Skocz do zawartości

Yamaha plus Monitor Audio ? Rozbudowa 2.0 do 5.1

Andrzejigor

Recommended Posts

Dzień dobry.

Na forum jestem nowy, Kiedyś byłem użytkownikiem innego forum o takiej tematyce i trochę wypadłem z obiegu. Pora wrócić, bo jest trochę więcej czasu i kasy na sprzęt.

Ze starych czasów została mi para frontów Monitor Audio Silver i amplituner Onkyo TX-SR705. Prehistoria, ale dawał radę. Pod tym jak padł port hdmi działa na optyku z frontami MA. Ale na niego już pora. Stąd moja prośba o pomoc. Chodzi o dobranie amplitunera do tych frontów MA, do których planuję kupić centralny od MA, subwoofer (tutaj będzie odrębne zagadnienie...) i tyły (chyba MA Bronze).

Salon około 25 metrów.

I teraz jest zagadnienie podstawowe - jaki ampli ?

Opcja numer 1 - Yamaha a2a  lub v6a (o ile warto dopłacać)

Opcja numer 2 - Denon X2800 lub jakiś inny Denon w granicach 4k.

Opcja numer 3 Marantz Cinema 60.

Za opcją nr 1 przemawia trochę fakt, że mógłbym na tyły dać Musicasty. Po lekturze iluś tam wątków nie jestem do nich przekonany, ale rozłożenie kabli oznacza kucie. W moim przypadku ściany, sufitu i drugiej ściany po której kable zejdą na podłogę i pozwolą podłączyć tyły. Plus jest taki, że byłyby to rynienki, przez które kiedyś tam dałoby się dołożyć głośniki do Atmos, sufitowe ewentualnie jakieś inne. Dałoby też możliwość uwzględnienia innego ampli niż Yamaha. Na pewno rozwiązanie bardziej perspektywiczne, ale na pewno czaso i kosztochłonne. Mało kto, a szczególnie małżonki nie lubią rycia w ścianach... Zagadnienie kolejne - rycie oznaczałoby, że długość kabla od ampli na tyły to będzie około 15 metrów. Czy to będzie ok  ? Czy będzie wymagało kabla za milion dolarów ? 

A może coś takiego ? https://avstore.pl/konwertery-audio/monitor-audio-wt-1-wr-1-zestaw-bezprzewodowy-nadajnik-odbiornik.html

Cześć :)

Nie szedłbym w stronę Yamahy pod Monitor Audio, to dość jasne połączenie i nie każdemu odpowiada. 

Ogółem najciekawszy byłby Denon, ale raczej AVC-X3800H niż X2800H. Jeśli podobało Ci się brzmienie Onkyo, to spokojnie możesz dobierać sprzęt z tej samej marki, np. Onkyo TX-NR6100, czy wyższy model z lepszą kalibracją TX-NR7100

W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy :) 

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć :)

Nie szedłbym w stronę Yamahy pod Monitor Audio, to dość jasne połączenie i nie każdemu odpowiada. 

Ogółem najciekawszy byłby Denon, ale raczej AVC-X3800H niż X2800H. Jeśli podobało Ci się brzmienie Onkyo, to spokojnie możesz dobierać sprzęt z tej samej marki, np. Onkyo TX-NR6100, czy wyższy model z lepszą kalibracją TX-NR7100

W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy :) 

Onkyo już było... Chciałbym spróbować czegoś nowego. A macie na odsłuch Denony i Monitor Audio ? Dość często jestem w Piotrkowie, a to do Was już bliziutko.

I przy okazji ponowię pytanie o długość kabla do tylnych głośników - 15 metrów to jest ok ?

Dzięki, słyszałem o tym. Ale tak sobie myślę, że i tak trzeba by to pomalować ale jednak i zaszpachlować. Na te 15 metrów newralgiczne jest 2,5 metra po ścianie na górę, półtorej metra po suficie i potem kabel trafi na sufit podwieszany i zejdzie w miejscu gdzie nie muszę nić robić (specyficzny kamień na ścianie w rogu salonu) i potem za listwą przypodłogową. Przez te kilka dni oswoiłem się z myślą żeby trzeba będzie podziałać...

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości

4 godziny temu, Andrzejigor napisał:

Onkyo już było... Chciałbym spróbować czegoś nowego. A macie na odsłuch Denony i Monitor Audio ? Dość często jestem w Piotrkowie, a to do Was już bliziutko.

I przy okazji ponowię pytanie o długość kabla do tylnych głośników - 15 metrów to jest ok ?

Napisz na PW lub skontaktuj się jutro telefonicznie dla pewności, ale powinny być ;) 

Bardzo ciekawe i chyba wykorzystam pomysł, ale gdzie indziej.

Zastanowiłem się chwilę i przecież ja chcę przez sufit puścić w tym momencie kable do dwóch głośników, ale w przyszłości pewnie będę chciał dodać dwa sufitowe. I to już się tego robi za dużo na ten patent. Musiałyby być cztery takie taśmy na suficie... do tego ilość tej kablotaśmy robi się spora, a nie chciałbym łączyć tego z innym kablem... przynajmniej kiedyś nie było to zalecane o ile dobrze pamiętam. Kabel miał iść od ampli do głośnika bez żadnych przedłużek itp.