Aranda Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia Pytanie do użytkowników Dali Oberon 3 . Jak blisko ściany macie / mieliście ustawione te kolumny? Producent pisze że 20cm od tylenj ściany będzie ok. Mimo BR umieszczonego z tyłu. Rzeczywiście dają radę w takim ustawieniu bez szkody dla dźwięku? Jakie są Wasze doświadczenia? Podobnie czytałem o Q Aqoustic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkk Napisano 5 stycznia Udostępnij Napisano 5 stycznia Producent podaje 5-50 cm. Mam te kolumny, u mnie około 20 cm, jest dobrze. Testuj. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aranda Napisano 6 stycznia Autor Udostępnij Napisano 6 stycznia Dzięki za odzew. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 6 stycznia Udostępnij Napisano 6 stycznia Niezależnie od tego czy BR jest z przodu, z tyłu czy w dół każdy głośnik powinien mieć trochę przestrzeni wokół siebie, to z reguły zdecydowanie poprawia obraz stereo. Najlepiej sprawdź różne warianty ustawienia względem ścian a także kąty „skręcenia” zestawów aż znajdziesz najlepszy wariant dla siebie. Każde pomieszczenie ma inną odpowiedź akustyczną i to też ma duży wpływ na ogólny charakter brzmienia i przestrzeni. 3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 stycznia Udostępnij Napisano 7 stycznia Też wszystko zależy od konkretnego pomieszczenia Moim zdaniem 20 cm w większości przypadków powinno być już okej. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Salon Planeta Dźwięku Napisano 8 stycznia Udostępnij Napisano 8 stycznia Każdy producent najchętniej napisałby, że wokół ich kolumn nie powinno w ogóle być ścian, ale to byłby absurd więc nikt tak nie robi. 20 cm to i tak mało jak na rekomendacje, ale takie reguły w ogóle nie istnieją. W tym wszystkim o bass reflex chodzi generalnie najmniej. Nikt nie wie jak dokładnie zachowają się te kolumny w Twoim pomieszczeniu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aranda Napisano 8 stycznia Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 21 minut temu, Salon Planeta Dźwięku napisał: Każdy producent najchętniej napisałby, że wokół ich kolumn nie powinno w ogóle być ścian, ale to byłby absurd więc nikt tak nie robi. 20 cm to i tak mało jak na rekomendacje, ale takie reguły w ogóle nie istnieją. W tym wszystkim o bass reflex chodzi generalnie najmniej. Nikt nie wie jak dokładnie zachowają się te kolumny w Twoim pomieszczeniu. Zgadzam się. Ale praktyka poszczególnych osób pokazuje że są kolumny które radzą sobie lepiej przy ścianie, gorzej i takie które nie radzą soebie w ogóle. I stąd moje pytanie do tego żeby uzytkownicy dzielili sie swoimi spostrzeżeniami. Bo nawet jeżeli kazdy użytkownik ma inne pomieszczenie ale u 9 na 10 zagrało dobrze 10cm od ściany to znaczy że jest bardzo duża szansa że u mnie zagra również. To jest też to czego mi brakuje w testach kolumn. Że osoba nie sprawdza jak zachowuje się dana kolumna w niestandardowym/ niezalecanym przez producenta położeniu. Czyli np tuż przy ścianie. Jak zmienia się dźwięk? Czy staje się gorszy ale akceptowa;ny czy nie da się słuchać itp. To ważna infromacja zważywszy na to jakie powierzchnie mieszkalne mamy w kraju. Podobnie niezbyt częstop w testach pojawiają się informacje o tym na jaki metraż dedykowana kolumna. Bo to też jedna z wazniejszych informacji. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts