Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 28.01.2025 o 13:58, Fonn napisał:

Mam tv Sony kld 9005 4 k 100htz  czy brak hdmi 2.1 nie będzie miało wpływu na obraz,podają,że 5 obsługuje 4k60htz 

nie będzie miało.

Dnia 29.01.2025 o 21:14, Fonn napisał:

Tak zrobię, czekam na jakieś promo bo na razie cenią po ok 11kzł a szykuje się już nowa seria 

skąd wiesz?

13 godzin temu, Fonn napisał:

Tyle,że ma być. 

Kto Ci to mówił?

Napisano
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

nie będzie miało.

skąd wiesz?

Kto Ci to mówił?

Info od osoby związanej z dystrybucją ale i tak można się przecież domyślić,że to kwestia niedługiego czasu bo ta seria avr ma już swoje lata a design jest widzicie jaki...kojarzący się z serią Alpha z lat 90 tych ... 

Myślę, że pujdą w duże wyświetlacze coś ala Jbl albo seria Radia.

Napisano

Tak jak na początku design Arcama mnie skutecznie odpychał to po czasie przyznam, że coś ma w sobie i chętnie bym go nabył - niech tylko ceny stopnieją, a z tym chwilowo ciężko  (na pewnej niemieckiej stronce stawkę na avr11 nawet delikatnie podnieśli - być może to na potrzeby późniejszej "wielkiej "obniżki). NAD T778 też się twardo trzyma.

Napisano
25 minut temu, lion napisał:

Tak jak na początku design Arcama mnie skutecznie odpychał to po czasie przyznam, że coś ma w sobie i chętnie bym go nabył - niech tylko ceny stopnieją, a z tym chwilowo ciężko  (na pewnej niemieckiej stronce stawkę na avr11 nawet delikatnie podnieśli - być może to na potrzeby późniejszej "wielkiej "obniżki). NAD T778 też się twardo trzyma.

Też czekam na lepszą cenę :)

Napisano
Dnia 31.01.2025 o 10:02, Fonn napisał:

Info od osoby związanej z dystrybucją ale i tak można się przecież domyślić,że to kwestia niedługiego czasu bo ta seria avr ma już swoje lata a design jest widzicie jaki...kojarzący się z serią Alpha z lat 90 tych ... 

Myślę, że pujdą w duże wyświetlacze coś ala Jbl albo seria Radia.

To że się zmieni na Radia jest pewne. Ale w środku będzie pewnie to samo. Tylko nowy soft.

Pytam bo zdaje się że gość z Arcama który był na AVS właśnie mówił że nie będzie na razie kiedy go o to zapytali. On jest z UK zdaje się ale podstawy jeszcze kojarze :)

Natomiast zainteresowałeś mnie.

Napisano
4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To że się zmieni na Radia jest pewne. Ale w środku będzie pewnie to samo. Tylko nowy soft.

Pytam bo zdaje się że gość z Arcama który był na AVS właśnie mówił że nie będzie na razie kiedy go o to zapytali. On jest z UK zdaje się ale podstawy jeszcze kojarze :)

Natomiast zainteresowałeś mnie.

Pewnie na jakiś najbliższych targach coś napomkną o nowych modelach

Napisano
Dnia 3.02.2025 o 12:31, Fonn napisał:

Pewnie na jakiś najbliższych targach coś napomkną o nowych modelach

No jestem ciekaw.

Podobno poprzednia linia dostała aktualizację i teraz SA30 bazuje na nowym sofcie który przyszedł z Radia.

Może jednak amplitunery to dostaną. Dla samego żółtego paseczka zmieniać? Zwłaszcza że teraz raczej jest czas przecen nie wzrostów cen. No ale zainteresowałeś mnie, będę to śledził.

• 1 month later...
Napisano

Dokonałem jednak zakupu Arcama avr11, już domnie jedzie  i w związku z tym mam pytanie czy kolumny efektowe wystarczą z niższej półki firmy  stx w cenie 560zł za parę czy jednak popełnię profanację...

Jako,że mocno nadwyrężyłem tym zakupem budżet niechciałbym dużo na te tyły wydać,kable też z uwagi na większą długość chyba kupię jakieś z entry lewel.

Napisano

U mnie na tyle grają ponad 20 letnie jbl-e i robią robotę , jak budżet się kończy to lepiej kupić cokolwiek by się cieszyć surroundem niż nic - jak będzie Ci przeszkadzać jakość to za jakiś czas wymienisz

Napisano
2 godziny temu, Fonn napisał:

Dokonałem jednak zakupu Arcama avr11, już domnie jedzie  i w związku z tym mam pytanie czy kolumny efektowe wystarczą z niższej półki firmy  stx w cenie 560zł za parę czy jednak popełnię profanację...

Nie popełnisz. 

Napisano
2 godziny temu, Fonn napisał:

Jako,że mocno nadwyrężyłem tym zakupem budżet niechciałbym dużo na te tyły wydać,kable też z uwagi na większą długość chyba kupię jakieś z entry lewel.

Gratulacje, daj później znać jak wrażenia. Ps. gdzie kupowałeś?

Napisano
20 godzin temu, lion napisał:

Gratulacje, daj później znać jak wrażenia. Ps. gdzie kupowałeś?

Z Germani :)

Jaką aplikacje trzeba zainstalować na fonie żeby obsługiwać Tidala na tym avr11 oczywiście poza Tidalem?

Napisano
17 godzin temu, lion napisał:

Jest dostępna apka MusicLife

Po ostatniej aktualizacji już nie jest dostępna apka MusicLife. Także obsługa przez apkę TIDAL.

Napisano
4 godziny temu, lion napisał:

A to sorki.. jesli update pozwala na korzystanie bezpośrednio z tidal to super.

Na iphonie musiałem usunąć i zainstalować Tidal i zrestartować telefon, żeby zadziałał Tidal connect. Wcześniej tylko Airplay działał.
Ale w końcu działa. 

Napisano

Avr 11 dotarł ,no kawałek sprzętu, na żywo wygląda świetnie. 

Pierwsze kroki idą ciężko, trzeba będzie trochę nad tym posiedzieć i rozkminiać...na tą chwilę zapach nowosci w salonie :)

szkoda,że nieda się kabli z widełkami zapiąć...bo moje furutechy takie mają,no ale zostają w końcówce mocy,na tą chwilę tryb stereo, praca jako preamp.

Trochę kłopot z subem bo na tą chwilę pracuje po wysokim sygnale z końcówki czyli integry,jak zapodam sygnał z avr to w trybie dorekt wyjście suba w avr nie działa...tak to rozwiązali

Napisano
9 godzin temu, Fonn napisał:

jak zapodam sygnał z avr to w trybie dorekt wyjście suba w avr nie działa...tak to rozwiązali

Powinno działać również w trybie Direct pod warunkiem że na wejściu będzie sygnał LFE czyli ścieżki 5.1, 7.1 itd. Ścieżek 2.1 jeszcze nie spotkałem, jak już DD 2.0 czyli bez LFE dlatego również w PCM 2 kanałowym w trybie Direct nie będzie sygnału na LFE, natomiast w trybie stereo jak ustawisz odcięcie na frontach sygnał poniżej trafi do subwoofera czyli 2.1

Napisano
4 godziny temu, tomek72 napisał:

Powinno działać również w trybie Direct pod warunkiem że na wejściu będzie sygnał LFE czyli ścieżki 5.1, 7.1 itd. Ścieżek 2.1 jeszcze nie spotkałem, jak już DD 2.0 czyli bez LFE dlatego również w PCM 2 kanałowym w trybie Direct nie będzie sygnału na LFE, natomiast w trybie stereo jak ustawisz odcięcie na frontach sygnał poniżej trafi do subwoofera czyli 2.1

Ok mnie zależy właśnie też na stereo z cd ,czyli będą frąty plus sub w direct .

Trochę brzęczy to trafo...W integrze mam dwa toroidalne i praktycznie są niesłyszalne ale obudowa to grube alu,avr 11 to blaszanka z otworami.

Napisano
52 minuty temu, Fonn napisał:

Nie, w trybie Direct przy sygnale na wejściu 2 kanałowym (CD) subwoofer Ci nie zagra, jak przełączysz z Direct na stereo i w ustawieniach będziesz miał odcięte fronty na np. 80Hz to wszystko poniżej trafi do subwoofera i amplituner zrobi z 2 kanałów system 2.1. Direct działa „wprost” to co na wejściu to i na wyjściu, czyli jak 2 na wejściu to 2 na wyjściu, jak 5.1 to 5.1.

Napisano
6 godzin temu, tomek72 napisał:

Nie, w trybie Direct przy sygnale na wejściu 2 kanałowym (CD) subwoofer Ci nie zagra, jak przełączysz z Direct na stereo i w ustawieniach będziesz miał odcięte fronty na np. 80Hz to wszystko poniżej trafi do subwoofera i amplituner zrobi z 2 kanałów system 2.1. Direct działa „wprost” to co na wejściu to i na wyjściu, czyli jak 2 na wejściu to 2 na wyjściu, jak 5.1 to 5.1.

Kurde to słabo...z tym subem, bo nawet jak bym chciał teraz ciągnąć dalej sygnał po wysokim z końcówki i cinczem z amplitunera to te dwa sygnały chyba będą robiły jakieś przesunięcie szybkości sygnału do suba,defektów ciężko to pogodzić. 

Napisano
10 godzin temu, Fonn napisał:

Trochę brzęczy to trafo...W integrze mam dwa toroidalne i praktycznie są niesłyszalne ale obudowa to grube alu,avr 11 to blaszanka z otworami.

W moim AVR 5 tez trafo bardzo brzęczało i wydawało mi się, że już nic tego nie zmieni. Okazało się, że problemem były zasilacze impulsowe wpięte w tą samą listwę. Przepiąłem Arcama pod inne gniazdo bezpośrednio ze „ściany” i cisza. 
Co do głośników to tak jak opisywałem porównując Anthema mrx 540 z AVR 5 w innym poście to zawsze będzie zmiana na plus jak podłączysz lepszej klasy głośniki. Np wcześniej miałem na tyle Tagi Harmony TAV S i było Ok. Jednak po wymianie na Cabasse Alcyone jako surround i atmos nastąpiła spora poprawa, głównie w przestrzenności dźwięku. 
Finalnie kupiłeś super sprzęt kalibruj, ustawiaj i ciesz się dźwiękiem. 
pozdrawiam