york74 Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada Cześć, Mam problem z zaprojektowaniem 2 głośników ATMOS Klipsch R-40SA na ścianie telewizyjnej. Mam salon 44m2 z wysokim sufitem katedralnym (dom stodoła). Na suficie nie chę nic montować (żadnych zwisów). Na kolumnach frontowych nie mogę raczej, bo dźwięk nie odbije sie od sufitu katedralnego. Mam rozplanowany 5.1 wg Dolby. Problem mam z wysokościowymi głośnikami. Chciałbym je zamontować na ścianie nad telewizorem. Planuję na wysokości 2.5-3m od podłogi w rozstawieniu na krawędzie kanapy (Gdzieś to wyczytałem chyba...). Kanapa 2.7m od ściany TV. Q1: Pytanie jak wysoko zamontowac te trapezowe głośniczki? 2,5m od podłogi czy wyżej na 3m? Zestaw: Onkyo RZ50, RP-8000F II , RP-600M II , RP-504C II , RP-1400SW. Q2: Do takiego salonu brać dwa razy 1400SW czy 2x 1200SW? Jakiej mocy te suby suby? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada (edytowany) Jak najwyżej a i tak nie będzie to zrobione poprawnie (w 5.x.2 powinienes miec je praktycznie nad swoją glową). Rozstaw taki jak kanapa nic nie mówi. Umieść je tak jak LR i skieruj w miejsce odsłuchu jak możesz. Suby brałbym jak najmocniejsze. Masz ogromną kubaturę do wypełnienia. Zanim jednak wpakujesz w to furmankę kasy to bym próbował to pomierzyc/skonsultować to z kimś kto się zna na akustyce bo mimo niemałych nakładów może być slabo. Edytowano 25 listopada przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 25 listopada Udostępnij Napisano 25 listopada (edytowany) 50 minut temu, york74 napisał: Q1: Pytanie jak wysoko zamontowac te trapezowe głośniczki? 2,5m od podłogi czy wyżej na 3m? Dolby zaleca by była to odległość od 2H do 3H, gdzie H to odległość od podłogi do ucha. 50 minut temu, york74 napisał: Q2: Do takiego salonu brać dwa razy 1400SW czy 2x 1200SW? Jakiej mocy te suby suby? Moc mocą, ele efektywność też jest istotna. Coś jak z żarówkami, nie wszystkie świecą tak samo mimo identycznej mocy. Sub... Jak Cie stać i masz miejsce to większe. Edytowano 25 listopada przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
york74 Napisano 25 listopada Autor Udostępnij Napisano 25 listopada Dzięki za podpowiedź. Spróbuję te Klipsche podciągnąć na skos sufitowy jednak. Skos sufitu + dodatkowe "łamanie" głośnika skierują strumień dźwięku w dół, w okolice moich kolan gdy siedzę na kanapie. A szerokość dopasuję tak aby jednak były bardziej w zakresie prawej i lewej części kanapy a nie stricte jej brzegu. Kanapę mam o szerokości 3m zatem nie bedą pewnie za blisko siebie. Co do subów - zostanę pewnie przy 2x 1400SW. Szukam wciąż argumentów za 1600SW Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada No to będziesz miał front High a nie Atmos i też spoko. Co prawda chyba nie ma filmów już w tych kodekach ale amplituner je wykorzysta. 8 godzin temu, york74 napisał: Dzięki za podpowiedź. Spróbuję te Klipsche podciągnąć na skos sufitowy jednak. Skos sufitu + dodatkowe "łamanie" głośnika skierują strumień dźwięku w dół, w okolice moich kolan gdy siedzę na kanapie. A szerokość dopasuję tak aby jednak były bardziej w zakresie prawej i lewej części kanapy a nie stricte jej brzegu. Kanapę mam o szerokości 3m zatem nie bedą pewnie za blisko siebie. Co do subów - zostanę pewnie przy 2x 1400SW. Szukam wciąż argumentów za 1600SW Bierz 2x 1600 ale jak tu wchodzi tylko jeden w gre to zdecydowanie 2x 1400 bedzie lepsza opcja. Możesz pokazac fotkę tego pomieszczenia? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gmow1977 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 10 godzin temu, york74 napisał: Problem mam z wysokościowymi głośnikami. Chciałbym je zamontować na ścianie nad telewizorem. Niestety w przypadku 5.1.2 Dolby nie przewiduje takiej konfiguracji.Jak to się będzie zachowywało ? Raczej słabo.Zważywszy ,że to co nad i za tobą ,będzie się dziać przed tobą. Jeśli jednak istnieje taka możliwość,to zachęcam ciebie do zainstalowania kolejnych dwóch atmosów na tylnej ścianie w konfig.5.2.4. Poprawi to zdecydowanie przestrzeń i odbiór górnej warstwy.Mam podobnie i działa to doskonałe.😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
york74 Napisano 26 listopada Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Możesz pokazac fotkę tego pomieszczenia? Tak - załączam fotki. Ostatecznie chcę nad sofą głośniki dać na tym skośnym suficie - te klipsche są "ścięte" to na takiej skośnej powierzchni "zawiną się" w dół membranami - będe celował na początek kanapy (kolana słuchaczy). Nie pasuje mi nic montowac za kanapą ( już i tak sourrondy będą po bokach kanapy na podstawkach). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada Możesz jeszcze poszukać jakiś designerskich (drożej) rozwiązań na te listwy z halogenami. Można też z popularnych Focal Dome Flax (też niezbyt tanio). Albo gdzieś przy niech dokręcić czarne Minxy 12 (taniej) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada 13 godzin temu, york74 napisał: Q2: Do takiego salonu brać dwa razy 1400SW czy 2x 1200SW? Jakiej mocy te suby suby? Lepiej iść w większy, z czasem można dokupić drugi Atmosy dałbym raczej wyżej, by były na wysokości kolumn. Kierowane Minxy zamocowane na listwie oświetleniowej też nie będą złym pomysłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 26 listopada Udostępnij Napisano 26 listopada Na jednej inwestycji zastosowaliśmy w takim przypadku elipsony. Przy odrobinie chęci wyliczysz nawet kąty rekomendowane przez Dolby: Elipson Planet L Elipson Bell Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 listopada Udostępnij Napisano 28 listopada Dnia 26.11.2024 o 08:36, Gmow1977 napisał: Niestety w przypadku 5.1.2 Dolby nie przewiduje takiej konfiguracji.Jak to się będzie zachowywało ? Raczej słabo.Zważywszy ,że to co nad i za tobą ,będzie się dziać przed tobą. Jeśli jednak istnieje taka możliwość,to zachęcam ciebie do zainstalowania kolejnych dwóch atmosów na tylnej ścianie w konfig.5.2.4. Poprawi to zdecydowanie przestrzeń i odbiór górnej warstwy.Mam podobnie i działa to doskonałe.😉 nie ma co owijać to są przednie górne. Dnia 26.11.2024 o 10:11, york74 napisał: Tak - załączam fotki. Ostatecznie chcę nad sofą głośniki dać na tym skośnym suficie - te klipsche są "ścięte" to na takiej skośnej powierzchni "zawiną się" w dół membranami - będe celował na początek kanapy (kolana słuchaczy). Nie pasuje mi nic montowac za kanapą ( już i tak sourrondy będą po bokach kanapy na podstawkach). Śzczerze to skoro masz takie lampy wiszace to nie wiem czt nie wolał bym takich wiszących glośników także. Dnia 26.11.2024 o 12:42, Salon Planeta Dźwięku napisał: Na jednej inwestycji zastosowaliśmy w takim przypadku elipsony. Przy odrobinie chęci wyliczysz nawet kąty rekomendowane przez Dolby: Elipson Planet L Elipson Bell Dokładnie takie coś. Jest kilka takich producentów. Także tańszych. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts