Kot Dupa Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu Witam szanowne grono mam problem od kilku dni z tym oto amplitunerem chodzi mi mianowicie ze nie łączy się z żadnym serwerem jeżeli chodzi o radio internetowe. Mam neta z Orange wszystko inne chodzi a radio umarło nie wiem co jest zrobiłem reset pioneera i też nie pomogło zmieniałem kable też lipa niżej zdjęcia jak mam w menu. Proszę o pomoc wieżę w sile internetu. camvideo_4f2f562d.mp4 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowany) Źle ustawiony domyślny serwer DNS. Adres 192.168.1.1 jest adresem Twojego routera (jak domyślna bramka "Default Gateway"). W linii domyślnego serwera DNS powinno albo być Auto, albo musisz ręcznie wpisać adres serwera DNS np. 194.204.152.34 lub zapasowy 194.204.159.1 dla Orange, możesz również poszukać innych serwerów DNS niekoniecznie od Orange. DHCP musi włączone. Edytowano 5 godzin temu przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowany) 50 minut temu, tomek72 napisał: DHCP musi włączone. Tomek, ze względów bezpieczeństwa odradza się korzystać z DHCP, u praktycznie wszystkich liczących się producentów urządzeń sieciowych takie rekomendacje zostały zastosowane. Zdaję sobie sprawę że to wygodne iż uzyskiwanie adresu odbywa się automatycznie dzięki DHCP, ale jeśli miałbym coś dodać do Twojej rady to sugeruje zalogowanie się do swojego routera i tam na podstawie adresu MAC przypisać na sztywno wolny adres dla Pioneera czy innych urządzeń. @Kot Dupa, jeśli powyższe to jakiś problem, to oprocz resetu ustawień sieciowych amplitunera zrób restart swojego routera, to opcja minimum by uzyskać połączenie. Zostaw na próbę DHCP włączone w routerze i Pionku, ale zdecydowanie odradzam używanie tej funkcji. Wyłączenie protokołu DHCP zabezpiecza sieć, uniemożliwiając nieznanym osobom trzecim podłączanie nieautoryzowanych komputerów lub urządzeń do sieci. Edytowano 4 godziny temu przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Słuszna uwaga, sam w swojej sieci mam adresy przypisane na „sztywno” do wszystkich urządzeń. A tutaj nie chciałem rozwijać konfiguracji samej sieci w domowym routerze, nie wiem na ile kolega @Kot Dupa jest obeznany w konfiguracji sieci? 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowany) 1 godzinę temu, Butler napisał: . Wyłączenie protokołu DHCP zabezpiecza sieć, uniemożliwiając nieznanym osobom trzecim podłączanie nieautoryzowanych komputerów lub urządzeń do sieci. To jest takie zabezpieczenie jakbyś zamiast kłódki użył sznurka. 54 minuty temu, tomek72 napisał: Słuszna uwaga, sam w swojej sieci mam adresy przypisane na „sztywno” do wszystkich urządzeń. Koszmar w zarządzaniu siecią... To się właśnie robi na dhcp. @Kot Dupa ustaw 8.8.8.8 jako DNS. Wrzu tu nam jeszcze ipconfig /all z komputera który ma dostęp do internetu w tej sieci. 1 godzinę temu, tomek72 napisał: Źle ustawiony domyślny serwer DNS. Adres 192.168.1.1 jest adresem Twojego routera (jak domyślna bramka "Default Gateway") Nie wiadomo jaki ma router i jak skonfigurowany. Bardzo często bramka robi za DNS. To nie musi być niepoprawna konfiguracja. Pozostaje kwestia tego jakie są ustawienia na tym routerze. Edytowano 3 godziny temu przez PanKlor 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kot Dupa Napisano 24 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 24 minuty temu 4 godziny temu, Butler napisał: Tomek, ze względów bezpieczeństwa odradza się korzystać z DHCP, u praktycznie wszystkich liczących się producentów urządzeń sieciowych takie rekomendacje zostały zastosowane. Zdaję sobie sprawę że to wygodne iż uzyskiwanie adresu odbywa się automatycznie dzięki DHCP, ale jeśli miałbym coś dodać do Twojej rady to sugeruje zalogowanie się do swojego routera i tam na podstawie adresu MAC przypisać na sztywno wolny adres dla Pioneera czy innych urządzeń. @Kot Dupa, jeśli powyższe to jakiś problem, to oprocz resetu ustawień sieciowych amplitunera zrób restart swojego routera, to opcja minimum by uzyskać połączenie. Zostaw na próbę DHCP włączone w routerze i Pionku, ale zdecydowanie odradzam używanie tej funkcji. Wyłączenie protokołu DHCP zabezpiecza sieć, uniemożliwiając nieznanym osobom trzecim podłączanie nieautoryzowanych komputerów lub urządzeń do sieci. Witam robiłem już tak i nie pomogło nic 3 godziny temu, PanKlor napisał: To jest takie zabezpieczenie jakbyś zamiast kłódki użył sznurka. Koszmar w zarządzaniu siecią... To się właśnie robi na dhcp. @Kot Dupa ustaw 8.8.8.8 jako DNS. Wrzu tu nam jeszcze ipconfig /all z komputera który ma dostęp do internetu w tej sieci. Nie wiadomo jaki ma router i jak skonfigurowany. Bardzo często bramka robi za DNS. To nie musi być niepoprawna konfiguracja. Pozostaje kwestia tego jakie są ustawienia na tym routerze. 9 minut temu, Kot Dupa napisał: Witam robiłem już tak i nie pomogło nic Mam tak ustawiony router Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 7 minut temu Udostępnij Napisano 7 minut temu Te obrazki to akurat niewiele wniosly. Nie używać proxy w Pioneerze. W ramach testów: 1. Podłączyć go przez Wifi i sprawdzić czy działa. 2. Sprawdzić czy może cokolwiek odtworzyć z lokalnego zasobu sieciowego np. po DLNA. 3. Wrzucić tutaj ipconfig /all z komputera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kot Dupa Napisano 3 minuty temu Autor Udostępnij Napisano 3 minuty temu 2 minuty temu, PanKlor napisał: Te obrazki to akurat niewiele wniosly. Nie używać proxy w Pioneerze. W ramach testów: 1. Podłączyć go przez Wifi i sprawdzić czy działa. 2. Sprawdzić czy może cokolwiek odtworzyć z lokalnego zasobu sieciowego np. po DLNA. 3. Wrzucić tutaj ipconfig /all z komputera W tym ampli nie ma wi fi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanKlor Napisano 1 minutę temu Udostępnij Napisano 1 minutę temu (edytowany) Fakt, tam była jakaś przystawka. No to punkt 1 sobie odpuść. Dalej zostają 2 i 3. Z tego co widzę to Orange. To jeszcze bym spróbował wyłączyć te cybertarcze czy cos i sprawdził czy pomogło o ile masz taką usługę. Edytowano przed chwilą przez PanKlor Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts