Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry Państwu,

chciałbym zapytać, jaki byłby Wasz wybór, wziąwszy pod uwagę nie tylko jakość audio, ale również wygodę użytkowania, funkcje i coś co bym nazwał perspektywą rozbudowy, czyli w systemie multiroom wolelibyście oprzeć się na produktach yamahy (MusicCast). czy WiiM (cena/jakość/możliwości)?

Napisano

Zdecydowanie AS701 + WiiM Pro Plus.

Wzmacniacz RN800 bazuje na konstrukcji AS501, odpowiednikiem AS701 bylby RN1000.

Patrzac na to trzezwo: 

AS701 ma lepszeego przedwzmacniacza i wzmacniacza od RN800, a WiiM Pro Plus ma lepszego DACa, lepszy transport i duzo przyjemniejsza obsluge (aplikacje) od MusicCasta.

Poza tym zawsze system dzielony (moim zdaniem) bedzie lepszy od urzadzenia All In One :)

Napisano
1 godzinę temu, Lumberjax napisał:

Wzmacniacz RN800 bazuje na konstrukcji AS501, odpowiednikiem AS701 bylby RN1000.

Zarówno R-N800A, jak i R-N1000A bazują na A-S701 :) R-N600A Bazuje na A-S501. 

Odpowiadając na pytanie z tematu - jeśli nie przeszkadza Ci dodatkowe pudełko, to szedłbym w A-S701 z WiiMem :) 

Napisano
2 godziny temu, Lumberjax napisał:

a WiiM Pro Plus ma lepszego DACa, lepszy transport

Tak właśnie w międzyczasie gdzieś przeczytałem, że ten yamahowy PCM5102 to taki podstawowy level.

9 minut temu, Q21 napisał:

Zarówno R-N800A, jak i R-N1000A bazują na A-S701 :) R-N600A Bazuje na A-S501. 

Odpowiadając na pytanie z tematu - jeśli nie przeszkadza Ci dodatkowe pudełko, to szedłbym w A-S701 z WiiMem :) 

Dodatkowe pudełko mi absolutnie nie przeszkadza, natomiast nie jestem zwolennikiem wielu pilotów / kilku apek. Niemniej, pójdę w kierunku systemu dzielonego, a z pokrętłem głośności w AS701 jakoś sobie poradzę ;) .

Serdeczne dzięki za radę!

Napisano
Dnia 8.01.2025 o 19:35, Q21 napisał:

W razie czego zapraszam na wycenę :) Może też jakaś inna opcja zamiast Yamahy bardziej przypadnie Ci do gustu ;) 

Dzięki wielkie, mój entry-level zestaw AS701 + Fyne F502 od wczoraj już wybrzmiewa w salonie , przyznam że nieco jaśniej niż na odsłuchu, ale zrzucam to na garb wielkiego prawie pustego pomieszczenia (50+m2). Czy w Waszej opinii wygrzanie zauważalnie ociepli barwę?
Druga sprawa, że jeszcze nie ma WiiMa, działa na opticalu wzmacniacza z byle jakiego źródła, więc tu też będzie pole do manewru.

Napisano
15 minut temu, Wojciech Dudek napisał:

Dzięki wielkie, mój entry-level zestaw AS701 + Fyne F502 od wczoraj już wybrzmiewa w salonie , przyznam że nieco jaśniej niż na odsłuchu, ale zrzucam to na garb wielkiego prawie pustego pomieszczenia (50+m2). Czy w Waszej opinii wygrzanie zauważalnie ociepli barwę?

To nie takie entry ale już solidny zestaw :)

Dźwięk będzie zależał w największej mierze od kolumn i akustyki. Będzie lepiej kiedy przestrzeń nie będzie pusta.

Napisano

Aż tak dużo się nie zmieni w kwestii sygnatury. Jeśli będziesz dorzucał coś do pomieszczenia, to też się zmieni brzmienie :) Możesz też pokręcić kolumnami, by było mniej góry - od razu będziesz miał wrażenie, że jest cieplej ;) 

Napisano

RN800 jest na bazie AS701 ale sam także wybrał bym AS701 bo

- wzmacniacz zostanie na lata nawet jeśli stream padnie

- wzmacniacze znacznie lepiej trzymaja cene niz takie urzadzenia

- wsparcie Wiim jest na nieco lepszym poziomie, przynajmniej na razie mimo że MusicCast bardzo lubie.

F502 to nie sa jasne kolumny. wcześniejsza produkcja Tannoy XT8F grały jaśniej.

Napisano
Dnia 10.01.2025 o 11:14, Q21 napisał:

Aż tak dużo się nie zmieni w kwestii sygnatury. Jeśli będziesz dorzucał coś do pomieszczenia, to też się zmieni brzmienie :) Możesz też pokręcić kolumnami, by było mniej góry - od razu będziesz miał wrażenie, że jest cieplej ;) 

Domyślam się @Q21, że miałeś na myśli gałkę trebli, ale pokręciłem też kolumnami dosłownie ;) , zwiększyłem trochę rozstawienie, trochę zmieniłem umiejscowienie kolumn i odbiór się już w pewnym stopniu poprawił. Generalnie muszę się wytłumaczyć z mojego wcześniejszego "nieco jaśniej". To nie tak, że zestaw brzmi jasno, po prostu moje subiektywne odczucie po pewnym czasie od odsłuchu no i umiejscowieniu zestawu w zupełnie innym pomieszczeniu wydało mi się nieco jaśniejsze, ale nie jakoś game-changing jaśniejsze :).

Koledzy @Tomasz S., @Webster.brd i @Salon Planeta Dźwięku macie oczywiście pełną słuszność, salon jest dopiero meblowany, ale wiecie jak to jest - są owszem rzeczy ważne (meble), ale są też rzeczy ważniejsze (audio) :) przez co kolejność taka, a nie inna.

Natomiast wracając do tematu, tak jak wspomniał @Piotr Sonido, konfiguracja dzielona zawsze pozostawia większe pole dla późniejszych zmian, więc to na pewno należy traktować in plus. Brakuje mi natomiast jakiegoś interfejsu, który umożliwiłby sterowanie urządzeniem z poziomu urządzenia - źródła. Czy poza HDMI-ARC istnieją takie rozwiązania?

Napisano (edytowany)

Oczywiście się zgadzam. Też niedługo po wprowadzeniu wstawiłem audio do pustego pokoju. :) Między innymi po to budowałem dom, więc też nie mogłem się doczekać :). W miarę zagracania pokoju dźwięk się pewnie poprawi ;). 

Edytowano przez Webster.brd
Napisano
Dnia 11.01.2025 o 12:42, Wojciech Dudek napisał:

Domyślam się @Q21, że miałeś na myśli gałkę trebli, ale pokręciłem też kolumnami dosłownie ;) , zwiększyłem trochę rozstawienie, trochę zmieniłem umiejscowienie kolumn i odbiór się już w pewnym stopniu poprawił. Generalnie muszę się wytłumaczyć z mojego wcześniejszego "nieco jaśniej". To nie tak, że zestaw brzmi jasno, po prostu moje subiektywne odczucie po pewnym czasie od odsłuchu no i umiejscowieniu zestawu w zupełnie innym pomieszczeniu wydało mi się nieco jaśniejsze, ale nie jakoś game-changing jaśniejsze :).

Miałem na myśli właśnie fizyczne pokręcenie kolumnami :)  

Napisano
Dnia 11.01.2025 o 12:42, Wojciech Dudek napisał:

Brakuje mi natomiast jakiegoś interfejsu, który umożliwiłby sterowanie urządzeniem z poziomu urządzenia - źródła. Czy poza HDMI-ARC istnieją takie rozwiązania?

nie. Chyba że stream wbudowany w wzmacniacz. ale pamiętaj że w takim wzmacniaczu kończy się na uruchomieniu i tyle. Ostatnie źródło masz już wybrane.