Skocz do zawartości

Dali Rubicon 2

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Wracając do tematu głównego.

Uważam, że DCD 3000NE doskonale wpisuje się w Rubikony, jeżeli ktoś szuka tego, czego te kolumny nie dają w pełni - tj. szczegółu, wyrazistości, czy raczej przejrzystości jakby w głąb sceny. O tym małym ich braku pisałem "recenzując" 😁 Rubikony. To połączenie podkreśla detale nagrania, bynajmniej nie kosztem całego przekazu, czy poszczególnych pasm. Bas jest jeszcze bardziej realny i może nawet ciut głębszy (wg mnie niepotrzebnie), wokale lepiej wpisują się w całość  - nie są ani uwypuklone, ani cofnięte. Uwydatniły się ale bez dominacji najwyższe tony (talerze, smyczki) co chyba jest efektem ubocznym wyrazistego i szczegółowego grania Denona. 

Szczególnie dobrze brzmią plyty sacd. To co definiuje te nagrania jako "analogowe" czy "naturalne" to nic innego jak zapisanie w nich bogatej treści skladowych harmonicznych. Denon doskonale je odtwarza. Pokazuje wielowarstwowść wszystkich tonów  z nadzwyczajną precyzją. Nawet najcichsze nagrania odkrywają różnice dźwiękowych faktur i przestrzeni. Talerze perkusji można na podstawie dźwięku policzyć i precyzyjnie pokazać. Słychać najdrobniejsze niuanse i roznice brzmień. Przesunięcie dłonią po strunach gitary czy kontrabasu wywołuje wrażenie bardzo realne - to nie tylko słychać ale wręcz czuć wibrację.

No pojechalem teraz 😅.

Nie będzie to oczywiście odtwarzacz dla każdego posiadacza Rubikonów (o innych kolumnach nawet nie wspomnę).

Jeżeli ktoś szuka jakiejś forrmy modyfikacji brzmienia w sensie wyregulowania, uwydatnienia  jakiegoś pasma, wpłyniecia na scenę, to nie z tym cedekiem. On właściwie nie dorzuca od siebie, lecz przeciwnie - zdejmuje z nagrania kolejne warstwy zbędnych, fałszywych informacji, do gołej kości. Nie każdemu się spodoba usłyszeć na starszych nagraniach np szum taśmy (Kind of Blue)... Robi to  w sposób  bardzo uczciwy, chojny ale i bezwzględny. 

Mi jako miłośnikowi plyt i nagrań samych w sobie taka specyfika urzadzenia bardzo odpowiada, dlatego padł wybór na niego. Jak pisałem jakiś czas temu, Rubikony bardzo zróżnicowały jakość nagrań  - tych dobrych nie można przestać słuchać, a złych słuchać się nie da. Denon wystawił jakość nagrań na jeszcze większą próbę.

Wniosek ogólny dla mnie jest taki, że Rubikony 2 jawią się jako bardzo zrównoważone ale i elastyczne zarazem, bo chyba podatne na elektronikę. Dla jednych to oczywiście wada, dla innych zaleta. 

Ps. Opisuję urządzenie jako całość, nie potrafię ocenić wpływu na brzmienie napędu czy daca itd, bo nie znam się i jest to dla mnie akurat bez znaczenia. Małe porównanie do daca w Teacu oczywiście robiłem z ciekawości. No grają może trochę inaczej, drobne różnice w budowie sceny ale czy w ciemno bym odróżnił te dace - pewnie nie. Jak pisałem warstwy sacd nie da się porównać, bo Denon nie wypuszcza tego sygnału po cyfrze. 

