Maciek51 Napisano Poniedziałek o 19:43 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:43 Witam, Przeglądam od dłuższego czasu to oraz inne zagraniczne fora jednak nie mogę znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Potrzebuję porady w wyborze amplitunera i głośników atmos. Posiadam obecnie system składający się z: Amplituner: Yamaha v385 Fronty: Magnat Signature 503 Kolumna centralna: Magnat Signature center 53 Surround: Magnat Supreme 102 Sub: Magnat Supreme 202A Planuję rozbudować system do konfiguracji 5.1.2 i obecnie zastanawiam się, czy w powyższej konfiguracji kolumn lepiej sprawdzi się Yamaha V6A czy Denon X2800h. Użytkowanie: telewizja/muzyka/kino 10/40/50%. Źródłem filmów będzie streaming oraz PC dla bezstratnych ścieżek DolbyTrueHD, DTS MA itd. Pokój 16m2 w bloku i jestem zadowolony z obecnego zestawu, ale po zmianie frontów z Magnatów Supreme 202 na obecne 503 mam wrażenie, że granie jest zbyt jasne w połączeniu z Yamahą. Na 202 nie było takiego efektu, ale być może wynika to z wyższej klasy kolumn. Basu jest wystarczająco i nie planuję zmiany subwoofera na chwilę obecną. Odnośnie akustyki pomieszczenia na ścianie za sofą znajdują się 3 duże absorbery akustyczne, a na podłodze gruby dywan. Jako uzupełnienie systemu będę potrzebować dwóch niewielkich kolumn atmos, które będą zamontowane na uchwytach nad sofą. Tutaj zastanawiam się nad CA minx 12, a może wystarczy budżetowa opcja w postaci głośników instalacyjnych typu taga tos-215? Na kolumny chcę wydać do 600-700 złotych. Z góry dziękuję za wszystkie rady i sugestie Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano Wtorek o 06:44 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:44 Do Magnata Signature lepiej Denon X 1800/2800 kwestia ceny. Supreme grają znacznie ciemniejszym dźwiękiem ale dla samych surroundów to nie wybierał bym Yamahy. Te Minx są bardzo często wybierane właśnie w tym celu. Dobra opcja. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek51 Napisano Wtorek o 09:00 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 09:00 Dziękuję za odpowiedź. X1800h jest obecnie 550 złotych tańszy od X2800h i pójdę w tym kierunku. Wybierając tańszy amplituner mogę nieco dołożyć do kolumn atmos i zwiększyć budżet do 1k złotych. Czy w tym budżecie można znaleźć coś kompaktowego o nieco szerszym paśmie przenoszenia, np. od 100 Hz? Minx 12 zaczyna się wg specyfikacji od 150Hz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano Wtorek o 11:11 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:11 1 godzinę temu, Maciek51 napisał: Wybierając tańszy amplituner mogę nieco dołożyć do kolumn atmos i zwiększyć budżet do 1k złotych. Czy w tym budżecie można znaleźć coś kompaktowego o nieco szerszym paśmie przenoszenia, np. od 100 Hz? Osobiście aż tak bym się nie przejmował w kwestii Atmosów. Większe modele to też raczej okolice tysiąca, ale za sztukę, kompaktowe też zazwyczaj nie są. W bdb cenie mamy Polk Legend L900, ale nie jestem pewien jak z ich montażem na suficie. Co do ampli, rozważ też Marantza Stereo 70S Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano Wtorek o 12:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:17 16 godzin temu, Maciek51 napisał: Jako uzupełnienie systemu będę potrzebować dwóch niewielkich kolumn atmos, które będą zamontowane na uchwytach nad sofą. Tutaj zastanawiam się nad CA minx 12, a może wystarczy budżetowa opcja w postaci głośników instalacyjnych typu taga tos-215? Ja u siebie jako sufitowe mam TAGA TOS-415, wybrałem je ze względu na łatwość montażu, w Atmos się sprawdzają, zaproponowane Polk Legend 900 są pewnie też dobre, ale uwaga są 4ohm, a spadek mają do 2.8ohm, co prawda w efektowych głośnikach nie występują bardzo niskie częstotliwości jednak nie wiadomo czy przy dużej głośności nie będą powodowały uruchamiania zabezpieczeń amplitunera i nie będziesz zmuszony do przełączenia go na tryb 4ohm co wiąże się ze spadkiem mocy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts