Skocz do zawartości

Czy da się realnie zbudować dobry system?

slawas2001

Recommended Posts

10 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Ja na przyklad, nie za bardzo rozumiem, dlaczego chcielibyscie, zeby salony mialy tylko takie "sterylne audio" salki i podejscie, ze musi byc najlepiej. Przychodzi klient, slucha, podoba sie i kupuje. Wraca do domu, a potem czuje sie oszukany, bo nikt mu nie powiedzial, ze u niego bedzie inaczej. Salon bez pro studia jest do dupy? Irytuje mnie, ze patrzycie tylko z perspektywy "zaawansowanego" sluchacza.

To prawda.

Dlatego lepiej, żeby nic nie miały zrobione z akustyką , jak większość tutaj piszących wypowiadających się, jak to świetnie u nich gra 🤭

Byłoby to jakieś przełożenie powiedzmy 1:1 😉

50/50 czuje ironie :) Dla tych, ktorzy zaczynaja i chca miec cos lepszego, od glosnikow z TV - wystarczy jedna wizyta, gdziekolwiek, gdzie sprzedawca chociaz zapyta o budzet i sie na tym zatrzyma, potem wrzuci na odsluch 2/3/4 zestawy. To wystarczy, zeby cos wybrac i byc zadowolonym ;) Tutaj, wiekszosc piszacych (doradzajacych) idzie do salonow, zeby posluchac nowosci, zobaczyc jaka akustyka, spotkac sie ze znajomymi, sluchac sprzetu, ktorego w ogole nie ma w planach, zeby potem popisac, jak to gralo w salonie. Mnie to fascynuje i jednoczesnie drazni, moze za mala mam glowe, o tej porze.

Edytowano przez no_i_fajnie

42 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

50/50 czuje ironie

Ani trochę 😉

42 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Tutaj, wiekszosc piszacych (doradzajacych) idzie do salonow, zeby posluchac nowosci, zobaczyc jaka akustyka, spotkac sie ze znajomymi, sluchac sprzetu, ktorego w ogole nie ma w planach, zeby potem popisac, jak to gralo w salonie.

To ja się pytam po co? 

Żeby później błyskać na forum, czego to się nie słyszało, pal licho, że w ocipiałych warunkach ? 

Prawda jest taka, że większość z nich nawet nie ma pojęcia jak może zagrać ich własny sprzęt który posiadają, wiesz dlaczego?

Bo wypierają i nie dopuszczają do siebie wpływu wielu rzeczy w audio, również  akustyki etc.

Wolą zmieniać klamoty jak skarpetki, czy rękawiczki i tak wciąż gonią własny ogon bez końca. 

Ich sprawa, ale po co zgrywać speca od audio na forach, jak w gruncie rzeczy nie mają pojęcia, że system audio to system naczyń połączonych od gniazda w ścianie po głośniki.

Nie jest to przytyk do Ciebie, ale tak to widzę niestety. 

Edytowano przez DiBatonio

Czyli piszemy, o tym samym? Tylko ja nie ide tak daleko, ze ktos nie ma pojecia, jak gra ich sprzet. Bardziej szedlbym w strone, ze ludzie nie zdaja sobie sprawy, ze wystarczy przesunac sie 50cm w lewo/prawo, albo przesunac kolumne (tez o 50cm), a zmiana bedzie wieksza, niz zmiana kabla, jakiegokolwiek :)

20 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Czyli piszemy, o tym samym? Tylko ja nie ide tak daleko, ze ktos nie ma pojecia, jak gra ich sprzet. Bardziej szedlbym w strone, ze ludzie nie zdaja sobie sprawy, ze wystarczy przesunac sie 50cm w lewo/prawo, albo przesunac kolumne (tez o 50cm), a zmiana bedzie wieksza, niz zmiana kabla, jakiegokolwiek :)

Otóż nie mają pojęcia, bo gdyby mieli nie wypierali by pewnych aspektów. 

Tak piszemy o tym samym, z tą różnicą, że Ty zatrzymałeś się tylko na ustawieniu kolumn.

Owszem zgadzam się z tym,  nie mniej jednak w przypadku kabli bywa różnie, jeśli mowa o tych które Ty masz na myśli pewno tak jest, natomiast ja mam na myśli zupełnie inne i nie te z OBi, Media Markt, czy inne wydmuszki, zresztą kable to też nie wszystko.

Ale nie ruszajmy tego tematu.

Grunt, że się zgadzamy co do ustawienia kolumn i niech tak zostanie.

To ustawienie kolumn tylko tak wtracilem, wiadomo, o co chodzi. Mozna to przeniesc na ludzi i to, ze jedna polowka malzenstwa bedzie siedziala po jednej stronie wypoczynku, a druga po drugiej i slyszy inaczej, nawet, jesli ktos ma pokoj i akustyke za milion. Moze, jednego dnia bedziesz mial zly humor i Twoj ulubiony utwor bedzie Cie irytowal, a drugiego dnia zapetlisz go, na pare godzin. Na takich prostych rzeczach, koncza sie dla mnie wszystkie recenzje. Ostatecznie, chodzi o to, zeby podobalo sie temu, kto slucha.

PS kabli nie ruszam, wpiete i grajooo.

1 minutę temu, no_i_fajnie napisał:

Moze, jednego dnia bedziesz mial zly humor i Twoj ulubiony utwor bedzie Cie irytowal, a drugiego dnia zapetlisz go, na pare godzin.

Nigdy tak nie było, nigdy.

Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie, zły humor, czy samopoczucie zawsze poprawia mi kiedy rozsiądę się przed swoim ołtarzykiem i włączę muzykę.

9 minut temu, no_i_fajnie napisał:

kabli nie ruszam, wpiete i grajooo.

Od tego są,  trza wpiąć i nie ruszać 🤭

No i super, Ty tak masz. Znam inne historie. Dlatego zawsze na tych forach brakuje mi: ja/mi/wedlug mnie/moim zdaniem itp. Ty akurat to masz, chyba. Razi mnie, jak ktos pisze, ze cos zagra lepiej i jest tego pewny. U jednego ten sam sprzet zagra lepiej, u kogos innego gorzej, albo jeden lubi duzo basu, a drugi mniej, to jak wtedy ocenic sprzet?

16 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Razi mnie, jak ktos pisze, ze cos zagra lepiej i jest tego pewny. U jednego ten sam sprzet zagra lepiej, u kogos innego gorzej, albo jeden lubi duzo basu, a drugi mniej, to jak wtedy ocenic sprzet?

Mnie nie tyle razi, co bawi 🤭

Ten sam system nawet na tych samych kabelkach, pominę inne gadżety nie zagra nigdy tak samo w dwóch różnych miejscach, stąd często różnice w opisach  tego samego wzmacniacza, czy kolumn.

Jestem z tych co bardzo poważnie podchodzi do swojego audio, czy innego hobby (niestety wiąże się to zawsze z większą kasą) może dlatego tak mam, że zawsze mi moje audio gra na tyle dobrze, że żadne samopoczucie na to nie wpływa.  Może poza zupełnym  brakiem ochoty na słuchanie muzyki, ale to nie to samo.

4 minuty temu, DiBatonio napisał:

Ten sam system nawet na tych samych kabelkach, pominę inne gadżety nie zagra nigdy tak samo w dwóch różnych miejscach, stąd często różnice w opisach  tego samego wzmacniacza, czy kolumn.

Ty masz tego swiadomosc, no i super. Niestety, wiekszosc nie ma.

18 godzin temu, edmundo napisał:

Święte słowa, w związku z tym ze raczej większość z nas nie zabuduje nagle salonu ustrojami, zostaje kalibracja, dla mnie TDAI-1120 to koniec drogi, zostaje zabawa kolumnami, polecam!

Kolejne polecenie i kolejne rozwiązanie w które nie wierzę... chociaż w sumie to jak by się dało pociągnąć w dol treble i bas.. to byłoby ok ale tam jest cała skomplikowana filtracja która zmienia barwę dźwięku i cały przebieg krzywej .. nie to za dużo... za 10 lat będzie to dopracowane może nawet za 5 ale wydaje mi się że jeszcze nie teraz..

17 godzin temu, AudioTube napisał:

„Dzisiaj” wydałbym na „tor” słuchawkowy, w tym stosowny fotel. Zdaje się, że słuchawki „grają”. A że jest ich kilka tysięcy modeli, to potrzeba cierpliwości i zaparcia w znalezieniu tego dla nas korzystnego brzmienia. Ale gdy już znajdziesz, to klękajcie narody. 
A do tv belkę. Jeśli kiedykolwiek zapragnę tv, to belka będzie, bo to bardzo korzystne rozwiązanie.

Być może sluchawki dobrze grają jak się kupi nieźle ale musiałbym być na zasięg kabla a ja to aż taki zajawiony nie jestem... łażę po piwo do lodówki 😛 a  belkę to bym odpuścił szybciej niż bandw niskie modele z pianocraftem... nie mam nic do tego ostatniego...

16 godzin temu, AudioTube napisał:

A tutaj korzystniejszym rozwiązaniem jest regularne zanurzanie się w lodowatej wodzie. Koszt beczki to u mnie około 100€. Dekiel, by zachować czystość wody. Audiofile z kawałeczkiem ogródka są w lepszej sytuacji. Ale i na balkonie można trzymać. Partnerka będzie w siódmym niebie.

Byłem pływakiem 10 lat... woda nie będzie czysta choćby dlatego że ciało w wodzie się poci ale tego się nie czuję... a dzieci to sikają do wody dorośli też .. musiałby być clor o filtracja

11 godzin temu, Nowy75 napisał:

😀 e wielu kolegów tu na forum już dobry system zbudowało,ale ludzka natura pcha ich dalej...

Ja nie bo skonczyla mi się kasa... akustyka miałem dobrego ale .. nie dał rady z pokoju domowego uzyskać efekt.. nie da się niskie fale mają kilkanaście metrów długości to znaczy że żeby je opanować potrzebujesz welny 5m2 przy 15m na opanowanie30 40 50 hz

Panowie jest jak jest jeden wielki kompromis ;)

11 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Tak, o to wlasnie chodzi, ale sam osobiscie doswiadczam audionerwosy

Dzieki temu rozwijamy sie i poprawiamy systemy... 

Rozwijaja się ci co coś umia albo co mają kasę do nas idą ochłapy, a jak przyjdzie globalne ocieplenie i potopy to stwierdzimy jako ludzkość że czas zacząć od nowa tak za 200-500 lat mam nadzieję że przetrwamy dzięki naszemu rozwojowi 😛

10 godzin temu, S!N! napisał:

, ciężko określić czy po tygodniu lub miesiącu czegoś by mi brakowało, jakbym zatopił się we wszystkich cdkach z kolekcji to wtedy mógłbym wydać pełny werdykt, lecz na tę chwilę mogę śmiało stwierdzić, iż da się zbudować dobry system.

Znalazł byś wady wcześniej czy później.. zakład ?

10 godzin temu, Nowy75 napisał:

Zgadza się

Ja na szczęście nie . Na początku przygody trochę się zachłysnąłem informacjami z forum i kombinacje w głowie ,może inne kable ,monitory, lampa, jakaś końcówka mocy... . Teraz na spokojnie, słucham mojej budżetóweczki,wyciągam wnioski ,testy ustawień monitorów ,wzmacniacza . Przymiarki do korekty akustyki pomieszczenia . Jeśli uda się poprawić nieco akustykę wtedy czas na nowe graty ,plan prosty,zapas mocy,lepszy wygląd,,lampa zmieniająca brzmienie i dająca blask przy wieczornych odsłuchach,lepsze monitory ,które oddają te wszystkie różnice...😀

Jeśli nie czytałeś 1 posta to nie wiesz może jeszcze ze zawsze czegoś będzie brakować a forylum tylko Cie nakreci .. do niczego nie dojdziesz jeśli się z tym nie pogodzisz 😛

9 godzin temu, Mikelas76 napisał:

To ja z checia wracam do domu, wiekszosc tych salek jest za bardzo przegluszona jak na moj gust. 

A swoj pokoj majac wiedze mozna zoptymalizowac lepiej. 

Byłem w salce gdzie 30 40m2 było cale w rozpraszaczach tylko chyba do basu można było się jakoś przyczepić... myślę że aranżacja za 40 k na oko

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jawohl her oberlejtnand

Top hifi ma zbyt wytlumione, np w Lodzi. 

Bardzo fajna jest za to w Poznaniu robiona przez Bartka. Bylem tam dwa razy. Ta ktora kiedys na forum pokazywal ze jedna z lepszych w Polsce. I jest taka

Audioplaza w Poznaniu. 

Sluchalem tam herbatnikow z dzielonka accu. 

Swietnie to brzmialo.... 

Nautilus Krk parter... top hifi katowice chociaż to było dawno i nie wiem jak bym słyszał teraz

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Audioplaza w Poznaniu. 

Kupowałem tylko przez neta i mieli dokładnie to co chciałem niedrogie stoliki solid Stell... jeśli coś nie pomyliłem

4 godziny temu, DiBatonio napisał:

Nooooo, fajnie jak są i pewno lepiej niż by niczego nie było. 

Ale to nadal nie jest adaptacja akustyczna.

Napisałem miejsca gdzie była spoko... gdzie było słabo to chyba nie muszę na pewno  katowice kolo dworca.. ale mimo że handlowcy są nieźli w pozytywnym sensie to o brzmieniu chyba nie dużo wiedzą

4 godziny temu, no_i_fajnie napisał:

Ja na przyklad, nie za bardzo rozumiem, dlaczego chcielibyscie, zeby salony mialy tylko takie "sterylne audio" salki i podejscie, ze musi byc najlepiej. Przychodzi klient, slucha, podoba sie i kupuje. Wraca do domu, a potem czuje sie oszukany, bo nikt mu nie powiedzial, ze u niego bedzie inaczej. Salon bez pro studia jest do dupy? Irytuje mnie, ze patrzycie tylko z perspektywy "zaawansowanego" sluchacza.

Tam się robi duża kasę I można kupić dobry sprzęt zazwyczaj.. zakładaj że właściciele sprzętu za 50k i więcej zrobią sobie akustykę na zlecenie

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Ani trochę 😉

To ja się pytam po co? ...

Po to żeby zobaczyć posłuchać

.. w zasadzie bez celu chociaż może coś znajdą ciekawego raz na 5 lat... kwestia doświadczenia...  tylko kolejne pytanie po co?  I tak każdy sprzęt się nudzi

3 godziny temu, no_i_fajnie napisał:

To jest akurat skomplikowana kwestia 70 80 procent słuchaczy tanich rzeczy nawet nie słyszy dużych wzbudzeń basu i to im nie przeszkadza ani trochę... kupili słuchają jest git.. tylko takie c^&&&ki jak my na forum rozgryzamy Nirvanę xdd

7 minut temu, slawas2001 napisał:

To jest akurat skomplikowana kwestia 70 80 procent słuchaczy tanich rzeczy nawet nie słyszy dużych wzbudzeń basu i to im nie przeszkadza ani trochę... kupili słuchają jest git.. tylko takie c^&&&ki jak my na forum rozgryzamy Nirvanę xdd

Smieszne. Dlugie zdanie, bez przecinkow. Skad wziales to 70/80%?

3 godziny temu, DiBatonio napisał:

Ale nie ruszajmy tego tematu.

Grunt, że się zgadzamy co do ustawienia kolumn i niech tak zostanie.

Dlaczego jak ktoś nie słyszyy różnicy między cardas a tymi cienkimi nordostami lightning to musi być gluchy spore słychać ale po co wogole wpinać te lightnimgi... chyba do tv zamulonego 40 letniego

2 minuty temu, slawas2001 napisał:

Dlaczego jak ktoś nie słyszyy różnicy między cardas a tymi cienkimi nordostami lightning to musi być gluchy spore słychać ale po co wogole wpinać te lightnimgi... chyba do tv zamulonego 40 letniego

Dlaczego, kiedy ktos czyta cos, to pisze, o czyms zupelnie innym i bez sensu?

35 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Podzielisz sie, ta salka?

W tym samym wpisie powinno być krakow nautilus parter, jest dobrze na 40 m2 zagrały podstawki

15 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Smieszne. Dlugie zdanie, bez przecinkow. Skad wziales to 70/80%?

Badanie naukowe moje osobiste nie chce zdradzać ... gdybyś był normalnym gościem który zbudował dom ma dzieci i pracę i kredyt... to jak byś się przejmował głupim sprzętem którego nie masz czasu słuchać to byś mial przewalone... ludzie kupują to  na świecie w milionach sztuk ..audiofil jest niewielu tych co siedz w sobotę przed 4 i gadają to garstka

10 minut temu, no_i_fajnie napisał:

Dlaczego, kiedy ktos czyta cos, to pisze, o czyms zupelnie innym i bez sensu?

Kilka łomż poszło xd ale starałem się jak mogłem  odpowiedzieć na pytanie

15 minut temu, slawas2001 napisał:

W tym samym wpisie powinno być krakow nautilus parter, jest dobrze na 40 m2 zagrały podstawki

Badanie naukowe moje osobiste nie chce zdradzać ... gdybyś był normalnym gościem który zbudował dom ma dzieci i pracę i kredyt... to jak byś się przejmował głupim sprzętem którego nie masz czasu słuchać to byś mial przewalone... ludzie kupują to  na świecie w milionach sztuk ..audiofil jest niewielu tych co siedz w sobotę przed 4 i gadają to garstka

Kilka łomż poszło xd ale starałem się jak mogłem  odpowiedzieć na pytanie

Bardzo dziekuje za odpowiedz, no i Twoje badania naukowe, osobiste. 

3 minuty temu, slawas2001 napisał:

Ciekaw jestem Twojej opinii.... możesz coś napisać o moich obserwacjach?  Lubię zgłębiać opinie innych i porównywać je do własnych wniosków ..

Nie moge nic napisac, o Twoich obserwacjach. Dobranoc/Dzien dobry.

2 minuty temu, no_i_fajnie napisał:

Nie moge nic napisac, o Twoich obserwacjach ;)

Ile samochodów sprzedajesz na świecie na rok, każdy ma jakiś system ...a ile domów mieszkań... porównaj to do liczby audiofili.. myślę że moja liczba była przesadzona i max 8- procent to tacy gościa najwyżej .... kwestia logiki ... I zrozumienia jak duży jest rynek na świecie