Edytowano przez BlaBla
Napisano
3 godziny temu, BlaBla napisał:

Dzięki.  Denon ma niestety jedno poważne ograniczenie, ilość wyjść. Już pal licho brak xlr ale dwie pary rca by się przydały. Mogli przewidzieć, że jak ktoś już odda nerkę za coś co "tylko" odtwarza plyty, to wielce prawdopodobne, że ten ktoś może mieć więcej konfiguracji niż firmowy wzmak serii 3000.... Wyjscie analog do pre lampowego to jedyna opcja. Wtedy do teaca pozostaje tylko koaks/optyk. To rodzi dwa problemy. Mniejszy, że omijam dac denona (ale ten w teacu jakoś wiele mu nie ustepuje, po prostu jest ciut inny, przy czym  zastrzegam - ja dace słabo słyszę😅), problem większy - denon nie wypuszcza cyfrowo sygnału z płyt sacd. Po prostu zew dac zostaje odciety i koniec. Nawet nie dostaje przetworzonego sygnału na pcm. Po prostu odcięcie sygnału i po dyskusji.

No ale dla mnie plyty zawsze były absoutnym priorytetem, więc ten Denon to mi się śnił po nocach. 🤣. Siedziałem dziś z nim do późnej nocy...

Na nowy rok sie nalezalo, super sprzęt 

Napisano
1 godzinę temu, soberowy napisał:

Jeśli dane są takie same, to skąd ta różnica? Osobiście testowałem i nie słyszę różnicy jeśli jest jednakowe wydanie. 

Jeśli uruchomisz playliste lub jakiś mix to normalne, że różne albumy będą grały z inną głośnością, ten sam efekt wystąpiłby w odtwarzaczu CD. :)

Wg moich doświadczeń jakość bezpośrednio z CD jest lepsza od każdej w streamingu 

Napisano
1 godzinę temu, soberowy napisał:

ten sam efekt wystąpiłby w odtwarzaczu CD.

Niekoniecznie , mam kilka " składanek " na CD typu The best of ..... i głośność jest identyczna :) 

17 minut temu, BlaBla napisał:

No pojechalem teraz

Fakt , trochę kolegę poniosło :) 

Napisano
2 godziny temu, soberowy napisał:

Jeśli dane są takie same, to skąd ta różnica? Osobiście testowałem i nie słyszę różnicy jeśli jest jednakowe wydanie

Temat tysiące razy poruszany w sieci, można doczytać. Skoro rożnice między samymi platformami są to nie wiem jak miedzy plikiem, a Spoty można nie słyszeć. 

Ps co do głośności- wyrównywałem. Pliki graja głośniej co jest odrazu słyszalne, dlatego przy testach poziomy wyrównywałem na codzień się nie bawię, nie chcę mi się. To też jest fajne ze Stream gra ciszej z tego samego urządzenia. 

Plik zgrywany z płyty, a z winyla brzmi juz inaczej.

Napisano
5 godzin temu, gienas napisał:

Jak? Co ma wizja do fonii? 🤔

Rozmiar jednak ma znaczenie 😉

Co ciekawe, wstawiając TV 55" pomiędzy kolumny, nie zauważyłem jakichś zmian. 

Natomiast, po zmianie z 55" na 75", owszem.

IMG_20251202_133910632_HDR.jpg.26ac0b2145be3967868cc8e78e994e1f.jpgIMG_20210102_101157307.jpg.d1ee0e60dc7fb68177559cb1a619228f.jpgPSX_20241109_211612.jpg.6a5e2a154e14fe54f8d7d1638e394770.jpg

Napisano
7 minut temu, maciek72 napisał:

@BlaBla , czy masz możliwość pożyczyć w swojej okolicy Oppo 105 lub 205 i sprawdzić jak spisuje się SACD po XLR na swoim systemie ?

A może Ty masz taki? Przywieź do Poznania w przyszłym tygodniu.

Napisano
40 minut temu, tomek4446 napisał:

Niekoniecznie , mam kilka " składanek " na CD typu The best of ..... i głośność jest identyczna :) 

Tomek, ale chyba nie o tego typu składanki chodziło a o playlisty 😁

Jeżeli albumy typu "the best of" czy inna "składanka" znajdują się na jakiejś platformie, to raczej nie ma opcji, żeby każdy utwór grał z inną głośnością.

Co innego playlisty. Tam różne utwory pochodzą z różnych albumów i ta głośność bywa różna. 

Nie wiem czy da się coś zrozumieć z mojego wywodu 😁.

Napisano
1 minutę temu, KrólKiczu napisał:

Nie wiem czy da się coś zrozumieć z mojego wywodu

Ja rozumieć. Chciałem po prostu powiedzieć , że jak kupię składankę na CD to puszczam i mam spokój ducha. Natomiast jak wrzucę wykonawcę na Tidalu i Tidal na wstępie już proponuje najlepsze utwory tego wykonawcy, to każdy ma inną głośność. W CD tego unikam.

Napisano
Przed chwilą, tomek4446 napisał:

Tidal na wstępie już proponuje najlepsze utwory tego wykonawcy, to każdy ma inną głośność

Oj, aż takiej tragedii to chyba nie ma. Ale zgadza się, bywa to upierdliwe. Dlatego jak prawdziwy meloman staram się w większości słuchać całych albumów 🙂.

Napisano (edytowany)
4 minuty temu, tomek4446 napisał:

Ja rozumieć. Chciałem po prostu powiedzieć , że jak kupię składankę na CD to puszczam i mam spokój ducha. Natomiast jak wrzucę wykonawcę na Tidalu i Tidal na wstępie już proponuje najlepsze utwory tego wykonawcy, to każdy ma inną głośność. W CD tego unikam.

Równie dobrze, możesz sobie puścić tę samą składankę w streaming.

https://www.qobuz.com/gb-en/music/streaming/offers/studio

Sprawdź Qobuz.

Edytowano przez pairtick
Napisano (edytowany)
10 minut temu, tomek4446 napisał:

W CD tego unikam.

Bo w CD jest informacja o dB wypalone/wytłoczone na sztywno.

A w streamie tę informację może nadawca sobie dowolnie sterować.

Dlatego jakakolwiek dyskusja porównująca stream z CD jest bezsensowna.

Edytowano przez gienas
dopisek
Napisano (edytowany)
31 minut temu, BlaBla napisał:

A może Ty masz taki? Przywieź do Poznania w przyszłym tygodniu.

Już nie mam :( Miałem 2-3 - 105 i 1 - 205 

Często zmieniam zabawki 

Myślę o powrocie do 105 . Jako 2 odtwarzacz 

2 tygodnie temu kupiłem nie używany Oppo 203 z pierwszym softem:)

Odtworzył tylko kilka CD i DVD :)

Pachnie nowością :)

Będę jechał pociągiem . Matrix zmieści się w kieszeniach :)

Edytowano przez maciek72
Napisano
42 minuty temu, tomek4446 napisał:

Natomiast jak wrzucę wykonawcę na Tidalu i Tidal na wstępie już proponuje najlepsze utwory tego wykonawcy, to każdy ma inną głośność. W CD tego unikam.

Wygląda na to, że się nie zrozumieliśmy :)

Swoją drogą co to za wydanie tego składaka od Deep Purple? Ani na Tidalu, a co ciekawsze na discogs nie znalazłem. 

Napisano
54 minuty temu, pairtick napisał:

Rozmiar jednak ma znaczenie 😉

Co ciekawe, wstawiając TV 55" pomiędzy kolumny, nie zauważyłem jakichś zmian. 

Natomiast, po zmianie z 55" na 75", owszem.

IMG_20251202_133910632_HDR.jpg.26ac0b2145be3967868cc8e78e994e1f.jpgIMG_20210102_101157307.jpg.d1ee0e60dc7fb68177559cb1a619228f.jpgPSX_20241109_211612.jpg.6a5e2a154e14fe54f8d7d1638e394770.jpg

Patrick, czy ty masz yamahe a-s1100? Z jakimi kolumnami je łączysz?  Zdecydowałem sie na zakup s1200 ale w Polsce braki w dystrybucji... Wiele osób ja łączy z Dali jako dobrą synergie i taki mam zamiar.