Skocz do zawartości

Kino Domowe a Pomieszczenie

cheops89

Recommended Posts

Witam wszystkich Serdecznie mam pytanko dotyczące budowania kina domowego w wersji 5.2 w dosyć małym pomieszczeniu mieszkam w kawalerce pokój ma wielkość 16m2 3m5

czy jest sensu czy lepiej iść w  stereo ogólnie nie słucham jakoś specialnie muzyki bardziej mi zależy na oglądaniu filmów i graniu w gry :)

Dolby Atmos ciągle oto mi chodziło ale teraz wiem że zestaw 5.2 do tego nie służy tylko minimum 7.2 chyba że sie mylę 

Co do budżetu to 2500 zł na  Amplituner myślę np DENON AVR-X1800H albo Yamaha RX-V6A i na początek 1000 zł na dwa głosniki stereo później będę dokupywać jakie głosniki itp słyszałem że na tak małe pomieszczenie dobre będą podstawkowe ale to założę nowy temat jak dobrać głosniki itp.

Co do brzmienia ja przez całe życie praktycznie używałem słuchawek jestem totalnie początkujący nie wiem czy dobrze to opisze lubie szeroką Scenę wywarzony Bass i wsumie nie wiem co mam napisać dalej  ogólnie jestem podjarany i chce to dobrze rozegrać 

Czyli tak jeszcze raz jak mogę sory za moje pomyłki pomieszczenie jak wyżej nada sie na Zestaw 7.2 Do Dolby Atmos czy coś innego 

Edytowano przez cheops89

7.2 to też nie jest Atmos. Chcesz zbudować 5.1.2. Potrzebujesz amplitunera który wzmocni 7 kanałów, 7 kolumn i subwoofera. Te które wskazałeś są na początek ok. Pamiętaj, że istotne jest umiejscowienie głośników. Masz kanapę pod ścianą na surround najlepiej bedzie dać bi/dipole albo jakieś malutkie typu Minx 12 i powinny być min 1m od słuchacza. 

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

7.2 to też nie jest Atmos. Chcesz zbudować 5.1.2. Potrzebujesz amplitunera który wzmocni 7 kanałów, 7 kolumn i subwoofera. Te które wskazałeś są na początek ok. Pamiętaj, że istotne jest umiejscowienie głośników. Masz kanapę pod ścianą na surround najlepiej bedzie dać bi/dipole albo jakieś malutkie typu Minx 12 i powinny być min 1m od słuchacza. 

ale czekaj ja tu czegoś nie rozumiem w opisie DENON AVR-X1800H piszą że obsługuję Technologia Dolby Atmos Height Virtualization czy to jest jeszcze co innego 

10 godzin temu, PanKlor napisał:

To jest coś innego niż Atmos. Pozwala na dekodowanie Atmos bez głośników warstwy górnej. Bezużyteczne moim skromnym zdaniem. Efekt żaden.

No dobra czyli moge składać takie kino 7.2 w takim pomieszczeniu a wytłumaczył byś mi jeszcze jedną rzecz o co dokładnie  chodzi z tymi kanałami  jak mam amplituner 7.2 

7 wyjść na głośniki 2 na subwoofer ale z tego systemu można też zrobić 5.1.2 albo 5.2.2 pewnie chodzi o rodzaje podłączonych głośników 

7 kanałów które amplituner może dekodować i wzmocnić (czasami amplitunery wiecej dekoduja niz maja końcówek mocy).Czyli albo 7 głośników warstwy podstawowej albo 5 plus 2 Atmos. 2 to liczba subwooferow. Tutaj trzeba uważać bo te tańsze amplitunery mają owszem 2 wyjścia ale tak de facto obsługują 1 kanał dla suba. To znaczy że oba subwoofery podczas kalibracji traktowane są jako jeden. W wyższych modelach ta kalibracja jest robiona niezależnie co pozwala troche wiecej z systemu wycisnąć.

31 minut temu, cheops89 napisał:

No dobra czyli moge składać takie kino 7.2 w takim pomieszczeniu

Nie możesz. Możesz zrobić 5.1.2 albo 5.2.2. 7 głośników w warstwie dolnej oznacza, że masz 2 po bokach słuchacza i 2 za nim. Masz sofę przy ścianie więc nie masz gdzie zamontować surround back. Powinieneś kupić 7 kanałowy amplituner (minimum) ale budować system 5.1.2 albo 5.2.2. 

14 godzin temu, cheops89 napisał:

Co do budżetu to 2500 zł na  Amplituner myślę np DENON AVR-X1800H albo Yamaha RX-V6A

sprawdz czy mozesz cos dorzucic bo black friday sie zbliza i nie warto kupowac tych modeli akurat teraz jesli budzet mozna naciagnac...

sam pomysl na kino jest poprawny i system mozna budowac na raty  w miare mozliwosci  finansowych w przyszlosci

1 godzinę temu, PanKlor napisał:

Nie możesz. Możesz zrobić 5.1.2 albo 5.2.2. 7 głośników w warstwie dolnej oznacza, że masz 2 po bokach słuchacza i 2 za nim. Masz sofę przy ścianie więc nie masz gdzie zamontować surround back. Powinieneś kupić 7 kanałowy amplituner (minimum) ale budować system 5.1.2 albo 5.2.2. 

Teraz juz wiem oco chodzi kolega wyżej dobrze to wytłumaczył czyli będę szedł w tą stronę nad doborem głośników i rozmieszczenie będę jeszcze myślał ale np mam tu taki film na youtube pierwsze co mi przychodzi do głowy to takie coś 

A np denon avr-x2800h nie chce kupywać nie wiadomo jak drogiego sprzętu a do tego jeszcze musze dwa głośniki na start kupić 

Edytowano przez cheops89

12 minut temu, cheops89 napisał:

na youtube pierwsze co mi przychodzi do głowy to takie coś 

To nie jest poprawna instalacja. W rozwiązaniach z 2 głośnikami Atmos one powinny być praktycznie nad słuchaczem, lekko z przodu. Kąt między głośnikiem a osią przechodzącą przez głowę słuchacza, prostopadłą do podłogi/sufitu to ok 80 stopni. Rozstaw na boki mniej więcej na szerokość głośników frontowych. 

Głośniki surround też nie są poprawnie umieszczone. 

12 minut temu, cheops89 napisał:

A np denon avr-x2800h nie chce kupywać nie wiadomo jak drogiego sprzętu a do tego jeszcze musze dwa głośniki na start kupić 

To nie jest tanie hobby niestety. X2800 to dobry AVR ale to dalej taki entry level.  

Edytowano przez PanKlor

9 godzin temu, PanKlor napisał:

To nie jest poprawna instalacja. W rozwiązaniach z 2 głośnikami Atmos one powinny być praktycznie nad słuchaczem, lekko z przodu. Kąt między głośnikiem a osią przechodzącą przez głowę słuchacza, prostopadłą do podłogi/sufitu to ok 80 stopni. Rozstaw na boki mniej więcej na szerokość głośników frontowych. 

Głośniki surround też nie są poprawnie umieszczone. 

To nie jest tanie hobby niestety. X2800 to dobry AVR ale to dalej taki entry level.  

No to zrobię tak jak mówisz  :) tak pewnie będę sie bawić i trochę mi zajmie zanim je kupie pierw Fronty później surrond z tyłu  i powolutku do przodu najważniejsze żeby mieć baze Amplituner

Dzięki wielkie za wskazówki trochę rzeczy sie dowiedziałem chodź  i tak to pewnie dopiero początek jeszcze trzeba jakieś dobre głośniki wybrać  itp