Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam
Niedawno stałem się posiadaczem Haiku audio selene 6l6. Rozglądam się za małymi monitorami do niego...

Pokój ok. 16m  - sypialnia
Muzyka: Rock (Pink Floyd, Dire Straits itp.) Trochę jezzu...

Źródło:
-Bluesound Node N130 z zasilaczem liniowym od Pd Creative połączone rca wireworld luna

Standy Dali E-600

Celuje w kolumny używane w budżecie ok 4tys. Ogólnie polecane są do Haiku Pylony i sam myślałem o Diamondach 18. Ale poprzedni właściciel wzmacniacza odradził mi je mówiąc że miał, nie grało to najlepiej i sprzedał. Sam grał obecnie na diy.

Poszukałem trochę ofert, mniej więcej w moim budżecie ale nie mam doświadczenia z tymi kolumnami a tym bardziej czasu na wycieczki wszędzie i odsłuchy każdych.

https://www.olx.pl/d/oferta/vienna-acoustics-haydn-CID99-ID13xtwK.html

https://www.olx.pl/d/oferta/quadral-rondo-mk-7-phonologue-CID99-ID13X4S7.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-buchardt-s300-mkii-standy-buchardt-audio-stand-mkii-akceso-CID99-IDWy7KG.html

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-audio-academy-dione-ii-CID99-ID12kxuw.html

A może coś zupełnie innego? 

Liczę na pomoc z waszej strony.
Pozdrawiam

Napisano
10 minut temu, Tomasz G napisał:

Ogólnie polecane są do Haiku Pylony i sam myślałem o Diamondach 18. Ale poprzedni właściciel wzmacniacza odradził mi je mówiąc że miał, nie grało to najlepiej i sprzedał.

Z Haiku znam głównie tranzystory (miałem 2 na własność), lamp słuchałem tylko w salonie audio. Też skreśliłbym Diamond 18, z którym może być zbyt gęsto i miękko. Próbowałbym raczej czegoś szybkiego, twardszego i przejrzystego. Dione II wyglądają na niezłą opcję do lampy (choćby z racji na efektywność), ale z Audio Academy znam tylko podłogowe Phoebe III.

https://www.audiostereo.pl/topic/52526-klub-miłośników-audio-academy/page/311/

(Oczywiście ewentualna odsprzedaż może być trudniejsza.)

Napisano

Skoro odpadają cieplejsze i gęstsze opcje, to Buchardty też bym odpuścił :) To świetne kolumny, ale do jaśniejszych wzmaków. Podobnie może być z Haydnami. Spróbowałbym z Audiovectorami QR1, może Goldy 100 złapiesz w takim budżecie :) 

Napisano

18tki nie sa małymi monitorami :)

To ja tu myslałem żebyś sprawdził Amphion Argon 0 :) Ale Ty szukasz pełno prawnych monitorów.

20 godzin temu, Rafał S napisał:

Też skreśliłbym Diamond 18, z którym może być zbyt gęsto i miękko.

Też tak myślę. Podobnie z Buchardt. To będzie wolne i mdłe granie.. Chyba że ktoś to lubi.

11 godzin temu, Tomasz G napisał:

Tak i też bym na nie stawiał. Nie ma w nich ostrości więc nie zepsujesz melodyjności lampy a grają jednak z pełnią informacji.

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

[MA Gold 100] Tak i też bym na nie stawiał. Nie ma w nich ostrości więc nie zepsujesz melodyjności lampy a grają jednak z pełnią informacji.

To byłby również mój typ z jednym "ale". Selene 6L6 ma chyba 15 watów mocy wyjściowej. A Gold 100 5G - skuteczność 86 dB. Do 16m2 powinno spokojnie wystarczyć, natomiast do większego pomieszczenia i głośniejszego grania szukałbym innych monitorów - czegoś zrobionego stricte pod kątem lampy.

Napisano
Dnia 17.01.2025 o 11:10, Rafał S napisał:

To byłby również mój typ z jednym "ale". Selene 6L6 ma chyba 15 watów mocy wyjściowej. A Gold 100 5G - skuteczność 86 dB. Do 16m2 powinno spokojnie wystarczyć, natomiast do większego pomieszczenia i głośniejszego grania szukałbym innych monitorów - czegoś zrobionego stricte pod kątem lampy.

Tak, to zestawienie nie będzie do dyskoteki. Zdaje się że autor kupując taki wzmak lampowy chyba to przewidział.

Dnia 18.01.2025 o 07:38, Tomasz G napisał:

Dziękuję za pomoc. Mimo większego kosztu niż planowałem zdecyduje się na nie. 

Na które :)

Rozmawialiśmy tu o paru modelach.

Napisano
Dnia 20.01.2025 o 08:03, Piotr Sonido napisał:

Tak, to zestawienie nie będzie do dyskoteki. Zdaje się że autor kupując taki wzmak lampowy chyba to przewidział.

Na które :)

Rozmawialiśmy tu o paru modelach.

Co do głośniejszych odsłuchów jestem tego świadom mam jeszcze 2 inne zestawy w tym Primara a32 z bowersami 803s tam można pozwolić sobie na więcej... ten zestaw raczej ale chillu na koniec dnia z umiarkowaną głośnością...

A co do wyboru byłem zdecydowany na Goldy ale skonsultowałem temat z poprzednim  właścicielem haiku. On trenował go w różnych zestawieniach i polecił mi odsłuchać z Audio Academy ze  względu na wysoką skuteczność. Sam grał na Diy ale podobnych i mówił że to najlepsze połączenie jakie testował. 

Mam blisko podjade ze wzmacniaczem i zobaczę jak to zagra.

Napisano
21 godzin temu, Tomasz G napisał:

Co do głośniejszych odsłuchów jestem tego świadom mam jeszcze 2 inne zestawy w tym Primara a32 z bowersami 803s tam można pozwolić sobie na więcej

Oj nie powiedział bym. Tam przy głośniejszym graniu nie wytrzymasz ilości góry.

Absolutnie odrwotny dzwiek nić w lampie.

21 godzin temu, Tomasz G napisał:

A co do wyboru byłem zdecydowany na Goldy ale skonsultowałem temat z poprzednim  właścicielem haiku. On trenował go w różnych zestawieniach i polecił mi odsłuchać z Audio Academy

Kwestia które. Te kolumny był swego czasu bardzo popularne. Na forach były polecane przez branże czesciej niż Pylony. Mieli bardziej i mniej udane konstrukcje.