Skocz do zawartości

Subwoofer do zestawu na Tonsilach

Moorph

Recommended Posts

Hej,
Mam zestaw poskladany z roznych komponentow:
Amplituner AVR-X2800H, kolumny Tonsil Bolero 200, satelity i centralny Tonsil Siesta.
Pokoj w ktorym to dziala to otwarta na kuchnie i przedpokoj przestrzen 6,8m na 4,2m.
Glowne miejsce odbioru - tworzy sie - bedzie mniej wiecej w srodku pokoju (sofa) zwrocona w kierunku krótszej  sciany.

Do zestawu chcialbym dolozyc sobwoofer zeby miec cos wiecej z KD i troche podciagnac muzyke.
Na razie przed oczymia mi stawal Klipsch r-115sw, ale przegrywa ze swoim rozmiarem. Troche ponizej stawal Klipsch r-112sw, albo Klipsch Klipsch R-120SW. Dwa pierwsze tez juz tylko w zasadzie uzywki albo szczesliwe trafy.

Co byscie polecili do tego co juz mam (nie biorac pod uwage zmiany salonu na wiekszy ;) )?

Budzet o ktorym myslalem to +/- 2k.

L.

W zasadzie zeby byla masa to planowalem membrane 12'.

Svs pro jaki i rp1000 - to jednak wiekszy wyjazd poza ~2k.

A czy svs sb1000 ogarnie taka przestrzen czy moze lepsze warunki da mi klipsch r-12sw?

Jakims super wymagajacym odbiorca nie jestem i myslalem o uzupelnjeniu dolu do muzy, acz teraz tez gra fajnie - a moze KD przez suba wiele zyskac.

SB1000 bez Pro jest trochę słabszy od Pro i nie posiada aplikacji do sterowania suba i DSP.

Jeżeli chodzi o stereo to taki sb1000 ogarnie. Jak ma być dobrze kinowo to jednak rp1000sw i to najlepiej dwie sztuki. Wszystko jest kwestia punktu odniesienia i wymagań. Generalnie jeden subwoofer to za mało zeby było naprawdę dobrze. No i KD bez suba to nie kino. 

Z tańszych konstrukcji możesz popatrzeć jeszcze na Heco 30A i Magnata RS12. Przy czym to są jednak konstrukcje o klasę gorsze niż Klipsch RP1000 i SVS.

Edytowano przez PanKlor

Wielkość membrany to jeden z kluczowych parametrów zespołu głośnikowego, ale niekoniecznie decyduje o rozmachu i potencjale jakim sub może się wykazać. Moc która może przyjąć głośnik też może być myląca ze względu na skuteczność oraz klasę wzmacniacza.

Reasumując, nie sugeruj się za mocno wielkością membrany, 10" to już nie jest wcale mało. Podobnie moc, nie zawsze więcej musi oznaczać od razu lepiej bo producenci podają dane techniczne często wg. kryteriów które nie są w pełni miarodajne.

Widzę, że wprowadziłem lekkie zamieszanie. Sama średnica membrany to nie wszystko bo liczy się jeszcze jej skok itp. Butler wspomnial o mocy oraz skuteczności jako innych istotnych parametrach. Dlatego sugeruje skupić się na tym co konkretny sub potrafi wyprodukować (SPL i zakres częstotliwości) a nie jaka jest wielkosc membrany.Jeżeli miejsce jest problemem jak pisałeś wyżej to szukaj konstrukcji zamkniętych. Z drugiej strony one wymagaja więcej mocy więc żeby osiągnąć w kinie podobny efekt jak z BR to trzeba kupić droższy/wyższy model. 

Bas to ciężki temat do okiełznania. Odpowiedź pomieszczenia jest trudna do przewidzenia, przynajmniej dla osoby, która nigdy nie liczyła modów itd. choć te kalkulatory to i tak bardzo uproszczony temat. Co do membran to świetnym przykładem na to jak bardzo liczy się wypadkowa wszystkich czynników konstrukcji jest JL Audio D110, który przy membranie 10 cali i ogromnym skoku gra gęsto i nisko. Gdybyś szukał wyceny do porównania to zapraszam do kontaktu. 

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Klipsch średnio sobie radzi w stereo jeśli tego też szukasz a zdaje sięże tak. Tu lepiej sobie sprawdzi SVS SB2000 albo REL HT1205

Czy to znaczy ze bedzie gorzej w stereo niz mam teraz - bez suba wcale?

Czy moze nie bedzie tak duzego skoku jakosci w stereo jak bedzie widziane w KD?

Z 2-giej strony brak suba - jak czytam - najwiecej bruzdzi w KD gdzie bez  niego ponoc jest juz wogole slabo...

Tak pytam bo zaczynam juz troche sie mieszac w tym co piszecie (pewnie wiele osob dochodzi do tego momentu ;)  )

Nie ma co kombinować, sprawa jest prosta. Do kina najlepiej kupić suba z BR, są tańsze i mocniejsze niż swoje zamknięte odpowiedniki. Ale do muzyki nie zawsze się nadadzą bas może być zbyt przeciągający i mniej precyzyjny. Jak Ci zależy na godnym uzupełnieniu także do muzyki w stereo (bo kolumny frontowe uznasz za niewystarczające), to szukaj suba zamkniętego bez BR, ale będzie drożej by uzyskać rozmach opcji pierwszej.

Jeden sub - czy to w kinie czy stereo - nie zapewni Ci równego pasmia, nie ma szans. Powodem jest wpływ pomieszczenia tzw. mody. Zależnie od proporcji oraz długości ścian, jedne częstotliwości będą podbijane, a inne wycofane. Dublowanie/potrajanie/quatro subów ma na celu ograniczenie a nawet wręcz wyeliminowanie tego zjawiska. Tylko po to i aż po to.