Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Przeglądam od dłuższego czasu to oraz inne zagraniczne fora jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Potrzebuję porady w wyborze amplitunera i głośników atmos. Posiadam obecnie system składający się z:

Amplituner: Yamaha v385

Fronty: Magnat Signature 503

Kolumna centralna: Magnat Signature center 53

Surround: Magnat Supreme 102

Sub: Magnat Supreme 202A

Planuję rozbudować system do konfiguracji 5.1.2 i obecnie zastanawiam się, czy w powyższej konfiguracji kolumn lepiej sprawdzi się Yamaha V6A czy Denon X2800h. Użytkowanie: telewizja/muzyka/kino 10/40/50%. Źródłem filmów będzie streaming oraz PC dla bezstratnych ścieżek DolbyTrueHD, DTS MA itd. Pokój 16m2 w bloku i jestem zadowolony z obecnego zestawu, ale po zmianie frontów z Magnatów Supreme 202 na obecne 503 mam wrażenie, że granie jest zbyt jasne w połączeniu z Yamahą. Na 202 nie było takiego efektu, ale być może wynika to z wyższej klasy kolumn. Basu jest wystarczająco i nie planuję zmiany subwoofera na chwilę obecną. Odnośnie akustyki pomieszczenia na ścianie za sofą znajdują się 3 duże absorbery akustyczne, a na podłodze gruby dywan.

Jako uzupełnienie systemu będę potrzebować dwóch niewielkich kolumn atmos, które będą zamontowane na uchwytach nad sofą. Tutaj zastanawiam się nad CA minx 12, a może wystarczy budżetowa opcja w postaci głośników instalacyjnych typu taga tos-215? Na kolumny chcę wydać do 600-700 złotych.

Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie

Pozdrawiam!

Napisano

Do Magnata Signature lepiej Denon X 1800/2800 kwestia ceny.

Supreme grają znacznie ciemniejszym dźwiękiem ale dla samych surroundów to nie wybierał bym Yamahy.

Te Minx są bardzo często wybierane właśnie w tym celu.

Dobra opcja.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. X1800h jest obecnie 550 złotych tańszy od X2800h i pójdę w tym kierunku. Wybierając tańszy amplituner mogę nieco dołożyć do kolumn atmos i zwiększyć budżet do 1k złotych. Czy w tym budżecie można znaleźć coś kompaktowego o nieco szerszym paśmie przenoszenia, np. od 100 Hz? Minx 12 zaczyna się wg specyfikacji od 150Hz.

Napisano
1 godzinę temu, Maciek51 napisał:

Wybierając tańszy amplituner mogę nieco dołożyć do kolumn atmos i zwiększyć budżet do 1k złotych. Czy w tym budżecie można znaleźć coś kompaktowego o nieco szerszym paśmie przenoszenia, np. od 100 Hz?

Osobiście aż tak bym się nie przejmował w kwestii Atmosów. Większe modele to też raczej okolice tysiąca, ale za sztukę, kompaktowe też zazwyczaj nie są. W bdb cenie mamy Polk Legend L900, ale nie jestem pewien jak z ich montażem na suficie. 

Co do ampli, rozważ też Marantza Stereo 70S :)

Napisano
16 godzin temu, Maciek51 napisał:

Jako uzupełnienie systemu będę potrzebować dwóch niewielkich kolumn atmos, które będą zamontowane na uchwytach nad sofą. Tutaj zastanawiam się nad CA minx 12, a może wystarczy budżetowa opcja w postaci głośników instalacyjnych typu taga tos-215?

Ja u siebie jako sufitowe mam TAGA TOS-415, wybrałem je ze względu na łatwość montażu, w Atmos się sprawdzają, zaproponowane Polk Legend 900 są pewnie też dobre, ale uwaga są 4ohm, a spadek mają do 2.8ohm, co prawda w efektowych głośnikach nie występują bardzo niskie częstotliwości jednak nie wiadomo czy przy dużej głośności nie będą powodowały uruchamiania zabezpieczeń amplitunera i nie będziesz zmuszony do przełączenia go na tryb 4ohm co wiąże się ze spadkiem mocy.

Napisano

Odebrałem wczoraj wszystkie elementy układanki, tj. Denona X1800h, przewody i jako głośniki atmos wziąłem Tagi TOS 215. Zestaw gra świetnie, szczególnie przednie kolumny grają znacznie przyjemniejszym dla ucha dźwiękiem. Pojawiło się znacznie więcej basu oraz środka pasma a ostre wysokie tony zniknęły. Subwoofer jest sterowany przez amplituner w lepszy sposób przez co nie wyłącza się co chwilę przy cichszych scenach jak to miało miejsce w przypadku Yamahy.

Tagi grają fajnym czystym dźwiękiem z dużą ilością wysokich tonów potęgujących efekt przestrzenny.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!