Skocz do zawartości

Naim nait 5si, kupić czy nie kupić oto jest pytanie ?

brzoza007

Recommended Posts

Naim Nait 5si to ciekawy wzmak. Gra jednocześnie i mocno i spokojnie. Osobiście jestem jednak zwolennikiem dobierania wzmacniacza do kolumn. W ten sposób po prostu jest łatwiej. Jeśli chodzi o kolumny to Goldy 100 bardzo dobrze sprawdzają się w większych przestrzeniach. Mają po prostu sporo basu ;) R3 Meta to ich najmocniejszy konkurent i jest to najczęściej zestawiana para w tej klasie. Sonetto pasują do Naima ponieważ on uzupełnia w nich podstawę basową, ale trzeba przyznać, że w porównaniu do dwóch poprzednich propozycji to jest to dosłownie przeciwległy biegun i dolne zakresy są raczej szczuplejsze. Jest to "zwiewne" i lekkie granie. Ogólnie to bardzo fajne połączenie i wszystko wskazuje na to, że jesteś raczej entuzjastą właśnie takiej charakterystyki. R3 lub Goldy z 5si mogłyby brzmieć zdecydowanie za gęsto.

15 godzin temu, brzoza007 napisał:

Druga kwestia - będąc w salonie miałem okazję posłuchać tego Naima min. z kolumnami Vienna Acoustics Mozart SE Signature i przyznam, że był efekt "Wow !" Nie jest to dla mnie znana marka i prośba jak ktoś zna czy ma żeby parę słów napisał i jak to sie ma do kolumn podłogowych SF Sonetto ? 

Główna kwestia to dynamika. Mozarty grają żywszym, bardziej nasyconym dźwiękiem, z moim zdaniem lepszym czarnym tłem :) Zapraszam do kontaktu, podziałamy ;) 

• 2 weeks later...
Dnia 24.11.2024 o 18:01, brzoza007 napisał:

Po włączeniu wzmacniacza słychać delikatnie jego pracę ale dopiero jak się przyłożyć ucho do górnej obudowy. Z odległości ok 1.5 m praktycznie nic nie słychać. Porównując do mojego starego zestawu Yamaha PianoCraft gdzie ampli nie bylo slychac w ogóle za to CD tak, zwłaszcza z plytą w środku. To chyba taka praca Naima jest w normie ? Pytam bo nigdy nie słyszałem prawdziwie brumiącego wzmaka. Yamaha nie ma toroida więc jej pracy praktycznie nie słychać. 

miałem 3sztuki 5si w domu, i jednego xs2 wszystkie buczały ;( ... 5si był całkiem spoko aczkolwiek cena jest zawyżona i na olx powinieneś dorwać używkę za 2,5 i jak gość nim nie rzucał to powinno być wszystko ok, fakt że ładnie gra ale z punktu widzenia czasu za 5 k kupisz  lepszy używany wzmacniacz,choćby odpicowany caspian m2, nie jestem znawcą klamotów bo dużo ich nie przerzuciłem więc żwby się nie ograniczać  z pewnością możesz zrobić jakiś research nt różnych marek i modeli..ooo lumin m1 miał chyba jakiś wzmacniacz a to całkiem niezła firma mpim zdaniem widzę że trochę podrożał ale ma jeszcze porządny streamer w środku, i cenę można by zbić o 1,5 k... niestety go nie słuchałem... mam tylko streamer od lumina i jestem zadowolony bardzo

xs2 mi sie nie podobał bo chciał duzo mocy pompować a w zasadzie nie miał czym imho..

zrób jeszcze test bez sygnału wejściowego podgłośnij go i zobacz czy usłyszysz buczenie w kolumnach ;)
bo tak, buczenie trafo to jedna sprawa pojawia się najbardziej jak jest zaśmiecona sieć i nic z tym nie zrobisz możesz mi zaufać ;) a buczenie z głośników to musisz uziemić rca wzmacniacza np dac smsl400 to potrafi jak go wepniesz to buczenie znika, również jak podevpniesz cd naima to również buczenie znika, te wzmacniacza mają taką konstrukcję która też ma swoje zalety...np brak petli zwrotnej

a co do samego trafa to są marki które buczą głośno jak naim a są takie które buczą o wiele mniej, prawie wcale....

Edytowano przez slawas2001

Napisano (edytowany)

Witam ponownie, Naim Nait 5si zakupiony (nówka z dobrą BF ceną) , jest ostatnio mocno testowany i za kilka dni postaram się napisać coś wiecej. Nic nie brumi, zdrowa sztuka. Uruchamiałem różne urządzenia AGD w domu i nic go nie rusza, jedynie włączenie suszarki do wlosów w łazience powoduje chwilowy (ułamek sekundy) wzrost słyszalności pracy trafa. Sprawdzałem na stronie producenta i wyświetla się data produkcji 2022/2023 , a nr seryjny zaczyna się na 548... Może Naim głośno się nie chwali ale być może coś jednak w tym wzmacniaczu od 2013 roku poprawili, albo dział kontroli jakości dostał podwyżkę i wzięli się do roboty. 

cdn.

Edytowano przez brzoza007

13 godzin temu, brzoza007 napisał:

Witam ponownie, Naim Nait 5si zakupiony (nówka z dobrą BF ceną) , jest ostatnio mocno testowany i za kilka dni postaram się napisać coś wiecej. Nic nie brumi, zdrowa sztuka. Uruchamiałem różne urządzenia AGD w domu i nic go nie rusza, jedynie włączenie suszarki do wlosów w łazience powoduje chwilowy (ułamek sekundy) wzrost słyszalności pracy trafa. Sprawdzałem na stronie producenta i wyświetla się data produkcji 2022/2023 , a nr seryjny zaczyna się na 548... Może Naim głośno się nie chwali ale być może coś jednak w tym wzmacniaczu od 2013 roku poprawili, albo dział kontroli jakości dostał podwyżkę i wzięli się do roboty. 

cdn.

A może oprócz opisu odsłuchu zaprosisz kolegę z Lublina na te odsłuchy 😉.