Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witaj mam w planach kupienie kina domowego jak wyżej im taniej to lepiej ale bez przesady.
pokój 20m2 wcześniej korzystałem z soundbara którego dostałem w prezencie a jeszcze wcześniej 10 lat miałem stare kino domowe yamaha jakaś nie pamiętam już modelu.

Na razie wstępnie wybrałem taki zestaw Denon AVR-X2800H DAB+sub Klipsch R-120SW+Taga Harmony TAV-606 v.3 i tak przy okazji jakbym chciał dołożyć dwa sufitowe głosniki atmos[lub te półkowe czy jak one się zwą] to jakie i czy do tego denona się da bo nie wiem tak naprawdę. Do tego dochodzą jakie kable do tego zestawu?

Wypadłem z tematu kin domowych wiec wiadomo.

Głównie zastosowanie :filmy kinoman oraz okazyjnie słuchanie muzyki.

Edytowano przez kosiarz66 Rier
Zmiany
Napisano
1 godzinę temu, kosiarz66 Rier napisał:

Na razie wstępnie wybrałem taki zestaw Denon AVR-X2800H DAB+sub Klipsch R-120SW+Taga Harmony TAV-606 v.3 i tak przy okazji jakbym chciał dołożyć dwa sufitowe głosniki atmos[lub te półkowe czy jak one się zwą] to jakie i czy do tego denona się da bo nie wiem tak naprawdę. Do tego dochodzą jakie kable do tego zestawu?

słuchałeś tego amplitunera i głośników?, porównywałeś z innymi w podobnym budżecie? czy po prostu tak sobie założyłeś

X2800 obsługuje Dolby Atmos i możesz go wykorzystać w konfiguracji 5.1.2 (czyli 2 sufitowe Atmos - nie zwą się one półkowe), zgodnie ze sztuką mają być na suficie, natomiast można do tego wykorzystać małe głośniki - monitory zwane półkowymi, ale są też gotowe do montażu na suficie, niekoniecznie wymagające zabudowy w suficie podwieszanym bądź kucia otworów

kable z miedzi OFC, unikaj OFC-CCA bądź CCA czyli aluminium powlekane miedzią, przekrój dla frontów (jak dasz pełnozakresowe) 2,5-4mm² dla efektowych 1,5-2,5mm², ale mniej niż 1,5mm² nie stosuj

Napisano
8 minut temu, tomek72 napisał:

słuchałeś tego amplitunera i głośników?, porównywałeś z innymi w podobnym budżecie? czy po prostu tak sobie założyłeś

Osobiście personalnie wole denona wiec dlatego na niego wybór poszedł co do głośników nie słuchałem założyłem że będę ok w tym  budżecie.
Są najbardziej popularne wiec chyba mogą być ok no chyba że są jakieś lepsze  i też nie kosztują worki siana.

Napisano

Miałem TAGA 606SE (do dziś zostały 2 na surround back i dokupiłem 2 na surround) z Onkyo TX-NR686 grały jak na cenę poprawnie, ale jak to mówią w miarę jedzenia apetyt rośnie. Co do lepsze / gorsze warto po prostu posłuchać jak zagrają z danym amplitunerem, ja jak zmieniłem ampli to zmieniłem zaraz głośniki na frontach bo z Marantz-em SR-5013 brakowało im dołu szczególnie w stereo w direct - Marantz grał bardziej równo - nie podkreślał zbytnio dołu. Ale to są gusta i guściki. W nowych w tej cenie chyba trudno znaleźć im konkurencję - chociaż nie wiem, trzeba by poszukać, ale to już pewnie zrobiłeś i posłuchać / porównać w salonie.

Napisano
19 godzin temu, kosiarz66 Rier napisał:

Na razie wstępnie wybrałem taki zestaw Denon AVR-X2800H DAB+sub Klipsch R-120SW+Taga Harmony TAV-606 v.3

no to nie za 10k. To znacznie tańszy system.

Jak masz 10k to możesz iść w lepsze kolumny i sub.

Natomiast słuszne pytanie jak system ma być kinowy to wystarczą monitory z lepszymi subami.

Na przykład Bronze 100 + FX + center i 2x SVS SB1000 albo 2xREL HT1003.