Skocz do zawartości

Jaką funkcję spełnia ten element na maskownicy subwoofera?

Koluś

Recommended Posts

Cześć forumowicze!

Zwracam się do was z może trochę nietypowym pytaniem, mianowicie wie ktoś do czego służy element na maskownicy subwoofera zaznaczony na zdjęciu? I czy po zamontowaniu na subwoofer powinien on się znajdować na górze czy na dole? Tak i tak pasuje.

20250212_151209.jpg

7 minut temu, Koluś napisał:

20250212_155327.jpg

Czyli w tym subie nie spełnia żadnej funkcji 🤭

Może być tak, że firma ma jeszcze jakieś inne suby z wentylacją z przodu i w nich jest stosowana taka maskownica,  a żeby nie podwyższać kosztów produkcji stosują tę maskownicę w każdym lub większości swoich modeli.

Oczywiście zgaduję, bo na otwór technologiczny w detalu jakim jest ramka maskownicy to mi nie wygląda. 

Nie przejmuj się tym, śpij spokojnie 😉

10 minut temu, Butler napisał:

Strzelam że wystające logo jest na korpusie.

Ale logo zasłaniane maskownicą miałoby sens, najczęściej na maskownicach też przyklejają labelkę. 😉

Edytowano przez DiBatonio

@Koluś a zmierz te odległości od krawędzi i zobacz, czy są równe, czy któraś szersza.

Wtedy będziesz wiedział,  gdzie ta pianka ma być. 

IMG_20250212_160907.jpg

6 minut temu, Butler napisał:

Wydaje mi się jakby ta pianka miała być do dołu, chyba zbliżona do rozstawu stopek, to jedyne co mi do głowy przychodzi. Ale po co? Nie wiem. Żeby kurzu z podłogi nie zaciągało? Może coś z elektrostatyką? Ot, ciekawostka.

O, może i to 😉

2 minuty temu, Koluś napisał:

Membrana jest idealnie na środku frontu, nie uwzględniając tej błyszczącej góry, która po założeniu maskownicy i tak jest odsłonięta. Może faktycznie jest tak jak @Butler napisał, bo pianka idealnie pasuje miedzy stopki. 

Membrana tak, ale zobacz maskownice od strony gdzie jest pianka,  tam wycięcie na głośnik już nie jest symetryczne względem ramki maskownicy.

Więc tak, jak założę maskownicę pianką do góry wtedy ta pianka jest tuż nad membraną, a jak założę pianką do dołu wtedy nachodzi na membranę, więc raczej jednak musi być pianką do góry. Może to taka osłona, żeby membrana mniej kurzu łapała? Bo jest dosyć spora szpara między ramką maskownicy a obudową suba, a jak się spojrzy od góry to pianką zrównuje się z topem suba.