Nowy75 Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 2 godziny temu, desmodronik napisał: BARDZO NAMIESZAŁ - u nas w firmie w roku 2022-im tak produkcja szła pelna para ze nawet w Wigilie musiałem do roboty ....... teraz jest spadek o 50 proc , ale co mnie to obchodzi niech sie szef martwi. Naprawdę sądzisz, że taka intensywna produkcja była zasługą rzadów PiS? Jeśli chodzi o podejście do biznesu postawiłbym ich w jednym szeregu z Adrianem Zandbergiem i Magdaleną Biejat- dla nich prywaciarz to dojna krowa służąca finansowaniu coraz to nowych socjalnych pomysłów. Zresztą PO i przystawki wiele się od nich nie różnią. O uproszczeniu przepisów i zmniejszeniu ilości obciążeń słuchamy od z górą 20 lat. Dziwnym trafem na prowincji ,gdzie mieszkam, nadal najbezpieczniej ulokować się w budżetówce niż prowadzić własny mały interes. Pewien bardzo znany Żyd ponad dwa tysiące lat temu powiedział: "Po owocach ich poznacie". 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu A może , maseczki szyli ? 🤔 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) Dnia 30.04.2025 o 12:58, michaudio napisał: Jak na wybory nie pójdzie połowa uprawnionych, to przyszłość urządzi wszystkim te 30%, które stanie się w takiej sytuacji większością. Cóż. I tak źle, i tak niedobrze. Wg IBE i PIAAC 40% dorosłych Polaków nie potrafi czytać w sposób funkcjonalny. Tzn. czytają, ale nie potrafią wyciągnąć z tego wniosków, zanalizować i zinterpretować. I tyczy się to prostych tekstów. Z czego czerpiemy wiadomości nt. kampanii prezydenckiej. A no wg Onetu (wiem, kiepskie źródło) głównie z TikToka Z jednej strony chciałbym napisać - ludzie, myślcie samodzielnie! Wyciągajcie sami wnioski. A z drugiej, co można dziś uznać za wiarygodne źródło informacji? Większość zwykłych zjadaczy chleba potrzebuje wiedzieć jak ten świat jest umeblowany i co ma myśleć, przy okazji jeszcze zapierając się, że to ich własna opinia. Tu z pomocą przychodzą media. Tak działa propaganda. Edytowano 15 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 6 godzin temu, desmodronik napisał: A czyli wynalazek internetu nie słuzy do zbierania informacji tylko do powielania smieci ??? ciekawa teza Aby można było zebrać informacje, ktoś musi je najpierw w tym internecie umieścić 😛 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 51 minut temu, Dedal napisał: A może , maseczki szyli ? 🤔 Ja stawiam na Izerę 😁 2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek2 Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 3 minuty temu, pairtick napisał: Ja stawiam na Izerę 😁 Jak wyciniano ten las pod Izerę , już było wiadomo że nic z tego nie będzie ...Kto łyknął kasę za drewno z wyciętego lasu...? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 50 minut temu, lpomis napisał: Z czego czerpiemy wiadomości nt. kampanii prezydenckiej. Kiedyś była taka partia, Unia Demokratyczna - i, moim zdaniem, warto się tego trzymać. 5 godzin temu, desmodronik napisał: u nas w firmie w roku 2022-im tak produkcja szła pelna para ze nawet w Wigilie musiałem do roboty ....... teraz jest spadek o 50 proc 6 minut temu, jacek2 napisał: Jak wyciniano ten las pod Izerę , już było wiadomo że nic z tego nie będzie ...Kto łyknął kasę za drewno z wyciętego lasu...? Nie to żebym coś sugerował 🙃 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 6 godzin temu, desmodronik napisał: czyli wynalazek internetu nie słuzy do zbierania informacji tylko do powielania smieci ??? ciekawa teza , coraz wieksze mam przekonanie ze twoje wypowiedzi i tak skoncza na netowym smietniku . Zasadniczo ,cel był i jest inny ,natomiast wielu ludzi intencjonalnie produkuje i umieszcza tam śmieci,które inni powielają. To trochę jak z ludzkością,podobno Stwórca dał nam rozum i wolną wolę,mamy na świecie wspaniałe wynalazki i straszliwy burdel . Podobnie z netem, może być pomocnym narzędziem i ściekiem. Co do końca wypowiedzi Kolegi ,to widzę,że niepotrzebnie idziemy na ostro. Wątek służy temu , żeby pogadać,ale widzę nie dla wszystkich. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) Cywilizowany świat zachodu nie lubi slowa kontrola. Tak sobie jednak myślę, że przydałaby się się kontrola zawartości tych wszystkich socjalnych ( ja bym to antysocjalnych nazwał) mediów. Zniknęli by udający lekarzy, naukowców, influencerow też nie potrzeba. To tylko ludziom szkodzi a bogaca juz bogatych, bez sumienia. Pożyczyliśmy Ziemię od następnych pokoleń, tak napisałem, ale jak tak dalej pójdzie, nie będzie ja komu zostawić. Edytowano 13 godzin temu przez Artur Brol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpomis Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, Artur Brol napisał: przydałaby się się kontrola zawartości tych wszystkich socjalnych mediów I kto by to kontrolował? Osoby zatrudniane i powiązane z aktualnie rządzącą partią? Mało nam jeszcze urzędników? Edytowano 13 godzin temu przez lpomis 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nowy75 Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu @Artur Brol od rządu oczekiwałbym tylko , żeby rządowe strony dla obywatela "cykały" jak należy,bo co chwilę słyszymy, że coś tam nie działa,z drugiej strony nikt ludziom nie każe pchać wszystkiego do smartfona. Co do netu ogólnego to żadna kontrola nie uchroni nas od samodzielnego myślenia, kontrolerzy rządowi będą skuteczni głównie w ograniczaniu niewygodnych dla siebie treści. Wiesz jak to jest,klient(rząd) płaci i wymaga 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Są niestety ludzie uzależnieni od tego gow..., siedzący godzinami w telefonie, nie potrafiący odróżnić wartościowych zawartości ( jeśli takie sa) od śmieci, zaśmiecających ich umysły, powoli odciągających ich od realnego świata. Pewien jestem że teraz jest więcej zakompleksionych ludzi niż gdy ja byłem mlody. Kto by pomyślał kiedyś by się zabić, bo się ktoś do niego nie uśmiechnął ( ktoś się zabił bo za mało latków dostał). Wykreowano obcy, nienaturalny świat, do którego ludzie się porównują, udający ten prawdziwy. I naturalnie mało który z tym obrazem może się porównywać, co to może przynieść wiadomo. Ja nie pasuje do tego świata z internetu, tylko że ja to mam gdzieś, ale spora liczba młodych chce tak wyglądać jak ci tam w necie, chce to samo mieć, w tych samych miejscach być. Wystarczyło by np. zakazać płacenia firmom pieniędzy influenserom, skończyło by się to udawactwo, musieli by iść do pracy. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pairtick Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 1 godzinę temu, Artur Brol napisał: siedzący godzinami w telefonie, nie potrafiący odróżnić wartościowych zawartości (...) od śmieci, zaśmiecających ich umysły, powoli odciągających ich od realnego świata. Ponieważ to jest ich "realnym światem" - smartphone. Nie PC, nie laptop, nawet nie tablet. Tani telefon, który umożliwia im "życie" w realnym świecie. W świecie, do którego realnie, nie mają dostępu. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 11 godzin temu, desmodronik napisał: Takich epitetów uzyję ja w linku poniżej ,zaznaczając ze dwie osoby z mojej rodziny zostały zamordowane przez Twoich rodaków , i przypomne ze dwie wojny swiatowe były wywołane przez twoich ziomkow . https://pl.wikipedia.org/wiki/Straty_osobowe_Polski_w_czasie_II_wojny_światowej I co w związku z tym? Moje pytania pozostały bez odpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Highlander_now Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Lenistwo intelektualne, myślenie schematami np. swój/obcy, podatność na propagandę, kult wodza, prymus posiadanie wroga - to wszystko bardzo ułatwia życie, jest wygodnym instrumentem władzy i jest bardzo dobrze opisane w historii. Historii Związku Sowieckiego, obecnie Federacji Rosyjskiej. Jednak nie wszyscy w takim reżimie są tacy sami. Nie wolno tak myśleć, bo przechylamy wahadło w drugą skrajną stronę. Niezrozumienie otaczającego świata wpycha ludzi w objęcia takich ideologii. Pragną "rozwiązania". Przed kilku laty takie "rozwiązanie" znalazł się ktoś kto miał je dla zagubionych umysłów. Wskazał wroga, parafrazując klasyka "Niemiec twój wróg" i co najważniejsze posiadał wodza. Lał z ekranów telewizora treści łatwostrawne, pożądane. Przekonał, że przecież kradną, "ale nie tyle co tamci". Oni się dzielą. Car jest łaskawy. Tworzono kopię Rosji. Wójt czy naczelnik mógł coś tam ukraść, ktoś stojący wyżej w hierarchii władzy mógł ukraść więcej, aż do tworzonej klasy oligarchów, dzielących się powierzonym majątkiem w wodzem, gdy była taka potrzeba. Np. Partia była w potrzebie. Z funduszy ministerstwa, funduszy celowych nie mających nic wspólnego z rzeczywistym wydatkowaniem pieniędzy czy dochodu spółek Skarbu Państwa."Такова судьба". Dokładna kopia putinowskiej Rosji. "Такова судьба" - to współcześnie używane określenie w Federacji Rosyjskiej. Określa los maluczkich. Bo tak jest, tak zadecydował ktoś wyżej, a on ma do tego prawo, bo jest wyżej w "kolejności dziobania". Tak się tam myśli i ma to silne uwarunkowanie historyczne. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts