Skocz do zawartości

Będzie nowy telewizor + Zestaw 5.1, tylko jaki?

ielektro.pl

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie, mam w planie zakupić telewizor LG OLED 83 G39LA, oraz jakiś system głośników 5.1. Myślałem i już nawet wrzuciłem do koszyka Teufel Ultima 40 i jakiegoś Denona żeby to obsłużył. Odległość od kanapy do ściany tv to ok 4m, ściana ma szerokość 3m, z tylu kanapy na wysokości 2m wypuściłem przewody 2x2,5m po prawej i lewej stronie. Chcialbym kolumny umieścić po bokach tv, z tyłu za głową też 2, gdzieś tam jak będzie szafka pod tv to będzie centralny i obok sub. Budżet to max 3500 Eur telewizor i ok 700Eur głośniki (staniały te Teufely o 30% w ciągu kilku dni) oraz ok 400Eur na amplituner. 

Pytam, bo wrzuciłem zapytanie na Googla odnośnie Teufel Ultima 40  i "wypluło" właśnie to jak się okazuje zajebiste forum, gdzie jest masa ludzi aktywnych i pomocnych. Z tego forum dowiedziałem się że ten Teufel to taki średniawy i można coś lepszego wymyśleć w tym temacie. Jestem z tych "akustycznie pesymistycznych" i dla mnie albo coś jest bardzo dobre albo do d...

Mogę prosić o pomoc odnośnie wyboru zestawu, więcej kasy raczej nie będzie bo zleceń jest wyraźnie mniej i zawczasu wolę zainwestować w jakiś sprzęt. Wrzucam foto zawczasu, w salonie mam pustkę 5m nad głową i reszte widać jak to wygląda. 

Pozdrawiam serdecznie.

Michał K.

IMG-20241105-WA0007_044801.jpg

IMG-20241105-WA0009_044807.jpg

IMG-20241105-WA0006_044751.jpg

Edytowano przez ielektro.pl
Brzydkie zdjęcie

2 godziny temu, ielektro.pl napisał:

Wrzucam foto zawczasu, w salonie mam pustkę 5m nad głową i reszte widać jak to wygląda. 

Przy takim układzie kanapy najlepiej zastosować głośniki dipolowe od Monitor Audio  Fx .Wówczas nic nie musisz obniżać.Ale raczej musisz popracować nad akustyką bo przy tych 5m wysokości  będziesz miał raczej słabe doznania.