Andrzejigor Napisano Niedziela o 15:49 Udostępnij Napisano Niedziela o 15:49 Dzień dobry. Na forum jestem nowy, Kiedyś byłem użytkownikiem innego forum o takiej tematyce i trochę wypadłem z obiegu. Pora wrócić, bo jest trochę więcej czasu i kasy na sprzęt. Ze starych czasów została mi para frontów Monitor Audio Silver i amplituner Onkyo TX-SR705. Prehistoria, ale dawał radę. Pod tym jak padł port hdmi działa na optyku z frontami MA. Ale na niego już pora. Stąd moja prośba o pomoc. Chodzi o dobranie amplitunera do tych frontów MA, do których planuję kupić centralny od MA, subwoofer (tutaj będzie odrębne zagadnienie...) i tyły (chyba MA Bronze). Salon około 25 metrów. I teraz jest zagadnienie podstawowe - jaki ampli ? Opcja numer 1 - Yamaha a2a lub v6a (o ile warto dopłacać) Opcja numer 2 - Denon X2800 lub jakiś inny Denon w granicach 4k. Opcja numer 3 Marantz Cinema 60. Za opcją nr 1 przemawia trochę fakt, że mógłbym na tyły dać Musicasty. Po lekturze iluś tam wątków nie jestem do nich przekonany, ale rozłożenie kabli oznacza kucie. W moim przypadku ściany, sufitu i drugiej ściany po której kable zejdą na podłogę i pozwolą podłączyć tyły. Plus jest taki, że byłyby to rynienki, przez które kiedyś tam dałoby się dołożyć głośniki do Atmos, sufitowe ewentualnie jakieś inne. Dałoby też możliwość uwzględnienia innego ampli niż Yamaha. Na pewno rozwiązanie bardziej perspektywiczne, ale na pewno czaso i kosztochłonne. Mało kto, a szczególnie małżonki nie lubią rycia w ścianach... Zagadnienie kolejne - rycie oznaczałoby, że długość kabla od ampli na tyły to będzie około 15 metrów. Czy to będzie ok ? Czy będzie wymagało kabla za milion dolarów ? A może coś takiego ? https://avstore.pl/konwertery-audio/monitor-audio-wt-1-wr-1-zestaw-bezprzewodowy-nadajnik-odbiornik.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 12:13 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 12:13 Cześć Nie szedłbym w stronę Yamahy pod Monitor Audio, to dość jasne połączenie i nie każdemu odpowiada. Ogółem najciekawszy byłby Denon, ale raczej AVC-X3800H niż X2800H. Jeśli podobało Ci się brzmienie Onkyo, to spokojnie możesz dobierać sprzęt z tej samej marki, np. Onkyo TX-NR6100, czy wyższy model z lepszą kalibracją TX-NR7100. W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano Poniedziałek o 13:20 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:20 1 godzinę temu, Q21 napisał: Cześć Nie szedłbym w stronę Yamahy pod Monitor Audio, to dość jasne połączenie i nie każdemu odpowiada. Ogółem najciekawszy byłby Denon, ale raczej AVC-X3800H niż X2800H. Jeśli podobało Ci się brzmienie Onkyo, to spokojnie możesz dobierać sprzęt z tej samej marki, np. Onkyo TX-NR6100, czy wyższy model z lepszą kalibracją TX-NR7100. W razie czego zapraszam do kontaktu, podziałamy Onkyo już było... Chciałbym spróbować czegoś nowego. A macie na odsłuch Denony i Monitor Audio ? Dość często jestem w Piotrkowie, a to do Was już bliziutko. I przy okazji ponowię pytanie o długość kabla do tylnych głośników - 15 metrów to jest ok ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 14:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:20 Jakikolwiek kabel miedziany OFC powiedzmy 2x1.5 albo 2.5 Ci wystarczy. Np. Oehlbach albo coś podobnego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano Poniedziałek o 14:46 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:46 (edytowany) Ok, dziękuję. Wygląda więc na to, że będzie kucie i rycie... Edytowano 13 godzin temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 15:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:31 (edytowany) Można drozej i bez kucia. Zobacz to, może się uda Ciebie sprawdzi. Na koniec trzeba to z 2-3 razy pomalować. https://www.amazon.com/dp/B07X24RJVT/ref=sspa_mw_detail_0?ie=UTF8&psc=1&sp_csd=d2lkZ2V0TmFtZT1zcF9waG9uZV9kZXRhaWwp13NParams Edytowano Poniedziałek o 15:31 przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano Poniedziałek o 17:22 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:22 (edytowany) Dzięki, słyszałem o tym. Ale tak sobie myślę, że i tak trzeba by to pomalować ale jednak i zaszpachlować. Na te 15 metrów newralgiczne jest 2,5 metra po ścianie na górę, półtorej metra po suficie i potem kabel trafi na sufit podwieszany i zejdzie w miejscu gdzie nie muszę nić robić (specyficzny kamień na ścianie w rogu salonu) i potem za listwą przypodłogową. Przez te kilka dni oswoiłem się z myślą żeby trzeba będzie podziałać... Edytowano 13 godzin temu przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 17:34 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:34 Ja nie szpachlowalem. Jedyne co widać to te terminale na kable. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano Poniedziałek o 17:37 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:37 Mógłbyś cyknąć parę zdjęć jak to wygląda ? Do tych filmików mam ograniczone zaufanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Poniedziałek o 18:17 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:17 4 godziny temu, Andrzejigor napisał: Onkyo już było... Chciałbym spróbować czegoś nowego. A macie na odsłuch Denony i Monitor Audio ? Dość często jestem w Piotrkowie, a to do Was już bliziutko. I przy okazji ponowię pytanie o długość kabla do tylnych głośników - 15 metrów to jest ok ? Napisz na PW lub skontaktuj się jutro telefonicznie dla pewności, ale powinny być Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 18:30 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:30 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano Poniedziałek o 18:45 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:45 To jest do tych głośników pod sufitem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 19:00 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:00 Do wszystkich ale na zdjęciu lewy surround jeszcze ma zwykły kabelek. Robiłem na raty. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejigor Napisano Poniedziałek o 19:17 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:17 Bardzo ciekawe i chyba wykorzystam pomysł, ale gdzie indziej. Zastanowiłem się chwilę i przecież ja chcę przez sufit puścić w tym momencie kable do dwóch głośników, ale w przyszłości pewnie będę chciał dodać dwa sufitowe. I to już się tego robi za dużo na ten patent. Musiałyby być cztery takie taśmy na suficie... do tego ilość tej kablotaśmy robi się spora, a nie chciałbym łączyć tego z innym kablem... przynajmniej kiedyś nie było to zalecane o ile dobrze pamiętam. Kabel miał iść od ampli do głośnika bez żadnych przedłużek itp. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Poniedziałek o 21:47 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:47 W przypadku surround bym się tymi łączeniami za bardzo nie przejmował. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts