czoix Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego Cześć, Za jakiś czas będę musiał wybrać zestaw do nowego domu - salon, otwarta przestrzeń z aneksem jadalnym i kuchennym (35m + kuchnia 20). Chcę wybrać między klasycznym stereo z kolumnami podłogowymi lub zestawem 5.1, który będzie służył do filmów i muzyki (po przełączeniu na stereo). Pytanie czy warto inwestować w tym budżecie ok 10 tys w 5.1 czy zostać przy niezłym stereo i na tym oglądać również tv / netflixy itp. Do tej pory używam w mniejszym pokoju 25m RCD-M41 DAB+ Polk Audio S20E i przewody Wilson 4mm. Są utwory, gdzie ten zestaw robi duże wrażenie. Słucham wielu gatunków muzyki tj. rock, pop, jazz, sporo polskiego starego rocka. Polk audio są bardzo dynamiczne, czasem trochę ostre ale ogólnie raczej szukałbym coś w ten deseń czyli żywe kolumny i w miarę ciepła jednostka sterująca. Jeśli stereo to myślałem nad podłogowymi Monitor Audio Bronze 500 lub Polk Audio S60E - ale jaki amplituner stereo ? opcje połączenia z siecią muszą być. Jeśli 5.1 to nie mam pojęcia - jestem na etapie projektowania wnętrza więc jeszcze mogę ukryć przewody choćby pod wylewką. Dzięki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmnich Napisano 7 lutego Udostępnij Napisano 7 lutego (edytowany) 57 minut temu, czoix napisał: Cześć, Za jakiś czas będę musiał wybrać zestaw do nowego domu - salon, otwarta przestrzeń z aneksem jadalnym i kuchennym (35m + kuchnia 20). Chcę wybrać między klasycznym stereo z kolumnami podłogowymi lub zestawem 5.1, który będzie służył do filmów i muzyki (po przełączeniu na stereo). Pytanie czy warto inwestować w tym budżecie ok 10 tys w 5.1 czy zostać przy niezłym stereo i na tym oglądać również tv / netflixy itp. Do tej pory używam w mniejszym pokoju 25m RCD-M41 DAB+ Polk Audio S20E i przewody Wilson 4mm. Są utwory, gdzie ten zestaw robi duże wrażenie. Słucham wielu gatunków muzyki tj. rock, pop, jazz, sporo polskiego starego rocka. Polk audio są bardzo dynamiczne, czasem trochę ostre ale ogólnie raczej szukałbym coś w ten deseń czyli żywe kolumny i w miarę ciepła jednostka sterująca. Jeśli stereo to myślałem nad podłogowymi Monitor Audio Bronze 500 lub Polk Audio S60E - ale jaki amplituner stereo ? opcje połączenia z siecią muszą być. Jeśli 5.1 to nie mam pojęcia - jestem na etapie projektowania wnętrza więc jeszcze mogę ukryć przewody choćby pod wylewką. Dzięki. Dobrze dobrane stereo zrobi robotę. Przez kilka lat mialem Polk Audio S50E + Onkyo 8270 bardzo fajne polaczenie. Teraz naturalnym wyborem to Polk Audio S60E + Onkyo 8470 lub streamer + wzmacniacz np. Eversolo A6 gen 2 / WiiM ultra + m3si, lub dodatkowy DAC na AKM np smsl d400 pro. Edytowano 7 lutego przez tmnich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Jeżeli KD nie gra pierwszych skrzypiec , to Marantz Cinema 70 lub starsze 1710 , 1711 , 1608 , 1609 ,1506 , 1508 I wzmacniacz , z możliwością robienia za końcówkę mocy ( lub sama końcówkę mocy) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego Nikt Ci tu nie powie co masz wybrac. To jedynie Ty i grono Twoich domowników macie podjąc tę decyzję. Nie znamy Twoich potrzeb i Was. Nie zgadzam się że dobrze dobrane stereo zrobi robotę. Bedzie znacznie lepiej od TV, będzie super muzyka, będzie mozna się delektować. Ale Matrix, Gwiezdne wojny czy Władca pierscieni bez dzwieku różnych kanałów no to nie. Wiem że zajechało geriatrią ale to przykłady starych klasyków. Film Everest odbierasz kompletnie inaczej na znakomitym stereo i przecietnym kinie. Kiedy sniezyca otacza cie czujesz jakbys tam był. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmnich Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 44 minuty temu, Piotr Sonido napisał: Nie zgadzam się że dobrze dobrane stereo zrobi robotę. Bedzie znacznie lepiej od TV, będzie super muzyka, będzie mozna się delektować. Ale Matrix, Gwiezdne wojny czy Władca pierscieni bez dzwieku różnych kanałów no to nie. Wiem że zajechało geriatrią ale to przykłady starych klasyków. Film Everest odbierasz kompletnie inaczej na znakomitym stereo i przecietnym kinie. Kiedy sniezyca otacza cie czujesz jakbys tam był. Taki system ma prawo zrobić różnice tylko w jednym przypadku, a mianowicie wtedy kiedy kwotę 10k pomnożysz x razy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Kluczynski Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego 2 godziny temu, Piotr Sonido napisał: Nikt Ci tu nie powie co masz wybrac. To jedynie Ty i grono Twoich domowników macie podjąc tę decyzję. Nie znamy Twoich potrzeb i Was. Nie zgadzam się że dobrze dobrane stereo zrobi robotę. Bedzie znacznie lepiej od TV, będzie super muzyka, będzie mozna się delektować. Ale Matrix, Gwiezdne wojny czy Władca pierscieni bez dzwieku różnych kanałów no to nie. Wiem że zajechało geriatrią ale to przykłady starych klasyków. Film Everest odbierasz kompletnie inaczej na znakomitym stereo i przecietnym kinie. Kiedy sniezyca otacza cie czujesz jakbys tam był. Zgadzam się z tobą całkowicie Piotrze. Ale mnie do filmików całkowicie wystarcza stereo, nie potrzebuje tych wszystkich dźwięków wokoło. No gdyby można było do zwykłego stereo podłączyć głośnik centralny, by poprawić czasem zrozumialosc mowy. Bardzo podoba mi się nawet w samym stereo jak oglądam wyścig formuły 1, i ten dźwięk jadącego bolidu wydobywają y się z jednej kolumny, a za chwilę inny bolid w drugiej kolumnie. Nie słuchałem nigdy na dobrym zestawie kina domowego, pewnie brzmi jeszcze lepiej. Choć czasem wkurza mnie jak ktoś szuka czegoś wyłącznie do poprawy dźwięku z TV, i na siłę chce się go odgonić od soundbar, a w zamian pchają go do stereo. Do samej tv i filmów dobry soundbar będzie lepszy od nawet dobrego stereo, jeśli ktoś oczekuje tych wszystkich dodatkowych efektów. Jeśli jednak ktoś oprócz tv będzie więcej niż 50% używał sprzętu do słuchania muzy to wtedy stereo może, a nawet powinno sprawdzić się lepiej. Nie każdego stać na to by mieć zestaw do kina domowego i dodatkowy wzmacniacz lub końcówkę mocy, by słuchać w stereo, co było by najlepszym wyjściem. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tmnich Napisano 8 lutego Udostępnij Napisano 8 lutego (edytowany) 1 godzinę temu, Tomasz Kluczynski napisał: Do samej tv i filmów dobry soundbar będzie lepszy od nawet dobrego stereo, jeśli ktoś oczekuje tych wszystkich dodatkowych efektów. Naprawdę 🤔 ??? Autor wątku wyraźnie napisał, że oprócz muzyki będzie oglądał Tv i netflix oraz budżet około 10k. Teraz chwilę o bardzo popularnej usłudze streamingu. Każdy streaming = kompresja. czyli średnio bitrate 10x mniejszy niż z blue-ray, to samo dotyczy osadzonego dźwięku w tych filmach i serialach. Nie będę się rozpisywał o kodekach i zmiennym bitrate ABR w netflix. W załączniku kilka informacji, zakładam, że znanych. Inwestując w bardzo budżetowe kino domowe, w którym podstawowym źródłem będzie netflix, jakość będzie co najwyżej bardzo średnia…. Na pewno pamiętacie kilka lat temu finał serialu gry o tron, gdzie był odtwarzany publicznie i jakie było rozczarowanie jak widzieli tylko ciemna plamę… to właśnie kompresja. Reasumując, żeby móc korzystać w pełni zalet z systemu tzw. kina domowego to budżet musi być wielokrotnie większy. Edytowano 8 lutego przez tmnich Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Dnia 8.02.2025 o 11:19, tmnich napisał: Taki system ma prawo zrobić różnice tylko w jednym przypadku, a mianowicie wtedy kiedy kwotę 10k pomnożysz x razy. nie prawda Dnia 8.02.2025 o 13:34, Tomasz Kluczynski napisał: Zgadzam się z tobą całkowicie Piotrze. Ale mnie do filmików całkowicie wystarcza stereo, nie potrzebuje tych wszystkich dźwięków wokoło. No gdyby można było do zwykłego stereo podłączyć głośnik centralny, by poprawić czasem zrozumialosc mowy. Rozumiem i szanuję. Ja właśnie potrzebuje. Kiedy pamiętam pierwszy raz usłyszałem gwiezdne wojny w HD w domowym systemie u kogoś zakochałem się. Potem zaczałem to sam sprzedawać i każdy kolejny stary film brzmiał na nowo. Przeleciałem filmografie jeszcze raz I tak właśnie Panie @czoix mówiłem. My w zakresie czy wybrać kino czy stereo nie doradzimy To Wasza decyzja. A potem jak najbardziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 lutego Udostępnij Napisano 10 lutego Cześć Ogółem wybór stereo/KD zależy - jak napisał Piotr, od Ciebie Jeśli będziesz oglądał głównie filmy i seriale, a muzyka będzie od czasu do czasu grała w tle - to moim zdaniem KD będzie lepsze. Jeśli film będzie raz na dwa weekendy, a głównie muzyka - to analogicznie, szedłbym w stereo Co do zestawów, opcji będzie dużo, więc się wstrzymam z polecaniem na razie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts