Guli Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) Dobry wieczór, witam Wszystkich. Małe info: Pokój w bloku 16m2 (więc na głośności/super basie mi nie zależy, bo mnie sąsiedzi ukamieniują) 😜 TV: OLED65B42LA + Playstation 5 Najbardziej mi zależy na filmach (dolby atmos itd) ale tez czasami słuchamy z żoną jakiejś muzyki (rock,pop) Budżet 1750zł (wiem, że dobry soundbar to kosztuje z 3-4+tysiące) ale na pierwszy raz i tak będzie mega róznica między głośnikami z tv więc i tak będę zadowolony Upatrzyłem sobie trzech faworytów, ale jeśli macie inne propozycje to zamieniam się w słuch. 1. Denon DHT-S517 2. LG S70TR 3. S800D Denon jest najtańszy, przeciętnie kosztuje 1400zł, ale znalazłem go naewt za 1050zł S800D - też niby polecany, ale trochę mnie niepokoi mimo pozytywnych opinii, że on jest taki malutki 38x40 i że waży 2x mniej niż konkurencja itd LG S70TR - przekracza budżet, bo kosztuje 2000zł, ale znalazłem go w promocji z Holenderskiego sklepu za ~1600zł LG ma ten tryb "Orchestra" który połączy się z głośnikami z TV, ale czytałem gdzieś taką opinie, że w tym moim B4 nie warto się w to pchać, bo tam są słabe głośniki. Nie jestem audiofilem choć różnicę między nowymi głośnikami , a tymi starymi z 7letniego samsunga wychwyciłem od razu oczywiście na korzyść nowego LG. Wiem, że co bym nie wybrał będę zadowolony , ale fajnie byłoby wziąć coś możliwie najlepszego, dlatego proszę o pomoc 😜 P.S I takie amatorskie pytanie na koniec więc proszę się nie śmiać (głośno) bo nigdy soundbara nie miałem Gdyby wybór padł na LGS70 to soundbar podłączam przez hdmi/arc do tv Subwoofer łączy się przez BT + do prądu, a co z tymi małymi głośnikami? Kładę je w rogu pokoju, obok kanapy i one też idą przez BT czy łączą się ze sobą kablem? I jak jest u nich z zasilaniem, też na prąd czy jak powerbank? Edytowano 6 grudnia przez Guli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia Witam. Nie wiem jak takie soundbary graja, ale moim zdaniem powinienes wpierw sprawdzic jakie zestawy glosnikowe - bez paniki 😊- 2.1. Czyli 2 male kolumienki z subem. Albo, cos co sie pod TV stawia. Wiecej chyba glosniczkow w czyms takim jest i sa tez wieksze. Czesto, lub moze zawsze, z wbudowanym niskotonowym. I o jedna skrzynke mniej. Do filmow i muzyki jak znalazl. Kiedys takiego od Cambridge Audio sluchalem w sklepie . Miodzio. Tylko sprawdz, jaki ciezar mozna na nim postawic. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) Cześć, dzięki za radę, pewnie parę lat temu bym wybrał coś takiego, ale teraz z żoną stwierdziliśmy, że stawiamy na minimalizm 🤣 (tak, to była nasza "wspólna" decyzja) że najlepiej to jak najchudszy soundbar i koniecznie go zamontować pod telewizor, a subwoofer schować w rogu pod zasłonką 😂 więc dziękuję za radę, ale wszelkie kolumny odpadają Edytowano 6 grudnia przez Guli 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia (edytowany) Jak zrobicie pewnie bedzie przyjemnie. Dobrej zabawy. Dobrze jednak bedzie jak sprawdzicie wpierw kilka modeli, zanim otworzycie portfel. Sprzetu teraz troche jest, jesli juz zaplacic, to za najlepsze co nasze pieniadze moga nam dac. Czyli testy, i raz jeszcze testy. Edytowano 6 grudnia przez Artur Brol 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 4 minuty temu, Artur Brol napisał: Jak zrobicie pewnie bedzie przyjemnie. Dobrej zabawy. Dobrze jednak bedzie jak sprawdzicie wpierw kilka modeli, zanim otworzycie portfel. Sprzetu teraz troche jest, jesli juz zaplacic, to za najlepsze co nasze pieniadze moga nam dac. Czyli testy, i raz jeszcze testy. No zgadzam się, ale w sklepie to za wiele nie zobaczę/usłyszę Chociaż może zgrać ze dwie piosenki + jakiś plik audio testowy z dolby atmos i mimo tego hałasu sklepowego, może uda się wybrać, który lepszy 🤔 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia @GuliNie znam się na soundbarach, przed zakupem trochę poczytałem na reddit i jakieś filmy na YT. Z testów wynikało, że wśród popularnych budżetowych zestawów najbardziej polecane są Samsung i JBL. Osobiście wybrałem Samsunga Q990D ponieważ posiada Tidal connect. Na pewno lepszy subwoofer ma JBL. Dodatkowymi satelitiami bym się przejmował i tak musisz podłączyć do nich zasilanie. Wystarczy belka + subwoofer. W Twoim budżecie najlepszym wyborem wydaje się JBL bar 500. Łączysz się po wifi, BT ma gorszą jakość. Do oglądania programów i filmów super sprawa, zdecydowanie lepsza jakość od wbudowanych głośników w TV. Z muzyką trochę gorzej, ale są i tacy, którym dźwięk z soundbara w zupełności wystarcza. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia 3 minuty temu, soberowy napisał: @GuliNie znam się na soundbarach, przed zakupem trochę poczytałem na reddit i jakieś filmy na YT. Z testów wynikało, że wśród popularnych budżetowych zestawów najbardziej polecane są Samsung i JBL. Osobiście wybrałem Samsunga Q990D ponieważ posiada Tidal connect. Na pewno lepszy subwoofer ma JBL. Dodatkowymi satelitiami bym się przejmował i tak musisz podłączyć do nich zasilanie. Wystarczy belka + subwoofer. W Twoim budżecie najlepszym wyborem wydaje się JBL bar 500. Łączysz się po wifi, BT ma gorszą jakość. Do oglądania programów i filmów super sprawa, zdecydowanie lepsza jakość od wbudowanych głośników w TV. Z muzyką trochę gorzej, ale są i tacy, którym dźwięk z soundbara w zupełności wystarcza. Dokładnie jak mówisz do 2000zł najbardziej polecają tego JBL i samsung HW-Q800D jak ktoś kocha bas to bardziej JBL, jak efekty to Samsung więc do 2000zł brałbym bez zastanowienia HW Q800D Lecz mój budżet to 1750zł (już i tak urósł z 1200zł) , a oba te soundbary tyle kosztują 2000+ 😛 P.S Z tego co czytałem najlepiej połączyć soundbar kablem hdmi arc (najlepsza jakość) chociaż podobno w wyżej wymienionym samsungu dolby atmos działa bezprzewodowo? (a kiedyś podobno było to nierealne)? ale jak to jest dokładnie to chciałbym się dowiedzieć Czyli te małe satelity łączą się przez wifi/bt? z soundbarem i każde z nich musi mieć zasilanie tak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia HDMI Arc? Ja mam podlaczone kablem HDMI ale zwyklym ( tylko przy zakupie nie daj sie namowic na nie wiem jak drogie kable), ARC to jest funkcja powodujaca - irytujaca jak nie wiem w moim przypadku - ze po wloczeniu TV dzwiek jest automatycznie przekierowywany na zewnetrzne urzadzenie - soundbar lub zestaw 2.1, taki jak u mnie. Jesli pytajac o te satelity, masz na mysli te z mojego zdjecia, to one sa przewodowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 6 grudnia Udostępnij Napisano 6 grudnia 20 minut temu, Guli napisał: Lecz mój budżet to 1750zł (już i tak urósł z 1200zł) , a oba te soundbary tyle kosztują 2000+ 😛 P.S Z tego co czytałem najlepiej połączyć soundbar kablem hdmi arc (najlepsza jakość) chociaż podobno w wyżej wymienionym samsungu dolby atmos działa bezprzewodowo? (a kiedyś podobno było to nierealne)? ale jak to jest dokładnie to chciałbym się dowiedzieć Czyli te małe satelity łączą się przez wifi/bt? z soundbarem i każde z nich musi mieć zasilanie tak? Myślę, że oba zestawy są do kupienia poniżej 2000 zł. Łączysz kablem HDMI belkę z TV. Najlepiej użyć w TV gniazda hdmi arc, wówczas automatycznie uruchamia się soundbar. Odnośnie wifi miałem na myśli odtwarzanie muzyki, na przykład Tidala. Belka oraz soundbar mają przewody zasilające i tyle. Jak się "dogadują" między sobą nie wiem. W modelu JBL bar 1000 satelity mają akumulatory, które ładują się poprzez podłączenie ich do belki, są bezprzewodowe. W moim przypadku surroundy stoją i tak po bokach belki, więc nie zależało mi na tym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 6 grudnia Autor Udostępnij Napisano 6 grudnia Niestety JBL i samsung są po 2000zł No nic, pojadę do media, zgram jakiś plik testowy z efektami dolby atmos i powiem, żeby mi puścili Ten test niezbyt będzie miał sens, ale może coś wybiorę Co do LG S70TR - to teraz sprawdziłęm, jest w necie tylko 1 recenzja o nich o_O dziwne trochę, chyba, że one dopiero co wyszły a te S800D - przeraża mnie , że one są takie SLIM co jest mi kompletnie niepotrzebne, przecież żeby odchudzić głośnik trzeba uciąć na jakości Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 8 godzin temu, Guli napisał: No nic, pojadę do media, zgram jakiś plik testowy z efektami dolby atmos i powiem, żeby mi puścili Ten test niezbyt będzie miał sens, ale może coś wybiorę Od razu Ci napisze, że ten test nie ma sensu. Atmos to obiektowy kodek, żeby zadziałał wymagana jest górna warstwa głośników. Wszystko inne to marketing. Dzwiek odbijany od sufitu zdaje egzamin ale a) z troche większymi i mocniejszymi przetwornikami niz te montowane w soundbarach b) w pomieszczeniach gdzie masz ten dzwiek od czego odbić. Czytaj - gladki sufit, pewnie maks 3 metry wysokości, odpowiednio do tego dobrane miejsce odsłuchu. Krotko mówiąc Atmos w soundbatach praktycznie nie istnieje. Chyba, że to zestaw typu Nakamichi Dragon albo podobny. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia (edytowany) 1 godzinę temu, PanKlor napisał: Od razu Ci napisze, że ten test nie ma sensu. Atmos to obiektowy kodek, żeby zadziałał wymagana jest górna warstwa głośników. Wszystko inne to marketing. Dzwiek odbijany od sufitu zdaje egzamin ale a) z troche większymi i mocniejszymi przetwornikami niz te montowane w soundbarach b) w pomieszczeniach gdzie masz ten dzwiek od czego odbić. Czytaj - gladki sufit, pewnie maks 3 metry wysokości, odpowiednio do tego dobrane miejsce odsłuchu. Krotko mówiąc Atmos w soundbatach praktycznie nie istnieje. Chyba, że to zestaw typu Nakamichi Dragon albo podobny. Rozumiem, czyli pomijając atmos mogę w sklepie tylko ocenić jak się nadają do "muzyki" i to też nie do końca, bo tam hałas Myślę czy warto brać te LG S70TR i używać tego trybu "orchestra" co wykorzystuje głośniki z telewizora, da to jakiś "lepsze efekt przestrzenny" w filmie czy nie? Czy jeśli wbudowane głośniki są średnie (jak na telewizory) to tylko będą zagłuszać/przeszkadzać dźwiękom z soundbara? Edytowano 7 grudnia przez Guli Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emigrant Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia Soundbar ani TV nie daje żadnego efektu przestrzennego. To bzdury producentów, żeby zarobić dodatkową kasę na naiwnych. Głośniki muszą być rozstawione fizycznie, żeby taki efekt uzyskać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Brol Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia Nie calkiem sie moge zgodzic z tym ze soundbar nie daje dzwieku przestrzennego. Nie jest to to samo co przeznaczone do tego kolumny ale przy dobrej jakosci zestawie, roznica pomiedzy zwyklym a takim z dzwiekiem przestrzennym napewno bedzie. Zreszta sluchalem kiedys takiego soundbara - co prawda byl to chyba najwyzszy model Sennheizera - i niesamowite to bylo wrazenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkel74 Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 3 godziny temu, Guli napisał: Rozumiem, czyli pomijając atmos mogę w sklepie tylko ocenić jak się nadają do "muzyki" i to też nie do końca, bo tam hałas Myślę czy warto brać te LG S70TR i używać tego trybu "orchestra" co wykorzystuje głośniki z telewizora, da to jakiś "lepsze efekt przestrzenny" w filmie czy nie? Czy jeśli wbudowane głośniki są średnie (jak na telewizory) to tylko będą zagłuszać/przeszkadzać dźwiękom z soundbara? Soundbar kupuje się po to, żeby nie kaleczyć uszu fatalnym dźwiękiem głośników w telewizorze. Tak więc te nowe „funkcje” soundbarow, polegające na wykorzystywaniu tych brzęczących głośniczków z tv jako „uzupełnienie” samego soundbara to jest rzecz kuriozalna. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia (edytowany) 3 godziny temu, majkel74 napisał: Soundbar kupuje się po to, żeby nie kaleczyć uszu fatalnym dźwiękiem głośników w telewizorze. Tak więc te nowe „funkcje” soundbarow, polegające na wykorzystywaniu tych brzęczących głośniczków z tv jako „uzupełnienie” samego soundbara to jest rzecz kuriozalna. Podobno w tych topowych tv są już całkiem niezłe głośniki fabryczne i wtedy się je ze sobą łączy by "pogłębić efekt soundbara" - tak słyszałem czy to prawda czy nie, u mnie odpada, bo to najtańszy oled Cytat Soundbar ani TV nie daje żadnego efektu przestrzennego. To bzdury producentów, żeby zarobić dodatkową kasę na naiwnych. Głośniki muszą być rozstawione fizycznie, żeby taki efekt uzyskać. jak ktoś jest audiofilem i ma sprzęt za kilka / naście tysięcy to może wie jak wygląda prawdziwy dzwięk przestrzenny i potrafi zauważyć taką różnicę... ale gwarantuje Ci, że 99,5% ludzi nie ma/nie miało/nie będzie mieć takiego sprzętu. Chcemy uzyskać jakiś lepszy efekt niz zwykłe "tanie stereo" i te soundbary to uzyskują BEZ problemu nawet takie za 2 tysiące. soundbary grają przyzwoicie w filmach czy muzyce więc dla tych 99,5% ludzi jest to KOLOSALNA różnica między głośnikami z TV, a soundbarem 😜 jakiś "udawany efekt przestrzenny" też jest, bo go słychać + to tani koszt dlatego ludzie kupują soundbary a producenci mogą robić w konia nas nazwami, efekt jakiś jest, czy to Dolby Atmos, symulowany/prawdziwy czy żadny? nie wiem, ważne, że jest różnica 😜 Edytowano 7 grudnia przez Guli 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 7 grudnia Udostępnij Napisano 7 grudnia 7 godzin temu, Guli napisał: Rozumiem, czyli pomijając atmos mogę w sklepie tylko ocenić jak się nadają do "muzyki" i to też nie do końca, bo tam hałas Myślę czy warto brać te LG S70TR i używać tego trybu "orchestra" co wykorzystuje głośniki z telewizora, da to jakiś "lepsze efekt przestrzenny" w filmie czy nie? Czy jeśli wbudowane głośniki są średnie (jak na telewizory) to tylko będą zagłuszać/przeszkadzać dźwiękom z soundbara? Możesz ocenić wygląd czy Ci się podoba czy nie, ewentualnie jakość wykonania. Nie widzę sensu używania głośników wbudowanych w TV. 34 minuty temu, Guli napisał: jak ktoś jest audiofilem i ma sprzęt za kilka / naście tysięcy to może wie jak wygląda prawdziwy dzwięk przestrzenny i potrafi zauważyć taką różnicę... ale gwarantuje Ci, że 99,5% ludzi nie ma/nie miało/nie będzie mieć takiego sprzętu. Chcemy uzyskać jakiś lepszy efekt niz zwykłe "tanie stereo" i te soundbary to uzyskują BEZ problemu nawet takie za 2 tysiące. soundbary grają przyzwoicie w filmach czy muzyce więc dla tych 99,5% ludzi jest to KOLOSALNA różnica między głośnikami z TV, a soundbarem 😜 jakiś "udawany efekt przestrzenny" też jest, bo go słychać + to tani koszt dlatego ludzie kupują soundbary No dobra, o Ci chodzi? Szukasz porady w sprawie zakupu czy chcesz sprzedać soundbar? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 7 grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia (edytowany) No chcę kupić... zawężyłem poszukiwania do dwóch soundbarów LG odpada, Denon również S800d 3.1.2 czy Q800C 5.1.2 Myślicie, że to 5.1.2 zrobi jakąkolwiek różnice? bo coś czuję, że nie, a trochę nie pasuje mi w Q800C (5.1.2) ten ogromny kloc (subwoofer) 40x40 I nadal zadziwia mnie jak oni z 12cm głębokości zeszli na 4cm 😮 w soundbarze. Edytowano 7 grudnia przez Guli chaos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Pomylili się w sklepie pewnie. Sprawdzaj w specyfikacji producenta. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Cześć, Zdaje się, że nikt nie poruszył tematu "zastępstwa" soundbara. Dobrą alternatywą mogą być głośniki aktywne, jako system 2.0 https://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-connex.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Guli Napisano 8 grudnia Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 12 godzin temu, PanKlor napisał: Pomylili się w sklepie pewnie. Sprawdzaj w specyfikacji producenta. Też tak myślałem, sprwadzałem na stronie od razu, takie są wymiary o_O stąd nazwa "slim/ultra slim" p.s Cytat Zdaje się, że nikt nie poruszył tematu "zastępstwa" soundbara. Takie głośniki są pewnie kozak , zwłaszcza do muzyki, ale skoro to 2.0 to żadnych "dodatkowych" efektów nawet takich pseudo przestrzennych jak w tych soundbarach nie uświadczę prawda? a mieszkam w bloku więc skoro głośność muszę mieć na minimum ;d to chociaż jakiś efekt chciałbym uzyskać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 8 grudnia Udostępnij Napisano 8 grudnia Tak jak pisałem wcześniej, sprawdź w sklepie, który Ci się bardziej podoba czy JBL czy Samsung, może dostaniesz jakiś rabat. Nic tu więcej nie wymyślisz. Oba są dobre w tym budżecie. Ja ze swojego jestem zadowolony i do głośników z TV bym nie wrócił. Dodam, że u mnie Samsung nagłaśnia 30m2 salon, który jest kiepski akustycznie, a przy oglądaniu TV daje rade. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts