Skocz do zawartości

Samoczynne włączanie się amplitunera yamaha RX-V4A

Szib

Recommended Posts

Widzę że chyba się tu trochę namieszało, temat to "Samoczynne włączanie się amplitunera yamaha RX-V4A" więc rozumiem że amplituner sam się włącza, załącza, uruchamia z czuwania. Nie wyłącza podczas użytkowania, chyba że autor źle napisał i chodziło mu o wyłączanie czyli rzecz zupełnie odwrotną. Sądząc po wpisach część kolegów zinterpretowała że amplituner sam się wyłącza podczas grania. Ja zgodnie z brzmieniem tematu rozumiem że sam się włącza - uruchamia z czuwania do pracy. @Szib możesz doprecyzować czy chodzi o włączanie czy wyłączanie? Bo zdecydowanie koledzy @maciek72 i @Piotr Sonido zinterpretowali że sam się wyłącza podczas pracy.

Jeżeli temat jest prawidłowo napisany sprawdzałeś co radziłem tj. uruchamianie z WiFi, Bluetoth i jak pisał kolega @gizmo wyłączyć na próbę CEC?

Edytowano przez tomek72

Spróbuj wyłączyć HDMI CEC na wszystkich urządzeniach, odłączyć je na chwilę od zasilania, a następnie włączyć ponownie i aktywować CEC na wszystkich urządzeniach.

To spowoduje reset tabeli podręcznej urządzeń CEC i zainicjowanie jej ponownie. Miałem podobne problemy i poniższa metoda je rozwiązywała.

Dokładnie mówiąc, u mnie czasami po włączeniu konsoli Xbox, amplituner nie włączał się automatycznie wraz z telewizorem i konsolą.
Albo czasami po wyłączeniu konsoli, telewizor i amplituner też się wyłączał, ale po kilku sekundach amplituner włączał się ponownie.

Sprawdź także, czy nie masz włączonej opcji HDMI Standby Trough w trybie Auto(Eco), jeśli Twój amplituner ma taką opcję.
Od pewnej wersji firmware, mam z nią problem na swoim Onkyo TX-RZ50 - musiałem przełączyć  ją z Auto(Eco) na Auto, żeby wszystko działało poprawnie.

Edytowano przez Etharr