Rob Sto Napisano Środa o 18:26 Udostępnij Napisano Środa o 18:26 Posiadam amplituner od kilku dni w połączeniu z Klipschami - z zestawienia jestem bardzo zadowolony. Niestety od początku mam jeden problem którego nie mogę rozwiązać. Do amplitunera mam podłączone przez HDMI: - dekoder Canal Plus - box Apple TV - konsolę PS w ustawieniach amplitunera hdmi CEC - ON Niestety amplituner ciągle robi mi psikusy. Jeżeli włączam jedno żródło np. dekoder, ampli włącza dekoder - po 2 sekundach sygnału z dekodera odpala się box i przełącza na box Apple lub podpala box i jeszcze konsola i sygnał zostaje na konsoli. Prawie nigdy nie zostaje na dekoderze. Ilość odpalanych źródeł (dwa czy wszystkie trzy) i to na którym źródle się zatrzyma - jest losowe. Gdy przełączam CEC na OFF - ręczne przełączanie źródeł działa poprawnie. Zmieniałem kable HDMI aby ustalić czy któryś nie robi „zwarcia” - to nie to. Starałem się powyłączać wszystkie dodatkowe funkcje, które podejrzewałem że się mogą „gryźć” - nie pomogło. Mam nadzieję, że ktoś zna rozwiązanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano Środa o 19:19 Udostępnij Napisano Środa o 19:19 Musisz poustawiać też inne urządzenia. Niektóre pozwalają na skonfigurowanie zachowania power on/power off itp. Jeżeli tematu sie nie uda w ten sposób u Ciebie ogarnac to zostaje uniwersalny pilot. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Środa o 19:29 Udostępnij Napisano Środa o 19:29 HDMI CEC jest fajnym standardem (przynajmniej tak było w zamyśle), niestety w wielu przypadkach „żyje własnym życiem”. Spróbuj włączyć sam amplituner i zobacz co się uruchamia razem z nim. To trochę dziwne zachowanie, bo po sygnale On z jednego źródła nie powinny włączać się inne. Możesz spróbować ponownie uruchomić procedurę identyfikowania urządzeń. Wyłącz CEC w amplitunerze, wyjdź z menu, włącz wszystkie urządzenia z CEC, wejdź w menu włącz CEC i wyjdź z menu, amplituner powinien ponownie skanować złącza i identyfikować urządzenia. Jeśli samo wejście/wyjście z menu nie uaktywni procedury możesz jeszcze go wyłączyć i włączyć ponownie - urządzenia powinny być włączone. Tak przynajmniej wygląda procedura w RZ50. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano Środa o 20:16 Udostępnij Napisano Środa o 20:16 Po mojemu CEC i ARC , to samo zło 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob Sto Napisano 4 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 4 godziny temu Dnia 8.01.2025 o 20:29, tomek72 napisał: HDMI CEC jest fajnym standardem (przynajmniej tak było w zamyśle), niestety w wielu przypadkach „żyje własnym życiem”. Spróbuj włączyć sam amplituner i zobacz co się uruchamia razem z nim. To trochę dziwne zachowanie, bo po sygnale On z jednego źródła nie powinny włączać się inne. Możesz spróbować ponownie uruchomić procedurę identyfikowania urządzeń. Wyłącz CEC w amplitunerze, wyjdź z menu, włącz wszystkie urządzenia z CEC, wejdź w menu włącz CEC i wyjdź z menu, amplituner powinien ponownie skanować złącza i identyfikować urządzenia. Jeśli samo wejście/wyjście z menu nie uaktywni procedury możesz jeszcze go wyłączyć i włączyć ponownie - urządzenia powinny być włączone. Tak przynajmniej wygląda procedura w RZ50. Zrobiłem wedle Twojej rady - procedura wyszukiwania zadziałała - ale problem pozostał. Jestem po wstępnej rozmowie z serwisem, w przyszłym tygodniu niestety jedzie na reklamację. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu No trochę dziwne zachowanie, załączając np. Tuner, Net streamer wbudowany w ampli czy BT żeby załączały się wszystkie urządzenia podłączone po HDMI. Ale skoro rozmawiałeś z serwisem to OK, powinni temat ogarnąć albo wymienić na nowy amplituner 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Niestety, im bardziej zaawansowane systemy, tym większa szansa że CEC się na czymś wykrzaczy. Nie wszystkie peryferia mają fajną jasną konfigurację która drobiazgowo opisuje zasady włączania przez inne urządzenie, sterowania innym urządzeniem z dodatkowym menu testowym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts