Skocz do zawartości

Streamer Arcam, Cambridge, Wimm czy coś innego ?

rosskar

Recommended Posts

12 minut temu, Eltanianin napisał:

Dołączam do dyskusji, bo widzę u Ciebie relatywnie podobny zestaw.
Mam Arcam'a A5 + MA Bronze 6. Przy doborze źródła dźwięku, naturalnym wyborem powinien być STS.
I dlatego w pierwszej kolejności go wypróbowałem.
Niestety w moim przypadku nie sprawdził się.
Dźwięk był jak przez kilka koców., nie przez jeden. 😛 Głucho i cała scena, jakby taka klucha. Po za tym funkcjonalność licha.
Skończyło się na CXN v2 (series2) i według mnie zgrywa się to całkiem fajnie. też kolorem mi do niczego nie pasuje, ale, kolor nie gra ;) Każdy element zestawu mam w innym kolorze, tak wyszło 😛
Funkcjonalność CXN v.2 oceniam na bardzo wysoką (zarządzanie bibliotekami lokalnymi, dostęp do utworów, prezentacja tytułów etc + obsługa usług streamingowych i radia int, wiele innych),a jeszcze lepiej, względem STS, wręcz w "kosmicznej skali" oceniam brzmienie CXN v2.
Wiadomo, są na pewno lepsze streamery, ale nie za około 4000zł.
Połączenie relatywnej detaliczności dźwięku Arcama i lekko ocieplonego CXNv2, ale nie na tyle ocieplonego, by rozmyć szczegółowość wzmacniacza, dało w moim przypadku fajne połączenie / uzupełnienie.

Przy okazji, jak się sprawuje CD5?
Też go testowałem, ale odpadł niemal natychmiast, bo nie dawał możliwości odtwarzania plików *flac, według podziału na katalogi / albumy. Odtwarzał całą zawartość "po kolei"  wg. sobie znanego porządku. Na domiar złego nie wyświetlał tytułów utworów, tylko same numery. "track 1, Track 2...."

Dzięki za cenne informacje. 

Odnośnie CD, nie mam uwag, natomiast przy zakupie kierowałem się tylko i wyłącznie odtwarzaniem płyt CD, nie korzystam z USB i tytuły utworów też nie były dla mnie istotne - chyba czytałem Twoje uwagi przed zakupem na forum :) 

Edytowano przez rosskar

1 godzinę temu, rosskar napisał:

Dzięki za cenne informacje. 

Odnośnie CXN, to nie wiem, czy v2, jeszcze jest dostępny na rynku pierwotnym, ale CXN 100 jest równie udaną konstrukcją, ja jednak przy wyborze, mimo że "100" obsługuje 32 bit 768kHz, czyli teoretycznie pozwala na odtwarzanie plików lepszej jakości, to zdecydowałem się na v2, ( 24 bit 192kHz), bo nie chciałem rozjaśniać zestawu, a tych 32 bit-owych plików, po za jakimiś audiofilskimi próbkami, to i tak nie ma. dodatkowo, do v2 dodany jest pilot, który okazał się, że obsługuje niektóre funkcje Arcama, (standby, głośność , mute), i  mimo, że w większości steruje się tym streamerem z poziomu apki, to podstawowe funkcje wygodniej jednak "tradycyjnym" pilotem. Nawisem mówiąc, ten pilot od CXN jest bardzo solidny,  i "fajny do ręki" w przeciwieństwie, do tego, od Arcama.

Co, do CD5, jeśli nie korzystasz z bibliotek lokalnych, to faktycznie można pominąć dysfunkcjonalność USB.
Ja szukając urządzenia dla siebie, zwracałem też uwagę na tę obsługę, bo mam spore archiwum we *flac i CXN wspaniale, to ogarnia; ( mam podłączone równocześnie dwa dyski: 1TB HDD oraz 0.5TB SSD).
CXN V2 ma 3 gniazda USB 2.0 i każde nadaje się do podłączenia  dysku z bibliotekami muzyczny. Jedno domyślnie służy do wpięcia odbiornika Wi-Fi, ale dowolnie można te gniazda wykorzystać. 
Fajnie, że, te moje spostrzeżenia, (mimo że z punktu zwykłego słuchacza muzyki, nie znawcy audio),  na temat Arcamów, się komuś przydają.
Pozdrawiam.

ps. Co, do Chińczyków, oni szaleją z funkcjonalnością, nie do końca do codziennego wykorzystania, oraz z numerycznymi parametrami, które w praktyce nie koniecznie muszą przekładać się na jakość dźwięku, a to przecież jest istotą tego wszystkiego.  Osobiście nie polecałbym chińszczyzny, ze względu na powyższe plus, to, że są to "młode" na rynku firmy, i nie wiadomo, jak się będą zachowywać w przyszłości... obsługa po sprzedażowa, np. upgrade itp.

Edytowano przez Eltanianin

18 minut temu, Eltanianin napisał:

Odnośnie CXN, to nie wiem, czy v2, jeszcze jest dostępny na rynku pierwotnym, ale CXN 100 jest równie udaną konstrukcją, ja jednak przy wyborze, mimo że "100" obsługuje 32 bit 768kHz, czyli teoretycznie pozwala na odtwarzanie plików lepszej jakości, to zdecydowałem się na v2, ( 24 bit 192kHz), bo nie chciałem rozjaśniać zestawu, a tych 32 bit-owych plików, po za jakimiś audiofilskimi próbkami, to i tak nie ma. dodatkowo, do v2 dodany jest pilot, który okazał się, że obsługuje niektóre funkcje Arcama, (standby, głośność , mute), i  mimo, że w większości steruje się tym streamerem z poziomu apki, to podstawowe funkcje wygodniej jednak "tradycyjnym" pilotem. Nawisem mówiąc, ten pilot od CXN jest bardzo solidny,  i "fajny do ręki" w przeciwieństwie, do tego, od Arcama.

Co, do CD5, jeśli nie korzystasz z bibliotek lokalnych, to faktycznie można pominąć dysfunkcjonalność USB.
Ja szukając urządzenia dla siebie, zwracałem też uwagę na tę obsługę, bo mam spore archiwum we *flac i CXN wspaniale, to ogarnia; ( mam podłączone równocześnie dwa dyski: 1TB HDD oraz 0.5TB SSD).
CXN V2 ma 3 gniazda USB 2.0 i każde nadaje się do podłączenia  dysku z bibliotekami muzyczny. Jedno domyślnie służy do wpięcia odbiornika Wi-Fi, ale dowolnie można te gniazda wykorzystać. 
Fajnie, że, te moje spostrzeżenia, (mimo że z punktu zwykłego słuchacza muzyki, nie znawcy audio),  na temat Arcamów, się komuś przydają.
Pozdrawiam.

ps. Co, do Chińczyków, oni szaleją z funkcjonalnością, nie do końca do codziennego wykorzystania, oraz z numerycznymi parametrami, które w praktyce nie koniecznie muszą przekładać się na jakość dźwięku, a to przecież jest istotą tego wszystkiego.  Osobiście nie polecałbym chińszczyzny, ze względu na powyższe plus, to, że są to "młode" na rynku firmy, i nie wiadomo, jak się będą zachowywać w przyszłości... obsługa po sprzedażowa, np. upgrade itp.

Też wole sprawdzone rozwiązania i Cambridge cały czas mi chodzi po głowie. Widziałem do kupienia CXN 1 V2 w super stanie w salonie w Krakowie, ale miałem w zeszłym tygodniu wyjazd służbowy i jak wróciłem to się sprzedał w ten sam dzień. Zastanawiałem się nawet chwilę nad Eversolo DMP A6, tylko tutaj bardziej ze względu że podoba mi się ten wyświetlacz :) 

12 minut temu, rosskar napisał:

Eversolo DMP A6, tylko tutaj bardziej ze względu że podoba mi się ten wyświetlacz :) 

Eversolo są ładne. Choć  CXN-om niczego nie brakuje. Korzystać będziesz i tak w 90% z apki. w 10% z ewentualnego pilota bo CXNowski się zgrywa ze Arcamem. Na wyświetlacz czasem zerkniesz, a z czasem coraz mniej będziesz nań zwracać uwagę, bo się ...opatrzy.
Dźwięk, jak to ze sobą gra, to test istota... Przynajmniej, tak mi się wydaje.

Teraz sobie przypominam, że jeden z odsłuchów porównawczych  tego CXN 2 v2 i STS robiłem właśnie z moim A5 i podłączonymi, właśnie  MA  B 500. No i ten CXN wypadł tak rewelacyjnie, że na niego "zachorowałem" ;)
"100ka" gra nieco jaśniej, ale nie można powiedzieć, czy lepiej, czy gorzej, dostaniesz pewnie jezcze więcej detalu, ale Arcamy są już szczegółowe....więc,  to już  kwestia gustu i czy zależy Ci na jeszcze dokładniejszej analizie, czy wolisz dodać nie co ciepła, nie tracąc istotnie z walorów analitycznych A15tki.

Wybór należy, do Ciebie.  Jestem ciekaw....

8 minut temu, Eltanianin napisał:

Eversolo są ładne. Choć  CXN-om niczego nie brakuje. Korzystać będziesz i tak w 90% z apki. w 10% z ewentualnego pilota bo CXNowski się zgrywa ze Arcamem. Na wyświetlacz czasem zerkniesz, a z czasem coraz mniej będziesz nań zwracać uwagę, bo się ...opatrzy.
Dźwięk, jak to ze sobą gra, to test istota... Przynajmniej, tak mi się wydaje.

Teraz sobie przypominam, że jeden z odsłuchów porównawczych  tego CXN 2 v2 i STS robiłem właśnie z moim A5 i podłączonymi, właśnie  MA  B 500. No i ten CXN wypadł tak rewelacyjnie, że na niego "zachorowałem" ;)
"100ka" gra nieco jaśniej, ale nie można powiedzieć, czy lepiej, czy gorzej, dostaniesz pewnie jezcze więcej detalu, ale Arcamy są już szczegółowe....więc,  to już  kwestia gustu i czy zależy Ci na jeszcze dokładniejszej analizie, czy wolisz dodać nie co ciepła, nie tracąc istotnie z walorów analitycznych A15tki.

Wybór należy, do Ciebie.  Jestem ciekaw....

Jak znajdę czarnego/srebrnego CXN to pewnie się skuszę, zależy czy coś na dniach się pojawi bo chciałem w tym miesiącu zamknąć temat. Szary Cambridge nie przejdzie, mam w domu architektkę więc kwestia kolorów nie jest taka prosta :)

Zastanawiam się  jak nie CXN to iść w MXN (tutaj widziałem czarny kolor) czy wybrać jakiś inny streamer, stąd moje pytanie na forum, z propozycją kilku modeli, które znalazłem i wydały mi się ciekawe.

Edytowano przez rosskar

16 minut temu, rosskar napisał:

Jak znajdę czarnego/srebrnego CXN to pewnie się skuszę, zależy czy coś na dniach się pojawi bo chciałem w tym miesiącu zamknąć temat. Szary Cambridge nie przejdzie, mam w domu architektkę więc kwestia kolorów nie jest taka prosta :)

- współczynnik żony, to powinien być jeden z parametrów w specyfikacji audio :D
Z czarnymi może być problem na rynku pierwotnym, Srebrne, To chyba też była jakaś limitowana seria.

MXN, też słuchałem, i też był zacznie lepszy brzmieniowo i pod względem funkcjonalności  od STS .  V2 wygrał przede wszystkim ze względu na lepszą funkcjonalność. Fajniej, też wygląda, od "pudełka"- MXN. Choć, też teoretycznie V2 ma lepsze układy od MXN.
MX... i CX... u producenta to dwie różne grupy / klasy produktów - CX... - teoretycznie wyższa.