PanKlor Napisano 3 lutego Napisano 3 lutego 1 minutę temu, Fonn napisał: Wielką niewiadomą jest jak ten nowy zagra w tej klasie D czy lepiej od fosi? A jak by napisali, że to AB alby XYZ to już by było wiadomo? Taki NAD robi w klasie D. Odpisz, cytując
Maykel Napisano 3 lutego Napisano 3 lutego 37 minut temu, Fonn napisał: Wielką niewiadomą jest jak ten nowy zagra w tej klasie D czy lepiej od fosi? Moje fosi raczej wyląduje do atmosów Czy te fosi uruchamiają się automatycznie po otrzymaniu sygnału? 37 minut temu, Fonn napisał: Wielką niewiadomą jest jak ten nowy zagra w tej klasie D czy lepiej od fosi? Moje fosi raczej wyląduje do atmosów Czy te fosi uruchamiają się automatycznie po otrzymaniu sygnału? 37 minut temu, Fonn napisał: Wielką niewiadomą jest jak ten nowy zagra w tej klasie D czy lepiej od fosi? Moje fosi raczej wyląduje do atmosów Czy te fosi uruchamiają się automatycznie po otrzymaniu sygnału? 37 minut temu, Fonn napisał: Wielką niewiadomą jest jak ten nowy zagra w tej klasie D czy lepiej od fosi? Moje fosi raczej wyląduje do atmosów Czy te fosi uruchamiają się automatycznie po otrzymaniu sygnału? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 lutego Napisano 3 lutego 6 minut temu, Maykel napisał: Czy te fosi uruchamiają się automatycznie po otrzymaniu sygnału? Tak. Odpisz, cytując
Maykel Napisano 3 lutego Napisano 3 lutego 2 godziny temu, PanKlor napisał: Tak. A ok ale kolega ma mono V3 a jak jest z tymi V3? W sensie żeby użyć do napędzania atmos. Też się same wybudzają. Bo one nie mają przełącznika na auto. Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 3 lutego Napisano 3 lutego Ja pisałem o V3 mono. Jak jest w pozostałych nie wiem. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 4 lutego Napisano 4 lutego Dnia 3.02.2026 o 13:08, lalka napisał: Nowa linia Avr od Arcama . https://www.arcam.co.uk/our-products 15 w końcu ma 9 kanałów. Super Dnia 3.02.2026 o 14:10, Fonn napisał: AVA15 już w klasie D... Dobrze,że jeszcze kupiłem avr11 w AB Właśnie nie wiem czy to nie było do przewidzenia po pojawieniu się amplitunerów JBL. Te produkty zaczęły być zbyt bliźniacze do siebie moim zdaniem. Dnia 3.02.2026 o 14:33, PanKlor napisał: Nie liczyłbym na ART dla obecnych urządzeń. Tak samo wstrzymalbym się z ocenami dopóki nie zostaną wypuszczone. Cześć danych technicznych wygląda dziwnie. Też tak myslę. Bo drugi jest już w AB, trzeci w G. Czyli jakby tak .... normalnie. Też bym się wstrzymał. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Ciekawe jakie będą ceny , ale patrząc że podstawka ma 9x klasę D to patrzyłbym na AVA25 Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Kubakk napisał: Ciekawe jakie będą ceny , ale patrząc że podstawka ma 9x klasę D to patrzyłbym na AVA25 Co Wam ta klasa Do zrobiła? ARCAM dropped some exciting news at ISE with three AV Amplifiers (AVA15, AVA25, and AVA35), a 16-channel AV Processor (AVP45), and two power amplifiers (PA4 and PA9). These look sooooo much better than all previous Arcam models. Let me know your thoughts on the new lineup. The new Radia AV models combine the Radia Series’ distinctive industrial design with the power and control expected of ARCAM AV equipment. Black casework, yellow accents, and high-resolution 6.5” color displays give each model a bold, confident presence, while the ARCAM Radia App makes setup, presets, and streaming straightforward. All models support Dolby Atmos and DTS:X, with the AVA25, AVA35, and AVP45 also supporting Auro-3D. Connectivity includes Bluetooth 5.4 with Auracast, HDMI (including HDMI eARC), and high-resolution streaming via Apple AirPlay, Google Cast, Spotify Connect, TIDAL Connect, and Qobuz Connect. All handle up to 24-bit / 192kHz audio and are Roon Ready. The AVA15, AVA25, AVA35 and AVP45 support Dirac Live Active Room Treatment (ART) - alongside Dirac Live Room Correction and Dirac Live Bass Control - enabling advanced system-wide optimization that goes beyond traditional room correction. By actively coordinating all speakers, ART improves bass control, timing, and overall clarity. Combined with ARCAM’s precision engineering, it optimizes the system for the listening environment, allowing music and movies to play with their full impact. Alongside the AV amplifiers and 16-channel processor, ARCAM has announced two Radia Series power amplifiers, scheduled to arrive shortly after the AVAs and AVP later this year. The PA4 delivers four channels of efficient Class D amplification, ideal for driving height, surround, or second zone speakers, while the PA9 provides nine channels of Class G power, optimized for efficiency, low distortion, and confident headroom on demand. RADIA AMPLIFIERS: AVA15: £2,599 / €2,999 / USD $4,500 Delivers twelve channels of processing for music and movies. Supports immersive setups such as 7.1.2 or 5.1.4, with flexible speaker assignment for additional subwoofers, height, or surround speakers and full Dolby Atmos and DTS:X playback. AVA25: £4,499 / €4,999 / USD $5,500 Provides nine channels of Class AB amplification at 100W, enabling controlled performance for larger rooms or demanding speakers. Supports Dolby Atmos, DTS:X, and Auro-3D, with Zone 2 output for multi-room setups and a substantial toroidal linear power supply for stable, consistent power. AVA35: £5,999 / €6,999 / USD $7,000 Features nine channels of Class G amplification, twice the efficiency of Class AB, giving more usable power on demand. ARCAM’s signature Class G technology delivers controlled, precise performance and consistent output across the full dynamic range. Supports Dolby Atmos, DTS:X, and Auro-3D, with Matrix Channel Assignment for flexible speaker configurations and the same high-performance DAC architecture as ARCAM’s stereo systems. RADIA AV PROCESSORS: AVP45: £5,299 / €5,999 / USD $6,000 Acts as a command center with sixteen channels of decoding, including Dolby Atmos, DTS:X, Auro-3D, and IMAX Enhanced. Balanced outputs provide clean signal, and Matrix Channel Assignment allows flexible speaker setups. It pairs with external amplification, including ARCAM’s PA9 Class G amplifier, and includes Zone 2 output for multi-room integration. RADIA POWER AMPLIFIERS: PA4: £899 / €999 / USD $1,500 Provides four channels of Class D amplification from a 1U slimline chassis, designed to expand any Radia AV system. Pairs perfectly with the AVA15, AVA25, and AVA35, delivering clean, confident power to height, surround, or second zone speakers. PA9: £3,499 / €3,999 / USD $5,000 Delivers nine channels of Class G amplification, optimized for efficiency, low distortion, and confident headroom on demand. Developed to partner the AVP45 processor, the PA9 provides controlled, effortless power across all channels, enabling high-channel immersive setups to perform at their best. *US pricing based on current exchange rates. 1 Odpisz, cytując
MASX Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu Wiadomo, że nikt nie wie jak te apmli będą grały, ale jakiegoś mocnego regresu to raczej się nie spodziewam. Czy warto czekać na nowe AVA25/35, czy może to dobra okazja na zakup AVR31? Czy ART jest warte dopłaty do nowej serii? Na dobrą sprawę mojemu AVR10 nic nie brakuje ale kusi już na zmiany ; ) Odpisz, cytując
Butler Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Pomijając aspekty dźwiękowe, ja tu widzę spory progres w ergonomii obsługi. Spory animowany ekran na froncie i menu nawigacyjne. Arcam do tej pory nie bardzo był pod tym kątem przyjazny. Edytowano 3 godziny temu przez Butler Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 17 minut temu, MASX napisał: Czy ART jest warte dopłaty do nowej serii? Dużo zależy od tego co już masz w sensie adaptacji akustycznej i pomieszczenia. Jak to dedykowana salka z pułapkami basowymi I pełna adaptacja, 4 subami to pewnie bym się zastanawiał. Jak system w pokoju dziennym to uważam, że jak najbardziej warto bo daje Ci to możliwości które z powodu WAF albo i samego pomieszczenia są po prostu niedostępne. Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeśli ktoś jest na zakupie to warto w promce kupić avr11 Jak się arcama ustawi to potem niewiele się już zmienia , ja odpalam jedynie postprocesing na kino jak chce mieć mocniejszy efekt. Odpisz, cytując
MASX Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) 23 minuty temu, PanKlor napisał: Dużo zależy od tego co już masz w sensie adaptacji akustycznej i pomieszczenia. Jak to dedykowana salka z pułapkami basowymi I pełna adaptacja, 4 subami to pewnie bym się zastanawiał. Jak system w pokoju dziennym to uważam, że jak najbardziej warto bo daje Ci to możliwości które z powodu WAF albo i samego pomieszczenia są po prostu niedostępne. Salon z kuchnią nie salka. Nawet ciężko to salonem nazwać ; ) 3,4m szerokości 2,4m do kanapy rozstawiłem sobie 5.1.2. Kuchnia za plecami około 12m2. Kilka piankowych paneli za frontami. Tragedii nie ma. Front i centralny mam na MA Gold 5g i tak myślałem czy im czegoś mocniejszego by się nie przydało. Takie jednoosobowe kino. Edytowano 2 godziny temu przez MASX Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Piankowe panele na 20 - 150 Hz (tam działa ART) nie mają praktycznie żadnego wpływu. W przypadku ART warto mieć więcej subów lub głośników swobodnie schodzących do 50 Hz. Chociaż oczywiście deklarują, że zadziała też w systemie stereo. Odpisz, cytując
Recommended Posts