Skocz do zawartości

[9m2] Stereo z kolumnami pasywnymi zamiast Elac Connex ( do ~3000 zł)

d00

Recommended Posts

Cześć,
mam pokoik swój odsłuchowy - dość mały, bo jedynie 9m2.
Układ jak na screenie poniżej (zielonym zaznaczony mniej więcej punkt odsłuchu - okolice łóżka oraz dywanu).

Aktualnie posiadam Elac Connex (DCB41). Grają całkiem w porządku, ale zastanawiam się, czy nie zagrałoby coś lepiej - osobno wzmacniacz/amplituner + kolumny pasywne w kwocie do 3000 zł?
W sensie - czasem mam wrażenie, że brakuje mi szczegółowości, efektu żywych instrumentów, szerszej sceny - szczególnie biorąc pod uwagę muzykę, jaką słucham.

Bardzo lubię słuchać muzyki instrumentalnej, gdzie są żywe instrumenty, dużo ballad lat 70-80-90', solówek gitarowych, wokal z przodu, trochę akustyki zdarza się i jazzu (saksofon lubię).
Nie słucham hip-hopu, za dużo elektronicznej muzyki itp.

Przykład nutki, która często mi gra: https://www.youtube.com/watch?v=idE1lsqG2Vc

Ostatnio ogarnąłem sobie HD600 do komputera i podoba mi się to jak grają.
Aktualnie źródłem Connexów jest u mnie Apple TV z Apple Music przez HDMI ARC + Tidal przez WiiM Mini.

Zastanawiałem się nad WiiM Amp + jakieś kolumny. Wiadomo, nic potężnego, bo pokój mały.
A może w mojej kwocie nie da się nic ogarnąć lepszego od tych Connexów?
Oczywiście w grę wchodzi sprzęt używany.

Całość będzie nadal współgrała z TV, więc fajnie gdyby wzmak/ampliturner posiadał ARC (najlepiej eARC).

Dzięki z góry za pomoc.

pokoj.jpg

Edytowano przez d00

26 minut temu, Q21 napisał:

KEFy też fajna opcja, moim zdaniem bardziej pasują do WiiMa niż MA, czy Magnat, które są jaśniejsze. Warto też sprawdzić Argon Audio SA1 Mk2 lub SA2, moim zdaniem lepsza barwa w brzmieniu :) 

WiiM Amp + KEF Q350 w porównaniu do ELAC Connex - usłyszę różnicę w skoku jakości grania?
Skoro mam WiiM Mini do streamingu, to chyba SA1 MK2/SA2 mi tutaj pasuje najbardziej. Tym bardziej, że mają ARC. Podobno cieplejsze granie i naturalniejsze niż WiiM Amp (gdzieś wyczytałem, że bardziej analityczny od SA1 MK2/SA2)? Chciałbym granie jak najbardziej podobne do tego jak źródło wyszło ze studia, bez tuningów. Naturalność, szeroka scena, lekkie uczucie obecności muzyków w pokoju. 

Edytowano przez d00

17 minut temu, bulbulator1 napisał:

Q350 postawiłem w pokoju 14m² i musiałem trochę pokombinować (okablowanie, ustawienie, zatykanie portów BR) by okiełznać buczenie/wzbudzanie basu. 

Nie wiem, czy to odpowiedni kierunek do jeszcze mniejszego pomieszczenia 

Może tak być… hm.
Zatem pewnie zostawić póki co Connex, a stereo lepsze ogarnąć, jak zbuduję dom? 😁 

6 godzin temu, d00 napisał:

WiiM Amp + KEF Q350 w porównaniu do ELAC Connex - usłyszę różnicę w skoku jakości grania?

Różnica będzie, czy jakościowa - ciężko określić. 

Skoro mam WiiM Mini do streamingu, to chyba SA1 MK2/SA2 mi tutaj pasuje najbardziej.

SA2 to SA1 MK2 ze streamingiem :) 

Chciałbym granie jak najbardziej podobne do tego jak źródło wyszło ze studia, bez tuningów.

Brzmi jak Pylony Pearl w takim razie, ale nie przychodzi mi teraz do głowy super naturalny wzmacniacz w tym budżecie. Też bym sugerował się stricte gustem, nie studiem ;) Bo wtedy można pójść w monitory odsłuchowe. U nas są np. Soundrite SB26 :) 

22 godziny temu, d00 napisał:

Dzięki.
A co powiesz o KEF Q350 + WiiM AMP?

Bardzo fajne zestawienie. Tylko szukałeś czegoś bardziej otwartego? KEFy też są cieple. Łagodne w górnych rejestrach.

18 godzin temu, d00 napisał:

No właśnie pytanie czy takiej jakiej szukasz,.

Pylon Pearl moim daniem na pewno nie. To liniowe granie ale za łagodne.

Dnia 16.02.2025 o 16:45, d00 napisał:

W sensie - czasem mam wrażenie, że brakuje mi szczegółowości, efektu żywych instrumentów, szerszej sceny - szczególnie biorąc pod uwagę muzykę, jaką słucham.

Jeśli to jest nadal aktualne.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Bardzo fajne zestawienie. Tylko szukałeś czegoś bardziej otwartego? KEFy też są cieple. Łagodne w górnych rejestrach.

No właśnie pytanie czy takiej jakiej szukasz,.

Pylon Pearl moim daniem na pewno nie. To liniowe granie ale za łagodne.

Jeśli to jest nadal aktualne.

A Argon SA1 MK2 + KEF Q350? Albo Argon SA1 MK2 + Dali Oberon 3?
Który z nich zagra lepiej pod emocjonalne, balladowe granie we współpracy z Argon SA1 MK2?

Zastanawiam się, czy jest w Rzeszowie gdzieś opcja posłuchać takich zestawów (porównać z WiiM Amp) - będę musiał podzwonić.

Pokój to jednak 10.70m2 jak dokładnie policzyłem. Nie 9m2.

Dnia 17.02.2025 o 12:15, d00 napisał:

Chciałbym granie jak najbardziej podobne do tego jak źródło wyszło ze studia, bez tuningów. Naturalność, szeroka scena, lekkie uczucie obecności muzyków w pokoju. 

Aby to osiągnąć to niestety trzeba iść w troszkę inne sprzęty i to raczej używane, bo będzie wtedy taniej.

20 godzin temu, d00 napisał:

A Argon SA1 MK2 + KEF Q350? Albo Argon SA1 MK2 + Dali Oberon 3?

Znowu łagodne połączenie.

KEFy uważam za lepsze kolumny ale nie wiem czy to jest to czego szukasz po ELAC Connex.

20 godzin temu, d00 napisał:

Zastanawiam się, czy jest w Rzeszowie gdzieś opcja posłuchać takich zestawów

Nautilus 2

15 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Aby to osiągnąć to niestety trzeba iść w troszkę inne sprzęty i to raczej używane, bo będzie wtedy taniej.

Też tak myślę.

10 godzin temu, Avant_2K napisał:

Rozumiem że Mini podłączałeś do kolumn przez RCA?

Nie, po optyku.

18 godzin temu, Tomasz Kluczynski napisał:

Budżet skoczył do 4000-4500 zł. Coś w takim budżecie (z używek) proponujesz?

1 godzinę temu, d00 napisał:

Hehe. To sprawa się komplikuje. Rosnący budżet zawsze komplikuje, bo zwiększa się wybór. Powodzenia!

PS. a jak budżet raz wzrośnie, to w ogóle wykazuje później tendencję wzrostową🤑

Edytowano przez fp74

2 godziny temu, d00 napisał:

Ciężko mi samemu coś polecać, bo nigdy do tak niedużego pokoiku nie dobierałem sprzętu.

Myślę ,że powinieneś zacząć od wybrania dobrych nie dużych kolumienek. Używki często można dostać w dobrej cenie, nawet tu na forum kolega w dziale sprzedam na początku stycznia ogłaszał się z Dali Menuet SE za 3500zł.

Wiem to i tak dla ciebie trochę dużo, ale jeśli chcesz osiągnąć te brzmienie o którym pisałeś to musisz trochę pocierpieć i jeszcze trochę dozbierać.

Oprócz tych Dali, mogł byś poszukać ATC SCM7, Kef LS 50 META czy Jean Marie Reynaud Lucia.Jak jeszcze taniej to może te Usher S520.

Dopiero jak będziesz miał kolumienki to do nich dobierać wzmacniacz.Wimma mini z czasem zastąpisz czymś lepszym.

Tu ci wstawię wątek z forum, gdzie koledzy pisali o takich monitorkach do małych pomieszczeń.

Tych Dali Menuet było parę rożnych modeli.

Edytowano przez Tomasz Kluczynski

Dnia 16.02.2025 o 16:45, d00 napisał:

Bardzo lubię słuchać muzyki instrumentalnej, gdzie są żywe instrumenty, dużo ballad lat 70-80-90', solówek gitarowych, wokal z przodu, trochę akustyki zdarza się i jazzu (saksofon lubię).

Nie słucham hip-hopu, za dużo elektronicznej muzyki itp.

pokoj.jpg

Kolega wyżej dobrze podpowiadal.

Dali Menuet lub Dali Mentor Meneut(czyli te starsze). Gram nimi w 1m2 większym pomieszczeniu. Jest to jakiś trop i do tej muzyki co wymieniłeś sprawdzają się(czy Tobie przypasują nie wiem, ale może warto sprawdzić).

Kef ls50 meta były trudniejsze do ogarnięcia(wiecej mniej kontrolowanego basu).

JML mniej basu od Kefów. Do trudnych pomieszczeń - a Twoje i moje, z racji na wymiary można do takich zaliczyć - do sprawdzenia. Specyficzne granie, nie polubiłem ich ale to nie dla mnie, kto wie.

Przede wszystkim odsłuchy. Wypozyczać lub kupować coś na olx, nie spodoba się to wystawiać i szukać dalej. Ryzykowne, wiem, ale z samego czytania za wiele się nie dowiesz ;). 

Powodzenia.

Edytowano przez Pitt39

Dopiero co organizowałem kolumny do podobnego pomieszczenia. Polecano mi właśnie używane ATC smc7, Dali Menuet SE, próbowałem Kef ls50 ale miałem problem z ustawieniem i basem, sam zdecydowałem się na Sonusy. Bas w małym pomieszczeniu jest chyba trudniej "zorganizować" poprawnie niż w dużym, więc zwróciłbym uwagę na ten właśnie aspekt. Wymieniane tu kolumny chyba mają taki walor, że są dość niewymagające gdy idzie o ich ustawienie i ze swej natury nie mają tego basu za dużo. A generalnie wszystkie te, o których tu mowa to jest po prostu bardzo dobry sprzęt, więc jak masz cierpliwość i czas to wybieraj wśród nich. Wzmacniacz to chyba bym dobierał pod kątem jego funkcjonalności przede wszystkim, bo i tak charakter grania narzucą kolumny.🤘

10 godzin temu, d00 napisał:
21 godzin temu, Avant_2K napisał:

Rozumiem że Mini podłączałeś do kolumn przez RCA?

Nie, po optyku.

Piszę to jako były właściciel Mini i Connexów.:

Połącz przez mini=>RCA (Mini nie ma 2xRCA) wykorzystując DAC z Mini. Podziękujesz później. Potem zmień na Pro Plus... podziękujesz później ;) Jak chcesz dodaj zasilacz Tomanka.... będzie tylko lepiej.

1 minutę temu, Avant_2K napisał:

Piszę to jako były właściciel Mini i Connexów.:

Połącz przez mini=>RCA (Mini nie ma 2xRCA) wykorzystując DAC z Mini. Podziękujesz później. Potem zmień na Pro Plus... podziękujesz później ;) Jak chcesz dodaj zasilacz Tomanka.... będzie tylko lepiej.

Mam wrażenie, że przez Optical i DAC z Elaxów gra lepiej. Jakby głębiej.

9 godzin temu, Avant_2K napisał:

W jakiej kwocie był ten kabel mini jacki RCA który podłączałeś?

Jest w zestawie.

Jak kupisz chiński wzmacniacz w kkasie D to spora szansa że bedzie mial DAC zwejsciem optycznym

Co do Kolumn uzywanych to sprawdź co jest w Twoim zasiegu. Podeślij kilka modeli wypowiemy się.

Tomek podesłał bardzo fajne modele nic ująć, mozna jedynie dodawać :)