Skocz do zawartości

Pomoc w doborze zestawu

OXO

Recommended Posts

OXO mi się udało na Ib..d zakupić całe 5.0 w układzie 500, 300, 900. Puszczony dźwięk na starym zasłużonym Onkyo TX 507. Bardzo mnie zaskoczyła zmiana jakości dźwięku. TopGun 2 super się oglądało, stereo gra dużo bardziej klarownie scena dużo bogatsza dźwięków. 

Teraz zagadka do rozwiązania bo będę zmieniał AVR tylko nie wiem na co.

Edytowano przez Morro FX

Polk R500 nareszcie dotarly w calosci :) 

podlaczone do Denon X1800H i zarzuconimi paroma kawałkami Rammstein, Creed, Mettalica symfonicznie - w moim odczuciu, graja rzeczywiscie bardzo detalicznie na srodkowym oraz górnym pasmie. Ale jesli chodzi o dół - to jak sie spodziewałem - brakuje mi go i to duzo (nawet wbudowany korektor graficzny w ampli nie dawal za wiele, niestety nie znalazlem w nim funkcji Loudness). Czyli niestety bez sub to sie nie obedzie. 

Prosze jeszcze o wskazowke: czy do mojego salonu (z jadalnia) to RS 8 czasem nie bedzie za mały?

Oraz oczywiscie surroundy beda potrzebne (moimi faworytami oczywiscie sa Heco aurora 300 lub Kef Q350). Kotś ma przypadkiem (ma możliwość) nagranie i udostepnienia tego obu w tym samych warunkach? ...jesli takie porownanie w ogóle ma sens/bedzie jakkolwiek miarodajne. 

6 godzin temu, OXO napisał:

Ale jesli chodzi o dół - to jak sie spodziewałem - brakuje mi go i to duzo (nawet wbudowany korektor graficzny w ampli nie dawal za wiele, niestety nie znalazlem w nim funkcji Loudness).

Przeglądnąłeś całe menu, zrobiłeś kalibrację Audyssey?

6 godzin temu, OXO napisał:

Oraz oczywiscie surroundy beda potrzebne (moimi faworytami oczywiscie sa Heco aurora 300 lub Kef Q350). Kotś ma przypadkiem (ma możliwość) nagranie i udostepnienia tego obu w tym samych warunkach? ...jesli takie porownanie w ogóle ma sens/bedzie jakkolwiek miarodajne.

nie ma sensu i nie będzie miarodajne, podobnie jak filmiki na YT z "prezentacjami grania" innych głośników

Chyba coś nie do końca dobrze poszło przy pierwszym uruchomieniu i konfiguracji, bo po ponownym uruchomieniu, bez jakichkolwiek zmian nagle zadziałał  EQ. Niskie od razu lepiej, a najlepiej jak siedziałem na podłodze oparty o kanapę. No i tu pewnie wychodzą niedoskonałości akustyki pomieszczenia...

Jeszcze muszę dokupić jakieś lepsze kable, bo na chwilę obecną obciąłem po 50cm ze starego kabla (takie tylko do testów) i ustawić głośniki w miejscach dla nich wyznaczonych.

No i oczywiście dokupić tyły, sub i centralny...

Edytowano przez OXO

Dnia 12.01.2025 o 18:06, OXO napisał:

W jakims poradniku Youtube (albo tu na forum) słyszałem ze centralny mozna pominac, czy jednak warto dac przy takim zestawie?

Podaj to źródło bo tego typu informację i osoby to rozprowadzające trzeba piętnować.

21 godzin temu, OXO napisał:

Polk R500 nareszcie dotarly w calosci :) 

podlaczone do Denon X1800H i zarzuconimi paroma kawałkami Rammstein, Creed, Mettalica symfonicznie - w moim odczuciu, graja rzeczywiscie bardzo detalicznie na srodkowym oraz górnym pasmie. Ale jesli chodzi o dół - to jak sie spodziewałem - brakuje mi go i to duzo

Bo one są za małe. To sa fronty pod kino. Musza być uzupełnione subem.

13 godzin temu, OXO napisał:

No i oczywiście dokupić tyły, sub i centralny...

Szukasz oszczędności.

Na centralny weź Polka z tej promocji Ibood. Warto. Na suba RS12. Surroundy kup tańsze.