desmodronik Napisano 24 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2024 Witam W światecznej atmosferze . korzystajac z chwili czasu , przedstawiam Wam moi Drodzy audiomaniacy szybki test trzech Przedwzmacniaczy aktywnych dwukanałowych ktore wpadły w moje łapska . test przeprowadzony na systemie analogowym czyli gramofonie , którego dzwiek mnie urzekł , do tego stopnia ze coraz rzadziej siegam po cyfryzacje .......ale to neico odrebny temat. Bohaterowie testu - Preaamp nr 1 -Audio Note m Zero -- mały no powiedzmy sredni preamp na jednej małej lampce z pilotem co miłe i wygodne. Brak regul treble bass , tylko balans sie ostał. http://lampizator.eu/amplifiers/pre/audionote mzero/m-zero.html Preamp n r 2 --- Przedwzmacniacz zwany Lamm- lampy ecc 82 i 88 -o ile nic nie pokreciłem , zakupiony na portalu aukcyjnym- DIY w swojej istocie , niestety nie jestem elektronikiem i niech opinie o nim co do budowy napisza ci co sie znaja na zawiłosciach elektryczno-technicznych . Tutaj jest lepiej bo sa cztery lampy ecc simensa bodajze plus regulacja trebble i bass ale pilota nie uswiadczysz . na foto ten z naklejkami na gniazdach lamp. Pramp nr 3 - Pioneer C 73 --- tzw góra od ''dzielonki'' z koncowka mocy M 73 , duze pudło zwaliste i niewygodne w transporcie jest regulacja barwy subsonik , wybór wkładki MM/ MC , ot ładny klocek do duzych pomieszczeń. Na foto ten duzy kwadratowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Palmos Napisano 24 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2024 No a gdzie ten test? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 24 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 24 grudnia 2024 Jak przygotuję działo bezodrzutowe na kolędników . A tak na powaznie , to mogę napisac ze przedwzmacniacz wpiety w tor , wpływa KARDYNALNIE na brzmienie ... W tej chwili mogę z cała odpowiedzialnoscia napisać ze to jest nie-zbę -dny element audio układanki. Wczoraj pospinałem audiograty w kolejnosci gramiak, wkładka 207 technics + pramp Marantz 7 + MZero+ Sony 570es + avance dana 509 . Co tu duzo ukrywć , takiego dzwieku szukałem ostatnie kilka lat . Napewno duzy wpływ ma wzmocnienie sygnału które wnosi MZero, plus sygnatura dzwiekowa która jest po jasniejszej stronie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 25 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2024 Drugi test wykonałem z kl D smsl A 300 . Ten chinski wynalazek bezposrednio gro w miare poprawnie ale muzyka jest nieco nazwijmy to ''oschła'' Podłaczyłem M Zero -- to nie mogło sie udac , zniknoł dól w odtwarzanym dzwieku, nie pomogły tryby polepszajace bas w trzysetce , wiec przełaczyłem na ten preamp z czerwonymi płytkami . Ufff , dzwiek uległ natychmiastowej poprawie , natychmiast rzuciła sie mi w uszy bdb barwa instrumentów , rozdzielczosc , stereofonia i płynnność dzwieku bez suchosci i ztłamszenia . Przy poprawnie nagranej gitarze basowej jest znakomicie . Wniosek MZero gra jasnym dzwiekiem a Ecc bardziej wypełnionym dzwiekiem . Jako basolub . moge napisać ze ogólny całokształt basu jest poprawny bez rozmycia . Natomist miło usłyszec instrumenty smyczkowe bdb barwa. Przypomne ze test jest na winylach z epoki , na płytach ze składankami wyraźnie słychac jak poszczególne sciezki były nagrywane , natomiast klasyka czyli arie operetkowe , głosy wokalistów a zwłaszcza damskie brzmią fenomenalnie . Moze popołudniu preampy połacze ze starymi amplitunerami KD yamaha 630 , onkyo 575 i sony str 940 , ciekaw jestem poprostu co z tego wyniknie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 26 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 26 grudnia 2024 I system spiety i podłaczony do sieci {234V} , i jest pierwszy pacjent - Onkyo tx ds 575 , bez preampa stereo dzwiek sztywny ,poprawny nic wiecej . Po podlaczeniu Ecc Dzwiek sie ''otworzył'' , poprawiała sie stereofonia dynamika i wybrzmiewanie poszczególnych instrumentów , nie zlewaja sie ze sobą . Mam do onkyo podłaczone kolumny kef Q5 , ktore nigdy tak z japoncem nie grały , grały dopiero z Jolidą 1501 , a wiec sukces. Ciekawostka --- Smsl A 3000 po Wypieciu z toru preampa Ecc , tak naprawdę oferuje okropny dzwiek . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 26 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2024 Dnia 24.12.2024 o 13:09, desmodronik napisał: Wczoraj pospinałem audiograty w kolejnosci gramiak, wkładka 207 technics + pramp Marantz 7 + MZero+ Sony 570es + avance dana 509 . Co tu duzo ukrywć , takiego dzwieku szukałem ostatnie kilka lat To gdzieś Ty bywał, że avance dana 509 sprzed lat Ci umknęła? Reszty nie pomnę. Test "podchoinkowy" tak na marginesie 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 27 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2024 Pozdrawiam Kolegę polonistę .... Zawsze chciałem przetestować 509 -tki , i nadarzyła sie okazja cenowa ...... Dziś na tapecie czyli stoliku odsłuchowym Yamaszka rx v 630r klasyk KD dostał nawet EISĘ w 2003 roku , kupiony za 250 zł . w czasach gdy był w sprzedaży stac mnie było na karton od tego wynalazku. 630 -tka zagrała poprawnie na Ecc , ale dopiero z MZero pokazała na co ja stać , Niestety wysypała sie na Vanderstenach ,, Danach 509 , JBL L60 tez nie podpasowały , Kefy q5 mogły by być no i Dali 104 oststecznie . Ale to nie było to , Ale mam jeszcze BW 603 s3 , no i teraz jest wspaniały dzwiek , pieknie kontrolowana linia basu znakomity srodek i dobra góra > Amplitunerek ma jednak potencjał Przy dobrze nagranych płytach -przypomnę winylowych - muzyka na 603 brzmi koncertowo . Wlasciwie to jakosciowo dzwiek bardzo niebezpiecznie zblizył sie do Jolidy JD 1501 , co jest chyba bdb osiagnieciem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 29 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Sony str db 940 po testach , amplitunerek liczy juz chyba z 20 lat naszczescie , jest uszkodzony na wszystkich dodatkach dekodujacych sygnał cyfrowy , wiec działa jeszcze pod dwoma kanałami swego czasu był podpiety pod xonara St oczywista z wymienionymi opampami - Karta asusa odeszła do audiofilskiego nieba , wiec teraz czas na przedwzmacniacze - Pierwszy M Zero - no cóz niby poprawnie aele troche ostro , wymiana na Ecc , jest zdecydowanie lepiej nawet Q5 zagrały nadspodziewanie dobrze , jednak pierwsze miejsce dla 603s3 . Bowersy ciogna zestaw w góre niesamowicie Bas mógłby byc nieco lepszy ale wszystko rekompensuje srednica i góra , sa bardzo dobre . koniec Wnioski ---- przedwzmacniacze podniosły jakosciowo poziom reprodukowanego dzwieku , o co najmniej klasę , zwazywszy ze amplitunerki juz nieco starszawe i archaiczne ,> Jednak w stereo na upartego daja radę ale z dzieękiem modelowanym preampami. Ktos na forum kiedys napisał ze ok 75 proc wpływu na odtwarzane dzwieki w integrze , ma przedwzmacniacz , no i teraz mogłem sie przekonac ze tak naprawde jest . W kolejce czekaja Onkyo 8870 s Integra , stare pionierki a 301 i a 447 lampowce tanie i droższe , oraz ciekawostka Creeek 5350 first version , ale tylko jako końcówka mocy bo jako integra gra trochę ''cieńko'' . miłego popołudnia ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 29 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Zapomniałem o pioneerze C -73 , To nielampowiec ale sygnatura brzmienia b podobna do Ecc , Wiec wypada go łaczyć ze wzmakam grajacymi ''od pasa w góę '' . Druga zaleta to wbudowany preamp gramofonowy - jest napewno wartosci ok 1500zł . Preamp ten gra dobrze niskimi rejestrami , oczywiscie miejmy na uwadze jakosc samego nagrania . Znakomicie sie uzupełniał np CA 740a .i rotelikiem 930 bx .Jedyne co mnie w nim wkurza to ze ma tylko jedno WY--sjcie rca i pokrętła tone -balans wielkozci rysika od ołowka , to tylko japonce mogli spiepszyć . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Dnia 24.12.2024 o 13:09, desmodronik napisał: A tak na powaznie , to mogę napisac ze przedwzmacniacz wpiety w tor , wpływa KARDYNALNIE na brzmienie ... W tej chwili mogę z cała odpowiedzialnoscia napisać ze to jest nie-zbę -dny element audio układanki. Wlaśnie wykonaleś krok do przeodu w audiohobby i potwierdziłeś, że sterowanie koncowką mocy z dac nie jest najlepszym pomyslem. Wazne, ze sam to zrobileś i bedziesz teraz czytal z przymrużeniem oka niektore wypowiedzi na forum. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 29 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 41 minut temu, audiowit napisał: Wlaśnie wykonaleś krok do przeodu w audiohobby i potwierdziłeś, że sterowanie koncowką mocy z dac nie jest najlepszym pomyslem. Wazne, ze sam to zrobileś i bedziesz teraz czytal z przymrużeniem oka niektore wypowiedzi na forum. Szczególnie wszystkiego rodzaju testy i opinie o sprzecie bo zaryzukuje stwierdzenie ze wiekszosc z forumowiczów nie szarpnie sie na zakup preampa dwukanałowca bo koszt jest ok dwa tysiaki , i testuje uklad zródło- wzmak - kolumny - okablowanie , I pożniej wychodzą kompletnie rozbieżne opinie. Przykładem kolumny KEF 5 to budzetówka, rozumiem i szanuję , jednak ich dzwiek kompletnie mnie nie zadowalał . W zwykłym systemie grały ''twardo ''' i mecząco , lekarstwem własnie okazał sie przedwzmacniacz i np koncówka mocy rotela 960bx [dwa trafa} z jktorymi Q5 zagrały co najmniej poprawnie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 Akurat wszystkie wyzsze rotele serii BX znam i chwalę. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Dnia 29.12.2024 o 12:47, audiowit napisał: to mogę napisac ze przedwzmacniacz wpiety w tor , wpływa KARDYNALNIE na brzmienie a jak wpływa preamp pasywny, czyli tłumik sygnału oparty na np. drabince rezystorowej? (oczywiście wpięty do końcówki mocy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Będzie tlumił napięcie. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ciszyn11 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 6 godzin temu, Robert eN napisał: a jak wpływa preamp pasywny, czyli tłumik sygnału oparty na np. drabince rezystorowej? (oczywiście wpięty do końcówki mocy) U mnie pasywka zagrała gorzej. Porównywałem pre pasywne Hattor do Cary Audio slp98 i jednak Cary Audio grało bardziej soczyście, z większym blaskiem. Próbowałem też opcję z regulacją głośności z dac i to było najsłabsze połączenie (Exogal Comet) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 31 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 10 godzin temu, ciszyn11 napisał: U mnie pasywka zagrała gorzej. Porównywałem pre pasywne Hattor do Cary Audio slp98 i jednak Cary Audio grało bardziej soczyście, z większym blaskiem. Próbowałem też opcję z regulacją głośności z dac i to było najsłabsze połączenie (Exogal Comet) Niestety nie miałem mozliwosci testowac Pasywek ---ale chec zakupu pozostała , bo mam koncówke mocy rotela 960bx i tak sobie pomyslałem mozr by jakis epokowy CDek podłaczyc a le skoro --tłumi napiecie - to nie bede ryzykował. Zreszta koszt zakupu tez ma znaczenie Mam asusa one i TR-ampa i w tych daczkach w zasadzie regulacja wzmocnienia po przełaczeniu w trampku na poz ''amp'' dawała lepszy efekt dzwiekowy niz stałe wyjscie rca - dzwiek nie był - niemrawy , nabierał wigoru . W asusie jest tylko regulacja pokretłem i nic nie wykombinujesz innego . Oczywiscie zapomniałem dpdac ze po przepuszczeniu przez testowane modele preampów dzwiek z tych daków znacznie sie polepszył---- zycie bez preampa nie ma celu. Sylwestrowo pozdrawiam i Zyczę samych pozytywnych audio-doznań w Nowym 2025 roku.!!!!! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert eN Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 (edytowany) zadałem to pytanie bo zdaję sobie sprawę że klasyczne przedwzmacniacze zawierające sporo elektroniki wpływają na barwę w mniejszy lub większy sposób, kwestia własnych preferencji co będzie brzmiało lepiej. jednak są producenci, którzy starają się zminimalizować ten wpływ, skracając ścieżkę sygnałową, stosując wyższej jakości elementy. natomiast pre pasywne mając w torze w sumie tylko potencjometr powinien najmniej ingerować w to co podaje źródło, źródłem najczęściej jest dac, jak ktoś ma drapaka to przedwzmacniacz gramofonowy. tyle się tu pisze na temat przetworników, który lepszy, r2r czy deltasigma, dac z regulacją czy bez? wg mojej opini aby prawidłowo ocenić wartość źródła, dobrze jest to łączyć z w miarę neutrealnym pre. dlatego moje pytanie. zdaję sobie, że nie każde pre pasywne wpasuje się w system, bo: https://www.hifi.pl/porady/wzmacniacze-pasywne-pre.php Edytowano 31 grudnia 2024 przez Robert eN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
desmodronik Napisano 31 grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 4 godziny temu, Robert eN napisał: wg mojej opini aby prawidłowo ocenić wartość źródła, dobrze jest to łączyć z w miarę neutrealnym pre. Mozna z neutralnym ale i mozna z takim co ingeruje w jakosc odtw sygnału np maskując pewnie dzwiekowe niedociagniecia . Niestety cały układ kabelki wzmak kolumny , tak wpływaja na odbór końcowy ze czasami ciezko sie połapac w osiagnietym wyniku . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audiowit Napisano 31 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 grudnia 2024 Temat tyle razy byl wałkowany, że nie ma sensu go rozwijać i ciagnąć. Przedwzmacniacz aktywny jest kluczowym elementem toru audio. Pracuje na niskich sygnalach gdzie sygnal jest najbardziej narazony na znieksztalcenia. Sygnal jest "obrabiany" i dopasowywany parametrycznie do końcowek. Wiec najlepiej wybrać koncowke z zestawu albo podobna, dobrana parametrycznie. We wzmacniaczach zintegrowanych gdzie pre i końcowka są w jednej obudowie pre jest malo rozbudowane. Plusem tego rozwiazania jest dopasowanie pod stopien koncowy, minusem to, ze pre przewaznie jest malo rozbudowane i przewaznie potraktowane po macoszemu. Warto zwrocic uwagę, ze najwyzsze wzmacniacze danych firm to wzmacniacze dzielone. Pre pasywne tylko tlumi sygnał. Cyfrowe rownież tylko w diametralnie inny sposób. Z autopsji. Pre pasywne z zalozenia i z praktyki nie moze być "lepsze" od pasywnego. A juz napewno nie zagra "lepiej" z końcowką do ktorej dedykowane jest pre. Historie o skracaniu toru i braku znieksztalcen z elementu, ktorego się po prostu sie nie zastosuje, to ... wybaczcie, przedszkole audio. Tez tak kiedys myslalem i próbowałem i mylilem się. Inną sytuacją jest gdy producent wzmacniacza zaklada, ze bedzie uzywane pre pasywne. W audio stosowane są różne konfiguracje, rożne pre pasywne i to dluga historia. Nie będę się rozwodził. 47 minut temu, desmodronik napisał: Mozna z neutralnym ale i mozna z takim co ingeruje w jakosc odtw sygnału np maskując pewnie dzwiekowe niedociagniecia . Niestety cały układ kabelki wzmak kolumny , tak wpływaja na odbór końcowy ze czasami ciezko sie połapac w osiagnietym wyniku . Neutralność to pojęcie względne i subiektywne. Powinno się zastosować pre ktore jest dopasowane impedancyjnie ( tzn oczywiscie, ze miesci sie w widelkach) 1 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts