra.jpg.14164ac1050033caecf4858263b2471a.jpg

To nie ma co udawać. Warstwa górna to jeszcze co innego.

4 czy 6 Atmosów to co innego

7_1_6_overhead.webp.05de8f106ab0b3e97d36cf39178c490a.webp

21 godzin temu, Lukasz Hero napisał:

Niestety najbliższe takie kolumny znajdują się ponad 400km od miejsca w którym mieszkam trochę daleko żeby jechać i je sprawdzić a w ciemno kupować nie wydaje mi się dobrym pomysłem.

A RP260? RF62?

Napisano (edytowany)
28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przednie górne to Dolby pro logic IIz

No to się trochę zastanów czy głośniki przednie górne (FHL/FHR) nie mogły by być przednimi Atmosami (TFL/TFR) w konfiguracji x.x.4 lub x.x.6. Wystarczy jeden warunek, ta parka musiala by być w kącie 30-55 stopni do odsłuchu. Warunek w sumie dość prosty do spełnienia, chyba że odsłuch jest daleko od frontu. Mało tego... 30 stopni (a więc granica tolerancji) to dość popularny kąt montażu w zaawansowanych systemach bo da się je skonfigurować jednocześnie na AURO3D.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

4 czy 6 Atmosów to co innego

No nie do końca. Do x.x.4 wystarczy dołożyć TML/TMR i masz x.x.6.

To z x.x.2 nie zrobisz x.x.4.

Edytowano przez Butler
Napisano
4 minuty temu, Butler napisał:

No to się trochę zastanów czy głośniki przednie górne (FHL/FHR) nie mogły by być przednimi Atmosami (TFL/TFR) w konfiguracji x.x.4 lub x.x.6. Wystarczy jeden warunek, ta parka musiala by być w kącie 30-55 stopni do odsłuchu. Warunek w sumie dość prosty do spełnienia, chyba że odsłuch jest daleko od frontu.

Nie wiem. Nie stosowałem nigdy systemu z 6 Atmosami.

15 lat temu używałem FHL i FHR. Kiedy to było popularne.

Napisano
49 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A RP260? RF62?

Też daleko ale z tego co patrzę to oba te zestawy są z serii Reference Premiere tzn że ona jest lepsza? Nowe RP260 są w cenie R600F. Jakoś w następnym tygodniu pojadę gdzieś odsłuchać i R600F i RP6000 więc jeśli różnica będzie znaczna jak mówisz to może zrezygnuję z subwoofera i najpierw kupię same kolumny i amplituner a subwoofer i całą resztę dokupię potem.

Napisano
23 godziny temu, Lukasz Hero napisał:

Też daleko ale z tego co patrzę to oba te zestawy są z serii Reference Premiere tzn że ona jest lepsza?

Zdecydowanie

23 godziny temu, Lukasz Hero napisał:

Nowe RP260 są w cenie R600F

Coś nie tak.

Nie ma nowych RP260, Teraz są RP6000 to jest to samo. I nawet z dopiskiem MKII

• 3 weeks later...
Napisano

Jutro jadę na odsłuch żeby sobie porównać zestaw denon 2800h wraz z klipsch r600 oraz r6000. Ale w necie znalazłem jeszcze taki zestaw

https://www.audioformat.pl/pl/onkyo-tx-nr6100-klipsch-rp-8000f-ii.html

Myślicie że jak spodoba mi się 6000 to warto by było rozważyć wybór tego zestawu? 

I jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy 2,5mm kable wystarczą czy lepiej wziąć szersze?

Napisano
49 minut temu, Lukasz Hero napisał:

Jutro jadę na odsłuch żeby sobie porównać zestaw denon 2800h wraz z klipsch r600 oraz r6000. Ale w necie znalazłem jeszcze taki zestaw

Cyferki to kwestia wielkości/przeznaczenia. Zwracaj uwagę czy to seria R (gorsza) czy RP. 

Napisano
Dnia 15.11.2024 o 12:12, Lukasz Hero napisał:

https://www.audioformat.pl/pl/onkyo-tx-nr6100-klipsch-rp-8000f-ii.html

Myślicie że jak spodoba mi się 6000 to warto by było rozważyć wybór tego zestawu? 

I jeszcze chciałbym się dowiedzieć czy 2,5mm kable wystarczą czy lepiej wziąć szersze?

8000 gra lepiej. ale drogo!

Dnia 15.11.2024 o 14:29, Lukasz Hero napisał:

Chodziło mi o RP6000 literówka 

I te są znacznie lepsze od R600

Jak po odsłuchu?

• 1 month later...
Napisano
Dnia 18.11.2024 o 08:58, Piotr Sonido napisał:

Jak po odsłuchu?

Finalnie wybrałem zestaw rp8000 i Onkyo 6100 który kosztował mnie 9000zl. Różnica między rp8000 a r600 była na tyle duża że nawet moja żona która w temacie jest całkowicie zielona zauważyła różnicę. 

Napisano
19 godzin temu, Lukasz Hero napisał:

Finalnie wybrałem zestaw rp8000 i Onkyo 6100 który kosztował mnie 9000zl. Różnica między rp8000 a r600 była na tyle duża że nawet moja żona która w temacie jest całkowicie zielona zauważyła różnicę. 

No tak. Różnica miedzy tymi kolumnami jest olbrzymia. To teraz przydał by się lepszy amplituner :P

To tak zasiewam ziarenko na przyszlość :)

Wszystkiego dobrego.