michalsti Napisano 29 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2024 (edytowany) Kupilem na wyprzedazy glosniki Piega 701 Wireless razem z subem Piega Medium Sub. Bedzie to grac w sypialni ok 17m2 (kwadrat ok 4x4 m) podpiete do TV i gramofonu. W zestawie jest centralka Piega Connect. Znalazlem juz na forum Piega, ze laczy sie to następująco: TV [hdmi] -> Preamp [rca] -> Sub [rca] -> Centralka [wireless] -> Glosniki. Sub sluzy za high-pass filter, a do glosnikow moge albo polaczyc sie bezprzewodowo z centralki piega connect, albo RCA bezposrednio z sub'a z pominieciem centralki piega connect: Polaczenie Piega 701 Wireless + Medium Sub Chce to podlaczyc pod TV przez HDMI Arc zeby wygodnie sterowac wszystkim z 1 pilota. Jest dostepna centralka Piega Connect Plus za niecale 3k pln z wejsciem HDMI, ktora rozwiazlaby temat, ale CHYBA wolalbym kupic dedykowanego w miare dobrego preampa, ktory sluzylby mi za streamer. Chetnie poruszalbym w sie w zakresie cenowym 3-7k pln. Poprosze o rekomendacje. Do tej pory ze spelniajacych wymagania znalazlem i biore pod uwage: - Bluesound Node Icon wydaje sie ze ma spoko specyfikacje, ludzie bardzo chwala sobie dotychczasowe node'y - Denon DNP-2000NE bardzo dobra elektronika, apka denona znosna, mam ich avr na dzialce i sprawdza sie swietnie. - Cocktail Audio N25 swietne recenzje, teoretycznie nie tak atrakcyjne komponenty jak inne opcje z listy i ma juz pare lat, ale kusi opiniami i cena <4k pln + ~400pln za modul BT. - Fioo K19 swietna specka, dobre recenzje, nie wiem jak z aplikacją. - Wiim ultra Korzystam z Wiim'a mini do rozszerzenia o streaming starego wzmacniacza i wspomnianego avr denona i jestem bardzo zadowolony z dzialania. Specke ma spoko i dedykowane wejscie phono, a podepne pod to gramofon, wiec nie bede musial stawiac dodatkowego pre do phono, co jest jakimstam plusem. Edytowano 29 grudnia 2024 przez michalsti Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Blusound Node Icon bo będziesz miał z czasem także wspaniłą kalibrację DIRAC. Oczywiście będzie do dokupienia ale może się przydać. Albo Cambidge EXN 100 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 30 grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2024 Powyżej górnej granicy budżetu, ale bardzo mocny zawodnik z bdb pre - EverSolo DMP-A8. Wspomnianego EXN100 również bym nie pomijał Ogółem najlepiej byłoby, gdybyś już posłuchał na własne uszy kilku opcji, gdyż mało kto miał tu pewnie doświadczenie z tymi Piegami. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch do nas, podziałamy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 06:29 Udostępnij Napisano Czwartek o 06:29 Michał jak idą poszukiwania? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsti Napisano Czwartek o 17:05 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 17:05 (edytowany) @Piotr Sonido zakonczone, jeszcze przed koncem roku. Jeszcze raz dzieki za opinie. Na sprzet jeszcze czekam do przyszlego tygodnia, a w oczekiwaniu slucham tych kolumn z Wiim'a mini podlaczonego do Qutest'a (taki zestaw gra na prawde ladnie - polecam). Mysle ze na poczatek wypada przeprosic za zamieszanie bo przesluchalem troche roznych urzadzen z tymi Piegami i zalozenia przedstawione na poczatku poszly w zapomnienie. Udalo mi sie sprawdzic Wiim'a Ultra (na ktorego poczatkowo prawie sie zdecydowalem bo jest po prostu ladny i gra nawet ok), Nuprime WR-2 (z tego zestawu gral z Piegami najladniej), EXN100 i wspomniane wyzej EverSolo A8. Roznica w dzwieku pomiedzy urzadzeniami byla jednak na tyle duza ze finalnie skonczylem na zupelnie innej polce. Ostatecznie wybieralem pomiedzy Moon 390, Rose RS150B, NAD'em M66 i Auralic Altair g2.2. Dlugoby pisac bo kazda z opcji byla charakterystyczna i funkcjonalnie, i dzwiekowo ale znowu roznice byly moim zdaniem z tymi konkretnymi kolumnami spore. Podziekowania dla linii dzwieku, tophifi naruszewicza i za szczesliwy final dla rtvmax, od ktorych kupilem wspomnianego Auralic'a. Edytowano Czwartek o 17:10 przez michalsti 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Sobota o 08:42 Udostępnij Napisano Sobota o 08:42 Czyli staneło na Altair g2.2. Oby długo służył bezproblemowo i wszystkiego dobrego w nowym roku! 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsti Napisano Sobota o 10:13 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 10:13 Zgadza się. W środę powinien być już u mnie Bardzo dziekuje i najlepsze życzenia na nowy rok dla Ciebie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts